Pratite nas

Kronika

Imam 76 godina, u ratu sam izgubio sinove… Da, sude mi za razbijenu ploču, ako bude trebalo, napravit ćemo i gore!’ (VIDEO)

Objavljeno

na

“Mi, demokrati i pravi Hrvati, radimo po danu, ne bojimo se nikoga niti se nas tko treba bojati. Ja sam čak i najavio da ću razbiti ćiriličnu ploču. Iako mi se sudi, sve bih ponovio, a ako bude trebalo, napravit ćemo i gore”, kazao je Živković.

Sedamdesetšestogodišnji Marijan Živković iz Vukovara, dragovoljac Domovinskog rata i otac dvojice poginulih branitelja, Marka i Nikole, nedavno je odlikovan priznanjem Junaka Domovinskog rata. I dok je Marijan za većinu Hrvata, a posebno za svoje sugrađane i suborce koji ga poznaju junak u ratu i miru, za neke je zločinac koji zaslužuje kaznu zatvora. Ovih se dana, “čika Marijanu”, kako ga od milja nazivaju Vukovarci, sudi za razbijanje ćirilične ploče, točnije za oštećivanje tuđe stvari, prisilu prema službenoj osobi, i izazivanje nereda”…

– Ne osjećam se krivim – kazao je Marijan Živković pred vukovarskim sudom.

– Razbio sam ploču koju su “oni” protuustavno i protuzakonito postavili, i to po noći, kao što su to radili četnici i partizani. Mi, demokrati i pravi Hrvati, radimo po danu, ne bojimo se nikoga niti se nas tko treba bojati. Ja sam čak i najavio da ću razbiti ćiriličnu ploču. Iako mi se sudi, sve bih ponovio, a ako bude trebalo, napravit ćemo i gore – kazao je Živković i dodao:

– Imam primjedbu na sudbenu vlast u Hrvatskoj, jer da se ovako nešto radi u gradu koji je izgledao kao Hirošima… Tko je rušio grad? Tko je pobio narod? Tko mi je pobio sinove? I sad dvojezične ploče… – izjavio je okupljenim novinarima Marijan Živković.

Marijan Živković je branitelj i otac dvojice sinova – Marka koji je poginuo kod Otoka nedaleko Vinkovaca kao pripadnik Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, te Nikole koji je poginuo kao pripadnik policije u Vukovaru i za kojim se još uvijek traga. U Udruzi ‘Vukovarski Stožer’ je predsjednik, član je Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, jedan od osnivača Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, i član Udruge policije Vukovarskih branitelja Domovinskog rata.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kronika

Damir Kajin: Što je antifašizam za sadašnji vrh IDS-a?

Objavljeno

na

Objavio

Policija je nešto, a DORH baš ništa

Što je antifašizam za sadašnji vrh IDS-a? Ispričat ću slučaj Marije Kapetanke, priča nam Damir Kajin, bivši saborski zastupnik. Tko je ta časna žena? Radnica u turizmu, danas umirovljenica, majka dvojice sinova, narodna pjesnikinja, a osim toga pjeva i u crkvenom zboru. Po kome je dobila nadimak?

Po svojoj majci koja je u drugom svjetskom ratu bila dva puta ranjena i koja je kraj rata dočekala sa činom kapetana JNA. Inače toj istarskoj heroini nacisti za vrijeme Romelove ofanzive ubili su oca, mater, tri brata i dvije sestre od kojih je jedna bila u sedmom mjesecu trudnoće, nastavio je Damir Kajin.

Mužu naše Marije komunističke vlasti nacionalizirale su 3 ha zemlje u srcu Rovinja kojemu je ta zemlja vraćena 90-tih godina. Jasno, do tada je ta zemlja bila kao dio općenarodne imovine sa pravom korištenja Grada Rovinja urbanizirana, ali u trenutku povrata, IDS istu deurbanizira.

I sada bit. Brat pok. izraelskog predsjednika i premijera Peresa dolazi do Mesića koji vapi za investicijama. Tako on dolazi do Marije Kapetanke u Rovinj. Bio je zainteresiran za kupnju iste, a Marija ju je željela prodati. Jasno, uvjet je bio da se nekada urbanizirana zemlja ponovo urbanizira. Ona kumi vrh IDS-a: “Molim vas učinite to”, ali ne ide. Dakle, gradska vlast nije htjela, odnosno nije bila zainteresirana da se dogodi strana investicija i time zaposli nekoliko desetaka Rovinjaca, upozorio je Kajin.

I onda dolazi neki emisar i pred Mariju stavlja ponudu: “Može, ali to košta 600.000 €. Bila bi ona i na tu ucjenu pristala, ali brat izraelskog predsjednika je poručio: “Mi tako ne poslujemo”. Nakon toga nikad se više nije vratio niti u Istru, niti u Hrvatsku. A zanimljivo je da gradski i županijski oci koji žive u istoj ulici gdje i Marija o tome ništa ne znaju makar su joj prvi susjedi kojima se u više navrata obraćala, kaže nam Kajin.

Tako je propala jedna strana investicija, a još jedna časna, stara istarska familija nije se uspjela socijalno i ekonomski osigurati.

Židovska općina u Zagrebu o svemu je obavještena. Policija je nešto odradila, no DORH baš ništa i život ide dalje, a IDS govori o antifašizmu, zaključio je Kajin.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponovno zastrašivanje Hrvata Novog Travnika!? Oštećeno Spomen obilježje hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Da su Hrvati Novog Travnika ugroženi dokazuje i najnoviji incident. U noći sa petka na subotu nepoznati  “vandali” su po drugi put u zadnji godinu dana oštetili spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

Ovaj put oštečen je i odnešen mramorni križ sa ugraviranom šahovnicom. Postolje križa je bačeno, a mramorni križ težak 70 kg je odnešen.

Ovaj čin je organiziran svjesno i sa jasnim ciljem zastrašivanja Hrvata i katolika Novog Travnika. Podsječamo da je isti spomenik oštečen prije nekoliko mjeseci, kada su sa spomenika odnešene golubice, piše centralna.ba

Uviđaj su obavili pripadnici Policijske stanice Novi Travnik.

facebook komentari

Nastavi čitati