Pratite nas

Naši u svijetu

ISIL: Proglasili Islamsku državu: Protivnike javno razapinju!

Objavljeno

na

“Borci ISIL-a su ih potom razapeli na glavnom trgu u mjestu gdje su tijela stajala izložena tri dana”, izvijestila je nevladina udruga.

isil-prijeti-balkanu-napad-one-koji-ne-rade-po-volji-alaha-slika-392505Islamistička militantna grupa ISIL proglasila je kalifat, odnosno islamsku državu, na teritorijima koje kontroliraju u Iraku i Siriji, piše BBC.

Vođa grupe Abu Bakr al-Baghdadi proglašen je kalifom i vođom “svih muslimana u svijetu”. Uspostava kalifata u kojem će vrijediti strogi islamski zakoni je dugogodišnji cilj mnogih džihadista.

“Odbacite demokraciju i ostalo smeće sa zapada”

O uspostavi kalifata ISIL (Islamska država Iraka i Levanta) objavila je u audio poruci postavljenoj na internetu. Kazali su da će se islamska država protezati od Aleppa na sjeveru Sirije do provincije Diala na istoku Iraka. Na čelu države bit će Abu Bakr al-Baghdadi koji je proglašen kalifom Ibrahimom.

Grupa od svih muslimana zahtjeva da “odaju vjernost” novom vladaru i “odbace demokraciju i ostalo smeće sa zapada”. ISIL je promijenio i ime te se sada jednostavno zovu “Islamska država”.

Javno razapinjanje na trgu

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je ova islamistička grupa javno smaknula i razapela osam pobunjenika koji su se u Siriji borila protiv režima Bashara Assada, ali i protiv džihadista. Osmorica muškaraca brutalno su ubijena na glavnom trgu u Deir Hafaru. “Borci ISIL-a su ih potom razapeli na glavnom trgu u mjestu gdje su tijela stajala izložena tri dana”, izvijestila je nevladina udruga, piše RT.

Deveti muškarac je razapet živ u provinciji Aleppo gdje je pribijen stajao osam sati, ali je navodno preživio brutalno mučenje.

‘Islamska država Irak i Levant’ promijenila je ime u ‘Islamska država’. Time su proglasili uspostavu kalifata, što je islamska država kojom vlada jedan vladar, ne mareći za međudržavne granice.

ISIL je pozvao sve muslimane da “obećaju odanost” novom čelniku i “odbace demokraciju i ostalo smeće Zapada”.

Iračka militantna organizacija “Islamska država u Iraku i Levantu” (ISIL) objavila je u ponedjeljak kalifat, odnosno islamsku državu na područjima koje su pod njihovom kontrolom u Iraku i Siriji.

Nakon objave kalifata, na Twitteru su objavili i petogodišnji plan za globalnu dominaciju. Plan globalne dominacije ove organizacije obuhvaća i Hrvatsku.
Čelnik grupe, Abu Bakar al-Baghdadi koji je proglašen kalifom i “vođom muslimana širom svijeta”, osim balkanskih država Austrije, Mađarske i dijela Ukrajine, namjerava “pokoriti” i Španjolsku, Bliski istok, sjevernu Afriku te veliko područje Azije.

ISIL je pozvao sve muslimane da “obećaju odanost” novom čelniku i “odbace demokraciju i ostalo smeće Zapada”, piše BBC.

ISIL je također priopćio da će od sada jednostavno biti poznat kao “Islamska država”, prenosi BBC.

 

 

 

(VLM/Dnevno/kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati