Ili će Perković za četiri dana ‘odletjeti’ u Njemačku ili će Udba definitivno pobijediti

  4

  Nobilo tvrdi kako Perković nije sudjelovao u ubojstvu Đurekovića što će potkrijepiti dokazima. Ako je tako zašto njegov “nevini” klijent ne pristane na izručenje, dokaže svoju nevinost pred njemačkim pravosuđem i riješi nas cijele ove drame.

  Točno tjedan dana nakon uhićenja, u srijedu 8.siječnja Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda će donijeti nepravomoćnu odluku hoće li dvojica bivših šefova jugoslavenskih tajnih službi Josip Perković i Zdravko Mustač biti izručeni Njemačkoj na temelju Europskog uhidbenog naloga.

  Nakon skandala s “Perkovićevim zakonom” zbog koje je Hrvatska ljetos plesala “na ivici” uvođenja sankcija, te predstave s Perkovićevim uhićenjem pa puštanjem na slobodu, potpuno je jasno da iza čitave operacije „spašavanja obavještajca Perkovića” stoje interesi vrlo moćnih krugova, koji su u vremenu Jugoslavije, ali i u vremenu samostalne hrvatske države, duboko ogrezli u zločinima i kriminalu i koji sada u strahu da bi Perković mogao propjevati pred njemačkim sudom braneći Perkovića zapravo panično brane svoje pozicije te političke biografije svojih najbližih.

  Sudac Ivan Turudić koji je osudio Hrvoja Petrača, Ivu Sanadera, Damira Polančeca, Nevena Juricu, predsjedavat’ će vijećem koje će donijeti odluku s dalekosežnim posljedicama. Bez obzira kakva ona bila.

  Iako je teško vjerovati u neki drukčiji ishod od izručenja Njemačkoj, treba podsjetiti kako je glavni prijepor zastara za djelo koje se Perkoviću stavlja na teret. Oko nje se lome koplja u pravosudnim i stručnim krugovima već mjesecima. Iako njegova nije konačna, donese li odluku o izručenju, Turudić će na sebe navući gnjev udbaških struktura koje su – vidjelo se to i proteklih dana – itekako jake i u današnjoj Hrvatskoj. Jednako tako neće ga štedjeti ni lijevo-liberalno, prorežimski mediji koji su se svojski trudili uvjeriti hrvatsku javnost kako nema zakonske osnove za Perkovićevo izručenje. Bude li suprotno, zauvijek će biti obilježen kao “njihov”.

  Kako bilo, na kraju će konačnu odluku ipak donijeti Vrhovni sud koji je do sada u dva navrata različito odlučio o EUN kada je bila u pitanju zastara za djelo za koje se teretio počinitelj. U cijeloj toj javnoj polemici ipak najznačajnije se čini najnovije mišljenje suca Ustavnog suda, nekadašnjeg Josipovićevog kolege – akademika Davora Krapca koji je u predgovoru Hrvatskog ljetopisa za kazneno pravo i praksu izdanom u prosincu 2013. ustvrdio kako “države EU u koliziji odredbi o zastari kaznenog progona trebaju izabrati onu koja favorizira izvršenje naloga, a ne njegovo odbijanje, jer tražena osoba nema pravo ne biti predana zbog gašenja prava ukoliko istovremeno to pravo postoji u zemlji koja traži izručenje ili čak u više europskih zemalja”.

  No nakon odluke o ukidanju pritvora i za Perkovića (još 3.siječnja) te za Mustača, više ništa nije nemoguće. Ovo pravosudno natezanje može trajati još četiri dana, jer na odluku Izvanraspravnog vijeća bilo koja strana u postupku ima tri dana za žalbu Vrhovnom sudu, ali cijeli postupak oko izručenja može najdulje potrajati još 53 dana jer je krajnji rok u kojem sve mora završiti 60 dana. Ukoliko VS ukine prvostupanjsku odluku ide postupak iz početka ali ne može trajati u nedogled.

  Dakle, odluka Županijskog suda može biti signal, ali u konačnici i ne mora baš ništa značiti. Nakon što Vrhovni sud kaže svoje nikakvi drugi pravni lijekovi (primjerice žalba Ustavnom sudu) više ne odgađaju izvršenje.

  Nobilova “istina”

  Zadnjih su dana hrvatski mediji doslovce zatrpani izjavama Perkovićevog odvjetnika Ante Nobila koji poput papige ponavlja mantru da je za Đurekovićevo ubojstvo odgovorna srbijanska i crnogorska Udba. Štoviše, Nobilo tvrdi kako Perković uopće nije sudjelovao u pripremi i izvršenju ubojstva što će potkrijepiti dokazima. No, ako je to stvarno tako, zašto njegov “nevini” klijent jednostavno ne pristane na izručenje, dokaže svoju nevinost pred njemačkim pravosuđem i riješi nas drame koja traje godinama. Olakšao bi svima.

  Međutim, budući su njegovi zaštitnici godinama opstruirali pravdu, jasno je da “Nobilova” istina ima brojne pukotine. Možda i najvažnija koja se pojavila na Pratesovom suđenju u Njemačkoj je pitanje stvarnih naredbodavaca o kojima Perković i tajni arhivi nikada nisu željeli reći pravu istinu, pa se sve svodilo na medijsko-povjesne spekulacije.

  Iako je od stupanja na snagu Europskog uhidbenog naloga hrvatska politika doslovce zašutjela prepuštajući slučaj pravosuđu, ne treba dvojiti kako sa zanimanjem prate razvoj događanja. Predsjednik Republike bi o pravnoj strani samog postupka imao štošta za reći, tim više jer je još sredinom 80-tih godina objavio nekoliko znanstvenih radova na tu temu. No sada više nije pravnik nego političar kao i premijer Milanović koji kamere i javnost izbjegava danima.

  Znakovito je i to što posljednjih dana osim hrvatskih političara nema nikakve reakcije niti iz Bruxellesa i Berlina. Ali diplomatski izvori govore kako se na obje adrese slučaj pozorno prati. I ne treba uopće sumnjati da će u slučaju novog izigravanja pravde njihova reakcija biti žestoka. A sve će to onda platiti građani.

  dnevno

  facebook komentari

  • Vacca, the mljac

   Neka ga gone, ali u paketu sa onim kukavcem, šta je primio novac od jove da ne piva. – Uvjet neka bude, da ih ne vraćaju.

   • peppermintt

    što ne priporučaš mesića za povest ?

  • Vacca, the mljac

   Neka ga gone, ali u paketu sa onim kukavcem, šta je primio novac od jove da ne piva. – Uvjet neka bude, da ih ne vraćaju.

   • peppermintt

    što ne priporučaš mesića za povest ?