ISKRENE ČESTITKE! Legendarna 113. Šibenska brigada danas slavi svoj 26. rođendan

3

Legendarna 113. brigada osnovana je 19. lipnja 1991.godine kao 113. Brigada Zbora narodne garde, s Antom Ljubičićem na čelu. Okosnicu postrojbe sačinjavali su pripadnici iz pričuvnog sastava MUP-a i dragovoljci šibenskog kraja organizirani u sklopu Policijske uprave Šibenik. Polovicom srpnja 1991. godine postrojba se popunjava mobilizacijom, te se naoružava i ojačava aktivnom satnijom.

Zapovjedništvo 113. brigade organiziralo je i uspješno provelo sveobuhvatnu obranu napadnutog Šibenika, kao i područja u šibenskom zaleđu. U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja oružanih snaga RH, 113. brigada postala je djelatno-ročnopričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika, te istodobno dio postrojbe drži crte obrane u skradinskom i vodičkom zaleđu.

Postrojba je u cjelini sudjelovala u svim značajnijim bojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata, pa je u skladu s tim velik broj pripadnika pohvaljen, nagrađen i odlikovan. Po okončanju ‘vatrenog’ angažmana 113. brigada radi i djeluje u skladu s mirnodopskim ustrojem oružanih snaga RH.

ISKRENE ČESTITKE 113. Šibenskoj brigadi

Uredništvo portala Kamenjar.com

Prva pobjeda u obrani od velikosrpske agresije – Rujanski rat – 16.09.1991.

facebook komentari

 • Milivoj Lokas

  …. i moja kaplja pomaže ga tkati…..

  …. SVOJ BRAĆI PO ORUŽJU…

  SRITAN NAM ROĐENDAN!

  • Vladimir Dananić

   Pridružujem se čestitkama.

 • Dusko Besenic

  O šibenska pismo mila……
  Ma, najvjerojatnije je da su prvi Hrvati izbili na more baš tu gdje je Šibenik i kada su vidjeli tu lipotu rekli su:,,Dosta je bilo….ostajemo tu!!!”