Iran upozorava SAD: “Znate gdje je crvena linija u Siriji, ako je prijeđete snositi ćete ozbiljne posljedice”, analitičar Kevin Barrett: “Zbog Sirije smo na rubu Trećeg svjetskog rata” – hoće li se Obama prikloniti ratnim huškačima ili narodu?

1

Zamjenik načelnika glavnog stožera iranskih oružanih snaga, general Masoud Jazayeri, upozorio je SAD kako će snositi “ozbiljne posljedice” ako prijeđu crvenu liniju u Siriji.

“SAD znaju gdje se crvena linija sirijskog fronta nalazi, prelaskom te crvene linije SAD će snositi ozbiljne posljedice”, istaknuo je danas Jazayeri. Nadalje, naveo je kako se protiv Sirije vodi “teroristički rat koji je orkestriran od strane SAD-a i reakcionarnih snaga u regiji protiv fronte otpora”. “Unatoč neprijateljskim zavjerama, sirijska vlada i nacija ostvarili su znatne pobjede zahvaljujući otporu protiv ove masivne agresije”, rekao je Jazayeri te naglasio kako sirijska vlada pobjeđuje u ratu protiv terorizma.

Reakcija visokopozicioniranog iranskog vojnog dužnosnika direktna je reakcija na izjave američkog ministra obrane Chucka Hagela koji je prije dva dana rekao kako bi trebalo što prije donijeti odluku o napadu na Siriju ističući kako je “zabrinut” da bi se mogli dogoditi novi napadi kemijskim oružjem.

Podsjetimo, jučer je visoki iranski dužnosnik, predsjednik Vijeća za Nacionalnu Sigurnost i Vanjsku politiku pri Iranskom parlamentu, Alaeddin Boroujerdi, upozorio kako bi strani vojni napad na Siriju ugrozio sigurnost cijele bliskoistočne regije.

“Ako Zapad pokrene rat protiv Sirije, opći i nekontrolirani rat će bez sumnje početi u regiji, što će ugroziti sigurnost cijelog Bliskog Istoka, a konačan ishod biti će štetan za SAD i Cionistički režim (Izrael)”, rekao je Boroujerdi.

Iranski zastupnik Boroujerdi se također osvrnuo na militarističke komentare američkog ministra obrane Chucka Hagela – navodi kako takve izjave predstavljaju prijetnju Siriji te ističe: “Rat u Siriji bila bi još jedna pogreška, kao i u Iraku i Afganistanu. SAD i njihovi saveznici u regiji do sada su iskoristili sav svoj potencijal u kršenju ljudskih prava, dajući potpunu potporu teroristima u Siriji. U slučaju potencijalnog napada, Sirija će se braniti velikom snagom i jedinstvom, a sirijski regionalni saveznici neće mirno stajati u slučaju da dođe do takvog napada”.

Pojedini analitičari, kao što je američki profesor Kevin Barrett, smatraju kako je ova situacija toliko opasna da bi mogla dovesti i do izbijanja rata svjetskih razmjera. Komentirajući mogući američki napad, rekao je: “Ovo je jako opasan potez jer se zaista nalazimo na rubu potencijalnog izbijanja Trećeg svjetskog rata zbog Sirije. Regija se sve više destabilizira svakog trenutka”.

Američki narod poslao je Obami jasnu poruku
Velika anketa Reuters/Ipsos pokazala je kako američka javnost snažno odbacuje mogućnost vojne intervencije u Siriji (vidi: Američka javnost snažno protiv intervencije). Pojedini militaristički mediji i dalje vrše pritisak na Obaminu administraciju ističući kako “svijet traži reakciju”. Koji “svijet”? Čak i američki narod, koji je nedvojbeno pod najvećim psihološkim napadom ujedinjenih propagandnih medijskih korporacija, odbija mogućnost novih imperijalističkih ratova na Bliskom Istoku.

Ovo je jasna poruka američkom predsjedniku Baracku Obami. Samo 9% stanovnika SAD-a podržava militarističku retoriku kojom se služi njegov ministar obrane Hagel i pojedini njegovi savjetnici. Ako Obama ima i najmanju namjeru iskupiti se za brojne agresije koje je počinila njegova administracija – prvenstveno za napad na Libiju – onda je ovo prilika. Ne treba puno učiniti, samo ono što bi trebao svaki demokratski izabran predsjednik – stati na stranu naroda.

izvor(i): Press TV | Reuters

facebook komentari

  • Valjala se brda, rodio se miš, ali ulje je po srijedi. Kada bi se hrvatska rijeka DRINA mogla pretvoriti u naftu, gorivo, svijet bi se zaprepastio koliko bi Hrvatska prijatelja imala. Tada bi se zaboravio Perković, svi njegovi zločini, Ustaše bi doči na vlast, netslo bi ćirilice u Vukovaru, nestalo bi rs a ostao bi srpski narod u okviru svih drugih hrvatskih naroda u Bosni i Hercegovini.