Pratite nas

Kolumne

Islamofobija, i ako bi je bilo u Europi, proizvod je kršćanofobije

Objavljeno

na

Paralelno s rastom i širenjem radikalno terorističkog islama u svijetu, na čijem udaru je i Europa i njeno društvo demokracije, slobode i tolerancije, iz Bosne i Hercegovine zemlje izvoznice džihadista dva desetljeća poslije bosanskohercegovačkoga sukoba, žestoko se agresira na kršćane i kršćanstvo, ne samo u toj zemlji već i daleko šire, na Europu i kršćanski svijet u cjelini. Radi se, naime, o jednom podmuklom ratu krivotvorenja europske kršćanske povijesti.

Medijski rat kao uvod u onaj fizički sukob, uz političare i vjerske vođe Bošnjaka, svakim danom tiskanja krivotvorene kršćanske povijesti u Europi, vode i bošnjački akademici. I nije to prvi put. Poznata je aktivnost bošnjačkog akademika Muhameda Filipovića u krivotvorenju prošlosti bosanskohercegovačkih Hrvata. Nikad i ničim zaustavljen u tom ratu laži, što je gotovo ravno i fizičkoj agresiji, akademiku Muhamedu Filipoviću svaki se dan pridružuje oni iz reda njegova naroda, koji jednako kao i on misle i pišu s tim što neki od njih svojim povijestima prošlosti kršćanstva i islama u Bosni i Hercegovini proširuju na Europu. Time ta kršćanofobija postaje svjetski, globalni proces s nesagledivim posljedicama za budućnost čovječanstva.

https://i0.wp.com/sandzakpress.net/wp-content/uploads/2010/03/Ferid-Muhic.jpg?resize=545%2C252

Ferid Muhić

Kako bi se sakrili brutalni načini gradnje islamske države, koriste se onom ratnom taktikom „napad je najbolja obrana“ i žestoko se udarilo oružjem islamofobija, kovanica tamošnjih Muslimana na europska kršćanska tisućljeća stara dostignuća. Naime, u današnje vrijeme kada se Europa sve više islamizirana, na sve moguće načine, u prvom redu zloporabom od muslimanskih useljenika europskih kršćanskih vrjednota ljudskih prava i vjerskih sloboda, islamski svijet je gotovo u potpunosti dekristijaniziran. Na tim islamskim prostorima iskorijenjen je svaki trag kršćana i kršćanstva, što potvrđuje etnički i vjerski čista  slika mnogih islamskih zemalja. Zbog toga svi oni muslimanski govornici o islamofobiji, bilo u Bosni i Hercegovini ili Europi, na taj način su zapravo zagovornici ili suborci isilovaca koji na najbrutalniji mogući način udaraju temelje islamske države, na progonima i ubijanjima, silovanjima i prisilnom islamizacijom kršćana na okupiranim teritorijima Iraka i Sirije. Zaista je zastrašujuće, pa čak i zabrinjavajuće, da se javljaju takve laži od strane bošnjačkih akademika o ugroženosti muslimana i islama u kršćanskom svijetu, a u isto vrijeme ne osuđuju genocid, kako onaj počinjen u prošlosti u Bosni i Hercegovini tako i ovaj suvremeni kojeg provode muslimani, gotovo pa diljem svijeta.

Iako je kršćanski svijet s pravom očekivao jednu drugu i drugačiju reakciju muslimanskih intelektualaca glede islamskoga vjerskog terorizma koji potresa svijet i načina na koji se širi islam kao vjera, da ga najoštrije osude i dinstaciraju se od svega toga, oni se pisanjem o nepostojećoj islamofobiji svrstavaju na stranu tih vjerskih terorista. Moglo bi se reći kako pisanjem o islamofobiji muslimanski akademici i razni drugi „znanstvenici“, poznavatelji povijesti kršćanstva i islama u Europi, daju moralnu potporu kršćanofobistima iza kojih ostaje vjerski čista islamska zemlja kamo god prošli.

Snažna moralna potpora isilovcima dolazi iz jedne europske zemlje, Bosne i Hercegovine, u kojoj su upravo kršćani Zapada i svijeta na veliku štetu, ravnu genocidu Hrvata katolika i katoličanstva u njoj spasili Muslimane od velikosrpske agresije širenja na Zapad. Nije trebalo dugo čekati da ta Bosna i Hercegovina postane centar obuke i mirnog života najradikalnijih džihadista i islamofobista, onih koji danas kao najveći zlikovci čovječanstva odrubljuju glave kršćanima, otimaju im žene i kćeri, siluju majke, ruše svaki njihov trag. O tom zločinu, o tom globalnom islamskom procesu kršćanofobije ne pišu bošnjački akademici i znanstvenici.

Braneći zločine isilovaca i džihadista, kakve Europa ne pozna od vremena Osmanlija u Bosni i Hercegovini koji su se istim sredstvima kao i džihadisti služili u širenju islama, bošnjački akademik pišući o nepostojećoj islamofobiji u Europi, zapravo sudjeluje u muslimanskom vjerskom čišćenju bosanskohercegovačkih prostora od Hrvata katolika. O islamofobiji piše dr. Ferid Muhić, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, autor knjige „Islamski identitet u Europi“. Islamofobija koje praktički i nema u Europi, da je ima zar bi nekoliko milijuna muslimana mirno uživali tolika prava i slobode, nikako ne daje pravo na tako globalni proces kršćanofobije kakav se neometano širi diljem islamskog svijeta. No, i ako možda ima nekih mali pojava za koje bi se moglo reći da su islamofobijske naravi, što je teško vjerovati budući da muslimani u europskim zemljama uživaju veća ljudska prava i vjerske slobode negoli sami  kršćani Zapada, onda su te pojave proizvod kršćanofobije. Bez obzira na sve to ipak islamofobija, ako je ima, ne smije nikako imati opravdanje u kršćanofobiji, kakvu gledamo i u Bosni i Hercegovini i u svijetu. Bilo bi to protivno europskim civilizacijskim dostignućima i vrijednostima na kojima počiva zapadna kršćanska Europa.

https://i2.wp.com/www.sutra.ba/slike/kultura/napredak_logo.jpg?resize=287%2C226

Nije li kršćanofobijom etnički i vjerski očišćeno i Sarajevo, prijeratni multireligijski grad. Danas gotovo ni traga toj multireligioznosti u tom gradu u kojem je prije Drugog svjetskog rata živjelo oko 35 posto Hrvata katolika. Sudbinu Sarajeva doživljavaju mnogi drugi gradovi, Zenica, Travnik, Maglaj, Bugojno, Konjic… Kako o toj kršćanofobiji, na neki način u srcu Europe i kršćana Zapada, o tom procesu koji traje sve od 1463. godine kada su Osmanlije porobile Bosnu i Hercegovinu i krenuli dalje u osvajanje i islamiziranje Europe, ne pišu bošnjački akademici. Svaka njihova šutnja na taj zločin znak je samosvrstavanja na stranu onih koji su Sarajevo i sve druge beha gradove i prostore u procesu kršćanofobije učinili sto postotnim islamskim gradovima i prostorima.

Pisati o islamofobiji u Europi Zapada, a ne osuđivati kršćanofobiju u svijetu i u Bosni i Hercegovini, nije ništa drugo osim poticanja svjetskog vjerskog rata, što ga islamski kršćanofobi započeli 11. rujna 2001. godine terorističkim napadom na Ameriku. Traje taj sukob i danas, i trajat će, na žalost, sve dok, kako mnogi muslimani u Europi i Bosni i Hercegovini govore, islam ne zavlada cijelim svijetom, a to znači dok ne istrijebe sve kršćane kao one u Iraku, Siriji…

Profesor Ferid Muhić kaže da je islam došao u Europu daleko prije negoli kršćanstvo. Takva tvrdnja je u najmanju ruku na tragu džihadista i ide njima u prilog kao poticaj i opravdanje za zločine. To je govor džihadista, onih koji prijete uništenjem Vatikana, jer eto kako piše bošnjački akademik, vjerojatno je prije katoličanstva u Vatikanu bio islam. Zbog toga treba Vatikan uništiti i na njegovim ruševinama postaviti crnu džihadsku zastavu, a baziliku Svetog Petra pretvoriti u džamiju, onakvu istu kakva je u Carigradu-Istanbulu pretvorena od crkve Svete Sofije. I na tim prostorima Carigrada koje su Osmanlije osvojili 1453. godine, baš na tom svetom kršćanskom mjestu, po naukovanju bošnjačkih Mehićâ bio je islam. Zašto onda na toj velebnoj crkvi pretvorivši je u džamiju kršćanofobi dogradiše četiri minareta, kao znak islamskog osvajanja i širenja na sve četiri strane svijeta. Ne će ćuditi ako se već sutra ne poćne pisati kako je islam kao vjera stariji i od kršćanstva i od judizma.

Profesor Muhić tako u svom pisanju o islamu u Europi kaže da je ta vjera došla na europske prostore 800-e, a kršćanstvo tek 1200-e godine poslije  Krista. Ako je to znanje jednog akademika onda se postavlja pitanje na koji način je došao do te velike titule. Ostavljam gospodinu Muhiću neka odgovor zadrži za sebe, budući da namjere i cilj zbog kojih tako širi i potiče kršćanofobiju kod muslimana ne dozvoljavaju mu da kaže pravu istinu, koju zasigurno zna. Jer, svatko u Europi, pa i daleko šire, čak i mnogi muslimani, znaju da je kršćanstvo već 380. godine usvojilo Rimsko Carstvo. Znači da je kršćanstvo daleko prije i te godine prisutno u Europi, iako progonjeno, kao danas što je. Ono je prisutno gotovo odmah poslije Isusova uskrsnuća, dolaskom Njegovih učenika u Rim kao centar tadašnje Europe.

Budući da profesor Muhić, suvremenik džihadista, čiji je centar i baza Bosna i Hercegovina kaže da je islam u Europu došao u VIII. stoljeću, a ne kaže da je došao gotovo na isti način i istim sredstvima kakvima je kasnije došao i u Bosnu i Hercegovinu i kako ga danas donose i šire isilovci na okupiranim prostorima Iraka i Sirije, onda treba reći pravu istinu širenja i dolaska islama u Europu. A ta istina je da je kršćanstvo u Europi bilo samo potisnuto u VIII. stoljeću pod naletom islamskih osvajanja i prisilne islamizacije kakva je provedena u Bosni i Hercegovini kasnije i danas na Bliskom istoku, ali i u svim islamskim zemljama diljem svijeta. To je istina vremena, načina i dolaska islama u Europu.

Ako se profesor Muhić smatra povjesničarom nastanka i širenja islama u Europi, a time i u Bosni i Hercegovini, bilo bi korisno da kaže što bi moglo potaknuti na zaustavljanje kršćanofobije u Bosni i Hercegovini od kada je na koji način, kako se širio i kako je islam došao u Bosnu i Hercegovinu. Kada bi samo malo napisao one stradalničke istine katolika i katoličanstva, bosanskih „ujaka“ i njihova puka u Bosni i Hercegovini u vrijeme prisilne islamizacije, bio bi to njegov veliki doprinos suživotu, toleranciji i podnošljivosti života u bosanskohercegovačkoj vjerskoj šarolikosti. Samo malim svojim pisanjem, a pisanjem i drugih bošnjačkih mozgova, istine nastanka i širenja islama u Bosni i Hercegovini, mogla bi se zaustaviti kršćanofobija i zaustaviti biološki nestanak Hrvata katolika, a time i katoličanstva u toj zemlji. Time se ne bi moglo dogoditi da je današnji položaj Hrvata katolika i katoličanstva u Bosni i Hercegovini jednak onom u kakvom su kršćani u Iraku, Siriji, Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Iranu, Afganistanu, dakako i u Turskoj koju svekolika bošnjačka javnost poziva da se s dankom u krvi vrati u Bosnu i Hercegovinu.

Vinko Đotlo/hrvatski fokus

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Trg Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

Doživjevši odlazak Maršala iz središta Zagreba, Slavko Goldstein je zadnji čas na ovome svijetu dočekao u bolnici utemeljenoj još za Poglavnika.

Za utjehu, tamo gdje su sad poručnik Goldstein i njegov maršal, ako jesu, vjerojatno je i Maršalov trg. Jer ako ga je bilo ovdje za Maršalova života, što ga ne bi bilo tamo poslije? Uostalom, ako je netko to zaslužio, on je!

Poručnik Goldstein nadmašio je svog vrhovnog komandanta nadživjevši ga za približno dvije godine. U spomen na Maršalovih gotovo 88 njegovi su revni poklonici obično nešto sadili, upravo toliko maslina, borića, ruža, ili puštali toliko golubova i slično. Sljedbenicima, pak, djela Slavka Goldsteina njihov je mecena i orijentir, ili preciznije komandant, dao brojčani zadatak još za života, a broj se sudbinski gotovo poklopio s dobi u kojoj je preselio na onaj svijet, samo izražen u tisućama. Dopuniti popis žrtava ustaškog logora Jasenovac do zadane norme – njih 90 tisuća – put je s kojeg se ne smije skrenuti. Ili kako je Tvrtko Jakovina, jedan od kostura iz tog ormara, nedavno u televizijskoj emisiji napomenuo – 88 do 90 tisuća – slučajno ili namjerno, kombinirajući umalo doživljene dobi dvojice mu idola.

Sredstvima Republike Hrvatske financirani “naučnici” iz JUSP-a Jasenovac dosad nisu prebrojali još niti 84 tisuće žrtava. Ipak, dostizanje norme doimalo se gotovo rutinskim poslom, sve dok nitko nije gledao što rade. A onda su se dva mlada znanstvenika sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva koristeći mogućnosti suvremenih računala, i to ne neke odveć sofisticirane, usudili analizirati podatke i rezultate objaviti. Pronašli su oko 14 tisuća dvostruko unesenih zapisa pri čemu je program pretraživač na stranicama JUSP-a Jasenovac bio tako podešen da se duplići ne prikazuju jedan ispod drugog, čak i kad se radila pretraga po abecedi. Nakon što su s otkrićem upoznali javnost, duplići su hitro zamijenjeni s novih 14 tisuća podataka koji kao da su čekali na skladištu. A središnji “lager” popisa JUSP-a Jasenovac (oko 70% svih podataka) je popis žrtava iz 1964. godine koji je SFRJ koristila kao temelj za plaćanje ratne odštete od Njemačke pa ga je, uzimajući u obzir motiv i prijetvorni karakter eseferjota, bez daljnjih provjera nerazumno držati vjerodostojnim povijesnim izvorom.

Kako bi ispunili plan, državni su se “naučnici”-udarnici morali domisliti još ponekoj inovaciji. Posegnuli su za amaterskim umnažanjem podataka tako da se razlikuju u samo jednom detalju, minimalnoj varijaciji imena, godine rođenja i sl. No, vrijedni znanstvenici statistički su dokazali da to ne može biti posljedica slučajnosti, čak ni nemara. Pitanje je tek je li ta krivotvorina posljedica prijepisa iz izvornika ili je plod naknadne maštovitosti zaigranih “naučnika” pod pritiskom velikih očekivanja. Posebno je monstruozna tvrdnja o dvadeset tisuća pobijene djece čiji je cilj ušutkati istinu o spašavanju deset tisuća kozaračke djece organiziranom i provedenom od strane tijela hrvatske države i Katoličke crkve u Hrvata. K tome, i broj Roma, kojih je dobar dio nepoznata imena i prezimena, nadmašuje za četvrtinu ukupan broja Roma u NDH. Na popisu se nalaze i osobe preminule dugo poslije rata, neki čak i u ovome stoljeću, a nađe se tu, zlu ne trebalo, i ustaša poginulih za savezničkih bombardiranja i njihove djece, pa i partizanskih izbjeglica stradalih za zbjega u egipatskom El Shattu. “Kec na desetku” zacijelo su žrtve stradale u logoru Sajmište pod upravom Nijemaca, koje je dovodio Nedićev režim u Srbiji. Sve to na kontu ustaša kao neprijeporni dokaz urođene hrvatske genocidnosti!

Važnije od svega navedenog je što nema materijalnih dokaza koji bi potkrijepili i približno toliki broj žrtava, bilo dokumentiranih, bilo materijalnih u vidu posmrtnih ostataka. Dokumenti, ako negdje postoje, onda su u Beogradu. Kad bi se u njima našlo nešto kompromitirajuće za vlasti NDH, zašto bi ih tamošnji vlastodršci ljubomorno čuvali daleko od očiju javnosti? Poznato je tek kako su za bivše države obavljena tri iskapanja posmrtnih ostataka – sve skupa iskopano ih je nešto manje od pet stotina. Dobar dio njih pronađen je u krajnje neočekivanim vojnim odorama. Ako je doista riječ o Židovima, Srbima i Romima, radi se o senzacionalnom dokazu multietničnosti oružanih snaga NDH.

Ipak, na tvrdnje o žrtvama jasenovačkog logora i u poraću u režiji komunista, Slavko Goldstein odmahuje rukom i pomalo cinično pita gdje su liste žrtava. Doista, gdje su liste za Hudu Jamu, Macelj, Tezno? Nema ih …, ali zato kostiju ne manjka. Zar se one ne broje ako nema lista? U hladnom administrativno-birokratskom umu Slavka Goldsteina grozniji je nečovječan zakon temeljem kojeg su ubijani ljudi, jer su pripadali njegovoj rasi, nego poratno bezakonje u kojem je mimo bilo kakvog zakona ubijeno višestruko više ljudi koji nisu pripadali toj skupini. Očito su umoreni temeljem nekih drugih, “humanijih” kriterija. Goldsteinov se pogled na ta zbivanja podudara s titoističkom perspektivom koja navodnu moralnu superiornost pobjednika nad poraženim pretpostavlja povijesnoj istini. Tu ujedno leži razlog zašto ga čuvari i baštinici materijalnih tekovina revolucije prikazuju “velikim historiografom” i “najboljim poznavateljem povijesti Drugog svjetska rata”.

Iako znanstvenu metodologiju nije temeljito svladao, priučeni povjesničar Slavko Goldstein je barem terminologiju kojom se koriste povjesničari donekle natucao, znatno artikuliranije nego sin mu Ivo francuski jezik. To ih, međutim, nije spriječilo, starijeg da kao svršeni srednjoškolac postane uglednim povjesničarom, a mlađeg da se prometne u poklisara hrvatske države u Parizu – otac u borbi za bolju prošlost svog ratnog komandanta, a sin s diktatorovom slikom kao inventarom u službenim odajama demokratske Hrvatske i pripadajućim misaonim sklopom kao zvijezdom vodiljom. Uz to, sin je od oca naslijedio sklonost uporabi činjenično neutemeljenih popisa. Izmišlja izvore, kao potporu tvrdnjama koje konstruira, ali i kako bi se prikazao prividno marljivim. Tako njegov rad ocjenjuje mentor, cijenjeni profesor Brandt. Koliko bi se samo tu našlo posla za “đikićevce” – tu neformalnu znanstvenu policiju novog doba!

I zato ti “zlatni grumeni” sadržajno nisu ništa drugo, doli obična sajamska bižuterija. No, kako je uopće moguće da dvojac takvih šarlatana zauzme istaknuto mjesto u nekom društvu i što to govori o tom društvu? Jedni bi mogli rezignirano zaključiti kako je ovo još jedan dokaz kako u Hrvatskoj baš ništa ne valja, pa su tako ovdje čak i Židovi ne odveć sposobni, ni marljivi a bome niti pametni. Drugi bi, pak, mogli pomisliti kako je riječ o nekoj perverznoj inverziji pisanih rasnih zakona –  nepisanim zakonima koji favoriziraju pripadnike one skupine koja je prethodnima bila oštećena. Bila ova nagađanja blizu ili podalje od istine, možda joj ćemo se ipak više približiti, uočimo li kako komunizam-titoizam ne poznaje ni rasu, ni vjeru ni naciju – u carstvu laži kvantiteta i kvaliteta laganja ključni su kriteriji izvrsnosti. Stoga je upravo u navezanosti na (post)komunističke strukture unutarnji izvor moći Goldsteinovih. No, postoji i onaj vanjski, ne manje važan, naslonjen na međunarodnu interesnu mrežu povezanu s Georgeom Sorosom. Da je tomu tako, može se naslutiti i iz posljednjeg pozdrava dragom prijatelju Slavku Goldsteinu kojeg mu je u osobno ime uputio tajkun E. T. (nije izvanzemaljac), te još jednog ispred svoje tvrtke. Generacijski prijatelji sigurno nisu, no nužan je izrazito povoljan vjetar kako bi se doplovilo od žvaka do Cedevite. A još povoljniji kako bi se ugrabilo Ledo i Jamnicu.

Dirljivo pismo koje mu je otac kao dječaku uputio pred pogubljenje, a koje će stjecajem okolnosti doći do njega tek u poznoj životnoj dobi, dvanaest godina prije smrti, na Slavka Goldsteina nažalost nije djelovalo tako da oprosti onima koji su mu zlo učinili, a niti da se javno pokaje za grijehe počinjene prema drugima, uglavnom onima koji mu zlo nisu činili. Mogao je, ali nije…

Nije poslušao ni savjet oca kako ljude koji pripadaju određenoj skupini ne treba prosuđivati poopćeno kroz prizmu nekoliko nevaljalih pojedinaca i njihovu zloću i nedjela pripisivati cijeloj zajednici. Nikako nije uspijevao razlučiti, ili možda to nije želio, ono što je hrvatskoj državi strano i nametnuto od jačega (rasni zakoni) od onoga što je u toj hrvatskoj državi bilo njegovano, jer je doista bilo hrvatsko (državna obilježja, nazivlje, znakovlje i ophođenje u vojnim postrojbama, hrvatski jezik, valuta, kultura, povijest, enciklopedija …). Štoviše, aktivno je sudjelovao u podmuklom priljepljivanju tuđinske ideologije kao etikete i trajne hipoteke hrvatskim iskonskim težnjama za slobodom tako gurajući vodu na mlin protivnika ideje o hrvatskoj državi prikazujući je zločinačkom po svojoj naravi. Netrpeljivost je projicirao na sve one Hrvate koji su živjeli ideju vlastite države, u kojoj će biti ono što jesu, svoji na svome. Takvi su, i kada bi činili dobro, prema njegovu prijekom sudu uvijek mogli i morali učiniti više.

Hrvate je želio mijenjati, razvodniti, dresirati ih da prihvate živjeti u svome domu kao podstanari. Na povodcu će ih držati dugom, mračnom, jasenovačkom laži, a brnjicu im pokušati nataknuti svojim nakladničkim radom u sklopu kojeg je poticao rješenja koja su najučinkovitije razarala hrvatski nacionalni identitet. Odnosi se to ponajprije na rječnike hrvatskog jezika u kojima je, boreći se protiv “ustašizacije”, promicao jezičnog frankensteina temeljenog na novosadskom srpsko-hrvatskom dogovoru pokušavajući ga ugnijezditi u standardnom službenom jeziku samostalne hrvatske države. Ključni je postulat takvog rječnika – može i ovako i onako, kako već tko hoće, ali je ipak bolje onako kako je njemu draže. Bez jasnih pravila, s mnoštvom iznimaka i dvoznačnosti, nema standarda, a bez standarda nema ni zajedničkog temelja, time ni identiteta. Ovime se Goldstein pokazao svojevrsnim pretečom kurikularnog admirala, Borisa Jokića, koji je ješku namijenjenu povodljivima i lijenima reklamirao mudrolijom da će učitelji sada moći raditi kako koji želi, a djeca više ne će morati bubati, nego učiti ono što žele. Učitelji koji rade kako žele, djeca koja uče što žele, a svi skupa govore kako žele! Na kraju ih, kao fina nadogradnja, širom raširenih ruku očekuju sveučilišni profesori moralnog i znanstvenog integriteta Ive Goldsteina, a ne Miroslava Brandta. Idealno, zar ne?

Zanimljivo je kako je Slavko Goldstein postao poručnikom Titove armije četrdesetpete s nepunih sedamnaest godina. Možda se jednom neki istraživač zapita čime je to zaslužio? Nađe li se takav, u polazišnim razmatranjima ne će moći zanemariti saznanja do kojih je došao slovenski istraživač Roman Leljak otkrivši kako su velika većina ubojica iz Hude Jame i drugih masovnih stratišta u Sloveniji bili sasvim mladi ljudi, mnogi tek na pragu punoljetnosti, u dobi kad su ljudi izrazito podložni manipulacijama i huškanju. A Partija je barem bila poznata po tome što je u svojim akcijama rabila posvuda isti obrazac djelovanja.

Kao što se četrdesetpeta potiho vratila 3. januara 2000. godine, a čini se kao da još uvijek traje, tako bi se i Trg maršala Tita, bude li se ikad vraćao, mogao vratiti pod imenom Slavka Goldsteina. Jer riječ je o čovjeku u čijem se djelovanju najjasnije iskazuje spona između dva totalitarizma – novog globalnog i onog starog čiji se duh u novome baš dobro snašao, upravo kao kod kuće.

Grgur S./Kamenjar.com

PEČARIĆ: Posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za kulturu SLAVKO GOLDSTEIN UPORNO LAŽE, II.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ivica Šola: Zašto trebamo postati netolerantni?

Objavljeno

na

Objavio

Hanibal, čija je vojska bila znatno slabija od rimske, dugo je bio noćna mora Rimljana, redovito ih je tukao, premda brojčano slabiji. Razlog se nalazio u izreci koja se pripisuje Aleksandru Velikom: “Bolje je imati vojsku ovaca koju vodi lav, nego vojsku lavova koju vodi ovca”.

Ovo je moto iznimno provokativne, i, mnogi će reći, kontroverzne knjige Nassima Nikholasa Taleba znakovitog naslova “Skin in the Game”, koja je svojevrsna “pohvala” netoleranciji kroz povijest, sa glavnom tezom da povijest, dominantne vrijednosti i civilizacije stvaraju samo netolerantne, motivirane i hrabre manjine.

Zakon asimetrije

U jednom, netolerantni “lavovi”, manjine, su princip kretanja povijesti, a ne ogromna stada pitomih i tolerantnih ovaca. Tu on vidi propast Zapada, ukoliko ne postane netolerantan prema netolerantnima, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

U mnoštvu primjera kako su se netolerantne manjine nametnule i osvajale svijet, Taleb rabi i povijesni uspjeh religija, poglavito islama i kršćanstva.

Islam, kao manjina, je brzo pokorio zemlje u kojima je kršćanstvo bilo većina zahvaljujući, kako ga Taleb zove, “zakonu asimetrije” koji je duša netolerancije. Napominje kako nadirući islam na početku nije imao namjeru obraćati kršćane jer su bili, kao i Židovi, ljudi knjige s istim praocem Abrahamom, a k tome nije bilo ni pragmatično jer su nemuslimani plaćali znatno veće poreze, a taj novac bio im je iznimno važan za troškove osvajačkih ratovanja.

Dvije asimetrične regule u ovom kontekstu u islamu su ključne. Prva, ako neki čovjek pod islamskom dominacijom oženi muslimanku, on mora prijeći na islam, kao i da je dijete ako je jedan od roditelja musliman, automatski musliman. Nema tu konsenzusa, dijaloga, tolerancije. I drugo, jednom kada postanete musliman, to je nepovratno, nema više napuštanja islama, to kažnjavaju i danas vrlo “tolerantno” – smrću.

Na primjer, poznati glumac Omar Sharif, izvorno libanonski kršćanin pravim imenom Mihael Demetri Shaloub, kada je oženio muslimanku, također (egipatsku) glumicu, prešao je na islam i promijenio ime. Kasnije se razveo, ali je ostao musliman. Ove dvije asimetrične regule, tvrdi Taleb, u Egiptu objašnjavaju kako su malo po malo kršćani postali manjina, a islam većina zahvaljujući – netoleranciji. Islam je ondje pobijedio kršćanstvo zato što je bio netolerantniji

Taleb tvrdi da je prije islama i kršćanstvo, kao manjina, na drugačiji način od islama, uspjelo osvojiti tada poznati svijet zahvaljujući netoleranciji. On to razdoblje kršćanske povijesti gleda iz kuta druge strane, politeista, pogana.

Oni na početku nisu ništa imali protiv kršćana, dapače. No za razliku od monoteista kršćana, njima, kao tolerantnima prema svim religijama u Carstvu, nikako nije bilo jasno zašto oni odbijaju svog Krista staviti u panteon ravnopravno među druge bogove, već tvrdoglavo i hrabro inzistiraju da je samo njihov Bog jedini pravi.

’Roditelj 1 i 2’

Iz toga kuta progoni kršćana od strane pogana su “razumljivi” jer su uzrokovani netolerancijom kršćana prema njima i njihovim bogovima, a ne obrnuto. I kada je car Julijan Apostata, nakon što su tvrdoglavi kršćani uspjeli kršćanstvo učiniti “službenom” religijom carstva i od progonjenih postali progonitelji, pokušao vratiti poganstvo, to je bilo nemoguće iako su mase, većina, još bili de facto pogani, zbog kršćanske netolerancije, zbog “ovaca” koje je vodio “lav”.

Kršćani tako uz pomoć netolerancije nisu samo politički pokorili Carstvo, već nametnuli i svoj moral, svoj vrijednosni univerzum.

Kako je bilo kroz povijest tako je i danas, agresivne, hrabre, motivirane, nepopustljive, čitaj netolerantne manjine diktiraju povijesna kretanja, od spolnih, preko financijskih do religijskih i nacionalnih, kao “neke” agresivne manjine kod nas sa svojim glasilima.

Tako, na primjer, već sada u mnogim zemljama homoseksualna manjina je pobijedila heteroseksualnu i nametnula svoj sustav vrijednosti do te mjere da se iz matičnih listova brišu nazivi otac i majka a uvode “roditelj 1” i “roditelj 2”, da je već sada osim muškog i ženskog u mnogim zemljama zbog šačice transeksualaca uveden, osim muškog i ženskog, neutralni spol.

Jednako je ta manjina u odgojno obrazovnom sustavu nametnula rodnu teoriju koja briše razlike između muškarca i žene, dječaka i djevojčice, koje su po njima obični socijalni konstrukt.

Tako se Taleb pita, promišljajući sudbinu Zapada, imajući u vidu i sve agresivniju islamsku manjinu, trebamo li se prema netolerantnima ponašati tolerantno, nudeći im “dijalog, integraciju, toleranciju i europske vrijednosti”.

Odgovara jasno – ne, ako želimo sačuvati demokraciju i upravo te vrijednosti u ime kojih toleriramo netolerantne, jer “društvo kroz povijest nije evoluiralo kroz konsenzuse, akademske rasprave, i voljom većine”, već uz pomoć netolerancije. “Zapad je trenutno na putu samoubojstva”, tvrdi Taleb jer je tolerantan prema netolerantnim i agresivnim manjinama.

Ako pripadate većini lavova koje vodi ovca, s Talebom se nećete složiti. Taleb je i tako “netolerantna” (misaona) manjina.

facebook komentari

Nastavi čitati