Pratite nas

Naši u svijetu

Iseljenici braniteljima: Vi ste naša istina i naš ponos. Sretno!

Objavljeno

na

Teško nam je danas tisućama kilometara udaljeni od rodne grude, shvatiti što se to događa, kojim životima i sudbinama, čašću i ponosom se ponovno poigrava vladajuća garnitura, kažu u HSK za Australiju

Australski iseljenici poduprli su braniteljski prosvjed u Savskoj ispred ministarstva, te istaknuli da se istina o Domovinskom ratu nikada i ni po koju cijenu ne smije dovesti u pitanje kao i da “moramo držati vrijednosti iz Domovinskog rata dok je hrvatskog srca i hrvatskog bića”.

“Potpora hrvatskim domoljubima, hrvatskim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja u glavnom gradu svih Hrvata, koji su u krvlju stekli i obranili Hrvatsku državu, državu koja je bila nedosanjani san mnogima, potpora svima onima koji su u tu svetinju ugradili sebe, svoje živote, svoju patnju, jauk i bol ,dijelove svoga tijela, svoje zdravlje –svima onima koji dižu svoj glas i staju u obranu digniteta Domovinskog rata i odnosa prema stradalničkoj i braniteljskoj populaciji”, stoji u pismu potpore Hrvatskog svjetskog kongresa za Australiju.

“Teško nam je danas tisućama kilometara udaljeni od rodne grude, shvatiti što se to događa, kojim životima i sudbinama, čašću i ponosom se ponovno poigrava vladajuća garnitura, gdje je nestao taj osjećaj za hrvatskog ratnika, domoljuba, stradalnika-sve ono u šta smo se zaklinjali i zavjetovali kada ste svima nama, i domovinskoj i iseljenoj hrvatskoj podarili državu i nezavisnost, slobodu i čast da budemo i ostanemo svoji na svome nakon vjekovne borbe za opstanak i preživljavanje na ovim našim prostorima”, kaže HSK za Australiju.

“Niste je iz krvi i muke poginulih, osakaćenih, oboljelih predali vladajućim garniturama da od nje čine svoju …..već ste je podarili na vječno čuvanje hrvatskom narodu, hrvatskom čovjeku, hrvatskom vojniku. Godinama ukazujete na jedan neprimjeren odnos spram hrvatskim braniteljima, Domovinskom ratu kao cjelini, gdje se istina i doprinos naših branitelja omalovažava, često uspoređuje s onima koji su izvršili agresiju i nanijeli veliko zlo i patnju, razaranje domova i obitelji, hrvatskog nacionalnog bića,” stoji u pismu potpore.

“Kao da ste riječi upućivali nijemima i gluhima, kao da su te riječi odlazile u provaliju razuma i pravde. Istina o domovinskom ratu nikada i ni po koju cijenu se ne smije dovesti u pitanje te moramo držati vrijednosti iz domovinskog rata dok je hrvatskog srca i hrvatskog bića”, ocjenjuje HSK i dodaje kako “svi zajedno imamo tu svetu zadaću, moramo voditi računa i birati riječi kada govorimo o nacionalnim vrijednostima među kojima je i Domovinski rat, naročito oni koji obnašaju najviše dužnosti u hrvatskom društvu, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali i koje ideologije zastupali”.

“Jedina opcija i jedina ideologija je –Hrvatska. Nitko ne može biti amnestiran kada je Hrvatska u pitanju, nitko tko dovodi u pitanje opravdanost stvaranja državnosti, ni onaj koji izjednačava žrtvu i agresora, ni onaj koji takve pokušaje i poteze odobrava, ne sankcionira, ne nalazi riječi isprike ili snošenja svoga dijela odgovornosti”.

Ministarstvo branitelja ,treba u pravom smislu biti ministarstvo branitelja iz Domovinskog rata, institucija koja predvodi u širenju i promicanju istine o domovinskom ratu, institucija koja ne provocira, institucija koja nije oponent braniteljskoj populaciji, institucija koja u svakom pogledu skrbi o toj populaciji bez obzira na političke akrobacije vladajućih.

Biti dragovoljac Domovinskog rata, zatočenik srpskih koncentracijskih logora, HRVI-ministar; biti mlad, i dijete stradalnika domovinskog rata, ikone hrvatskog ratnog novinarstva, biti pomoćnik ministra branitelja  – sve to još više obvezuje na očuvanje pijeteta prema svima onima koji su ostavili svoj život i svoje zdravlje na putu samostalnosti i slobode, podrazumijeva uvažavanje Vas koji imate pravo, dužnost i čast da dignete glas kada se gazi po svetinji –Domovinskom ratu. Umnogome začuđuje koliko krakovi politike i jeftinog politikantstva duboko mogu prodrijeti u tkiva onih koji bi prvi trebali biti nesalomljiva brana svim nastojanjima  iskrivljavanja istine o domovinskom ratu i očuvanje skrbi o braniteljima i stradalnicima.

U ovoj teškoj gospodarskoj situaciji, besperspektivnosti i neimanju rješenja za izlazak iz tunela problema hrvatskog društva ,igra se na kartu iscrpljivanja vaše snage, vašeg zdravstvenog stanja, okretanja dijela javnosti prema stradalničkoj populaciji, ponovno se žele na mala vrata unijeti podjele u braniteljsku populaciju. Kao da i sama crna statistika o broju suicida branitelja, teških oboljenja branitelja, nezaposlenosti, besperspektivnosti i očaju zaboravljenih i ostavljenih ne zvone na uzbunu. Prebrzo se vjetru zaborava predaju one vrijednosti koje bi trebali tako čvrsto držati, čuvati u svojim glavama, srcima, duši.

Sve to boli, boli više od patnje i rane iz rata koju i dan danas nosite u sebi.

Ali Vi koji ste imali snage, vi koji ste imali odvažnosti i hrabrosti stati goloruki pred agresora, izvojevati u žrtvi i patnji najveću pobjedu Hrvatskog naroda, prinoseći na oltar Domovine svoje zdravlje, dijelove svoga tijela, koji ste proživili fizičke i psihičke strahote, pokazali ste i ovog puta ,ustrajnije nego itko do sada – da treba reći dosta šutnji i podmetanjima te stati u obranu nacionalnih vrijednosti.

Budite ustrajni, a hrvatsku vladu, hrvatske institucije pozivamo na više sluha i volje za rješavanje ovog teškog i mučnog stanja ,jer pred njima ne stoje oni koji žele rušiti ,već stoje i dižu glas razuma oni koji su stvarali i sačuvali vrijednosti našeg društva.

Hrvatski svjetski kongres Australije svima vama koji i pored teško narušenog zdravlja, s gelerima koji kolaju vašim tijelom,prosvjedujete pred institucijom, ministarstvom branitelja u glavnom gradu svih Hrvata, Zagrebu  – pruža istinsku podršku u traženju vaših prava i zahtjeva, jer vi ste glas istine o domovinskom ratu, vi zaslužujete skrb, potporu, uvažavanje iseljene i domovinske Hrvatske.

“Vi niste naš teret – vi ste naša istina i naš ponos. Sretno”, stoji u pismu potpore koje potpisuje dopredsjednik HSK za Australiju Ante Radić.

(np/direktno.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati