Iračke snage zauzele dva grada sjeverno od Bagdada, očišćena prometnica prema Iranu

0

Iračke snage danas su zauzele dva grada sjeverno od Bagdada te su pritom izbacili ISIL-ove militante koji su mjesecima ovdje imali svoja uporišta.

iracke-snage-zauzele-dva-grada-sjeverno-od-bagdada-ociscena-prometnica-prema-iranu_9536_3563

Oslobađanjem gradova Jalawla i Saadiya iračke snage su također otvorile prometnicu koja povezuje Bagdad s Iranom – imajući u vidu da Iran znatno pomaže iračkim snagama oko borbe protiv ISIL-a, ovo su važne vijesti.

Informacije govore kako su u oslobađanju ovih gradova od ISIL-a sudjelovale iračke vojne snage, šijitske paramilitarne skupine te kurdski Peshmerga borci. Izvori prenose kako je tijekom današnjeg dana poginulo najmanje 23 pripadnika Peshmerga snaga. Spekulira se kako je ISIL izgubio oko 50 boraca tijekom dana.Uz današnji napredak treba spomenuti i kako su iračke snage prošlog tjedna slomile opsadu najveće rafinerije sjeverno od Bagdada koja se mjesecima nalazila pod ISIL-om. No, dok anti-ISIL snage ostvaruju napredak na ovom prostoru sam ISIL i dalje napreduje na zapadu zemlje, u provinciji Anbar.

Najveći sukob na ovom prostoru trenutačno se vodi oko grada Ramadi kojeg ISIL nastoji osvojiti nakon što su već zauzeli prigradska naselja i pojedine gradske četvrti

Zadnja dva dana ISIL žestoko napada grad te se pokušavaju probiti do centra koji se i dalje nalazi pod kontrolom pro-vladinih snaga. Borbe u gradu nastavile su se i danas dok su ISIL-ove položaje u okolici grada gađale iračke i strane zračne snage koje sudjeluju u okviru tzv. anti-ISIL koalicije na čelu sa SAD-om.

ISIL još nisu niti jednom pokušali napasti Bagdad, no zato drže kontrolu nad nizom manjih gradova u okolici, a najveći od njih je Falluja zapadno od Bagdada. Direktan vojni napad nije pokrenut, no ISIL izvode terorističke napade redovno u glavnom gradu Iraka, mete su najčešće šijitske gradske četvrti. (Reuters/Advance)

facebook komentari