Pratite nas

BiH

Igor Radojičić: Dogovorili smo s HDZ jednog ministra u Vladi FBiH, nadamo se dogovoru sa SDA

Objavljeno

na

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić očekuje kako bi novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske trebalo biti konstituiran 26. studenog.

Radojičić, koji je i predsjednik Narodne skupštine, izjavio je da bi toga dana bilo birano novo rukovodstvo parlamenta Srpske, novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik preuzeo bi dužnost i možda već taj dan imenovao mandatara za sastav nove vlade Srpske.

Očekuje da nova vlada bude konstituirana do kraja prosinca, jer u međuvremenu mora biti konstituirano i Vijeće naroda Republike Srpske, kao i da mandatar bude iz SNSD-a, i to na osnovu sporazuma te stranke s DNS-om i SP.

“Prema tom sporazumu, očekujem da mandatara za sastav nove vlade dadne SNSD. DNS će biti zastupljen na nekim drugim visokim dužnostima. Socijalisti će imati povećano učešće u vlasti u odnosu na dosadašnju strukturu, što znači veći broj važnih pozicija”, pojasnio je Radojičić gostujući sinoć na sarajevskoj TV1.

On smatra da opozicija u Republici Srpskoj nastoji da nastavi sa spekulacijama, iako je izgubila na izborima.

“Proteklih dana je od glavne opozicijske stranke – SDS-a bukvalno trajala rasprodaja. Svima su okolo nudili ministarska mjesta, premijerske pozicije samo da bi osigurali 42 zastupnikau Narodnsoj skupštini. Oni nemaju ni blizu 42 glasa, već naprotiv”, naglašava Radojičić, navodi Srna.

Prema njegovom mišljenju, i vlast na razini BiH može biti vrlo brzo formirana ukoliko se bude odmaklo od logike da se bira netko tko je manji slabiji i jeftiniji.

“Ukoliko se krene u probiranje i kompenziranje da se izaberu manji, slabiji i podložniji, upast ćemo u isti film u kojem smo bili 2010. godine. Ukoliko bude uvaženo realno stanje i otvoren razgovor na relaciji politika prioriteta, moguće je vrlo brzo formirati vlast”, smatra Radojičić.

Pojašnjava kako bi bilo daleko lakše komunicirati i surađivati ukoliko bi Vijeće ministara BiH i entitetske vlade bili manje-više iste kompozicije, jer bi u suprotnom bilo mnogo više konfrontacije. Radojičić upozorava da za formiranje vlasti na razini BiH, prije svega Vijeća ministara, ne bi bilo dobro da SDA kao pobjednik izbora na razini Federacije BiH upadne u film u kojem je bila SDP prije četiri godine.

“Ako netko namjerava da pravi kombinacije bez SDA, SNSD-a i HDZ-a mislim da će zaglaviti u istim problemima kao SDP prije četiri godine”, ističe Radojičić i dodaje kako je potrebno više razgovora kao što je bio jučerašnji između predstavnika SNSD-a i SDA, da bi se stvari iskristalizirale. Prema njegovim riječima, SNSD je zainteresiran za sudjelovanje u Vladi FBiH, prenosi Srna.

“Već postoji dogovor da jedan ministar SNSD-a bude u Vladi FBiH, a jedan HDZ-a u Vladi Srpske. Sličan dogovor očekujemo i sa SDA”, pojasnio je Radojičić te naveo da je sastanak SNSD-a i SDA u Sarajevu bio posvećen principima i politikama.

“Na razini načela može se govoriti o suglasnosti. Obje stranke su za europski put BiH, rješavanja predmeta ‘Sejdić i Finci’, sustava koordinacije, vojne i državne imovine, brzo formiranje vlasti, ekonomiju, stabilizaciju javnih financija, racionalizaciju javne potrošnje. Oko toga smo sve suglasni, ali kad se uđe u razradu toga pojavljuju se razlike”, naglašava Radojičić.

Navodeći kako definitivno postoje razlike u mišljenjima između dvije stranke i da ih nije moguće izbrisati, Radojičić napominje da se mora razgovarati o svemu i pronalaziti rješenja.

“Ukoliko svaka od strana ostane ušančena u svom stavu onda ta pitanja neće biti riješena. Svi moraju uložiti jako puno napora na pronalaženju rješenja koja će neminovno odstupiti od inicijalnih pozicija strana”, smatra Radojičić.

Bljesak.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Aferu prisluškivanja treba raščistiti do kraja!

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Komentirajući aferu prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i gospodarstvenika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

– Predsjedništvo i ja osobno imamo značajnu ustavnu obvezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti – poručio je Čović u Mostaru gdje je nazočio manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sustav “ne funkcioniraju do kraja”.

– Ja osobno ne dvojim prisluškuje li mene netko ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu – kazao je Čović, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na svoj nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

– Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg europskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države – istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Europske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te je najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

– Njemačko gospodarstvo, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službeni posjet Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

NATO-ova vježba kod Tuzle u dvorištu vehabijskih uporišta

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najvećih NATO-ovih vježbi kojim će se BiH još više, barem simbolično, približiti Sjevernoatlantskome savezu, a koja počinje danas, održava se na osam lokacija Tuzlanske županije.

Izbor lokacija ove vježbe nije slučajan, piše Večernji list BiH.

Najprije jer se nalazi uz samu granicu dvaju entiteta i Distrikta Brčko, a što je puno važnije, ta vježba pokazuje i jasan odgovor na rastuću radikalizaciju koja je poseban problem, i to upravo u ovome dijelu zemlje. Iako je vježba zamišljena kao odgovor na prirodne katastrofe, jasno je da ima i brojne druge poruke.

Naime, vježbe se održavaju doslovno pred nosom vehabijsko-selefijskih zajednica i otkuda se novačio najveći broj ratnika koji su odlazili u redove terorističke organizacije Islamske države.

NATO-ovi vojnici, što uključuje i pripadnike partnerskih država, će na udaljenosti od dva do deset kilometara provoditi vježbe spremnosti za odgovor kod naselja u Živinicama u mjestu Gračanica, zatim Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici, Kalesiji te u Ošvama kod Maglaja, zatim Petrovcima, Miljanovcima , Pascima kod Tuzle, gdje je nedavno ponovno istaknuta zastava koja izgledom podsjeća na terorističke organizacije. 
Prema ranijim obavještajnim podacima, upravo je područje Tuzlanske županije područje na kojemu se nalazi najveći broj zajednica u kojima su nastali i tzv. paradžemati koji nisu prihvatili poslušnost Islamskoj zajednici BiH.

Uz to, iz ovoga područja je u Siriju otišao najveći broj džihadista, ali su se i vratili u zemlju nakon sloma terorističke organizacije Islamske države. U središnjoj Bosni te na području Zenice je nakon Tuzlanske županije najveći broj pripadnika radikalnih pokreta. Prema izvješću hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije, od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo tisuće Europljana, dok se s područja jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog selefizma. SOA ni na jednom mjestu u tome izvješću ne spominje BiH.

Inače, prema najavama, NATO-ovi i drugi vojnici će zajedno s pripadnicima Civilne zaštite provoditi vježbe spašavanja na vodi, spašavanja pod vodom, potom odgovor u slučaju potresa te u slučaju potraga za preživjelima u ruševinama. U vježbi će sudjelovati oko 1300 osoba, od kojih će njih oko 500 biti sudionici iz 30-ak zemalja. Bit će tu 35 timova. Skupina subjekata koji će sudjelovati u vježbi vrlo je raznolika, počevši od timova za potragu i spašavanje koji donose različite sposobnosti, kapacitete i iskustva, objasnili su organizatori ove vježbe.

facebook komentari

Nastavi čitati