Ili Kosovo ili EU – Nikolić: Morat ćemo priznati Kosovo ako želimo u EU

5

Apsolutno znam da ćemo se naći pred izborom: ili Kosovo ili Europa i na to moramo biti spremni, izjavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, prenosi Tanjug.

“Bruxelles će nas suočiti s priznavanjem Kosova i na to moramo biti spremni. O tome što prije treba postići nacionalni konsenzus i vrijeme je da o tome razgovaram s premijerom Vučićem”, rekao je Nikolić u intervjuu za Večernje novosti.

On je dodao da riječi povjerenika EU Johannesa Hana, koji je o tome govorio, nitko iz EU nije demantirao, “a to znači i da povjerenik nije govorio samo iz svoje glave, već je očito iznio službeni stav”.

Upitan da li bi predvodio državu koja bi se odrekla Kosova zbog članstva u EU, Nikolić kaže da ne bi sudjelovao u vladi koja bi priznala neovisnost Kosova i “koja bi mjerila hoćemo li više eura dobiti ako ga se odreknemo”.

Na dodatno pitanje smatra li da bi vlada u tom slučaju pošla za njim, odgovara da ne sumnja da bi Vlada imala isti stav.

“Ne mora poći za mnom. Pošla bi za svojim Ustavom, interesima i raspoloženjem građana Srbije, čašću, moralom…Ne sumnjam da bi Vlada imala isti stav u tom slučaju”, rekao je predsjednik Srbije i dodao da među ljudima koji nešto znače u srpskoj politici ne vidi nijednog koji bi se odrekao Kosova.

Nikolić je također, upitan zašto je odlučio da prvi od dužnosnika o tome progovori, rekao da vidi da se osim njega na tu temu nitko ne izjašnjava ili kaže da tog uvjeta nema u pregovorima.

“Ne treba da zabijamo glavu u pijesak poput noja i da ne vidimo lava koji nas jede odozgo”, zaključio je predsjednik Srbije.

Nikolić je također izjavio kako će inicirati izravan kontakt s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o sudbini Južnog toka. “Treba bez ljutnje sjesti i razgovarati s Rusijom. Tim povodom inicirat ću izravan kontakt s predsjednikom Putinom”, rekao je Nikolić.

On je napomenuo kako prvo treba vidjeti hoće li se graditi Južni tok i analizirati sporazum, te kako smatra da ne može samo Srbija snositi posljedice izmijenjenih okolnosti. Dodao je kako je siguran da je između Srbije i Rusije uvijek moguć dogovor, pa i oko revizije sporazuma. (fena)

facebook komentari

 • Ljuta Trava

  Predlažem Dačića za ambasadora Srbije u Prištini.

  • srka

   Smatram i stručnoga sam mišljenjs da je Gabrov prijedlog…mnogo bolji i izvodljiviji.
   by Srka®

  • wolf

   Vecitog ministra :)))

 • Gabro Vuskic

  Ja predlažem da se Srbija pridruži Kosovu a da glavni grad Kosova bude Beograd. Tada bi bila dvojica ili obadvojica zadovoljan: Srbija da je ipak Beograd glavni grad, iako se ne zove Srbija, a Kosovo jer su se proširili. Ista stvar bi bila kao, recimo, da glavni grad Palestine bude Tel Aviv a predsjednik Palestine Netanjahu a službeni jezik arabski. U vrtlogu u kojem se svijet nalazi, sve je moguće. Kako ne. Moguće je da i ideje Matije Gubca dođu do izrađaja, samo se dotle treba dugo čekati. Ima toga mnogo za reći, ali kako se božićno vrijeme primiče, treba kuće bršćanom okititi, svinje zaklati, divenice i kulenove naditi, meso dobro posoliti, ali ne sa ucrvanom soli u kojoj ima mnogo crvi; sve to treba srediti prije nego li se pođe na polnoćku, i to pješice, kubure za pojasom, jatagan i ploska rakije u džepu, lula, ognjilo, kresivo i trud u prsluku, sve popraćeno gangom i Božićnim veseljem sa onom poznatom i nezaboravnom pjesmom:

  OJ BOŽIĆU I TI SI BARABA, (H)ODE MOJA PEČENICA DŽABA!

  • wolf

   E,e tako Gabro divenice nadit i kobase,prse osolit pa u mengele,djava odnija nji i Kosovo :)))