Na inicijativu Marijane Petir u škole konačno stižu domaći poljoprivredni proizvodi

2

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pozdravlja odluku Ministarstva poljoprivrede koje je prihvatilo njezinu inicijativu i za sljedeću školsku godinu odlučilo decentralizirati natječaj za provedbu Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu.

Voće, povrće i mliječni proizvodi dobavljat će se tako od domaćih lokalnih proizvođača, a ne kao dosad kad su djeca dobivala voće iz uvoza ili mlijeko isključivo od velikih tvrtki. Takvo provođenje nije bilo u skladu s Uredbom Europske komisije te je zastupnica Petir nakon razgovora s roditeljima i ravnateljima škola zatražila od ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, nadležnog za provođenje programa da omogući školama raspisivanje natječaja kako bi domaći proizvodi stigli do učenika.

“Drago mi je da sam pomogla da Hrvatska dobije subvenciju EU za zdrave obroke i važno je da tu subvenciju sada iskoristimo i djeci osiguramo besplatne zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama za koju je EU osigurala 230 milijuna EUR. Većina škola u Hrvatskoj nije u mogućnosti osigurati zadovoljavajuće obroke, a prema podacima u Hrvatskoj nažalost ima 17 tisuća djece kojoj roditelji ne mogu osigurati nikakav obrok u školi. Prema Uredbi namirnice se trebaju dobavljati od lokalnih domaćih proizvođača čime pomažemo i našim OPG-ima i cijelom poljoprivrednom sektoru”, rekla je Petir.

Njezin prijedlog podržao je i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić te je napomenuo kako je početkom provođenja projekta Ministarstvo zaprimalo primjedbe i pritužbe vezane uz kvalitetu voća, no nisu zaprimili ni jednu vezanu uz kvalitetu mliječnih proizvoda. Petir ističe da je problem bio u natječajima koji su se raspisivali na razini države i mogli su se javljati isključivo veliki dobavljači čime je izigravana odredba da djeca moraju dobivati svježe, lokalne i domaće proizvode.

Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija Hrvatskoj je dodijelila 1.720.946 EUR za voće i povrće te 800.354 EUR za mlijeko i mliječne proizvode. Javni poziv Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za iskaz interesa za sudjelovanje u Školskoj shemi za škole bit će otvoren do 14. lipnja 2017. dok će za dobavljače za isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda biti otvoren cijele školske godine.

petir.eu

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Jednostavno sam oduševljen ovim djelovanjem gospođe Petir,a i prihvaćanjem od strane Barišića i Tolušića! Gdje bi nam bio kraj da SVI političari u Hrvatskoj tako misle i djeluju na dobrobit svoga naroda…onda bi bili “Švicarska”,kao što je poželjela Predsjednica u jednoj izjavi !

  • Sivooki

    Mi nismo normalni, zaista….