Inicijativa da sjedišta županija postanu službeni gradovi

0

Inicijativa da se na federalnom nivou donese Zakon o gradovima u Federaciji Bosne i Hercegovine, bila je povod susretu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i federalnog ministra pravosuđa Zorana Mikulića s načelnicima općina koje su, ujedno, i županijska sjedišta.

[dropcap]K[/dropcap]ako je zaključeno, sve te općine će službenu inicijativu za donošenje ovog federalnog propisa dostaviti Federalnom ministarstvu pravde, kako bi se o njoj izjasnila Vlada FBiH, čime bi započela procedura donošenja Zakona o gradovima FBiH. Tokom sastanka, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, kazano je da bi, nakon donošenja novog zakona, općinska vijeća županijskih sjedišta bila preimenovana u gradska, a njihovi općinski načelnici u gradonačelnike.

A, u Federaciji BiH je deset županija. Sjedišta Sarajevske, Zenički-dobojske, Unsko-sanske i Hercegovačko-neretvanske županije  su službeni gradovi: Sarajevo, Zenica, Bihać i Mostar, a ostalo su sve općine: Orašje – Županija Posavska , Goražde – Bosansko-podrinjska županija, Travnik – Županija Srednjobosanska, Široki Brijeg – Zapadnohercegovačka županija te Livno – HercegBosanska Županija

Inače, Bosna i Hercegovina ima 11 službenih gradova. Pored Sarajeva, Zenice, Bihaća, Jajca i Mostara, to su još gradovi iz Republike Srpske: Banja Luka, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Doboj, Prijedor i Trebinje.

hercegbosna/kamenjar

 

facebook komentari