Iran odmjerava snage s SAD-om dok BiH gori

2

[dropcap]N[/dropcap]ovinske agencije proširile su vijest o približavanju iranske pomorske flote američkim morskim granicama. Da su iranske vojne pomorske flote krenule prema Atlantiku iz voda južne Afrike, potvrdio je u subotu zapovjednik sjeverne flote iranske mornarice Admiral Afshin Rezazee Haddad. Komentar je u Washingtonu dao i neimenovani američki dužnosnik iz ministarstva obrane u razgovoru za Reuters. Ističe kako sumnja u navode da se iranski ratni brodovi približavaju SAD-u, no također ističe kako brodovi mogu slobodno ploviti unutar međunarodnih voda. S obzirom na to da sve ovo izgleda kako tinjanje izvorišta novog svjetskog rata, za komentar smo upitali bivšeg načelnika Glavnog stožera HV-a i analitičara Davora Domazeta – Lošu. 

davor_domazet-loso

Uplovljavanje američke flote u u perzijske zemlje je, naravno, dobar način pritiska na Siriju, ali isto tako ne zaboravimo kako

 su dijelovi američke flote uplovili i u Crno more te da je predsjednik Obama nedavno javno dao potporu borbi protiv terorizma, ako bude potrebno, za sigurnost Olimpijskih igara u Sočiju. Dakle, iz ovoga se iščitava, kako nam to SAD želi predstaviti, da terorizam, koji dolazi iz islamskoga svijeta, jednako ugrožava i ruske i američke interese – smatra Domazet.

Uplovljavanje američke flote u Perzijski zaljev na nekin način označava da bi iza tih svih navodnih terorističkih događanja mogao na neki način stajati Iran. Odgovor Irana je opet posve logičan. Ja mislim kako je približavanje američkim granicama stvar retorike, a ne stvarnih operativnih sposobnosti, da Iran može doći do stvarne granice SAD-a. Bilo kroz Atlanski, bilo kroz Pacifički ocean, jer to su velike operacije i oni nemaju takve kapacitete. Smatram da je to više stvar toga da Iran svijetu i SAD-u danas pokaže da raspolaže takvim pomorskim snagama koje mogu pratiti svako događanje i sve aktivnosti američkih pomorskih snaga, bilo u Perzijskom zaljevu ili u prilazu Perzijskog zaljeva – kaže naš sugovornik.

Domazet ne vjeruje da će biti bilo kakve eskalacije sukoba, ni s jedne strane.

 Iako je Iran defintivno žarište novog svjetskog rata, u ovom trenutku to je samo iskazivanje i uspoređivanje snaga. Ništa nije slučajno. Vrlo je važno povezati ovaj elemenat, uplovljavanje američke flote u Crno more i potporu predsjednika Obame Rusiji s jedne strane i s druge strane uplovljavanje američke flote u Perzijski zaljev, kojim SAD hoće označiti Iran na način da oni tobože stoje iza tog terorizma. Iako postoji mogućnost daljnih pritisaka, gotovo sam siguran da nam u ovom trenutku ne prijeti nikakva eskalacija. No to ne znači da neće eskalirati već sutra ili za par mjeseci odnosno godina – vjeruje Domazet.

Naš se sugovornik osvrnuo i na situaciju u susjednoj BiH.

Prosvjedi se događaju isključivo na području Federacije. Iza toga netko igra igru, jer ne zaboravimo da su uskoro izbori u Srbiji. To nije slučajno. Gotovo je sigurno da će pobijediti Vučić. Dakle, kompletnu vlast u Srbiji od, predsjednika do premijera, preuzima velikosrpska politička opcija. U njihovom memorandumu 2 stoji jedna točka koja je od 2011. na snazi. U toj točci lijepo piše da je potrebno slabiti vlast u BiH, i u Hrvatskoj. Oni se nisu odrekli svojih velikosrpskih pretenzija niti prema Bosni niti prema Hrvatskoj. Naravno, BiH je ta u kojoj može najlakše planuti. Samo pogledajte gdje je izvor. Nije slučajno da se prosvjeduje od Tuzle do Mostara, a poglavito u Mostaru da se pale zgrade i HDZ-a i SD-a. Objektivno, postoji prijetnja da to u nekim elementima bude u eskalacija između muslimana i Hrvata, dok se u Republici Srpskoj ne događa ništa. To je opasno za Hrvatsku jer bi federacija po Washingtonskom sporazumu trebala biti u konfederaciji sa Hrvatskom, što znači da će se svaki događaj ili nasilje tamo odraziti i na Hrvatsku, ali i na ostale zemlje – zaključuje Domazet.

[box_light]Iranski ratni brodovi plove prema morskoj granici SAD-a, u znak prosvjeda i kao direktan odgovor na američku vojnu prisutnost u Perzijskom zaljevu, prenose iranski izvori. “Iranska pomorska vojna flota već je krenula prema Atlantiku iz voda Južne Afrike”, potvrdio je jučer zapovjednik sjeverne flote iranske mornarice, Admiral Afshin Rezayee Haddad.

iran brodovi

Haddad je također istaknuo kako će se brodovi približiti morskoj granici SAD-a te kako ovaj potez “ima jasnu poruku”. Iranski izvori koji su prenijeli informaciju ne ističu o kojoj se vrsti brodova radi ni koliko ih ima u ovoj skupini.

Podsjetimo, Iran je još u rujnu 2011. najavio kako će njihovi ratni brodovi doći pred granice SAD-a u znak prosvjeda protiv američke prisutnosti u Zaljevu. Do sada se to još nije dogodilo, no izgleda kako Iran nije zaboravio na ovo “obećanje”. Glavni zapovjednik iranske mornarice, Habibollah Sayyari, tada je izjavio: “Kao što arogantne sile imaju prisutnost uz naše morske granice, tako ćemo imati i mi uz njihove, uz američke granice”. Iduće godine, u jesen 2012., ponovno je potvrdio ovaj plan te je istaknuo kako će se to dogoditi “kroz nekoliko godina”.

Iranska mornarica počela je djelovati u međunarodnim vodama od 2008. kada su poslali svoje ratne brodove u Adenski zaljev kao odgovor na prijetnje pirata iz Somalije. Od onda su ušli i u Indijski ocean i šire.

Po pitanju iranskog približavanja američkim granicama, komentar je u Washingtonu dao neimenovani američki dužnosnik iz ministarstva obrane u razgovoru za Reuters. Ističe kako sumnja u navode da se iranski ratni brodovi približavaju SAD-u, no također ističe kako brodovi mogu slobodno ploviti unutar međunarodnih voda.

SAD sa saveznicima često izvodi vojne vježbe na prostoru Perzijskog zaljeva, dok svoju prisutnost opravdavaju “potrebom osiguravanja slobodne navigacije” u prostoru kroz koji se pomorskim putem prebacuje oko 40% svjetske nafte. Nadalje, Američka 5. flota stacionirana je u zaljevskoj otočnoj monarhiji Bahrain.

[/box_light]

dnevno/foto advance/kamenjar

facebook komentari

  • EMINƎM

    😉 dobar posao u teheranu

  • EMINƎM

    😉 dobar posao u teheranu