Inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović u nedjelju 15. veljače

1

Do pomicanja termina došlo je jer je američki predsjednik Barack Obama za 18. veljače najavio održavanje globalnog summita o borbi protiv nasilnog ekstremizma

Svečana prisega i inauguracija izabrane predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović neće se, kao posljednje tri inauguracije, dogoditi 18. veljače, nego će biti održana tri dana ranije, 15. veljače – u podne. Do pomicanja termina došlo je jer je američki predsjednik Barack Obama za 18. veljače najavio održavanje globalnog summita o borbi protiv nasilnog ekstremizma. Summit se održava u Washingtonu, točnije u Bijeloj kući. Postalo je, naime, jasno da će taj događaj potpuno prekriti inauguraciju hrvatske predsjednice te da će malo koji predsjednik ili šef vlade moći doći u Zagreb 18. veljače.

Nedjelja bolja od srijede

Drugi razlog pomicanja roka jest činjenica da je nedjelja (15.) bolji dan od srijede 18., koja je radni dan, pa se i zbog toga može očekivati veći odziv stranih gostiju no kada bi inauguracija bila usred radnog tjedna. Organizacija svečanosti dogovara se između Ureda predsjednika Ive Josipovića i izbornog stožera K. G. Kitarović. Njezin tzv. tranzicijski tim vodi Jadranka Jureško. Otkada su završeni izbori na kojima je Grabar-Kitarović pobijedila Josipovića, s Pantovčaka joj uredno prosljeđuju svu poštu koja dolazi na adresu predsjednika. U samoj organizaciji inauguracije aktivno sudjeluju zaposlenici Ureda predsjednika koji detalje dogovaraju sa Stožerom. Premda je na odlasku, ekipa koja je radila za Josipovića obavlja i poslove koji se odnose na primopredaju dužnosti, kaže nam Danica Juričić Spasović, pročelnica Kabineta predsjednika koji broji zadnje dane na dužnosti. Sama inauguracija se, inače, financira iz proračuna Ureda predsjednika, što je uobičajena praksa. Kada ova dva tima ugovore popis osoba i svjetskih lidera koji će biti pozvani na inauguraciju hrvatske predsjednice, tada nastupa dio posla koji će obaviti Ministarstvo vanjskih poslova i njihov protokol. MVP se u pripremu inauguracije logistički uključuje nakon što se dozna tko od stranih gostiju dolazi. No, očekuje se da će tradicija biti poštovana pa će inauguracija biti održana na Markovu trgu, gdje je i simbolično sjedište vlasti. Bit će to povijesni događaj, ne samo zato što će Hrvati i hrvatski građani prvi put dobiti predsjednicu nego i po tomu što će ona svečanu prisegu održavati pred još jednom ženom, predsjednicom Ustavnog suda RH Jasnom Omejec.

Inauguracije su se, inače, u posljednjih 15 godina održavale uvijek na 18. veljače, no u međuvremenu je iz Ustava ispuštena odredba o tom datumu tako da se on sada uzima kao “krajnji rok” pa inauguracija može biti i prije. Ranija inauguracija, međutim, znači i komplikaciju za odlazak hrvatske službene osobe na globalni summit u Washingtonu. Zasada se ne zna tko će iz RH biti pozvan, no izvjesno je da to neće moći biti Josipović (koji se izjasnio da mu je zadnji službeni put onaj u Auschwitz), a ni novoizabrana predsjednica K. G. Kitarović, koja na dužnost formalno stupa 19. veljače.

Hrvatska partner SAD-u

Informacije o summitu još su neodređene, a imena pozvanih i razina na kojoj će države biti zastupane SAD ne želi otkriti. Bijela kuća je spominjala “strane dužnosnike”, “domaće i strane zakonodavce”, dok je američki državni odvjetnik Eric Holder govorio o “partnerima” i “svjetskim saveznicima, poput Velike Britanije”. Hrvatska zasigurno jest američki partner – jedna je od prvih država koju je SAD unovačio u antiterorističku koaliciju u borbi protiv ISIL-a iako RH nije zemlja u kojoj se regrutira znatniji broj boraca u ekstremističke organizacije, kako je u intervjuu Večernjem listu rekao bivši veleposlanik u Zagrebu, a sada viši savjetnika State Departmenta za angažman partnera u borbi protiv stranih ratnika Robert Bradtke.

– No Hrvatska ipak ima važnu ulogu. Mora ojačati sigurnost granica, ali i prihvatiti Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o borbi protiv stranih boraca. Važno je da vodi računa o tranzitu stranih boraca preko svog teritorija, ali i da aktivno pomaže u regiji – kazao je Bradtke.

facebook komentari

  • Ljuta Trava

    Već sam na popisu uzvanika