INTERVJU: Zvonko Milas – U Zagreb stiže 1200 natjecatelja iz čak 31 zemlje

1
Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Igre su prilika za jače povezivanje matične domovine s Hrvatima iz svih dijelova svijeta – s iseljeništvom, Hrvatima u BiH i manjinom u 12 europskih zemalja

Zvonko Milas državni je tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u čijoj će se organizaciji, uz suradnju Hrvatskog svjetskog kongresa, od 18. do 22. srpnja 2017. u Zagrebu održati 4. hrvatske svjetske igre – amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta. Za večernji list je dao opširan intervju kojeg prenosimo:

Je li sve spremno i koji broj sudionika očekujete?

S obzirom na to da je Ured prvi put organizator, ponosan sam što se na ove, četvrte Igre prijavio najveći, rekordan broj sudionika. Gotovo 1200 natjecatelja iz Hrvatske i svijeta. Vjerujem da je to potvrda našeg dobrog rada, ali i neraskidivih veza. S obzirom na svoj globalni karakter, organizacija Igara zahtijevala je maksimalan angažman i nas u domovini i izvan nje. Zahvaljujem koordinatorima i vodstvu Hrvatskog svjetskog kongresa koji su također odradili sjajan posao. Organizirati okupljanje mladih Hrvata iz cijelog svijeta u tolikom broju dokaz je da imamo volju i želju za ovakvim i sličnim projektima, ali i da je trenutak da ponovimo zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske koje smo imali tijekom stvaranja države.

Iz kojih sve zemalja dolaze natjecatelji?

Natjecatelji stižu zaista iz cijelog svijeta – iz 31 zemlje svijeta, s pet kontinenata. Od Tanzanije do Rumunjske, Angole, Australije, Sjeverne i Južne Amerike do Danske i Švedske. Naravno, dolaze nam Hrvati iz susjedne Bosne i Hercegovine, Italije, Crne Gore, Makedonije, Austrije i Srbije. Pomoću Igara Hrvati koji dolaze iz dale­kih kra­jeva moći će upoz­nati sve lje­pote naše domo­vine, hrvatsku kul­turu i povi­jest.

Osim neizostavnog sportskog dijela, što im još pripremate?

Hrvatske svjetske igre ne čine samo sportska natjecanja – Igre su prilika za jače povezivanje matične domovine s Hrvatima iz svih dijelova svijeta – s hrvatskim iseljeništvom, Hrvatima u BiH i s hrvatskom nacionalnom manjinom u 12 europskih zemalja. Zato smo, uz sport, pripremili druge sadržaje i brojna popratna događanja – od mladima omiljenih večernjih druženja, razgledavanja grada, vrijednih izložbi, upoznavanja s hrvatskim dizajnom, našim uspješnim gospodarstvenicima. Jer cilj je Igara, među ostalim, kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati im poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta i jačanja hrvatskog zajedništva u zemljama u kojima žive.

Koji su sve sportovi obuhvaćeni i odvijaju li se natjecanja po državama iz kojih potomci Hrvata dolaze?

Hrvatske svjetske igre amatersko su sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta predstavljajući državu u kojoj žive. Projekt neslužbeno nosi ime “Crolimpijada – Olimpijske igre s hrvatskim predznakom”. Pripremili smo natjecanja u 17 sportskih disciplina – od nogometa, tenisa, odbojke, košarke, plivanja, rukometa do golfa – što je nova sportska disciplina na ovogodišnjim Igrama.

Koje su sve novine u odnosu na prošle Igre?

Iako četvrte po redu, prvi put Igre se organiziraju u zajedništvu domovinske Hrvatske i Hrvata izvan Lijepe Naše. Novost je i sudjelovanje mladih iz domovine. Taj njihov entuzijazam pokazatelj je da ne samo institucije, već i društvo želi snažniju suradnju izvandomovinske i domovinske Hrvatske. Projekt je i organizacijski zahtjevan.

Kolika je bila podrška drugih institucija?

Realizaciju Igara poduprle su sve institucije Republike Hrvatske – od predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba i drugih. Tu su i volonteri koji će za vrijeme Igara biti na raspolaganju sudionicima i natjecateljima 24 sata dnevno – bit će pomoć oko smještaja, prehrane, rasporeda natjecanja, slobodnog vremena. Ponosni smo što se u Igre uključio rekordan broj volontera – 100 mladih iz studentskih i drugih udruga u Hrvatskoj koji će dati sve od sebe da svojim sunarodnjacima, koji su pristigli iz svih krajeva svijeta, osiguraju nezaboravne trenutke u zajedničkoj domovini. Zaista je maksimalan angažman svih uključenih u ovaj projekt. Cilj nam je da ove Igre za sve sudionike Igara budu nezaboravne i da iz Hrvatske ponesu najljepše uspomene. Odaziv sudionika na Igrama ruši sve rekorde.

Je li to znak veće zainteresiranosti hrvatskog iseljeništva za Hrvatsku?

Vjerujem da su upravo potencijali naše države kao i otvoreniji pristup i suradnja s hrvatskim iseljeništvom rezultat jače zainteresiranosti i za ove 4. Hrvatske svjetske igre. Podsjećam da je u posljednjih godinu dana upravo na području jačanja veza s Hrvatima izvan Hrvatske napravljeno puno pomaka – od čvršće i učestalije komunikacije s našim zajednicama i udruženjima u inozemstvu do jačanja programa učenja hrvatskog jezika. Vlada je nedavno osnovala i Vijeće za učenje i poučavanje hrvatskoga kao drugoga, stranog i nasljednog jezika. Povećali smo i broj studentskih stipendija za Hrvate u BiH te smo i znatno povećali iznos financijskih sredstava za programe i projekte koje također radimo u BiH. Hrvatskoj nacionalnoj manjini u europskim, posebno susjednim zemljama, pružamo sustavnu podršku u jačanju i ostvarivanju što sveobuhvatnijih manjinskih prava na području država u kojima žive. Isto tako, Vladina porezna reforma donijela je olakšice za brojne umirovljenike/ povratnike. Puno je toga napravljeno. Puno toga se još radi i priprema.

Sudionici Igara zasigurno će biti najbolji promotori Hrvatske u svojim zemljama?

Naravno, poznato je da je naše iseljeništvo prvi ambasador hrvatskog turizma i donositelj suvremenih turističkih trendova u Hrvatsku, od stvaranja države pa do danas. Većina sudi­onika nakon što se vrati u svoje domove govorit će o Hrvat­skoj i svim lije­pim stva­rima i iskustvima koje su doži­vjeli. Vje­ru­jemo kako će tako potak­nuti i svoje sugra­đane na posjet Lije­poj Našoj. Također, dodatna vrijednost Igara ne iscrpljuje se samo u tome, prijateljstva koja se stvaraju na Igrama nakon Igara zapravo predstavljaju novu globalnu mrežu studenata i mladih profesionalaca, vrhunski socijalni kapital.

Mogu li Hrvatske svjetske igre biti poticaj za čvršću suradnju iseljene i domovinske Hrvatske?

One to jesu. Mladi se upoznaju, stvaraju svoje mreže upoznajući istodobno i prilike koje se u Hrvatskoj nude. Time se otvara prostor za znanstvenu, gospodarsku i kulturnu suradnju, a sve se to temelji na zajedničkom hrvatskom podrijetlu i identitetu. Uvjeren sam da Igre doprinose ostanku mnogih mladih ljudi u domovini svojih očeva i djedova. Takvih primjera bilo je i dosad – neki su ostali studirati tu, neki su se za vrijeme igara zaljubili i zasnovali obitelji upravo u Hrvatskoj. Budući da smo pripremili i dodatni program koji uključuje posjet uspješnim hrvatskim poduzetnicima, Igre su sjajna prilika da se mladima koji ne žive u RH pokaže ne samo turistička ponuda kojom Zagreb i Hrvatska obiluju, već i vrijednost hrvatskih proizvoda te mogućnosti gospodarskog i investicijskog povezivanja.

Pripremili ste i svečani program za samo otvorenje Igara. Što tu možemo očekivati?

Svečani program počinje svečanim misnim slavljem u zagrebačkoj katedrali koje će predvoditi mons. Mijo Gorski, a na otvaranju Igara bit će prisutni državni predstavnici, diplomati i vodeći gospodarstvenici koji su također iskazali potporu projektu. U programu svečanog otvaranja sudjeluju mnogi poznati hrvatski izvođači. Bit će to spoj tradicije i novih, modernih trendova, spoj kulture i sporta. Želja nam je tog prvog dana od srca svima njima zaželjeti i pokazati toplu dobrodošlicu u Zagreb, glavni grad zajedničke nam domovine.

IV Hrvatske svjetske igre – najveće Igre do sada

facebook komentari

  • miro

    Zvonko Milas zašto se uopće javljaš povodom igara Hrvata iz dijaspore sa Hrvatima iz Hrvatske.Naše vlade sve počev od 2000 god. igraju igre bez granica sa Hrvatima iz dijaspore tako da ne mogu dobiti ,domovnicu,spriječavanje njihovog kapitala za popravak ekonomije u Hrvatskoj, itd. Sramota je da se uopće javljaš po pitanju Hrvata iz dijaspore dok ste u koaliciji sa Pupavcem i njegovim četnicima.To je finta kao nešto se radi ali to nitko ne vidi osim takvih koji su poslušni pijuni svoga predsjednika partije.Imamo igre sa jugoslavenom Šerbeđijom gdje je uključena i ratna mornarica RH na Brijunima ,pa što će nam onda igra sa Hrvatima.Bolje šutjeti nego svašta govoriti.