Pratite nas

Pregled

Inicijativa 40 dana za život: Žele nas ušutkati kampanjom blaćenja

Objavljeno

na

Mediji kojima je bilo kakva obrana nerođenog života prije svega zadiranje u žensku intimu i pitanje “slobode”, opet su uzeli na pik one koji su odlučili stati na stranu malenih koji ne mogu sami dići glas.

Naime, Index.hr i Dnevnik.hr objavili su danas priču o tome da su aktivisti inicijative 40 dana za život – koji ispred bolnica mole za zaustavljanje pobačaja – javno objavili podatke o nepoznatoj ženi koja je odlučila otići na pobačaj u vukovarsku bolnicu, pitajući se otkuda im podaci o osobi koja ide na pobačaj, budući da bolnica ne bi smjela otkrivati takve podatke.

Ovo je još jedan dokaz da koliko god hvalevrijedna ovakva inicijativa bila, uvijek će se naći oni kojima smetaju ovakvi prije svega nenasilni pokušaju zaštite ljudskog života. Tako su gore navedeni mediji objavili priču o tome da su aktivisti i simpatizeri inicijative na Facebooku uputili poziv svima da se u što većem broju odazovu na molitveni skup ispred Opće županijske bolnice Vukovar kako bi dočekali “jednu trudnicu iz obližnjeg mjesta, koja je danas išla na zakazani pobačaj” i kako bi joj pomogli da izabere život.

Index je uz to pisao da se na Facebook stranici mogu naći imena trudnica, tj. da su se “molitelji oteli kontroli i javno traže i objavljuju podatke žena koje planiraju pobačaj”.

Naravno da su se obrušili i na to da su se moliteljima u nekoliko situacija navodno pridružile i djelatnice vukovarske bolnice, što uopće ne bi trebalo biti sporno, kao ni primjerice liječnički priziv savjesti.

Petra Tišljarić, nacionalna koordinatorica inicijative 40 dana za život, odlučila je javno odgovoriti na optužbe, a njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

“inicijativa 40 dana za život isključivo je miroljubiva i molitvena te kao takva, svojom prisutnošću ispred bolnica, majkama i očevima pruža nadu i utjehu.

Što se tiče objave na stranici 40 dana za život – Vukovar, ona se odnosi na svaki dan. Ne postoji niti jedan osobni podatak o trudnicama koje dolaze na pobačaj, objavljen javno, niti ga mi znamo. No, svaki dan trudnice dolaze u tu bolnicu na pobačaj, a poziv da se molitelji priključe zbog trudnica koje tamo dolaze često prisiljene, odnosi se kao što sam rekla i kao što su mi rekli iz lokalne, vukovarske inicijative, na svaki dan, a ne na jednu konkretnu trudnicu.

Trudnice koje nam se obrate za pomoć često su u iznimno teškim situacijama, prisiljene pobaciti (od strane obitelji, dečka/muža, ili zbog razloga koji ste sami naveli – financija). Ne bi se smjelo događati da mi kao društvo toleriramo prisilu, ili da žena mora napraviti nešto tako iznimno teško zbog lošeg financijske situacije te smo zbog toga tu za njih – nekima je potrebno samo da im netko kaže da se ne trebaju bojati, a nekima treba i financijska pomoć, naravno. Trenutno se brinemo za nekoliko trudnica i financijski i inače svakoj od njih, koja nam se obrati za pomoć pomažemo tijekom trudnoće i nakon poroda. Neke od njih su smještene u kuće Udruge Betlehem zbog toga što su zbog trudnoće morale otići iz svojih kuća. Pomažemo im također da stanu na svoje noge, pokušaju naći posao, razgovaramo puno s njima te su sve zahvalne za pomoć, razgovor i brigu.”

“Nije istina da su članovi inicijatice htjeli čekati i susresti tu trudnicu, kako se navodi. Borba za život ne bi trebala nikome smetati. Nikoga ne napadamo, niti bilo kome čupamo dokumente. Želimo samo ljudima pružiti informacije kako bi donijeli ispravne odluke”, rekao je pak za Hinu župnik vukovarske Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan istoimenog samostana fra Ivica Jagodić, kojega su, kako je dodao, članovi inicijative pozvali da ih blagoslovi, što je on i učinio te otišao svojim poslom.

U izjavi novinarima obnašateljica dužnosti ravnatelja vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac istaknula je potrebu poštovanja zakona o pravima zaštite pacijenata. Također je rekla da su molitelji bili izvan bolničkoga kruga, a ljude iz bolničke uprave zadužila je da provjere je li bilo ugrožavanja diskrecije i prava pacijenata.

Brzo su se oglasili SDP i HNS

U HNS-u drže da je – ako je ta molitvena zajednica dobila informaciju o dolasku trudnice na pobačaj iz bolnice – riječ o teškom kršenju zakonom zajamčenog prava na privatnost pacijenta te prava na povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju, uključujući i sam boravak u bolnici.

Zato pozivaju Upravu te bolnice, mjerodavno Ministarstvo zdravlja te ostale institucije da provedu istragu kako bi se što prije utvrdile pravovaljane činjenice i odbacila sumnje da je ta inicijativa spomenute podatke dobila upravo od djelatnika bolnice. “I ovaj slučaj pokazuje trenutačnu atmosferu u hrvatskom društvu, u kojoj se sve češće i sve glasnije dovode u pitanje slobode, ljudska prava i civilizacijske tekovine. To je dijelom prouzročila Vlada HDZ-a i Mosta, a HNS će se protiv toga i dalje oštro boriti”, ističu u priopćenju.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić u izjavi za javnost najoštrije je u ime stranke osudila takvo ponašanje, ocjenjujući da su tim činom ugrožena temeljna ljudska prava pacijenata i prava žene na izbor te prekršen niz zakona koji štite temeljna prava građana i pacijenata.

“Očekujemo od DORH-a da odredi istragu i utvrdi je li bilo curenja informacija iz bolničkog sustava jer su na nekim slikama i djelatnici bolnice i prema tome imamo puno pravo sumnjati da su podatci o toj ženi došli iz same bolnice”, rekla je.

Podsjećamo, inicijativa 40 dana za život počela je jesensku molitvenu kampanju za zaustavljanje pobačaja u 24 grada u Hrvatskoj, s 25 mjesta bdijenja, 28. rujna. Ovo je ujedno i najdulja kampanja u posljednje dvije godine, otkad je pokrenuta u Hrvatskoj, jer se u većini gradova bdije po minimalno 12 sati, a organizatori su ove jeseni odlučili svima približiti i temu posvajanja i ljepotu posvojenja, kroz svjedočanstva obitelji koje imaju jedno ili više posvojene djece.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Todorić: Ispričavam se svima koji zbog mene trpe sramotnu torturu

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić u srijedu navečer oglasio se na svom blogu nedugo nakon što mu je sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio istražni pritvor.

“Političkoj samovolji pravna je država odlukom o odbačaju zahtjeva za određivanje pritvora za Agrokorove managere uhićene u prekjučerašnjoj predstavi stala na kraj.

Ispričavam se svim časnim ljudima koji su, zbog političkog progona mene, morali proživjeti ovu sramotnu torturu.

I zbog svih njih neću se prestati boriti za istinu koja će razobličiti ovu montiranu političku kampanju i sve njezine aktere.

Uhićenja koja su dogovorena na subotnjem sastanku u kabinetu premijera Plenkovića, a kojem su prisustvovali i ministri Božinović i Dalić te predsjednik Sabora Jandroković, sada su i pravno postala izrugivanje pravnoj državi i iskazivanje političke samovolje i nastavak političkog nasilja kako bi se prikrio vlastiti kriminal koji je donio neustavni Lex Agrokor.

Ovo je neviđeni politički proces, politika premijera Plenkovića donijela je Lex kojim je oduzeto privatno vlasništvo, ta je ista politika ovlastila ministricu Dalić da kreatora Lexa Antu Ramljaka imenuje izvanrednim povjerenikom i izvrši otvorenu pljačku kroz Knighthead fond i njihove pomagače. Ta je ista politika donijela i odluku o posebnom transferu 5 milijuna kuna DORH-u samo za istragu Agrokora pa i time potvrdila da pokreće politički proces, a tim činom ponizila i samo Državno odvjetništvo.

Plenkovićeva politika kroz djelovanje ministrice Dalić i njihovih pomagača u Agrokoru Hrvatskoj čine zastrašujuću financijsku, političku i društvenu štetu i za to će morati odgovarati.”

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su izrazili želju dati novi zamah zapostavljenim odnosima Hrvatske i Rusije, “na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja”.

“Završili su naši pregovori s predsjednicom Republike Hrvatske i prošli su u konstruktivnom smjeru i potvrdili su usmjerenje dviju zemalja za razvitak suradnje. Hrvatska je važan partner Rusiji na Balkanu. Tijekom ovog vremena odnosi su dobili raznovrstan karakter. Danas smo ja i predsjednica Hrvatske razmotrili konkretne mjere za suradnju.

Posebnu pozornost usmjerili smo na gospodarsku suradnju. Smatramo da ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Velike nade u smislu proširivanja kontakata vežemo za poslovni forum koji će se održati sutra u Moskvi, rekao je Putin nakon sastanka s Grabar-Kitarović u Sočiju.

Grabar-Kitarović je istaknula da Hrvatska, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah nakon značajnog razdoblja posustajanja. “Ovo mjesto mnogi uspoređuju s kolijevkom hrvatskog turizma, Opatijom.

Razgovarali smo o nizu tema. Širina tema naših razgovora potvrđena je i potpisivanjem nizom akata o suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Izražena je obostrana želja za nastavak suradnje. U tom duhu Putina sam pozvala na uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadamo se da će se taj posjet ostvariti sljedeće godine, prenosi N1.

Raspravili smo manja otvorena pitanja u našim odnosima i utvrdili primjere uspješne suradnje, koji u oživjeli rusko-hrvatske gospodarske odnose. Rusija je Hrvatskoj značajan gospodarski partner i želimo nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju.

Pozdravila sam sva ruska ulaganja i spremna sam zalagati se za svaki oblik uzajamnih ulaganja koja su u skladu s postojećim okvirom. Upoznala sam Putina s nizom zakonskih promjena u Hrvatskoj. Iako i Hrvatska nastoji ostvariti diverzifikaciju, suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja.

Predsjedniku Putinu predstavila sam i inicijativu triju mora. Ovo je inicijativa za koheziju srednje Europe i EU u cjelini, a ne protiv. Ona nije usmjerena protiv Rusije ili Njemačke, nego je usmjerena na suradnju s drugim državama na pojedinim projektima. Razgovarali smo i o jačanju kulturne i znanstvene suradnje. Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužne zaštite kršćana u svijetu.

Obnovom crkve u Crikvenici mogla bi se početi služiti i liturgija”, rekla je Grabar Kitarović. Pozvala je Putina u Hrvatsku nadajući se da bi se to moglo dogoditi iduće godine, a HRT ekskluzivno doznaje da će Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i posjetiti Hrvatsku.

 

facebook komentari

Nastavi čitati