Improvizacija, manipulacija i nezaštićeni podaci na popisu

2

Važno je da budeš Bošnjak, Hrvat, Srbin, a to što se popis odvija u krajnje improviziranim uvjetima i što su podaci otvoreno podložni svim vrstama manipulacija, krajnje je nebitno.

Nije ovo nikakva pseudo građanska retorika kojekakve nevladine udruge pod patronatom Zlatka Lagumdžije, nego činjenica da kod nas ništa ne može proći i provesti se kako Bog zapovijeda, nego je sve jedna ogromna improvizacija, pa tako i ovaj popis.

Definitivna odluka o utvrđivanju okvirnog plana rada za popis donesena je u travnju 2012. godine. Odrađen je i svojevrsni probni popis na jesen prošle godine. Dakle, bilo je i vremena i prostora da se sve organizira na najbolji način, te da se mogućnost pogreške svede na minimum. No, je li uistinu to tako? Naravno da nije.

Prva i najosnovnija stvar koja nije zadovoljena je ta da nije osigurana sigurnost prikupljenih podataka. Popisivači nisu potpisali ugovore o djelu, tako da trenutno rade na crno. Hodaju po kućama, prikupljaju naše osobne podatke koji su ostavljeni na milost i nemilost trenutnog njihovog raspoloženja, budući da nisu definirane procedure kontrole kontigenata, logičke kontrole i sustava optičkog čitanja, niti je usvojena metodologija o registrima teritorijalnih jedinica. Drugim riječima, popisivač koji je uzeo ili tek treba uzeti Vaše osobne podatke, s njima može ići svojoj kući, gdje on ili njegovi ukućani mogu raditi što im je volja s popisnim materijalima.

Svaki od njih morao je, pod kaznenom odgovornosti, potpisati izjavu o povjerljivosti podataka. Međutim, u trenutku kada se vidjelo da neće potpisati ugovor o djelu, dosta popisivača je odustalo, a mnogi su prijetili odustajanjem. Kako bi sve krenulo na vrijeme, u određenim sredinama su se popisivači poslali na teren, bez da su uopće potpisali ovu izjavu, o čemu su pisali i pojedini mediji.

Vrhunac fuša je činjenica da nitko ne zna, pa vjerojatno ni sama uprava Agencije za statistiku, gdje će se skladištiti popisni materijal. Zna se samo da je to Istočno Sarajevo, ali gdje i na koji način nitko ne zna. Dakle, kad se prikupi sav popisni materijal, ne zna se još gdje će se s njim. Možda je najbolje rješenje da ostane kod kuća popisivača. Tek tada se dolazi do najbitnijeg problema, a to je nepostojanje stručnog monitoringa cijelog procesa, kao i usvojene jednoobrazne metodologije statističke obrade podataka, o čemu je govorio i direktor Eurostata Pieter Everaers. To dovodi pod ogromni upitnik hoće li uopće Eurostat prihvatiti rezultate izbora kao relevantne.

Postavlja se pitanje koja je svrha i funkcija Agencije za statistiku BiH, kao i entitetskih zavoda za statistiku kada u vremenu kojeg su imali na pretek nisu bili u stanju organizirati najvažniji događaj u recentnijoj povijesti BiH, u biti ono zbog čega oni uopće postoje? Umjesto da se bavimo stvarima kako će se tko izjasniti, umjesto da djecu iskorištavamo kako bi (po)kazali kako se treba izjasniti, možda je pametnije bilo pozabaviti se malo djelovanjem na tome da se onemogući nekome da se izjasni umjesto nas kako njemu paše, što će na kraju biti s našim osobnim podacima, u čije ruke će na kraju oni završiti. Doduše, u zemlji u kojoj teče med i mlijeko, u kojoj prosječan čovjek može živjeti od svog rada, u kojoj političari služe narodu, a ne narod njima, normalno je da se ljudi ne brinu što bi tamo netko mogao zloupotrijebiti njihove osobne podatke u kojekakve svrhe.

Umjesto nekog zaključka, evo jedan popisni:

Popisao popisivač Fatu, dođe mu sad Mujo, popiše popisivač i njega i onako mu na kraju prijateljski reče:
„Gospodine, moram Vam nešto, u povjerenju, priznati. Na pitanje „koliko puta vodite ljubav sa suprugom“ vi ste odgovorili dva puta, a vaša supruga je odgovorila pet puta, pa eto samo da znate“
Kaže njemu Mujo: „Ne brini ti, čim kredit vratimo, i ona će dva put k’o i ja“.

Slaven Raguž

facebook komentari

  • peppermintt

    Vic odličan, prigodan 😛 :)))

    Pa dobro kad se sve zna koliko ima nepravilnosti hoće li netko podijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih ?

  • peppermintt

    Vic odličan, prigodan 😛 :)))

    Pa dobro kad se sve zna koliko ima nepravilnosti hoće li netko podijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih ?