Pratite nas

Vijesti

Institucije u FBiH nezakonito potrošile 232 milijuna KM!

Objavljeno

na

Prema alarmantnom podatku federalnih revizora, ukupan iznos transfera od 232.039.695 KM u FBiH većini je dodjeljivan bez poštivanja odredaba pripadajućih zakona, kršenjem kriterija te bez adekvatnog nadzora nad transferiranim javnim sredstvima!

Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio je, naime, nezapamćeno visok postotak kršenja zakona u federalnim, županijskim i općinskim institucijama te u javnim poduzećima u prošloj godini.

Zbog toga su, kao rijetko kada tijekom proteklih godina, načinili veliki broj negativnih, te izvještaja s iskazanim mišljenjem s rezervom. Kada je riječ o Federaciji, veliki broj institucija i javnih poduzeća dobio je mišljenje s rezervom, dok su ministarstva za boračka pitanja, zatim pravde, poljoprivrede te rad i socijalne politike dobila negativnu ocjenu.

Naveli su da je konstantno kršen Zakon o javnim nabavkama, između ostalog, [quote]”prilikom nabavke kancelarijskog materijala, goriva, osiguranja uposlenih, servisiranja vozila i održavanja opreme, održavanja kompjuterske opreme, nabavke kompjuterske opreme“.[/quote]

No, usprkos ovim zabrinjavajućim podacima koji govore o krčmljenju proračunskih para, rijetki su oni koji smatraju da će revizorske nalaze ovog puta pratiti adekvatne reakcije nadležnih tužiteljstava.

Mirza Ustamujić, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, ocijenio je da revizori dobro rade svoj posao te ukazuju na očite nezakonitosti, ali da izostaju adekvatna procesuiranja onih koji su kršili zakone.

[quote]„Godinama dobivamo negativne revizorske izvještaje, ali bez posebne reakcije. Zahvaljujući inicijativi SBB-a, Parlament je prvi put izglasao odluku da se smijeni uprava jednog poduzeća ako ima negativne revizorske izvještaje. To se u konačnici i dogodilo s Upravom “Željeznica FBiH”“ naveo je Ustamujić.[/quote]

Ustamujić je istakao kako je SBB ranije tražio da se tužilaštva uključe u analizu revizorskih izvještaja te smatra da u posljednje vrijeme ima manjih pomaka.

Dodatno me zabrinjava da pojedini poslanici u Parlamentu FBiH brane direktore javnih kompanija u kojima je počinjen kriminal, a koje su imenovale njihove stranke, te tako omalovažavaju rad Ureda za reviziju institucija FBiH“ kazao je Ustamujić.

Ured za reviziju institucija u FBiH posebno je izdvojio nezakonitosti Ministarstva pravde FBiH u postupku nabavke elektronskih narukvica, čime je oštećen proračun za 614.250 KM, zatim milijunske malverzacije ministra poljoprivrede Jerke Ivankovića Lijanovića (NSRzB) te nenamjensko trošenje 4,3 milijuna KM u Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH!

Bljesak.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati