Pratite nas

Hrvatska

Inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović u nedjelju 15. veljače

Objavljeno

na

Do pomicanja termina došlo je jer je američki predsjednik Barack Obama za 18. veljače najavio održavanje globalnog summita o borbi protiv nasilnog ekstremizma

Svečana prisega i inauguracija izabrane predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović neće se, kao posljednje tri inauguracije, dogoditi 18. veljače, nego će biti održana tri dana ranije, 15. veljače – u podne. Do pomicanja termina došlo je jer je američki predsjednik Barack Obama za 18. veljače najavio održavanje globalnog summita o borbi protiv nasilnog ekstremizma. Summit se održava u Washingtonu, točnije u Bijeloj kući. Postalo je, naime, jasno da će taj događaj potpuno prekriti inauguraciju hrvatske predsjednice te da će malo koji predsjednik ili šef vlade moći doći u Zagreb 18. veljače.

Nedjelja bolja od srijede

Drugi razlog pomicanja roka jest činjenica da je nedjelja (15.) bolji dan od srijede 18., koja je radni dan, pa se i zbog toga može očekivati veći odziv stranih gostiju no kada bi inauguracija bila usred radnog tjedna. Organizacija svečanosti dogovara se između Ureda predsjednika Ive Josipovića i izbornog stožera K. G. Kitarović. Njezin tzv. tranzicijski tim vodi Jadranka Jureško. Otkada su završeni izbori na kojima je Grabar-Kitarović pobijedila Josipovića, s Pantovčaka joj uredno prosljeđuju svu poštu koja dolazi na adresu predsjednika. U samoj organizaciji inauguracije aktivno sudjeluju zaposlenici Ureda predsjednika koji detalje dogovaraju sa Stožerom. Premda je na odlasku, ekipa koja je radila za Josipovića obavlja i poslove koji se odnose na primopredaju dužnosti, kaže nam Danica Juričić Spasović, pročelnica Kabineta predsjednika koji broji zadnje dane na dužnosti. Sama inauguracija se, inače, financira iz proračuna Ureda predsjednika, što je uobičajena praksa. Kada ova dva tima ugovore popis osoba i svjetskih lidera koji će biti pozvani na inauguraciju hrvatske predsjednice, tada nastupa dio posla koji će obaviti Ministarstvo vanjskih poslova i njihov protokol. MVP se u pripremu inauguracije logistički uključuje nakon što se dozna tko od stranih gostiju dolazi. No, očekuje se da će tradicija biti poštovana pa će inauguracija biti održana na Markovu trgu, gdje je i simbolično sjedište vlasti. Bit će to povijesni događaj, ne samo zato što će Hrvati i hrvatski građani prvi put dobiti predsjednicu nego i po tomu što će ona svečanu prisegu održavati pred još jednom ženom, predsjednicom Ustavnog suda RH Jasnom Omejec.

Inauguracije su se, inače, u posljednjih 15 godina održavale uvijek na 18. veljače, no u međuvremenu je iz Ustava ispuštena odredba o tom datumu tako da se on sada uzima kao “krajnji rok” pa inauguracija može biti i prije. Ranija inauguracija, međutim, znači i komplikaciju za odlazak hrvatske službene osobe na globalni summit u Washingtonu. Zasada se ne zna tko će iz RH biti pozvan, no izvjesno je da to neće moći biti Josipović (koji se izjasnio da mu je zadnji službeni put onaj u Auschwitz), a ni novoizabrana predsjednica K. G. Kitarović, koja na dužnost formalno stupa 19. veljače.

Hrvatska partner SAD-u

Informacije o summitu još su neodređene, a imena pozvanih i razina na kojoj će države biti zastupane SAD ne želi otkriti. Bijela kuća je spominjala “strane dužnosnike”, “domaće i strane zakonodavce”, dok je američki državni odvjetnik Eric Holder govorio o “partnerima” i “svjetskim saveznicima, poput Velike Britanije”. Hrvatska zasigurno jest američki partner – jedna je od prvih država koju je SAD unovačio u antiterorističku koaliciju u borbi protiv ISIL-a iako RH nije zemlja u kojoj se regrutira znatniji broj boraca u ekstremističke organizacije, kako je u intervjuu Večernjem listu rekao bivši veleposlanik u Zagrebu, a sada viši savjetnika State Departmenta za angažman partnera u borbi protiv stranih ratnika Robert Bradtke.

– No Hrvatska ipak ima važnu ulogu. Mora ojačati sigurnost granica, ali i prihvatiti Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o borbi protiv stranih boraca. Važno je da vodi računa o tranzitu stranih boraca preko svog teritorija, ali i da aktivno pomaže u regiji – kazao je Bradtke.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Poruka Predsjednice: Nasilje je jezik slabića

Objavljeno

na

Objavio

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Nastavi čitati