Pratite nas

Događaji

Imotski pod opsadom ‘Generala’

Objavljeno

na

Imotski je u utorak poslije podne bio pod pravom opsadom Migova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

I to nisu bili obični preleti, već borbeni letovi. Istina, bez navođenih raketa i ispuštanja bombi, ali dovoljno nisko preko krovova imotskih kuća, da su treperili prozori, ali i bubnjići u ušima mnogih. I dakako nitko nije posebno bio uzbuđen. Znali su mnogi i pripremali se za to.

Antun Tonći Vrdoljak poznati naš redatelj u svom rodnom Imotskom nakon davno snimljenih scena njegovog filma „Ljubav i poneka psovka“, pa „Prosjaka i sinova“, snimao je vrlo važne kadrove svog najnovijeg a kako je izjavio i posljednjeg filma u bogatoj redateljskoj karijeri „Generala“.

Film o životu i ratnom putu generala Ante Gotovine. Buka Mig, pa detonacije, dim, u okružju stare imotske Duhanske stanice, dostojanstveno držanje generala Gotovine (Goran Višnjić), neumorni Mustafa Nadarević.

Čudo tehnike i kamera, rasvjete i posebnih efekata, stativa i objektiva, sve se to ispremiješalo sa znatiželjom brojnih mladih, a i starijih Imoćana, koji su otvorenih očiju gledali snimanje scena „Generala“. – Ovo su mi bitni kadrovi i zato sam ih i snimao u mom Imotskom. Učinili smo dosta posla, ali nam ostaje i još rada i truda.

Sada nakon Imotskog snimamo interijere u Zagrebu, pa opet u Dalmaciju i nakon toga u Slavoniju. Ima posla, a bogme kada vidim polet i rad moje glumačke, snimateljske i ostalih ekipa, imam osjećaj da bi mogao snimati još pet godina. Istina moj sin Andro drži sve konce u rukama, a vidite s kojom ozbiljnošću radi moj prijatelj Mustafa Nadarević. Ne može brate više od obožavatelja. Nema trenutka pauze da se oko njega ne okupi mnoštvo, posebno djece i onih koji gledaju Lud, zbunjem, normalan. Pa kako je ta serija popularna.

Da sada još snimanja i onda, ajme majko montaža. Uvjeren sam ako bude sve u najboljem redu da ćemo pred kraj godine, tamo oko Božića imati „Generala“ u kinima, a serija tek slijedeće godine, referirao nam je gospodin Antun Vrdoljak tijek snimanja „Generala“. Ambijent stare Duhanske stanice u Imotskom izabran je ne samo stoga što je Vrdoljak želio imati scene iz rodnog Imotskog u tom kultnom filmu, već i stoga što su one vrlo impresivne.

Odličan je ambijent, snimanje u Imotskom proteklo je u redu. O spizi imotskoj da i ne govorim. Pa nisam se ja oženio odasvud, već uzeo pravu Imoćanku, šalio se Goran Višnjić na naše pitanje kako mu je u rodnom gradu njegovog punca. Dakako da su i Višnjića opsjedali sa selfie, pogađate, posebno ljepši spol. A Mustafa Nadarević, poznati Izet Fazlinović, uistinu je bio osoba broj jedan u cijeloj imotskoj priči sa snimanja Generala. Uvijek nasmijan, susretljiv, ugađao je djeci i odraslima. Na stotine fotosa, prenosi Radio Imotski.

Bogme, lijepo je ovdje, ma bio sam bolan ja u Imotskom, snimo, ljudi su brate salalni, kroz smijeh nam reče Mustafa.

Sin Gorana Višnjića tumači ulogu mladoga Ante Gotovine u filmu i seriji ‘General’

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati