Pratite nas

Naši u svijetu

Iran upozorava SAD: “Znate gdje je crvena linija u Siriji, ako je prijeđete snositi ćete ozbiljne posljedice”, analitičar Kevin Barrett: “Zbog Sirije smo na rubu Trećeg svjetskog rata” – hoće li se Obama prikloniti ratnim huškačima ili narodu?

Objavljeno

na

Zamjenik načelnika glavnog stožera iranskih oružanih snaga, general Masoud Jazayeri, upozorio je SAD kako će snositi “ozbiljne posljedice” ako prijeđu crvenu liniju u Siriji.

“SAD znaju gdje se crvena linija sirijskog fronta nalazi, prelaskom te crvene linije SAD će snositi ozbiljne posljedice”, istaknuo je danas Jazayeri. Nadalje, naveo je kako se protiv Sirije vodi “teroristički rat koji je orkestriran od strane SAD-a i reakcionarnih snaga u regiji protiv fronte otpora”. “Unatoč neprijateljskim zavjerama, sirijska vlada i nacija ostvarili su znatne pobjede zahvaljujući otporu protiv ove masivne agresije”, rekao je Jazayeri te naglasio kako sirijska vlada pobjeđuje u ratu protiv terorizma.

Reakcija visokopozicioniranog iranskog vojnog dužnosnika direktna je reakcija na izjave američkog ministra obrane Chucka Hagela koji je prije dva dana rekao kako bi trebalo što prije donijeti odluku o napadu na Siriju ističući kako je “zabrinut” da bi se mogli dogoditi novi napadi kemijskim oružjem.

Podsjetimo, jučer je visoki iranski dužnosnik, predsjednik Vijeća za Nacionalnu Sigurnost i Vanjsku politiku pri Iranskom parlamentu, Alaeddin Boroujerdi, upozorio kako bi strani vojni napad na Siriju ugrozio sigurnost cijele bliskoistočne regije.

“Ako Zapad pokrene rat protiv Sirije, opći i nekontrolirani rat će bez sumnje početi u regiji, što će ugroziti sigurnost cijelog Bliskog Istoka, a konačan ishod biti će štetan za SAD i Cionistički režim (Izrael)”, rekao je Boroujerdi.

Iranski zastupnik Boroujerdi se također osvrnuo na militarističke komentare američkog ministra obrane Chucka Hagela – navodi kako takve izjave predstavljaju prijetnju Siriji te ističe: “Rat u Siriji bila bi još jedna pogreška, kao i u Iraku i Afganistanu. SAD i njihovi saveznici u regiji do sada su iskoristili sav svoj potencijal u kršenju ljudskih prava, dajući potpunu potporu teroristima u Siriji. U slučaju potencijalnog napada, Sirija će se braniti velikom snagom i jedinstvom, a sirijski regionalni saveznici neće mirno stajati u slučaju da dođe do takvog napada”.

Pojedini analitičari, kao što je američki profesor Kevin Barrett, smatraju kako je ova situacija toliko opasna da bi mogla dovesti i do izbijanja rata svjetskih razmjera. Komentirajući mogući američki napad, rekao je: “Ovo je jako opasan potez jer se zaista nalazimo na rubu potencijalnog izbijanja Trećeg svjetskog rata zbog Sirije. Regija se sve više destabilizira svakog trenutka”.

Američki narod poslao je Obami jasnu poruku
Velika anketa Reuters/Ipsos pokazala je kako američka javnost snažno odbacuje mogućnost vojne intervencije u Siriji (vidi: Američka javnost snažno protiv intervencije). Pojedini militaristički mediji i dalje vrše pritisak na Obaminu administraciju ističući kako “svijet traži reakciju”. Koji “svijet”? Čak i američki narod, koji je nedvojbeno pod najvećim psihološkim napadom ujedinjenih propagandnih medijskih korporacija, odbija mogućnost novih imperijalističkih ratova na Bliskom Istoku.

Ovo je jasna poruka američkom predsjedniku Baracku Obami. Samo 9% stanovnika SAD-a podržava militarističku retoriku kojom se služi njegov ministar obrane Hagel i pojedini njegovi savjetnici. Ako Obama ima i najmanju namjeru iskupiti se za brojne agresije koje je počinila njegova administracija – prvenstveno za napad na Libiju – onda je ovo prilika. Ne treba puno učiniti, samo ono što bi trebao svaki demokratski izabran predsjednik – stati na stranu naroda.

izvor(i): Press TV | Reuters

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati