Interes za proširenje ekonomske suradnje između BiH i Crne Gore

  0

  Na sastanku članova Predsjedništva BiH s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, koji boravi u Sarajevu iskazan je obostrani interes za proširenje ekonomske suradnje s naglaskom na sektore infrastrukture i energetike, koji predstavljaju prioritet u dvije države, posebice u segmentima koji povezuju Crnu i Goru i BiH – rekonstrukcija i rehabilitacija puta Foča-Šćepan Polje, korištenje kapaciteta Luke Bar, izgradnja Jadransko-jonske autoceste i željeznička pruga Čapljina-Nikšić, prenosi Hrvatski medijski servis.

  dukanovic-predsjednistvo-595x340Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšić u razgovoru s Đukanovićem izrazili su zahvalnost dužnosnicima i građanima Crne Gore za iskazanu solidarnost i spremnost da pruže pomoć u prevladavanju posljedica katastrofalnih poplava u BiH, izazvanih vremenskim neprilikama. S tim u svezi, naglašena je solidarnost naroda naše regije da pomaže u teškim trenucima, prenosi HMS.

  Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je ponovio žaljenje zbog nedavnih događaja uzrokovanih poplavama u BiH i kazao da narod Crne Gore suosjeća s obiteljima žrtava poplava, s ljudskim i materijalnim gubicima, te da je Crna Gora, sukladno svojim mogućnostima, spremna nastaviti pomagati BiH kroz razne oblike pomoći. Naglasio je da će Crna Gora, zajedno s BiH, Hrvatskom i Srbijom, pokušati animirati snažniju pomoć međunarodne zajednice u saniranju posljedica poplava.

  Sugovornici su, kako je priopćeno, ocijenili da Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju odlične i prijateljske odnose, te da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja koja bi opterećivala unapređenje suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa. Crna Gora i Bosna i Hercegovina posvećene su jačanju regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa. Zajednički ciljevi dviju zemalja su i ubrzavanje ekonomskog rasta i smanjenje siromaštva.

  Dobru sveukupnu suradnju dviju zemalja bi dodatno unaprijedilo i potpisivanje sporazuma o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te je zajednički iskazano uvjerenje da će ovaj sporazum biti potpisan u što skorije vrijeme.

  Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili značajan napredak u ispunjavanju obveza na europskom i euroatlantskom integracijskom putu Crne Gore, te kazali da je integracija u EU prioritet Bosne i Hercegovine i da svaki napredak koji naši susjedi ostvaruju u procesu približavanja EU ima i regionalnu važnost./HMS.ba/

  facebook komentari