Infantilna kritika “novog konzervativca” Vice Vincenta Johna Batarela

2

Vrlo uspješno i za Hrvatsku izuzetno korisno drugo (nakon odlaska u Sarajevo) vanjskopolitičko putovanje predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović.

U tom pogledu razočarala me je infantilna kritika “novog konzervativca” Vice Vincenta Johna Batarela upućena preko njegova spomenara (facebooka) predsjednici Republike zbog njenog sudjelovanja na konferenciji organiziranoj u New Yorku povodom prve obljetnice pokretanja svjetskog projekta “Bez ograničenja: Projekt pune participacije žena” (No Ceilings: Full Participation Project) koju su prošle godine pokrenule zaklade Billa, Hillary i Chelsea Clinton te Billa i Melinde Gates, komentirao je prof.  dr. Slaven Letica.

Koliko sam razumio, Vice misli da se naša predsjednica ne bi trebala sastajati s državnicima koji imaju različite vrijednosne i svjetonazorske stavove o – u konkretnom slučaju – pobačaju.

Tom izjavom pokazao je da ne razumije abecedu državništva i diplomacije, a ni novi pristup predsjednice Republike zastupanju hrvatskih nacionalnih interesa, stoji dalje u komentaru.

Uz sve to, odlazak KGK na Konferenciju lijepa je gesta implicitne zahvalnosti bivšem predsjedniku SAD-a Billu Clintonu koji je itekako zaslužan za zaustavljanju velikosrpske agresije i osvajačkih ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Konačno, odlazak na Konferenciju i zreli državnički govor KGK osnažili su njene odnose s vjerojatnom novom predsjednicom SAD-a Hillary Clinton.

Evo i nekoliko rečenica koja je KGK izgovorila u New Yorku:

“Nijedna zemlja, narod ni regija ne mogu ostvariti napredak ako se ne poštuju prava žena, koje čine polovicu svjetskog stanovništva, a bez sudjelovanja polovice svjetskog stanovništva ne mogu se ostvariti ciljevi i postići željeni rezultati.”

“U mnogim mjestima na svijetu nije se dobro roditi kao žena kad su u pitanju mir i sigurnost, jer život žene vrijedi manje i od života koze.”

Sve u svemu, nakon vladavine dvaju provincijalnih, balkanskih predsjednika Republike, izabrali smo predsjednicu Republike koja zna što su domoljublje, nacionalno dostojanstvo, ponos, državništvo i SVJETSKA politika.

[ad id=”40551″]

facebook komentari