Institucije u FBiH nezakonito potrošile 232 milijuna KM!

0

Prema alarmantnom podatku federalnih revizora, ukupan iznos transfera od 232.039.695 KM u FBiH većini je dodjeljivan bez poštivanja odredaba pripadajućih zakona, kršenjem kriterija te bez adekvatnog nadzora nad transferiranim javnim sredstvima!

Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio je, naime, nezapamćeno visok postotak kršenja zakona u federalnim, županijskim i općinskim institucijama te u javnim poduzećima u prošloj godini.

Zbog toga su, kao rijetko kada tijekom proteklih godina, načinili veliki broj negativnih, te izvještaja s iskazanim mišljenjem s rezervom. Kada je riječ o Federaciji, veliki broj institucija i javnih poduzeća dobio je mišljenje s rezervom, dok su ministarstva za boračka pitanja, zatim pravde, poljoprivrede te rad i socijalne politike dobila negativnu ocjenu.

Naveli su da je konstantno kršen Zakon o javnim nabavkama, između ostalog, [quote]”prilikom nabavke kancelarijskog materijala, goriva, osiguranja uposlenih, servisiranja vozila i održavanja opreme, održavanja kompjuterske opreme, nabavke kompjuterske opreme“.[/quote]

No, usprkos ovim zabrinjavajućim podacima koji govore o krčmljenju proračunskih para, rijetki su oni koji smatraju da će revizorske nalaze ovog puta pratiti adekvatne reakcije nadležnih tužiteljstava.

Mirza Ustamujić, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, ocijenio je da revizori dobro rade svoj posao te ukazuju na očite nezakonitosti, ali da izostaju adekvatna procesuiranja onih koji su kršili zakone.

[quote]„Godinama dobivamo negativne revizorske izvještaje, ali bez posebne reakcije. Zahvaljujući inicijativi SBB-a, Parlament je prvi put izglasao odluku da se smijeni uprava jednog poduzeća ako ima negativne revizorske izvještaje. To se u konačnici i dogodilo s Upravom “Željeznica FBiH”“ naveo je Ustamujić.[/quote]

Ustamujić je istakao kako je SBB ranije tražio da se tužilaštva uključe u analizu revizorskih izvještaja te smatra da u posljednje vrijeme ima manjih pomaka.

Dodatno me zabrinjava da pojedini poslanici u Parlamentu FBiH brane direktore javnih kompanija u kojima je počinjen kriminal, a koje su imenovale njihove stranke, te tako omalovažavaju rad Ureda za reviziju institucija FBiH“ kazao je Ustamujić.

Ured za reviziju institucija u FBiH posebno je izdvojio nezakonitosti Ministarstva pravde FBiH u postupku nabavke elektronskih narukvica, čime je oštećen proračun za 614.250 KM, zatim milijunske malverzacije ministra poljoprivrede Jerke Ivankovića Lijanovića (NSRzB) te nenamjensko trošenje 4,3 milijuna KM u Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH!

Bljesak.info

facebook komentari