Igor Peternel: Bruna Esih očito nije zadovoljna politikom koja se vodi u vrhu HDZ-a

2

Situaciju uoči skorašnjih lokalnih izbora u Zagrebu u N1 studiju uživo komentirali su komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić i potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel.

Možda i najveće probleme uoči lokalnih izbora ima HDZ. Vodstvo stranke se u Zagrebu odlučilo kandidirati povratnika u stranku Dragu Prgometa, što nije dobro sjelo desnom krilu stranke, ponajprije bivšem ministru kulture Zlatko Hasanbegoviću. A upravo njegova prijateljica Bruna Esih, koja je u parlament ušla na HDZ-ovoj listi, se također kandidirala za gradonačelnicu Zagreba.

Hasanbegović je kazao da mu je žao što Esih nije kandidatkinja HDZ-a i time poslao jasno poruku predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću koji je pak Hasanbegoviću poručio “sretan mu put”. U nedjelju je potporu Esih dao i HDZ-ov pionir Andrija Hebrang.

U kandidaturi Brune Esih, Ankica Mamić ne vidi ništa sporno.

“Činjenica je da je ona izabrana na HDZ-ovoj listi kao nezavisna, doduše preferencijalnim glasovima, a ne visokim mjestom. Ona se ima pravo kandidirati, nezavisna je zastupnica. Što se tiče gospodina Hasanbegovića, on je jasno rekao da neće sudjelovati u njenoj kampanji. To što su oni prijatelji, nije nikakva diskvalifikacija. Gospodin Hebrang je tu možda rekao više, mislim da to koristi kako bi poslao jasnu poruku da je za taj dio HDZ-a, koji on predstavlja, Esih bolja od Prgometa”, rekla je Mamić.

Peternel tvrdi da je odnos HDZ-a i Esih bio brak iz interesa – ona je njima donijela određen broj glasova i mandat, a HDZ je njoj dao brend.

“To nije ništa neobično. Imamo profesora Lovrinovića koji je jednom ušao s Mostom drugi put s Živim zidom i nije obvezan prema nijednoj stranci. To su normalne stvari koje se čine radi zajedničkih interesa. Esih očito nije zadovoljna politikom koja se vodi u vrhu HDZ-a. Mislim da ima ideje koje prolaze u određenoj bazi i ide probati. Ne vidim ništa loše u tome”, kaže Peternel te dodaje da je Plenković sam kriv za ovakvu situaciju:

“Odabirom Prgometa, koji je politički gledano imao više akrobacija: mijenjao stranke pa ono s Kotromanovićem i Milanovićem pa osnovao svoju stranku… Jedva su u HDZ-u valjda progutali njegov povratak i visoko mjesto na parlamentarnoj listi, a sada se natječe i za gradonačelnika. Mnogima to smeta, mislim da i Hebrangu to smeta. Plenković je kao inteligentan to valjda znao. Išao je s Prgometom inzistirao na njemu i sada ima problema.”

Ovakva situacija dokaz je da HDZ nije imao predložiti nikoga drugoga, smatra Ankica Mamić.

“Očito je da HDZ nema dobrog kandidata za Zagreb. Velike stranke su zapustile Zagreb. Kada bi HDZ imao nekog kvalitetnog ne bi se dogodili ni Prgomet ni Esih. Očito je da je stranka u Zagrebu dugogodišnjom kolaboracijom s Bandićem tiho izumrla. Nije isproducirala nove ljude osim Mikulića. Imali su u 12. mjesecu priliku rušiti Bandića na proračunu što bi HDZ-u omogućilo tihu kampanju. To je sigurno poruka da trenutno HDZ-u odgovara suradnja s Milanom Bandićem, kao što SDP-u odgovara suradnja s HNS-om”, rekla je.

‘Anka Mrak Taritaš je komunalni kandidat’

HDZ je s objavljivanjem svojeg kandidatu dugo čekao, gotovo do samog kraja, dok se Anka Mrak Taritaš još prije dvije godine, u pravi trenutak, nametnula i predstavila javnosti da želi srušiti Bandića i ozbiljno mijenjati način upravljanja gradom.

“SDP je činjenicom da podržava nju pokazao da će Bandiću biti opozicija. Od Esih smo čuli tu rečenicu – da se Zagreb ne može svesti na komunalna pitanja. Zagreb je sigurno i političko pitanje. Gospođa Mrak Taritaš je, da tako kažemo, komunalni kandidat. Prgomet nije dobar, nema niti to iskustvo. Ja kao građanka Zagreba ne vidim što bi on to promijenio, nijednom rječju. Ključni zagrebački problem je način na koji Bandić vlada. On se ponaša kao elitist i HDZ mu sekundira čitavo vrijeme”, rekla je Mamić.

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Smiješno mi je kada se ovako “uvaženi” politički znalci,kao, čude i razglabaju šta je nešto i zašto je nešto,nevješto izbjegavajući reći jednostavnu i uočljivu činjenicu,a to je da Plenković izigrava velikog političara i mudrijaša, a šahovskim riječnikom govoreći,samo nudi “žrtvu pješaka”,jer to za njega Prgomet jest! Prgomet,možda i sam svjestan toga,prihvaća tu ulogu,da bude žrtvovan u ime podrške Bandića u Saboru,s time što se je već dogovorio s Plenkovićem kakva će mu biti nagrada za to “kazalište”.Upoznali smo Prgometa kao ne naročito moralnog i principijelnog čovijeka,sa đonom umjesto obraza,i to njemu nije neki problem da odglumi glavnu ulogu u namjernom porazu HDZ-a na gradskim izborima! Bruna Esih je fer sačekala da vidi šta Plenković spletkari i onda je “muški” odlučila da se suprotstavi takvim spletkaroškim igrama! Hvala joj što nam održava nadu u Hrvatski duh i domoljublje,uz iskrenu želju da ih sve SJ.BE…da,baš da ih sj.be!

  • Ivan Tetkovic

    Gospodo,gradjani Zagreba:Ako birati vjesticu za gradonacelnicu glasujte za MRAK i tamni oblak koji ce Vas dovesti do prosjackog stapa,kojim mase koalicija kokosara bez pijetla.Ako hocete mir i blagostanj Glasujte za DIVU koju Vam je Sam BOG poslao i koja ce vam sluziti, kao najbolji pastir svoga stada ona je :Pametna ,obrazovana,vjerodostojna,domoljubna, majka TROJE djece,katoljkinja,borac za pravdu i istinu i kao pojava lici na Bozije stvorenje , ane kao ona mracna baba na Gricku Vjesticu,VASA guduca predjedica zove se BRUNA Elih i glasujte za nju.