Pratite nas

Intervju

INTERVJU: Karamarko: “Ne zanimaju nas revolveraški obračuni s Milanovićem – Previše smo truda uložili u Program gospodarskog oporavka!

Objavljeno

na

Naši razvojno-investicijski projekti zaustavit će gospodarski sunovrat i generirati rast BDP-a, zapošljavanja i standarda! * HDZ je spreman preuzeti odgovornost za vođenje države kad god se izbori budu održali! * Ako Vlada ne ponudi nikakvo suvislo rješenje, zatražit ćemo da časno odstupi kako bi se prekinula ova agonija! * Milanović ne samo da nije ostvario ništa od obećanog, nego je sa svojom nesposobnom ekipom državu doveo na sami rub provalije! * Nitko od predsjednice RH nema pravo tražiti da odustane od programa samo zato što ga je izradila u suradnji s nama u HDZ-u! * Josipoviću i SDP-u je pokušaj kriminalizacije HDZ-a bila glavna tema, ali birači su im rekli što misle o tome! – izjavio je, među inim, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice u opširnom intervjuu za tjednik Globus. Intervju prenosimo u cijelosti, zajedno s uvodom novinara Darka Hudelista:

Intervju s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom vodio sam tijekom ponedjeljka, 19. siječnja, dana u kojemu je on bio iznimno zauzet. Došao mu je, naime, u posjet bivši slovački premijer Mikulaš Dzurinda, političar i državnik koji je vrlo zaslužan za gospodarski oporavak i rast Slovačke, u zadnjemu desetljeću.

Slovačka iskustva ZA izlazak iz krize

Danas je Dzurinda predsjednik Zaklade Europske pučke stranke i zastupnik u Slovačkom parlamentu. Po svjetonazoru i političkom opredjeljenju je demokršćanin (pučanin), a po gospodarskom pristupu reformator. Razgovori Karamarka i Dzurinde protegnuli su se na cijeli dan, praktički do večeri, a u njima je najviše bilo riječi o gospodarskim mjerama što ih Karamarko namjerava povući ako nakon parlamentarnih izbora ove godine postane novi hrvatski premijer.

Tijekom vikenda – točnije u subotu 17. siječnja – Karamarko je bio u Splitu, na proslavi 25. obljetnice osnutka HDZ-a Grada Splita. Tom je prigodom održao govor u kojem je istaknuo da Hrvatsku očekuje novi Domovinski rat – ali ne oružani, nego rat za svako radno mjesto, za investicije u gospodarstvu i za bolji život.

Fokus na programu zapošljavanja

Pobjeda HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima dala je novi, dodatni vjetar u leda HDZ-u u predvečerje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, tako da je Tomislav Karamarko danas još uvjereniji u svoju i HDZ-ovu pobjedu na tim izborima nego što je bio do jučer.

U utorak ujutro 20. siječnja u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma vladala je velika gužva. Okupilo se jako mnogo ljudi. Upravo je trebao započeti sastanak Karamarkova gospodarskog tima i predsjednika svih HDZ-ovih odbora. Na moju primjedbu da ga stalno viđam u gužvama, Karamarko mi je rekao:

– Ako mi s ovim našim gospodarskim programom ne uspijemo, onda jedino preostaje da ugasimo svjetlo i svi izađemo van!

Premijer Zoran Milanović se u svom nedavnom nastupu na HTV-u opet postavio izrazito polemički spram vas i HDZ-a. Najavio je da će se predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj voditi – malo pojednostavljeno rečeno – između sposobnosti i nesposobnosti, između poštenja i nepošten ja itd., a tu on, kako tvrdi, vidi svoju šansu. Ukratko, spremanje za »megdan« s vama, dojam je kao da jedva čeka početak »velikog obračuna«. Jeste li i vi spremni?

Milanović svojim izjavama najviše govori o sebi, o svojoj sposobnosti, znanju, marljivosti, pa ako hoćete – i o poštenju. Uistinu imam puno pametnijeg posla i ne namjeravam trošiti vrijeme na jalove polemike s nekim tko je zaboravio sva obećanja što ih je dao u noći svoje izborne pobjede, kao i u Hrvatskome saboru – nakon što je izabran za premijera. Milanović ne samo da nije ostvario ništa od obećanog nego je državu zajedno sa svojom nesposobnom ekipom doveo na sam rub provalije, pa sada prijeti svađama, ideološkim podjelama u stilu »ili mi ili oni« i revolveraškim obračunima – a sve kako bi se održao na vlasti. Previše smo vremena i truda uložili u izradu programa i projekata za izvlačenje države iz ove teške situacije u koju nas je dovela aktualna Vlada, pa da sebi dopustimo luksuz uvlačenja u besplodne polemike.

U prošlom broju Globusa iznio sam neke moguće »scenarije« predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, vezano za njezin odnos prema aktualnoj Vladi, a u kontekstu možebitnog provociranja prijevremenih parlamentarnih izbora. Koliko se ti njezini scenariji preklapaju s HDZ-ovim?

kolinda_karamarkoOvdje se ne radi ni o kakvom poklapanju s našim ili bilo čijim scenarijima. Radi se jednostavno o ispunjavanju predizbornih obećanja. Znam da naši ljudi, pa ni vi novinari, niste na to od 2000. naovamo navikli, ali, kao što vidite, izabrana predsjednica gospođa Kolinda Grabar-Kitarović – na koju smo s pravom svi ponosni – i ovim dokazuje da je HDZ kandidirao najboljeg kandidata.

Podsjetit ću vas: obećala je da će inicirati sjednicu Vlade na temu gospodarskog i socijalnog stanja u državi, a ako Vlada ne ponudi nikakvo suvislo rješenje, zatražit će da časno odstupi kako bi se prekinula ova agonija koja je štetna za svakoga našeg građanina.

Koliko su uopće mogući prijevremeni izbori – prije ljeta – i da li vi na njih otvoreno računate? 

Važno je da smo mi spremni preuzeti odgovornost za vođenje države kad god se izbori budu održali. Moram priznati da je teško biti dobar prognozer s obzirom na to da članovi ove Vlade imaju vrlo čudan i, rekao bih, rastezljiv osjećaj za odgovornost. Nikome od njih ne smeta što je Vlada u kojoj sjede postala europski, a uskoro će i svjetski rekorder po tome što već 13 kvartala imamo pad BDP-a, što istodobno znači rast broja siromašnih, nezaposlenih, iseljenih, blokiranih, ovršenih…

Ili, ministru branitelja ne smeta što, evo, već tri mjeseca stopostotni invalidi po nevremenu i studeni noće u šatoru ispred njegova ureda. Ne da nije dao ostavku, nego nije pošteno niti sjeo, a kamoli prespavao s njima u šatoru. Kad sam razmišljao o prijevremenim izborima, moram priznati da sam računao i na taj faktor odgovornosti koju bi svaka vlada trebala imati prema građanima – no očito sam se prevario.

Čuo sam da se u HDZ-u govori o svojevrsnoj simulaciji dolaska na vlast, i to 1. lipnja 2015. godine. Što to konkretno znači? 

Možda ste čuli da će tada naš cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja, što ga analiziramo s našim prijateljima iz minhenskog CES-IFO instituta, biti u potpunosti gotov, razrađen i spreman za primjenu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović spomenula je mogućnost sazivanja izvanredne sjednice Sabora. S druge strane, pojedini mediji i članovi Vlade traže od nje da se odmakne od HDZ-a. Čini se da će tu biti vrlo važno pitanje natpolovične većine u Saboru… Nagoviješteno je i da će Kukuriku-koaliciju prvi napustiti »manjinci«, umirovljeni« (Silvano Hrelja), možda i IDS… Računa li HDZ na neke prebjege? 

Gospođa Grabar-Kitarović odlučit će koje će i kada poteze povlačiti, ali siguran sam da će napraviti sve što je obećala. Koristit će sve svoje ovlasti, ugled i rejting kako bi pokrenula Hrvatsku u pravom smjeru. Njezini potezi bit će usmjereni prema boljitku svih naših građana, a ne interesu HDZ-a ili rušenju nečije većine. Sama je rekla – dakle obećala – da će biti predsjednica svih građana, a mi smo je kandidirali i snažno poduprli ne zato što je ona potrebna HDZ-u – našim članovima ili vodstvu – nego zato što je bila potrebna ovoj državi i svim njezinim građanima.

Što se tiče zahtjeva o odmicanju izabrane predsjednice od HDZ-a – to je komično. O čemu oni to govore, kako još nisu shvatili da su davno prošla vremena kad su medijskim reketom mogli nešto postići?! Svjesni smo da zbog odredbi Ustava idućih deset godina ona neće moći biti u stranci, niti stranački djelovati. Ali zbog toga nitko od nje nema pravo tražiti da odustane od programa »Za bolju Hrvatsku« samo zato što ga je izradila u suradnji s nama u HDZ-u. To su smiješni i neozbiljni zahtjevi. Ona je s tim programom pobijedila, već ga provodi i siguran sam da će ustrajati na njemu do kraja. A to, uostalom, od nje očekuju i svi naši građani – bez obzira na to za koga su glasovali.

Postoje li kakve šanse da u Saboru pridobijete Čačićeve zastupnike? 

Nećemo nikoga vući za rukav, svatko ima svoju odgovornost. Ova Kukuriku-vlast je »spremna na sve« kako bi se održala na vlasti. Koalicija predvođena HDZ-om, međutim, nije spremna na »sve« kako bi se domogla vlasti.

Moram priznati da je i meni čudno zašto zastupnici vladajuće većine i dalje – nakon svega – zatvaraju oči i dižu ruke za prijedloge koje im njihova Vlada šalje na klupe. Ali, to je njihov izbor. Primjerice, nedavno im je Ustavni sud suspendirao cijeli Obiteljski zakon i pokrenuo ocjenu njegove ustavnosti. To je presedan, ali je zanimljivo da se s tom odlukom slažu pravni stručnjaci i udruge. Ova je Vlada rekorder po broju propisa koje je Ustavni sud vratio na popravni, ali suspenzija cijelog zakona još je dramatičnija poruka zastupnicima. Rekao bih da glasi: nemojte bez razmišljanja dizati ruke.

Koliko je moguće sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i što to konkretno znači? 

Više smo puta apelirali da dosadašnji predsjednik sazove sjednicu. Smatrali smo da ovakvo katastrofalno gospodarsko stanje predstavlja ozbiljnu ugrozu nacionalne sigurnosti. Josipović je to odbijao, a u želji da me diskreditira i u predizborne svrhe sazivao je sjednicu zbog navodno protuzakonitog zapošljavanja nekoliko ljudi.

Na kraju se potvrdilo da su – dok sam bio ravnatelj službe – svi zakonito zapošljavani, a birači su pak Josipoviću pokazali da nije bio u pravu kad je smatrao da ovakvo teško gospodarsko stanje nije ugroza nacionalne sigurnosti.

Govori se da HDZ na parlamentarnim izborima računa na rezultat od 50 posto, ali samostalno, neovisno o Velikoj koaliciji. Je li to realno? 

O tome uopće ne razmišljamo. Okupljanje koalicije pokazalo se i više nego ispravna odluka. Sjećate se kako su nam se navodni analitičari izrugivali u medijima, spominjali neke patuljke, lamentirali kako nema sinergijskog učinka! E, sad su im ti patuljci pokazali kako se radi i pobjeđuje. Sada smo uigrana ekipa, pobijedili smo na svim izborima.

Pogledajte samo koliko je bila važna uloga naših partnera na predsjedničkim izborima! Zajedno ćemo nastaviti postizati rezultate kakvi se ne pamte od devedesetih – ostvarit ćemo komotnu većinu. Sastavit ćemo pravu Vladu koja će se znati nositi s problemima i situacijom u svijetu. Kriterije smo već dogovorili: poštenje, marljivost, znanje i domoljublje.

U našem razgovoru prije mjesec dana rekli ste mi da je strateški cilj HDZ-a osvojiti na parlamentarnim izborima 66 posto glasova, tj. dvije trećine – naravno, s Velikom (Narodnjačkom) koalicijom… Je li to moguće? 

Što god Kukuriku-koalicija bude više otezala s raspisivanjem izbora – ta mogućnost postaje sve vjerojatnija.

U kampanji Kolinde Grabar-Kitarović išlo se dosta i na ideološki spektar tema ili je to barem tako prezentirano u medijima. Koliko će se na parlamentarnim izborima naglasak opet stavljati na Tita, komunizam, antagonizam ljevice i desnice – a koliko ipak na neke sasvim druge teme, primjerice s područja gospodarstva? 

karamarko_presAko ste dobro pratili izbornu kampanju, vidjeli ste da i nije bilo baš tako kao što govorite. Ali medijska je blokada učinila svoje, osobito u drugom krugu, tako da zapravo niste ni mogli čuti glavne Kolindine poruke, što smo ih i svi mi ostali bili slali.

Istina je da su TV i radijska sučeljavanja, posebno na HRT-u, bila uglavnom posvećena tim, ideološkim temama. Ali, naše su glavne poruke bile: rast, razvoj, zapošljavanje, iskorjenjivanje siromaštva… Dok su nam aktualna vlast i njihov kandidat gurali različite ideološke sukobe i nove podjele, ja sam pozivao – kao i sada u Splitu, na proslavi 25. obljetnice HDZ-a Grada Splita – na novi Domovinski rat. Kad kažem »novi Domovinski rat«, tada mislim na rat za svako radno mjesto, za svaku investiciju, za svakog mladića i djevojku koji razmišlja o napuštanju ove prekrasne zemlje, svakog ovršenog, svakog blokiranog.

To je domoljublje kakvo nam treba u 21. stoljeću. Vidite, iako smo bili u medijskoj blokadi, birači su to čuli i prepoznali.

Novoizabrana predsjednica najavljuje micanje nekih veleposlanika. Koji su, po vašem mišljenju, najviše zakazali, odnosno koji su najsporniji ili najgori? 

Nisam to čuo, ali ne sumnjam da će kao iskusna i vrhunska diplomatkinja znati povući prave poteze. Diplomacija ne trpi neke prevratničke metode, ali sam za to da se izgrade jasni kriteriji i pravila ponašanja kako bi se zaštitio ugled naše države.

Kakvo je stanje u našoj diplomaciji, najbolje govori to da je zabranjeno u predstavništvima imati bilo kakvu sliku prvog predsjednika i utemeljitelja moderne hrvatske države dr. Tuđmana. A istodobno naš veleposlanik u Parizu – koji je imenovan a da nitko ne zna po kojim kriterijima – u službenim prostorijama drži Titovu sliku! Koju on to državu predstavlja?

Možete li zamisliti da rumunjski veleposlanik drži Ceausescuovu sliku u službenim prostorijama veleposlanstva? To bi bio međunarodni skandal. A ovaj se naš još i hvali kako je tu, u Parizu, napisao novu knjigu o Titu!? Je li mu to bilo u opisu radnog mjesta?

Izgleda da jest – umjesto bavljenja gospodarskom diplomacijom i učvršćivanja odnosa s jednom od najvećih europskih zemalja, našega važnog partnera. Ma neka piše što hoće, ali to je mogao i kod kuće, a ne na trošak ove države.

Nedavna izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o državljanstvu Hrvata izazvala je burne reakcije, na različitim stranama… Hoće li se HDZ u danom trenutku ipak možda morati, uvjetno rečeno, malo »emancipirati« od nje? Može li predsjednica Kolinda nekim svojim samostalnijim istupima odmoći HDZ-u? 

Nisam vas najbolje razumio. A kako bi trebala istupati nego samostalno!? Pa ona je nadstranačka predsjednica svim građanima Hrvatske. Osim toga, nije ništa pogrešno rekla o hrvatskim građanima srpske nacionalnosti. To je isto u srpnju 2011. rekao i Josipović i nijedne reakcije nije bilo, ni tu ni iz Srbije.

Imam dojam da još ima onih koji nisu do kraja shvatili kad sam prije, evo sada više od dvije godine, govorio kako nećemo podleći pokušajima reketarenja lijevih medija. A izabrana predsjednica među čvršćim je osobama koje sam upoznao. Dovoljno je prisjetiti se kakva je sve podmetanja prošla u pretkampanji i samoj kampanji – a nije se ni osvrnula.

Neki ipak vole nagađati o tome da će u doglednoj budućnosti biti uspostavljena neka malo vidljivija distancija između predsjednice Kolinde i HDZ-a… Ili to ipak neće biti moguće, a ni potrebno? 

Moram priznati da mi je malo smiješno to »dušebrižništvo« o nekakvim potrebama vidljivije ili manje vidljive distancije između HDZ-a i gospođe Grabar-Kitarović. To su komični pokušaji da se nakon izbora umanji zasluga HDZ-a za uspjeh. A sve je vrlo jednostavno, ona će sukladno Ustavu morati istupiti iz HDZ-a; kao što je i sama najavila – zauzet će nadstranačku poziciju i biti predsjednica svima, a time, da se malo našalim, valjda i nama u HDZ-u.

Ono što će nas i dalje povezivati jest njezin program »Za bolju Hrvatsku« koji je izradila u suradnji s nama i s kojim je pobijedila na izborima. Uvijek će imati našu punu potporu u njegovoj provedbi, a naravno da očekujemo dobru i konstruktivnu suradnju kada uskoro preuzmemo odgovornost za vođenje države.

HDZ-u se svako malo spočitava da je »zločinačka, kriminalna organizacija«. To je došlo do izražaja i na ovim predsjedničkim izborima. Kako se HDZ misli oprati od te stigme? Je li završen proces čišćenja od sanaderovskog nasljeđa ili taj proces u punoj mjeri tek slijedi? 

Da, Josipoviću i SDP-u je pokušaj naše kriminalizacije bila glavna tema, ali birači su im rekli što misle o tome. Odnosno, rekli su što misle o HDZ-u, a također se nadam da su shvatili i što misle o njima samima. Znam da to neke nervira, ali svejedno ću ponoviti. Bili smo svjesni situacije kakvu smo zatekli, vjerovali smo u svoje članstvo, bili sigurni da su oni 99,99 posto pošteni domoljubi, koji iznimno vole svoju domovinu i spremni su sve dati za nju. Zato sam od prvog dana javno govorio i apelirao: kriminal i korupcija van, a poštenje, marljivost i domoljublje natrag u HDZ.

Također sam rekao da se više nikada ne smije dogoditi da netko koristi svoje članstvo u stranci za osobno bogaćenje. Takvi su već otišli, a ako se koji pritajio, najbolje mu je da sam ode – jer ćemo ga mi izbaciti! Mi smo našu katarzu prošli, i na ovim su izborima birači to potvrdili.

Bilo bi jako dobro za našu državu da i ostale stranke, a pogotovu SDP, pokrenu taj proces. Umjesto toga, moram, nažalost, reći da je ova vlast spremna na sve kako bi osvojila još jedan mandat. U nedostatku znanja, strategije i vizije, aktivnost ove Vlade svodi se na politički marketing, PR i spinove, a u zadnje vrijeme, nažalost, ona zloupotrebljava i represivni aparat protiv svih onih koje smatra ozbiljnim političkim suparnicima. Opet ću upozoriti i poručiti djelatnicima državnih tijela na koje se vrše pritisci da su dužni odbiti svaki protuzakoniti nalog; u protivnom, i sami će, vrlo skoro, odgovarati zbog kršenja zakona.

Kako ćete se postaviti spram »slučaja Kalmeta« u Zadru? 

Taj sam slučaj već komentirao. Proširenje istrage protiv Kalmete dogodilo se nešto više od mjesec dana prije izbora, a u zadnjih godinu dana otkako se taj iskaz pojavio u medijima, ništa se nije promijenilo – osim glavnog državnog odvjetnika.

Kako će se HDZ odnositi prema nekim značajnim ljudima hrvatske političke i javne scene, koji su se ovih dana opet nešto jače eksponirali, a u kontekstu predsjedničkih izbora i Kolinde Grabar-Kitarović. Mislim na Nikicu Valentića, Matu Granića, Dražena Budišu… 

Svi su oni snažno podržali Kolindu i zahvalan sam im na tome. S nekima od nabrojenih češće sam u kontaktu. Akumulirali su ogromno iskustvo i znanje. Valentić je bio naš najuspješniji premijer, usred rata, dok je trećina zemlje bila okupirana. Sa svojom je Vladom stabilizirao gospodarstvo i stvorio logističke pretpostavke za oslobađanje zemlje. To je dokaz da se i u najnepovoljnijim uvjetima može – kada se zna i ima političke volje.

Je li izgledno da Valentić u skoroj budućnosti bude vaš savjetnik? 

Ja se inače često susrećem s njim, kao i s ostalim bivšim visokim dužnosnicima koji su svojim radom i angažmanom ostavili ozbiljan trag. Osobno sam sklon razmišljanju da svijet nije ni počeo niti će završiti s nama. Zato razmišljam o formiranju savjeta u kojemu bi bile takve osobe, s kojima bih se povremeno sastajao i savjetovao.

To je uvijek korisno, a tako se iskazuje i poštovanje prema nečijem iskustvu, znanju, radu, a na kraju krajeva – i rezultatima.

Je li moguća i neka vrsta političke reafirmacije Dražena Budiše? 

Jako ga cijenim kao čovjeka i domoljuba, aktivan je još od Hrvatskog proljeća, ima se što čuti od njega. Ako ga HSLS, naš koalicijski partner, predloži – zašto ne?

Hoćete li se u budućnosti baviti, i na koji način, Ivom Josipovićem? 

Zavisi od njega i njegovih budućih poteza!

Zašto je Josipović izgubio na ovim predsjedničkim izborima, samo zato što nije, kako mnogi kažu, ništa radio ili…? 

Zar je to »samo«? Pet godina ne raditi ništa, vama je »samo«!? Doduše, bilo je tu još poteza i izjava koje su duboko uvrijedile i ponizile naš narod: primjerice, ustaška zmija u Knesetu, tvrdnja da smo izvršili agresiju na BiH, zatim tvrdnje da su za rat odgovorni »konglomerati loših politika« – a ne četnička, velikosrpska politika. Pa onda imenovanje na jedno od najvažnijih savjetničkih položaja Dejana Jovića – čovjeka koji se protivio našoj neovisnosti… I još niz takvih poteza.

Ipak, možda bi Josipović i s time, uz pomoć svih medija, anketa i kompletne logistike koju je imao na raspolaganju, prošao – samo da je poduzeo nešto. Ali nije ništa, nije dignuo svoj glas u interesu siromašnih, ugroženih, nezaposlenih – nije pokazao interes i socijalnu osjetljivost. I to ga je koštalo. Osim toga, naša kandidatkinja je bila puno bolja od njega, a HDZ je pokazao svoju pravu snagu.

Ostajete li pri svojoj tezi da predsjednika RH treba ubuduće birati u Saboru? 

O tome možemo razmišljati kad Kolinda bude odrađivala drugi mandat. To sam vam bio rekao i u našem zadnjem razgovoru, ali je Josipovićeva mašinerija to izvukla iz konteksta – no ništa im nije pomoglo.

Osim toga, rekao sam više puta: nećemo otvarati pitanja koja bi mogla podijeliti našu javnost. Potrebno nam je jedinstvo, pred nama su ozbiljne reforme. Sve dok se ne izvučemo iz ove krize u koju nas je zakopala ova Kukuriku vlada – ništa od toga.

Vidim da pojedini članovi ili simpatizeri HDZ-a navijaju za to da predsjednik SDP-a postane Tonino Picula. Zašto je to važno? 

To za nas uopće nije važno. Koalicija koju predvodi HDZ osvojit će nadmoćnu većinu tko god bio na čelu SDP-a.

Mnogi ističu da je jako važno da SDP, kao socijaldemokratska stranka, bude nacionalno, tj. hrvatski orijentiran. U suprotnome – tvrdi se – moglo bi doći do pojava radikalnih lijevih pokreta, slično kao i u Grčkoj…

Naravno da je Hrvatskoj potrebna ozbiljna socijaldemokratska opcija. Nažalost, ovo što imamo – to sigurno nije. To ne tvrdim samo ja, već ozbiljni politolozi, a i naši birači – na svakim izborima sve snažnije. Radikalizam, bio on lijevi ili desni, vidjeli smo, kod nas ne prolazi.

HDZ-u se prigovara da mu nedostaju gospodarski stručnjaci. Koliko je to točno? 

To je potpuno pogrešno. Istina je da vrsnih i gospodarskih stručnjaka nikad nema previše – pogotovo u maloj državi kao što je naša. Ali mene veseli da su svi oni koliko ih ima – ili naši članovi, ili zajedno surađujemo na izradi našeg programa, ili smo u kontaktu.

Kada će HDZ u svim pojedinostima predstaviti svoj gospodarski program? Mnogi to nestrpljivo očekuju… 

Moji suradnici i ja već smo više puta iznosili u javnost detalje našeg programa. Imali smo nekoliko gospodarskih foruma i konferencija, a osobno sam na više velikih skupova i u medijima prezentirao naš cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja, koji izrađujemo u suradnji s minhenskim CES-IFO institutom.

Mi smo već sada u potpunosti spremni za preuzimanje odgovornosti za vođenje države, imamo program i već spreman katalog razrađenih razvojno-investicijskih projekata. Stručnjaci iz Bavarske su često tu kod nas, a i naši vrlo često putuju u München.

Istina je da nam predstavlja ozbiljan problem to što moramo vrlo često mijenjati ulazne parametre koji stalno padaju uslijed sve lošije situacije kod nas. Katkad to iziskuje dosta više posla i nove simulacije, ali borimo se i s tim nedaćama.

Što se tiče Kataloga razvojno-investicijskih projekata, oni su svi već solidno, a neki i potpuno razrađeni, imaju i svoje provedbene timove. Prednost će imati oni projekti koji se u znatnoj mjeri mogu financirati iz EU fondova. Upravo ćemo s njima odmah na početku zaustaviti ovaj pad – ili bolje rečeno: gospodarski sunovrat – i generirati rast BDP-a, rast zapošljavanja, standarda i potrošnje. Nestvarno zvuči, ali pored ovoliko nezaposlenih, siromašnih, toliko ljudi u problemima, pod ovrhama, blokadama, a i uz ovaj nagli rast švicarskog franka – ova je Vlada daleko više uplatila članarine nego što je realizirala sredstava iz EU fondova kroz projekte!

Možete li tu tvrdnju potkrijepiti brojčanim podacima? 

Evo, prema zadnjim podacima uplatili smo od početka članstva u EU nešto više od pet i pol milijardi kuna, povukli smo predujmove koji leže na računu, a od projekata Vlada uspijeva realizirati tek nešto više od milijarde kuna godišnje. A naša javnost itekako dobro zna kako to kod dužnosnika ove Vlade ide: softveri im nisu dobri i slično.

Napokon su, nakon gotovo dvije godine zakašnjenja, ugovorili rekonstrukciju željezničke pruge Križevci – Dugo Selo, za koju bi trebali povući milijardu i pol kuna, međutim, još se ne koristi 9 milijardi kuna samo za 2014. godinu.

Moram, nažalost, tome još dodati da ništa nisu napravili kako bi efikasno počeli povlačiti gotovo 10 milijardi kuna koje su nam ove godine na raspolaganju. I kad se sjetim da društveni multiplikator za jednu povučenu kunu iz fondova iznosi 9, a mi to ne koristimo – odmah me zaboli glava! A uplate u EU proračun se iz mjeseca u mjesec povećavaju. Ovoj Vladi Unija je trošak, a trošak je samo zato što su nesposobni iskoristiti prilike.

Toliko nezaposlenih ljudi u problemima, mladi obrazovani ljudi iseljavaju, gospodarstvu bi taj novac bio kao kisik utopljeniku, imali bismo rast BDP-a, rast zapošljavanja… A oni sliježu ramenima i umjesto da se uhvate posla u ovih još nekoliko mjeseci koliko im je preostalo i pokušaju nešto pokrenuti, da ih makar po nečemu konstruktivnom pamtimo – zazivaju neke ideološke sukobe, prijete eliminacijom političkih suparnika, najavljuju obračune i slično. Vjerujte mi, meni je to neshvatljivo, kao da ti članovi Vlade i Kukuriku većine ne žive tu s nama u ovoj državi!

Što će HDZ učiniti za građane koji su zaduženi u švicarskim francima? Kako gledate na nedavno izrečene mjere premijera Milanovića? 

Mi smo već bili istupili s prijedlogom po kojemu bi Vlada, HNB i komercijalne banke morale postići dogovor, na način da svi nešto žrtvuju kako bi te ljude izvukli iz ralja dužničkog ropstva. Apelirali smo da se dogovorom postigne trajno rješenje koje bi sadržavalo i konverziju iz švicarskih franaka u eure ili kune.

Na žalost, pregovori nisu ni započeli, a Milanović ih, iz samo njemu znanih, pretpostavljam PR-ovskih, razloga prekida i objavljuje svoje jednostrano revolucionarno rješenje – s rokom trajanja od godinu dana. Kao što vidite, nitko time nije zadovoljan – ni banke, a ni dužnici. To nije rješenje problema, već njegovo guranje pod tepih. Nažalost, i taj će problem dočekati našu vladu – ali se bojim da bi u tom trenutku mogao biti znatno veći.

Treba li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doista napustiti Pantovčak, tj. treba li se držati tog svog ranije danog obećanja? Zadnjih dana spominju se i neke druge alternativne lokacije, ne samo Visoka ulica… 

Ona je to obećala u svojoj kampanji, a već sam vam rekao da sam siguran kako će sva svoja obećanja ispuniti. Zato ne vidim nikakvog razloga da se to ne dogodi.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Intervju

Plenković: Rasprava u Saboru pokazala kritizerstvo bez argumenata

Objavljeno

na

Objavio

U povodu prve godine rada svoje Vlade, premijer Andrej Plenković Hrvatskom je saboru podnio izvješće.

U jednosatnom govoru spomenuo je mnoge probleme s kojima se Vlada susrela u protekloj godini. Oporbeni klubovi žestoko su kritizirali njegov govor.

U razgovoru za HRT premijer Plenković je rekao kako je rasprava u Saboru pokazala jedno kritizerstvo bez argumenata koje nije bilo na razini jedne konstruktivne rasprave. Meni se čini da smo na sva četiri ključna stožerna programa naše vlade odgovorili. Unijeli smo gospodarsku sigurnost, rast i društvenu solidarnost.

Naglasio je činjenicu da nije bilo trećih izbora u manje od 24 mjeseca, a to bi bilo jako loše i za institucije i za političke stranke. S te strane sam jako zadovoljan da su kolege iz HNS-a prepoznali poruku važnosti stabilnosti, koja je bila poruka međunarodnim financijskim, gospodarskim institucijama.

Pogledajte gospodarski rast, smanjenje javnog duga, proračunskog manjka, najnižu stopu nezaposlenosti, najbolju turističku sezonu… Svi pokazatelji idu u pozitivnom smjeru, istaknuo je Plenković.

Govoreći o problemu iseljavanja iz Hrvatske, premijer je rekao kako to nije problem nastao 16. listopada 2016. godine, već problem koji traje već nekoliko godina. Naš je cilj demokratska revitalizacija zemlje i u tom smislu smo poduzeli niz mjera. Sve njih sam pobrojio u godišnjem izvješću pred zastupnicima. Od rodiljnih naknada, porezne reforme, sufinanciranja stambenih kredita.

Sve su to mjere koje idu za demografskom obnovom, a sadržane su u našem programu. One će ići za tim da našim mladim obiteljima stvorimo preduvjete da ostanu u Hrvatskoj, kazao je. Istaknuo je kako je jučer na užem kabinetu Vlade odlučeno da će se pronaći sredstva za svih 2400 zahtjeva koji  su podneseni za stambeno sufinanciranje.

Premijer je istaknuo kako su početkom godine prepoznali probleme u Agrokoru i na njih reagirali na najbolji mogući način. To je kompanija koja je u privatnom vlasništvu i koja je imala velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Nismo imali drugog scenarija nego ići s posebnim zakonom koji bi spriječio gospodarski i financijski krah ne samo te kompanije već i kompanija koje su s njom povezane, rekao je. Dodao je i da je to bila politička odluka i jedini mogući politički odabir.

Kolege iz oporbe ne prepoznaju ono što smo učinili i dobili s Lex Agrokorom. Ispadamo kao netko tko je napravio neki potez koji nije bio dobar. Nismo radili populistički, nismo radili napamet. Na nama je bilo da utvrdimo činjenice, a na savjetnicima da pomognu u dogovoru s vjerovnicima kako napraviti  put prema nagodbi i dugoročnoj održivosti kompanije i očuvanju radnih mjesta, istaknuo je Plenković.

Na pitanje je li potrebno utvrditi političku odgovornost kad je u pitanju Agrokor, premijer je kako im je u interesu da se se rasvijetle sve okolnosti koje su dovele do ove situacije u Agrokoru. Hoće li to biti istražno povjerenstvo ili neki drugi način rasprave u Saboru pred nekim saborskim odborom – to je pitanje u vezi kojega smo otvoreni.

Ono što je važno reći je to da samo istražno povjerenstvo regulirano zakonom te da njegov Članak 4 ne ostavlja baš previše mjesta za interpretaciju. Prema mišljenju mnogih pravnih autoriteta ukoliko se pokrene kazneni postupak istražno povjerenstvo prestaje s radom. To ne znači da Vlada i HDZ ne žele da se rasvijetli sve vezano uz Agrokor. Upravo obrnuto, mislim da bi to bilo zdravo za hrvatsko društvo, naglasio je Plenković.

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Todorićev prvi intervju nakon sloma Agrokora

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić dao je intervju agenciji Bloomberg, kazavši kako vlada sada vodi tvrtku u krivom smjeru.

Ambiciozno širenje Agrokora imalo je smisla gledno iz poslovne perspektive, ustvrdio je Ivica Todorić u intervjuu za Bloomberg, prvom otkad je morao otići sa čela koncerna te poručuje da hrvatska Vlada danas vodi prehrambeni koncern u pogrešnom smjeru.

Todorić ne priznaje bilo kakve strateške greške izuzev nedovoljne komunikacije, ističe Bloomberg. Intervju je vođen elektronskom poštom i naknadnim telefonskim razgovorom.

Todorić tvrdi da bi Agrokorovi planovi, uključujući i najveću akviziciju, onu slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora, polučili željene rezultate da je dobio dovoljno vremena da ih provede u djelo.

“Imali smo jasan plan i strategiju”, tvrdi Todorić, osnivač i još uvijek vlasnik prehrambenog koncerna. “No, Vlada nam nije dozvolila da ga provedemo u djelo.”

Agrokor zapošljava 57 tisuća radnika, a njegov portfelj uključuje, između ostalog, proizvođače hrane i energije i softverske kompanije na čitavom području Balkana.

Todorić je izgradio grupu tijekom desetljeća tranzicije Jugoslavije u tržišno gospodarstvo da bi potom prepustio kontrolu nad kompanijom izvanrednoj upravi koju je imenovala hrvatska Vlada kako bi se provelo restrukturiranje i izbjegao potencijalni slom koji bi uzdrmao gospodarstvo cijele regije, piše Bloomberg.

Nekada je bio najbogatiji građanin Hrvatske a danas spočitava sam sebi da nije pravodobno javno reagirao na bojazni investitora.

Vrijednost Agrokorovih obveznica snažno je pala od siječnja jer kreditori nisu bili sigurni kako će konglomerat riješiti problem sedam milijardi dolara duga, nagomilanog radi financiranja poslovnog širenja.

“Moja je najveća odgovornost što nisam bio prisutan u medijima, nisam komentirao ni opovrgavao određene priče koje su objavljivane ili se o njima pričalo”, kaže Todorić. “Nismo imali vremena objašnjavati nekim ljudima što radimo”, dodaje.

S dolaskom izvanredne uprave, Todorić je formalno ostao vlasnik koncerna, ali ne može sudjelovati u odlučivanju o njegovu restrukturiranju niti o poslovnoj strategiji.

Tvrdi da zbivanja nakon njegova odlaska odražavaju “nekompetentnost i bezakonje”. Kaže da razmišlja o tome kako da se suprotstavi Vladi u pitanju ‘lex Agrokora’, posebnog zakona koji je Hrvatska usvojila kako bi stvorila pravni okvir za preuzimanje njegove kompanije.

Mercator je, po njegovim riječima, bio “logična akvizicija gledano iz poslovne perspektive”.

“Rezultat je bilo drugi po veličini maloprodajni lanac u jugoistočnoj Europi, s prihodima od šest milijardi eura i 2.000 trgovina. Morate razumjesti da tako komplicirani i krupni procesi traju”, ističe Todorić.

Iako su početne istrage u travnju razotkrile “moguće nepravilnosti” u Agrokorovim poslovnim knjigama, Todorić je njihove rezultate otklonio kao nastojanja Vlade da “upotrijebi revizore za svoje političke ciljeve”. “Nema sumnje da sam griješio, svatko tko radi griješi, a ja sam radio dan i noć 40 godina kako bih izgradio Agrokor”, napominje.

“Teško je izdvojiti jednu stvar ali u cjelini gledano, postigli smo nevjerojatan uspjeh. Stvorili smo najveću kompaniju u ovom dijelu Europe”, zaključuje Todorić.

facebook komentari

Nastavi čitati