Pratite nas

BiH

Imamo „nezaobilazne faktore“, „bazu svih koalicija“, „kutni kamen vlasti“ i „kičmu vlasti“- ali još nemamo vladajuću koaliciju

Objavljeno

na

Postizborne igre bez granica u BiH su u punom zamahu. Svakih nekoliko dana akteri političke scene objave puku vijest o konturama nove vlasti, da bi nakon nekoliko dana uslijedio hladan tuš. Izvijesnost u formiranju vlasti, preko noći se pretvara u potpunu neizvijesnost i obrnuto. Novi bombastično atriburani dogovor- anulira prethodni prevažni dogovor.

Niz hiperboličnih koalicija započeli su lideri HDZ BiH i SNSD-a Milorad Dodik i Dragan Čović u Mostaru. Nakon usmenog dogovora o međuosobnom koaliranju ustvrdili su kako su ove dvije stranke postale „nezaobilazni faktori“ u formiranju vlasti na razini BiH i svim ostalim razinama, te istaknuli kako sada čekaju da se na bošnjačkoj političkoj sceni „isprofilira partner koji će im se pridružiti“.

Nekoliko dana kasnije dogovor izaslanstava SDA i HDZ u Sarajevu o koaliranju ovih dviju stranaka, lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović okarakterizirao je kao „bazu svih koalicija“ i „kutni kamen vlasti“.

Čović je prepustio Izetbegoviću da izabere trećeg partnera „s bošnjačke strane“, kako bi SDA stekla nadpolovičnu podršku bošnjačkih zastupnika u Parlamentu F BiH, a buduća tročlana koalicija većinu u Federalnom parlamentu. Dogovoren je novi sastanak u Mostaru, za desetak dana, s trećim partnerom „baze svih koalicija“.

I Izetbegović je odabrao- u jednom danu, ne jednog, već čak četiri partnera. U 10 sati, u nedjelju, 9 prosinca, dogovorio je koaliciju s Demokratskom fronom Željka Komšića, a onda su Komšić i Izetbegović umjesto k Čoviću, isti dan u poslijepodnevnim satima k sebi pozvali i dogovorili „kičmu vlasti“ s članicama Saveza za promijene; SDS, PDP i NDP.

Nakon što je Čović odabrao Dodika kao „nezabilznog“ u formiranju vlasti, Izetbegović mu je odgovorio birajući Bosića za „kičmu vlasti“.

Kad se sve sabere dosadašnji rezultat postizbornog procesa je da imamo „nezaobilazne faktore“, „ baza svih koalicija“, „kutnog kamena vlasti“, koje čine „kičmu vlasti“, ali još nemamo vladajuću koaliciju u BiH. Zašto?

Nije teško primjetiti kako sve dosadašnje hiperbolične koalicije imaju jednu „tvorničku grešku“, koja im oduzima hiperbolične atribute; imaju dvije, ali im nedostaje treća strana da bi mogle odražavati tronacionalnu suštinu BiH i nazvati se bosanskohercegovačkom vladajućom koalicijom.

„Nezaobilaznim faktorima“ – SNSD i HDZ nedostajao je treći bošnjački faktor. „Bazi svih koalicija“- SDA i HDZ-u nedostajala je stranka podupirateljica SDA, ali i srpski faktor, a petočlanoj koaliciji SDA, DF- Savez za promijene i hrvatski( HDZ BiH) i legitimni srpski faktor.

Naime, kako je to i u nedjelju na sastanku u Bijeljni potvrdio lider SDS-a Mladen Bosić, Savez za promijene ima 36 zastupnika i nedostaje mu čak šest zastupnika da bi imao tanku nadpolovičnu većinu u Narodnoj skupštini RS. Za razliku od Bosića, Čavića i Ivanića koji sebe i javnost uvjeravaju da će imati skupštinsku većinu Milorad Dodik je već ima. Njegovi koalicijski partneri Pavić i Đokić, na dva sastanaka s Dodikom, u Zvorniku i Bijeljini, potvrdili su privrženost koaliciji koju predvodi SNSD, a koja u Narodnoj skupštini RS ima 42 zastupnika- dovoljno za formiranje entitetske vlade. Narodski rečeno Dodik ima „vrabca u ruci“, a Bosić „goluba na grani“.

Ako su željeli političku stabilnost u BiH onda su i Čović i Izetbegović trebali postupiti mudro i ne trčati pred rudo, bez obzira na sklonosti prvog prema Dodiku, drugog prema antidodikovcima, već sačekati formiranje vlasti u Republici Srpskoj, pa sklopili savez o formiranju vlasti na razini BiH s onim tko bude vladao u RS.

Ovako, nakon „nezaobilaznih faktora“, „baze svih koalicija“, „kutnog kamena vlasti“ i „kičme vlasti“ još nemamo „bosanskohercegovačku vladajuću koaliciju“, ali zato već imamo političku nestabilnost. Birači su izabrali, ali kako će i kada njihova izborna volja biti modelirana, još nitko pouzdano ne zna.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis (hms)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati