Inspirativne lokacije čarobne Hercegovine

9

Putopis – U ovom slučaju ne radi se uopće o dalekim ili previše ambicioznim putovanjima. Na većini ovih lokacija zatekao sam se skoro pa slučajno ili sam se na to odlučio u zadnji čas.

Na ovakvim mjestima nikad ne znaš na što možeš naići, ali obvezno posežem za lijepim prizorima, novim ljudima ili, pak, nekom vrstom minijaturne duhovnosti. Očito je da postoji mnogo toga što je blizu, a moralo bi se vidjeti. Na kraju dana i pređenog puta želio sam omotati klupko prekrasnih osjećaja i sjećanja na ta mjesta, da negdje u kutku mojih misli zadržim slike tih mjesta.

Međutim, slike s putovanja koje mi prolaze ispred očiju ipak sam radije sačuvao u fotoaparatu nego u mislima. Gotovo uvijek i do kuda je moguće, putujem automobilom, pa čak i ako se radi o planinskim predjelima. Naravno, putovanje automobilom možda nije atraktivno poput jahanja na devi, konju, hodanja s ruksakom od pedeset kilograma, vožnje biciklom, ali je svakako udobnije. Sve to ne znači da će moji osjećaji koje na putu doživim, spoznaje ili pak ciljevi biti manje vrijedni. Donosim Vam pet lokacija koje su meni osobno obilježile 2014. godinu:

Vodopad Kravice

kravice

Ako iz Čitluka krenete prema Ljubuškom, a zatim desno nastavite prema Studencima naići ćete na putokaz za vodopad Kravice, koji tvori rijeka Trebižat. Vodopad visine i do 28 metara spada u spomenik prirode Bosne i Hercegovine.

Tekija u Blagaju

tekija-blagaj-afp

Na samo sedam kilometara od Mostara doći ćete do Blagaja u kojem se uz litice na samom izvoru rijeke Bune nalazi tekija, koja je važan spomenik kulture iz turskog razdoblja, a to je mjesto na kojem su derviši uz posebne rituale obavljali slavljenje Boga, to jest zikr. Nažalost, područje oko tekije nije ostalo netaknuto i zdanja koja bi trebala biti imitacija starih građevina, ipak samo narušavaju ukupan dojam .

Fortica i polja podno Veleža

podvelezje

Iz grada Mostara vrlo je lako pronaći put do brda Fortica, koje je omiljeno mjesto mnogih koji od tuda promatraju grad, zalaske sunca, okolna brda i planine okupane zadnjim svjetlom. Dalje prema Veležu dolazite do ogromnog otvorenog prostora s poljima na kojima možete vidjeti ovčare i njihova stada. Iako, Mostar vidite na dlanu i blizu je, ovo je jedan potpuno drugačiji i svijet za sebe

Počitelj

pocitelj

Povijesno srednjovjekovno zdanje u dolini Neretve, smješteno na njenoj lijevoj obali predstavlja tvrđavu iako se naravno radi o naselju. Nalazi se uz glavnu cestu između Mostara i Čapljine i teško ga je ne vidjeti. Iako veći dio naselja i ne vidimo iz te perspektive,  dio koji vidimo dovoljan je da nam oduzme dah

 Bile kod Goranaca i slobodni konji

konji1

Na samo dvanaest kilometara udaljenosti od Mostara nalaze se Goranci, a jedan od zaseoka jesu upravo Bile. Čak i sami Goranci su za jedno takvo mjesto i lokaciju prilično bogati sadržajem, a tome naručito pridonosi kameno šetalište koje vodi od crkve do sjenica i ostalog sadržaja. Uz misišta i mnoštvo suhozida upravo na Bilima se nalaze slobodni, ali pitomi konji. Ono što me se najviše dojmilo jest to da ove konje nije samo tako lako vidjeti, njih se ponekad treba pronaći, to jest, da bi ih se vidjelo, nekada se valja i potruditi.

Tekst i fotografije: Mladen Topić, Hrvatski Medijski Servis

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Barbara

  “Dođi da vidiš,dođi da se diviš i poželjet ćeš ovdje da živiš”

  • Lilith

   Jeste, prekrasna je Hercegovina, samo su nam plaće ko ovim majmunima sa druge vijesti! 🙂

   • Barbara

    Da,nažalost država je u ekonimskom siromaštvu,,ali imamo bogatstvo prirode,ljepotu Hercegovine,,čuvajmo i cjenimo ovo malo što imamo:)

    • Lilith

     , imamo i bogatstvo duha! Dok je nade, vjere i ovog neba bit će svega ostalog 🙂

     • peppermintt

      zapisano je ora et labora, moli i radi, ne vridi samo molit i nadat se triba zasukat rukave a budimo realni nit ere nisu više vridni kak su bili 😀

 • peppermintt

  Lijepa je naša zemlja Humska, na svoj način zavodi, svojim svjetlom zabljesne , svojim mirisima opije, bistrim vodama osvježi, dobrim vinom okrijepi, lijepom riječi pozdravi 🙂