Iračka TV: Pobjeda nad tzv. IS-om u Mosulu bit će objavljena idućih sati

1

Iračke snage sigurnosti očekuju da će preuzeti potpunu kontrolu nad gradom Mosulom idućih sati jer je još samo nekoliko metara pod nazdorom boraca tzv. Islamske države, objavila je iračka državna televizija.

Vidimo sada posljednje metre bojišnice i pobjeda će biti objavljena, rekla je televizijska voditeljica pozivajući se na novinare koji prate sigurnosne snage na terenu. To je pitanje sati, rekla je voditeljica o bitki koja se vodi u Starome gradu Mosulu blizu rijeke Tigris.

Glasnogovornik iračke vojske, čije je riječi prenijela televizija, rekao je da se urušavaju obrambene linije IS-a.

Uz međunarodnu koaliciju koju vodi SAD, iračke snage su u listopadu 2016. počele veliku ofenzivu protiv IS-a u Mosulu, najvećem gradu koji je kontrolirala tzv. Islamska država u Iraku i u kojem je prije tri godine utemeljila svoj kalifat nad dijelovima Iraka i Sirije.

Pad Mosula označit će i službeni kraj polovine kalifata.

U ofenzivi oslobađanja oštećene su tisuće zgrada u povijesnoj staroj jezgri grada, a gotovo 500 ih je uništeno, pokazale su satelitske snimke koje je u četvrtak objavio UN.

U više od osam mjeseci borbi raseljeno je 900.000 stanovnika grada, gotovo polovica, a tisuće su poginule.

Razmjeri uništenja daleko su veći od očekivanog i obnova će vjerojatno stajati milijarde dolara, objavio je UN i procijenio da obnovu treba više od 5500 zgrada u staroj jezgri grada, javlja HRT

facebook komentari

  • Ja bih ovaj sukob između iračke legitimne vojske i iračkih pobunjenika usporedio s legitimnom vojskom NDH sa titovim šumskim pobunjenicima, partizanima kojima je cilj bio rušiti Hrvatsku Legitimnu Državu…

    MATE BOBAN – Pikaćev – DEVEDESETIH JE ČUO ZOV SVOG NARODA I ZEMLJE I NIJE POKLEKNUO!
    http://otporas.com/mate-boban-pikacev-devedesetih-cuo…/