ISIL napreduje u provinciji Anbar, ostali još samo džepovi otpora – novi napadi na planinu Sinjar gdje se i dalje nalaze stotine jezidskih obitelji: “Očekujemo veliki napad noćas ili ujutro”

0

Gotovo mjesec dana sunitska plemena branila su važno naselje Zauiyat albu Nimr na zapadu Iraka u provinciji Anbar – sve do sinoć kada je naselje palo u ruke ISIL-a. Ovo je još jedna važna pobjeda za ISIL na prostoru velike iračke sunitske provincije gdje vojska i anti-ISIL sunitske skupine gube kontrolu, a kontrola nad Anbarom je ključna za razvoj sukoba jer bi ISIL iz ovog pravca mogao uskoro zaprijetiti i Bagdadu.

18_kobani_1_r_LRG
U isto vrijeme stižu informacije kako ISIL ponovno prijeti jezidskoj manjini na sjeveru Iraka pojačavajući opsadu planine Sinjar koja je bila poprište sukoba sredinom kolovoza kada su američke zračne snage, zajedno s kurdskim borcima na terenu, odbacili ISIL-ove militante.

Gubitak naselja Zauiyat albu Nimr osjetiti će se u daljnjim sukobima jer odavde ISIL može zaprijetiti mjestima koja se i dalje nalaze pod kontrolom pro-vladinih snaga. Manji broj iračkih vojnika nalazio se u naselju te su tijekom noći evakuirani helikopterom prije nego su ISIL ušli unutra. Plemenski lideri su također evakuirani, no za stanovnike i branitelje sudbina će vjerojatno biti tragična.

Svjedoci ističu kako se na ulicama nalaze brojna mrtva tijela vojnika i plemenskih boraca.

Kao i u nekim drugim slučajevima, ISIL se ponovno oslanja na tzv. “ćelije spavača”, tj. svoje ljude unutar samog naselja. Isti su im dali ključne informacije o pripadnicima otpora i lokacijama na koje se trebaju usredotočiti. Na sličan način pali su i znatno veći gradovi, a nema sumnje da ISIL ima velik broj “spavača” i u samom Bagdadu gdje čekaju na početak bitke za glavni grad Iraka.”Popis od 200 imena dužnosnika u naselju je sastavljen, sve te osobe su ubijene”, rekao je jedan izvor iz naselja ističući kako je ISIL koordinirao s petom kolonom.

ISIL do sada već kontrolira većinu naseljenog prostora provincije Anbar te nastoje izolirati džepove otpora – u prvom redu to su zračna baza Ain al-Asad i brana Haditha. Američki zračni napadi pomogli su u inicijalnoj obrani ovih strateških lokacija, no kako vrijeme prolazi postaje jasno da američki napadi nisu u stanju zaustaviti ISIL, tek odgoditi veće napade.

Situacija oko planine Sinjar je ponovno eskalirala – kurdske snage nisu uspjele učvrstiti kontrolu i ISIL ovog tjedna pokreću novi veliki napad. Jedan borac, pripadnik Jezidi manjine, komentirao je: “Situacija je zaista loša i postaje sve gora iz minute u minutu. Okruženi smo ISIL-ovim militantima iz svih četiri pravaca. Putevi na planini su u potpunoj kontroli ISIL-a”.

Na planini se i dalje nalazi između 500 i 600 jezidskih obitelji. Helikopteri povremeno dostavljaju pomoć iz zraka, no evakuacija civila teče iznimno sporo.

Awar, također Jezidi borac, rekao je kako su ISIL-ovi militanti pojačali kontrolu na istočnoj strani planine. “Postoji snažna vjerojatnost da veliki napad stiže već noćas ili sutra ujutro”, rekao je.

Jedan drugi borac ističe kako im ponestaje svega, uključujući hranu i odjeću. “Borci drže teren i sprječavaju uspon na planinu. Ostati ćemo ovdje i boriti se protiv ISIL-a kako bismo obranili naša svetišta”, rekao je.

izvor: Reuters/AP/Advance.hr

facebook komentari