Imigranti neće morati kod kuće govoriti njemački

0

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel distancirala se od uglavnom ismijanog prijedloga bavarskih konzervativaca da imigrantske obitelji kod kuće moraju govoriti njemački jezik ako žele ostati u Njemačkoj.

Prijedlog Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke kancelarkinih Kršćanskih demokrata (CDU), izazvao je ovoga vikenda zgražanje, a mediji su ga nazvali diskriminirajućim, dok su ga karikaturisti ismijavali. To nije dio koalicijskog sporazuma i nije vladina politika, rekao je glasnogovornik kancelarke Steffen Seibert.

Ipak, dodao je da vlada smatra kako je znanje njemačkog jezika ključno za integraciju imigranata i njihov uspjeh u školi i na poslu. Čini se da je CSU ublažio svoj izvorni prijedlog, prenose mediji pozivajući se na novi nacrt dokumenta u kojem se kaže da bi imigrante trebalo motivirati da pričaju njemački u svakodnevnom životu.

Taj je prijedlog odgovor na rastuće protuimigrantsko raspoloženje u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, potaknuto dolaskom ljudi iz istočnoeuropskih članica EU-a i tražitelja azila izbjeglih pred ratom u Siriji. Neki političari u CSU-u zabrinuti su da bio dio tradicionalnih birača mogao prijeći u Alternativu za Njemačku (AfD), novu euroskeptičnu stranku koja se zauzima za oštriju imigrantsku politiku.

hrt/Kamenjar.com

facebook komentari