Pratite nas

Iz Svijeta

ISIL napreduje u provinciji Anbar, ostali još samo džepovi otpora – novi napadi na planinu Sinjar gdje se i dalje nalaze stotine jezidskih obitelji: “Očekujemo veliki napad noćas ili ujutro”

Objavljeno

na

Gotovo mjesec dana sunitska plemena branila su važno naselje Zauiyat albu Nimr na zapadu Iraka u provinciji Anbar – sve do sinoć kada je naselje palo u ruke ISIL-a. Ovo je još jedna važna pobjeda za ISIL na prostoru velike iračke sunitske provincije gdje vojska i anti-ISIL sunitske skupine gube kontrolu, a kontrola nad Anbarom je ključna za razvoj sukoba jer bi ISIL iz ovog pravca mogao uskoro zaprijetiti i Bagdadu.

18_kobani_1_r_LRG
U isto vrijeme stižu informacije kako ISIL ponovno prijeti jezidskoj manjini na sjeveru Iraka pojačavajući opsadu planine Sinjar koja je bila poprište sukoba sredinom kolovoza kada su američke zračne snage, zajedno s kurdskim borcima na terenu, odbacili ISIL-ove militante.

Gubitak naselja Zauiyat albu Nimr osjetiti će se u daljnjim sukobima jer odavde ISIL može zaprijetiti mjestima koja se i dalje nalaze pod kontrolom pro-vladinih snaga. Manji broj iračkih vojnika nalazio se u naselju te su tijekom noći evakuirani helikopterom prije nego su ISIL ušli unutra. Plemenski lideri su također evakuirani, no za stanovnike i branitelje sudbina će vjerojatno biti tragična.

Svjedoci ističu kako se na ulicama nalaze brojna mrtva tijela vojnika i plemenskih boraca.

Kao i u nekim drugim slučajevima, ISIL se ponovno oslanja na tzv. “ćelije spavača”, tj. svoje ljude unutar samog naselja. Isti su im dali ključne informacije o pripadnicima otpora i lokacijama na koje se trebaju usredotočiti. Na sličan način pali su i znatno veći gradovi, a nema sumnje da ISIL ima velik broj “spavača” i u samom Bagdadu gdje čekaju na početak bitke za glavni grad Iraka.”Popis od 200 imena dužnosnika u naselju je sastavljen, sve te osobe su ubijene”, rekao je jedan izvor iz naselja ističući kako je ISIL koordinirao s petom kolonom.

ISIL do sada već kontrolira većinu naseljenog prostora provincije Anbar te nastoje izolirati džepove otpora – u prvom redu to su zračna baza Ain al-Asad i brana Haditha. Američki zračni napadi pomogli su u inicijalnoj obrani ovih strateških lokacija, no kako vrijeme prolazi postaje jasno da američki napadi nisu u stanju zaustaviti ISIL, tek odgoditi veće napade.

Situacija oko planine Sinjar je ponovno eskalirala – kurdske snage nisu uspjele učvrstiti kontrolu i ISIL ovog tjedna pokreću novi veliki napad. Jedan borac, pripadnik Jezidi manjine, komentirao je: “Situacija je zaista loša i postaje sve gora iz minute u minutu. Okruženi smo ISIL-ovim militantima iz svih četiri pravaca. Putevi na planini su u potpunoj kontroli ISIL-a”.

Na planini se i dalje nalazi između 500 i 600 jezidskih obitelji. Helikopteri povremeno dostavljaju pomoć iz zraka, no evakuacija civila teče iznimno sporo.

Awar, također Jezidi borac, rekao je kako su ISIL-ovi militanti pojačali kontrolu na istočnoj strani planine. “Postoji snažna vjerojatnost da veliki napad stiže već noćas ili sutra ujutro”, rekao je.

Jedan drugi borac ističe kako im ponestaje svega, uključujući hranu i odjeću. “Borci drže teren i sprječavaju uspon na planinu. Ostati ćemo ovdje i boriti se protiv ISIL-a kako bismo obranili naša svetišta”, rekao je.

izvor: Reuters/AP/Advance.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Konačni pad: Raka je pala, ruši se kalifat IS

Objavljeno

na

Objavio

Foto: AFP

Bitka za Raku završila je, objavile su utorak sirijske milicije istaknuvši svoj barjak na gradskom stadionu, posljednjem džepu otpora džihadističke Islamske države (IS) koja je taj grad učinila svojom prijestolnicom za Siriju 2014. i iz nje krenula u osvajanja kako bi proglasila kalifat koji se upravo urušava.

Pošto su noću na utorak Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih milicija, osvojile bolnicu u Raki, preostalo je još istjerati posljednje džihadiste koji su pružali otpor na stadionu.

“Vojne operacije u Raki završile su. Grad je potpuno pod nadzorom” SDF-a, rekao je Talal Selo, glasnogovornik saveza koji je u lipnju počeo prodirati u taj grad.

“Sada se provode operacije čišćenja kako bi se uklonile preostale ćelije i razminirao grad”, rekao je Selo.

Najavio je da će SDF objaviti službeno priopćenje o oslobođenju Rake.

Pad Rake, grada u kojem su džihadisti organizirali pobjedničke parade nakon velikih vojnih uspjeha 2014., simbol je propasti kalifata pošto je IS u susjednom Iraku izgubio svoju tamošnju ‘prijestolnicu’ Mosul i potisnut je u pojas doline Eufrata i obližnju pustinju.

U bitki za Raku 3240 žrtava

SDF je završni napad na Raku pokrenuo u nedjelju pošto je skupina sirijskih džihadista napustila grad prema dogovoru s vijećem plemenskih staraca, pa je u gradu ostalo tek 300 džihadista braniti posljednje položaje. Evakuirano je 275 džihadista i njihovih obitelji i ne zna se jesu li se povukli u druga područja koja su još u rukama IS-a, piše agencija AFP.

Međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Države neprestance je ponavljala da strani borci neće smjeti napustiti grad. “Najmanje želimo da strani borci budu oslobođeni i da im se dopusti povratak u zemlju porijekla gdje će sijati teror”, rekao američki pukovnik Ryan Dillon.

U nešto više od četiri mjeseca ubijeno je 3250 ljudi, od kojih 1130 civila, objavila je u utorak nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Sukobi i bombardiranja koji su razorili bivšu prijestolnicu IS-a odnijeli su od 5. lipnja živote “1130 civila, od kojih su 270 bila djeca, a 2120 borci IS-a i snaga koje je podržavala vojska Sjedinjenih Država, navodi SORH.

Raka je bila prvi veliki sirijski grad koji je pao u ruke IS-a, odakle su počeli pohodi džihadista na ostatak Sirije te Irak i proglašenje “kalifata”.

Nekad prijestolnica Abasida, a 2014. simbol džihadističkog terora

Očevici prenose da su borci SDF-a u utorak slavili izvikujući slogane na ulicama među ruševinama zgrada na središnjem trgu. Zastava istaknuta na gradskom stadionu ima žutu pozadinu i crveni amblem kurdske vojne formacije YPG, najjače milicije u sastavu SDF-a, piše Reuters.

Raka je postala simbol najvećih okrutnosti džihadističke organizacije koja je u tome gradu planirala krvave napade počinjene po svijetu, a mnoge od njih u Europi.

Raka je svoj procvat doživjela u doba dinastije Abasida. Godine 772. kalif al Mansur naredio je gradnju, po uzoru na Bagdad, grada vojarne al Rafike, pored antičke Rake. Dva grada poslije su se stopila u jedana. Od 796. do 809., moćni kalif Harun al Rašid preselio je prijestolnicu Abasida iz Bagdada u Raku koja leži na raskrižju puteva između Bizanta, Damaska i Mezopotamije. Niknuo je grad palača i džamija.

Većinom grad sunitskog islama, Raka je smještena u dolini Eufrata, nedaleko od Turske i 160 kilometara istočno od Alepa te 200 km od iračke granice. Gradnja brane blizu grada Tabke omogućila je da Raka postane ekonomski važna zbog razvoja poljoprivrede.

Kada je 2014., Islamska država osvojila Raku i proglasila svoj kalifat, nametnula je svoj zakon terorom i užasom. Odrubljivanja glava, masovna pogubljenja, silovanja, otmice, etničko čišćenje, kamenovanje žena, ubijanje homoseksualaca strahote su koje su džihadisti snimali i postavljali na internet kao sredstvo propagande i oružje za ušutkavanje svakog otpora.

Raka i Mosul oslobođeni, ali IS još nije mrtav

Ultraradikalni džihadistički IS mjesecima trpi poraze u Siriji i Iraku pred ofenzivama koje vode lokalni borci uz pomoć Rusije ili Sjedinjenih Država.

U pokrajini Deir Ezor blizu Rake, džihadisti su napadnuti s dva bojišta. S jedne strane ofenzivu vodi sirijski režim uz potporu ruskih zračnih snaga, a s druge SDF uz zračne udare međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

Rat u Siriji izrastao je iz protuvladinih prodemokratskih prosvjeda 2011., na koje je represijom odgovorila sirijska vojska. Rat je postao sve složeniji, upletale su se strane zemlje te razne džihadističke skupine, sirijski teritorij se mrvio, a milijuni Sirijaca izbjegli su i milijuni raselili. Rat je odnio više od 330.000 života.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Cerar će Plenkovića ovog tjedna pozvati na dijalog o granici

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski premijer Miro Cerar ovog će tjedna pozvati hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na nastavak njihova dijaloga o granici, piše u utorak ljubljansko “Delo” pozivajući se na izvore u vladi.

Cerarov poziv temeljit će se na prošlotjednom zaključku parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, koji je podržao vladine aktivnosti na implementaciji arbitražne presude o granici i Ceraru dao ovlaštenje da u vezi s tim nastavi dijalog s Hrvatskom, piše vodeći slovenski list.

“Delo” navodi da su se odnosi Ljubljane i Zagreba nakon Plankovićeva govora u Ujedinjenim narodima, u kojemu je ponovio hrvatska stajališta o neprihvaćanju arbitraže, “zaledili”  te da su se oni, nakon što je Cerar otkazao ranije dogovoreni posjet Zagrebu, samo neformalno sastali tijekom nedavnog europskog summita u Tallinu, kada su razgovarali oko pola sata.

Tada je hrvatski premijer Ceraru kazao da je cilj Hrvatske da kroz dijalog dođe do boljeg razumijevanja pozicije jedne i druge strane, no sljedeći njihov sastanak  moguć je samo o provedbi odluke arbitara, navodi list.

Jučerašnja odluka slovenske vlade da objavi “vizualizaciju” tijeka međudržavne granice, odnosno grafički prikaz granice što ga je, prema presudi arbitražnog suda, pripremila slovenska geodetska uprava, znak je da se Slovenija “ubrzano priprema na implementaciju arbitražne presude”, navodi “Delo”.

Kako u vezi s objavom tog materijala na internetskim stranicama vlade navodi Slovenska televizija, arbitražni sud je u svojoj presudi odredio jasne koordinate granice na moru, gdje do sada granica nije bila određena, pa je po stajalištu Slovenije riječ o definitivnom rješenju, po kojemu Sloveniji pripada 81 posto površine Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva.

S druge strane, arbitražni sud nije odredio koordinate granice na kopnu, gdje se uglavnom držao načela razgraničenja po katastarskim podacima, zbog čega niti zacrtana granica iz objavljenih karata slovenskog Geološkog zavoda nije konačna nego privremena jer je treba uskladiti s Hrvatskom, navodi RTV Slovenija.

To se, kako navodi, prema međunarodnom pravu i po presudi arbitražnog suda može izvesti samo u bilateralnom dogovoru dviju strana.

Tehnički pregovori o usklađivanju mogli bi potrajati više godina, a ako dogovor s Hrvatskom o implementaciji presude ne bude moguć, Slovenija će koristiti privremeni zemljovid Geološkog zavoda, navodi Slovenska televizija.

Miro Cerar dobio jedinstvenu potporu na aktivnostima oko arbitraže

facebook komentari

Nastavi čitati