Pratite nas

Iscrpili smo mogućnosti da nađemo rješenje za dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Objavljeno

na

”Bojim se da smo iscrpili mogućnost da nađemo rješenje za dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, izjavio je za Anadolu Agency (AA) lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović komentirajući jučerašnje 16-satne neuspješne pregovore bosanskohercegovačkih lidera u Pragu o implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sejdić-Finci”.

Iako je europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele poslije sastanka rano jutros izjavio da su dogovoreni sastavi i model izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BiH, te da je postignut i napredak u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH, Čović naglašava da ”ništa nije dogovoreno, dok se sve ne dogovori” i da to neki moraju shvatiti.

Priznaje da je napravljen veliki napredak oko Doma naroda BiH. Ipak, kaže, kako je ostalo da se definira način glasanja i broj delegata. Njegov prijedlog je da Dom naroda odlučuje natpolovičnom, većinom glasova ukupnog broja članova.

U Domu naroda bi, po njemu bi trebalo biti po pet, šest ili sedam delegata iz svakog naroda, te tri iz reda ostalih. Vjeruje da se došlo do te razine da se u pogledu izbora u Dom naroda može potpisati zajednička deklaracija.

No, ključni problem je i dalje Predsjedništvo BiH.

[quote]”Što se tiče Predsjedništva BiH, otišli smo skroz unazad. Mislim da smo do kraja iscrpili model ”plutajućih modela” u FBiH u smislu izravnog izbora članova Predsjedništva BiH, jer je bila evidentna neprirodna želja SDP-a da pokuša stvoriti ambijent u kojem će u konačnici ponovno biti moguć izborni inženjering. [/quote]

Do kraja ćemo i konzistentno pratiti ono što smo u Bruxellesu potpisivali zadnji put 1. listopada, gdje se kaže da ćemo Ustavom definirati da neće jedan narod drugom birati predstavnike”, kazao je Čović za AA, dodajući kako su uzalud predlagali na stotine modela zaštite od izbornog inženjeringa.

Nadalje, on kaže da je moguća samo opcija da se u Ustav unese da će se dva člana Predsjedništva BiH birati kroz dva izborna područja u jednoj izbornoj jedinici ili da se prihvati neizravan način izbora članova Predsjedništva BiH, što je, kako je kazao, predložio lider SBB-a BiH Fahrudin Radončić. Pa makar, dodao je Čović, to vodilo asimetričnim rješenjima.

”Željeli smo da se napravi dogovor, ali nismo se svi mogli držati ključnih principa ili nismo svi do kraja razumjeli kolika prijetnja prijeti BiH ako bi Hrvati došli u poziciju da Bošnjaci ponovo izaberu dva člana Predsjedništva. To je krajnje opasno za BiH, što ne znači da ne trebamo tražiti rješenja”, smatra Čović.

Prema njegovim riječima, lideri bh. stranaka, pa i HDZ-a BiH, ostaju opredijeljeni za traženje rješenja. Najavio je i novi skup za nekoliko dana, ali je ponovio da se ”boji kako smo iscrpili mogućnosti da nađemo rješenje oko izbora članova Predsjedništva BiH”.

Fuele je, otkriva Čović, bh. liderima kazao kako vjeruje u BiH i da se neće umoriti od pregovora. I za sebe kaže da je posljednja osoba koja će odustati od razgovora, ali naglašava da se oni moraju voditi po drugom modelu.

”Ključ svega je kako osigurati da jedan narod ne bira drugom predstavnike. Nećemo dopustiti da konstitutivni narod pretvorimo u nacionalnu manjinu”, smatra on.

Priznaje da europski dužnosnici nisu prijetili bh. liderima sakcijama, ali su im jasno iznijeli šta BiH gubi u slučaju nepostizanja dogovora, uključujući IPA fondove i zastoj u europskim integracijama.

A.A./Agencije

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati