“Islamska država” i promišljena provokacija

  98

  Video „Islamske države“ na kojem se prikazuje odrubljivanje glave američkom novinaru Jamesu Foleyu šokiralo je svijet. To je, kako tvrde stručnjaci, dio proračunate medijske strategije terorista.

  odrub2„Islamska država“ (IS) prije Islamska država u Iraku i Siriji (ISIS) je i dosad šokirala javnost svojom neciviliziranom brutalnošću. No potez koji su počinili objavivši video-snimku odrubljivanja glave američkom novinaru Jamesu Foleyu, koji je još 2012. otet u Siriji, užasnuo je i one najtvrdokornije. No ne radi se o očajničkom potezu terorista koji se nalaze pod udarom američkog vojnog zrakoplovstva, nego o dobro promišljenoj proračunatoj medijskoj strategiji. Christoph Günther sa Sveučilišta u Leipzigu je jedan od najpoznatijih njemačkih poznavatelja islama. On se specijalizirao za pitanja vizualne kulture i socijalnih pokreta u arapskom svijetu i za Deutsche Welle govori o medijskoj strategiji koju IS provodi u Siriji i Iraku.

  DW: „Islamska država“ (IS) objavila je video koji navodno prikazuje odsijecanje glave američkog novinara Jamesa Foleya. Koja je poruka te video-snimke?

  Christoph Günther: Osnovna poruka jest osveta. Slika govori jasnim jezikom. Obukavši žrtvu u narančasti kombinezon, sličan onome koji nose zatvorenici u Guantanamu,teroristi poručuju kako su sada uloge zamijenjene. Druga poruka je zastrašivanje: „Ako vi koristite vojne snage protiv nas, mi ćemo uzvratiti svim raspoloživim sredstvima. Ako je potrebno, naše mete bit će svi vaši građani kojih se dokopamo: novinari, zaposleni u zapadnim firmama koje posluju na kurdskom području i oni koji rade u humanitarnim organizacijama.

  Kako možemo opisati medijsku strategiju koju koristi IS?

  Ona je vrlo široka. Ako se vratimo u 2003. godinu i prethodnicima ove grupe, vidjet ćemo da su oni prvo imali tiskane publikacije i audio zapise koje su ponekad objavljivali na audio kazetama. Posljednjih nekoliko godina porasla je distribucija njihovog audio i video materijala. Ne samo da se kvaliteta poboljšala, nego je i sadržaj postao raznovrsniji. I dalje možemo vidjeti snimke napada, ali u znatno boljoj rezoluciji. Njih sada snimaju i profesionalne ekipe, sa po četiri kamere u visokoj rezoluciji. Pored ovih zapisa, tu je i video materijal kojim se širi ideologija grupe i opravdava postojanje „Islamske države” na određenoj teritoriji.

  U ranim propagandnim video zapisima Al Kaide, kao važan detalj, pojavljivao se romantizirani prikaz prijateljstva među suborcima.

  I „Islamska država“ to prikazuje. Borci se zajedno mole, recitiraju stihove zajedno, zabavljaju se, smiju, plivaju. I civili se opisuju, njihova patnja, ali i slike dječjih zabava i izleta koje organiziraju džihadisti. Poruka je da je pod vladavinom „Islamske države“ siguran i miran život moguć.

  Christoph Günther Christoph Günther

  Što su osnovni ciljevi njihove propagande?

  Ako pogledamo samo nekoliko godina unatrag, ciljna grupa su im bili mladi muslimani koji govore arapski i koji mogu na internetu pronaći ono što džihadisti objavljuju. Danas se cilja na širu publiku. Cilj više nije samo regrutiranje novih boraca, nego i organizacija svih onih koji mogu pomoći širenju struktura organizacije, akademici i visoko obrazovani od kojih se ne očekuje da postanu borci, već da svojim znanjem doprinesu projektu. Ako „Islamska država“ želi imati funkcije prave države potreban joj je i birokratski aparat i obučeno osoblje.

  Koliko je važna propaganda za regrutiranje po Europi?

  Ona igra glavnu ulogu, jer su im potrebni ljudi koje, kao indoktrinirane sljedbenike, mogu poslati natrag da dalje šire ideologiju „Islamske države“. Strategija je da se dođe do „veleposlanika“, odraslih na zapadu koji su dobro upoznati sa zapadnom kulturom.

  Koja je tu uloga društvenih medija?

  Vrlo intenzivan dijalog se vodi i na društvenim mrežama. One se koriste, između ostalog, da bi se ojačalo jedinstvo unutar pokreta. Prije nekoliko godina internetski forumi su imali prvenstveno tu ulogu. Društvene mreže danas služe i za širenje njihovih medijskih poruka.

  Kako funkcionira Al Hajat Medija Centar, medijski ogranak IS-a?

  U principu, ona funkcionira kao svaka druga novinska agencija. Oni imaju timove kamermana, sakupljaju vijesti iz različitih izvora, obrađuju ih u određenoj formi i emitiraju. Kamere snimaju borce i dokumentiraju događaje, propovjedi ili rad islamističkog suda. To znači da je medijski ogranak odlično tehnički opremljen i da prati organizaciju „Islamske države“ koju, naravno, prikazuje u pozitivnom svjetlu.

  Vi nam dakle predstavljate sliku jedne visoko profesionalne i racionalne organizacije?

  Ako govorimo o racionalnim koracima, a prema viđenju sociologa Maxa Webera, onda se ta grupa ponaša racionalno, čak i kroz akcije koje bi neki okarakterizirali kao neracionalne. Na primjer, ovaj zastrašujući video odrubljivanja glave, ima vrlo racionalnu ulogu zastrašivanja neprijatelja I konsolidacije snaga unutar same „Islamske države“. Vrlo racionalno i strateško razmišljanje stoji iza poteza „Islamske države“.

  dw.de

  facebook komentari

  • srka

   Malo prija čitam na jednom njemačkom portalu…nesretnik u crnom gore na fotografiji…izvjesni “John”…Britanac…što je njega natjeralo da oduzme zivot ovom jadnom čovjeku!?!
   Ovo je problem čitavoga svijeta…krvoloci sa svih strana meridijana…poput hijena…zedni ljudske krvi a kao za nekakve ideale…prave nered na zemlji!?!
   by Srka®

   • Da, takva je informacija puštena, navodno se radi o Britanskom državljaninu, na osnovu naglaska su došli do tog zaključka. Ali to je priča za javnost! Ima to svoju dublju podlogu zašto su baš njega našli! Jeli to povod za obračun s ‘teroristima’ u britaniji vidjet će se

    • srka

     Rekao sam ja ima i nekolicinu godina…Pandorino kuferče je otvoreno…ne ide to tako sa demokratizacijom bliskog istoka…premalo su Ameri bili tu upućeni…a previše se polagao račun na brzi petro $…evo sada prijedloga da se naoruzaju Kurdi Iraka…pa će biti opet sve nanovo…od zrtve-zlikovac.
     Teško je sada biti pametan i riješiti rebus….
     by Srka®

     • Kurdi su sada ‘iznenadni’ partneri

   • HRSmoock

    Srka, “John” je samo nadimak. Ko zna kako se zove. U Britaniji sad imaš niz udruga ekstremnih islamista koje furaju neku svoju kombinaciju islama (ono što im odgovara) i ekstremnog socijalnog manjinskog pokreta, neke vrste urbane gerile koja ima prilično utopistićke stavove. To je već viđeno u Britaniji nakon Drugog svjetskog rata. Recimo kada su Britaniju 50-tih preplavili emigranti sa Jamajke (West Indies, kako Britanci zovu Karibe) nabili su se u par kvartova…To nije pravi geto, ali dogodila se svojevrsna getoizacija kulturnih obrazaca u dodiru sa novom sredinom. “Najgore” što se desilo je ska muzika :)) Dvadeset, trideset godina kasnije, od treće generacije iseljenika, dobili su nasilne kriminalce i ulične bande (yardies).
    Sličnu genezu su prošli muslimani u Britaniji poslijednjih 25 godina. Razlika je u tome što muslimani ne dolaze iz jedne zemlje ili regije kao “Džamejkans”. Mješavina mentaliteta, običaja i ideja, uz činjenicu da je većina tih novih radikalnih muslimana rođena u Britaniji i nema pojma kako izgleda život u Pakistanu, Sudanu, Jemenu…
    Nešto kao naši muslimani u SAD, Kanadi ili Nordijskim zemljama…Indoktrinirani preko neta :)) Ne možeš ljude presaditi kao biljke. Ne ide. Mutiraju. Zloćudno.

    • Ida Galić

     A džamije i drugi islamski centri u VB su pravi rasadnicl terorista! Vrbuju, obučavaju i indoktriniraju ih radikalni imami koji su poslani tu iz nekih muslimanskih i arapskih država!

     • HRSmoock

      Imaju sad te centre za omladinu…Policija ih tek poslijednjih godina drži pod nadzorom. Čitao sam o grupici mladih imama u Sjevernom Londonu koji su okupili 2000 mladih. Iz te skupine je više stotina poslato u Jordan, Sudan i Liban. Da se “usavrše”. A sve to navodno plaća Katar. E, Briti šta dočekaste.
      Nego jučer čitam da se u Osijeku gradi najveća džamija…Pa što rade ti navijači :))

      • Ida Galić

       Ne znam, odkud tolika popustljivost i izlaženje ususret s naše strane, a na primjer u Sarajevu se teško dobije svinjsko meso, a djeci su ukinuli čak i djeda mraza!

      • HRSmoock

       A i pivo se teško dobija! A kod kuće udaraju po radži. Znam puno muslimana (većina se ne deklariraju kao Bošnjaci) u Bgd. Uglavnom su iz Sandžaka. Svi piju (kao nenormalni). Kad ih neko pita kako je to u skladu sa islamom, svi se vade da je to bilo u davna vremena, a danas nema veze.
       Nemam ništa protiv obnavljanja starih džamija, ali malo je nezgodno to sa novim. Kad kršćani žele postaviti križ, to je odmah agresija. A džamije imaju taj agresivni oblik i služile su kao marker “dokle je sultanovo”…
       Ništa, moramo graditi crkve. Sa što većim zvonima. :)) Pa kome prije dosadi.

      • …poput naše franjevačke u Mostaru. 100 metara!

      • HRSmoock

       Pa tu je negde riješenje za osvježenje. Dokažimo da smo kršćani. Mada nije sve ni u crkvama. Najvelelepnija crkva bi bila da oko nas ne bude siromašnih i nesrećnih. A to je više i od sto metara i Hrama Sv. Save i bilo kakve džamije. Tako bismo bili bliži Bogu. Moramo strpljivo sa komunističkim bukvama. Objasniti im :))

      • Vidio si da je i Papi ‘dodijalo’ .. protiv zla se treba boriti svim legitimnim sredstvima! Ne može se dijalog i suživot graditi bezgraničnim popuštanjem ‘drugoj strani’.. http://youtu.be/HdNn5TZu6R8?t=2m42s

      • HRSmoock

       O.K. je okrenuti drugi obraz, ali to je lična kategorija. Imaš obaveze prema porodici, djeci, prijateljima, pa i neznacima koji su ugroženi…Ne možeš pustiti da ih svaki “brko” koji je umislio da je Bogomdan maltretira.

      • zdenka

       Meni se ono “okreni i drugi obraz” uvijek činilo neuvjerljivo i neprirodno, isto kao da Isus nije otpovrnuo onom stražaru koji ga je udario, kad je bio doveden pred Anu i Kaifu “Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li sam pravo rekao, zašto me udaraš?

      • HRSmoock

       Zato i kažem da je lična kategorija. Kad je čovjek sam…Da proba ukrotiti ego. Lakše je popit šamar ili uvrijedu nego odrobijati xy godina zbog prekoračenja nužne odbrane. Ali Isus bi svakog čovjeka posavjetovao da izbjegava stecišta razbojnika i baraba ili u današnje vrijeme huligana naviajača i sl. skupina. Ili da se nađe na krivoj strani grada u pogriješno vrijeme. Tužno, ali je tako. No, izbor je uvjek na pojedincu :)) Lično…Molim Boga da ne dođem u priliku da se branim.

      • srka

       Bogme…na PlayStation-u…bi najvjeroatnije i prosli Arapi ovako…ali LIVE…cisto sumnjam Lilith…jer zapadnjaci ovako nesto danas tjekom 21-og stoljeca poznaju samo sa comp.igrica….dok za bliski istok to se ne bi moglo ustvrditi…
       by Srka®

      • Ida Galić

       Interesantna je jedna protestantska doktrina! Oni tvrde, što si bogatiji, to si bliži bogu! Jer kako oni kažu, ako iza bogataša “i viri neki vrag”, iza siromaka vire barem tri!! To po njihovom znači, da su siromašni prisiljeni da češče čine zlo, negoli oni bogati! Ali ja mislim, da je sve relativno, da i neki bogati upravo pomoću svojeg bogatstva čine velika zla!

      • HRSmoock

       Gramzivost je u “onih deset”. A kod nas tih koji imaju gladne oči…Puno ima.
       Samo, tu nema pomoći. Takvi su odavno kod “rogatog”. Ništa odvartnije od sebičnih ljudi. A tu su ovi naši “biznismeni” među prvima u svijetu. To smeće se hrani ljudskom patnjom. Što su im radnici bedniji njima je crno srce punije. To sve treba maljem.

      • Ida Galić

       To je zato, što su skoro svi izniknuli iz sirotinje, i sad im je to zgrtanje love kao neki uvjetovani refleks za preživjeti! Dok su oni pravi kapitalisti sa dugom porodičnom tradicijom u bogatstvu, barem za nijansu humaniji i nije rijetkost, da doniraju velike sume za dobrodjelne namjene!!

       Da budem jasnija, ove naše zovemo skorojevići!!

      • HRSmoock

       Ne volim da generalizujem…Ali oni najbogatiji su u 99 posto slučajeva skotovi :)) A stoji ii to za sirotinju i papčine kad uđu u lovu ili vlast :)) Zaborave odakle potiču. Zato vole beton i plastiku. Sve što ih podsjeća na zavičaj ih uznemirava. “Najgore je kad se opanak popapuči. Nit’ je opanak, nit’ je papuča.”

      • Ida Galić

       Kako je pisao onaj vaš Sterija-Popović!! Pokondirene tikve ili tako nekako!!

      • HRSmoock

       Pokondirena tikva. K’o Toma Nikolić “vojvoda” u Operi :)) A vuče ga žena mu Dragica…”‘Ajmo Tomo, malo u pozorište.” A on sirotan, kao Del Boy. Samo što ne donese kokice i sladoled.

      • Ida Galić

       Seljačina ostaje seljačina usprkos smokingu koji je obukao!!

      • HRSmoock

       On je pokvarena seljačina. Završio je školu za francuske sobarice, kao Josipović i sad je “fini”. I ničeg se neseća. Jedina mi je satisfakcija to što znam da je i njega i žvalavog Vučića, onaj debil Šešelj godinama uništavao. A to mora da je bilo bolno…

      • Ida Galić

       Oni svi su prije nastupanja na dužnost vjerovatno prošli i osnovni kurs bontona i lijepog ponašanja i oblačenja za svaku priliku, ali izdaju ih ruke!! Oni naprosto ne znaju, što bi sa njima! Pa ih trljaju, lome zavlače u džepove hlača, mašu na veliko, gestikuliraju, tako da je okolina u opasnosti od njihova lamatanja, dok recimo engleski gentlemani lijevu ruku cijelo vrijeme drže iza leđa, a desna je uvjek neupadljivo s čim zauzeta ili drže njom cigaru!

      • HRSmoock

       Zato je Milanović otišao stepenicu dalje. On zbriše sa presice. Osim, kada pada sa transportera :))

      • Ida Galić

       E sad, dragi moji, već je odbila ponoć! Napričali smo se i odoh ja polako! Želim laku noć svima!!

      • HRSmoock

       Laku noć. Evo i ja se pretvaram u bundevu. (Eh, pojeo sam bundevaru sa grožđicama, ostala je samo pita od jabuka)

      • srka

       a sjemenke?
       by Srka®

      • HRSmoock

       Uvoz iz Mađarske. Kao one koje Fox Mulder gricka.

      • srka

       a sto je sa “cizmarima”?
       by Srka®

      • HRSmoock

       Mislim da se kaže…Ćizmašima :))

      • zdenka

       Volim se sjetit Generala Bobetka i držim da je dobro ustvrdio kad je rekao da se “iz sromašnih kuća galama čuje”, a tako nas uči i “Narodna Mudrost”

      • srka

       To i nije bas pametno…previsoka je…te postoji opasnost…ne daj Boze ako dodje do zemljottresa…visina je to ba!?
       Po mojim promatranjima…gornja sigurnosna granica je do 95 metara.
       by Srka®

      • Ida Galić

       Ja mislim Srka, malo više, barem 96,5 metara!!

      • HRSmoock

       99 i prodato!

      • srka

       Cuj postavljanje krizeva nije sporno…ali ne na teritorij RBiH i to iznad Sarajeva…i pazi…ni manje ni vise nego kao spomen obiljezje ratnim zlikovcima???
       A normalnom covjeku ne smeta crkva i dzamija.
       Ja sam u protivu izgradnje dzamija npr. gdje muslimani povijesno nisu bili nikada vecina i gdje ih sada zivi u jako malom broju…smatram da se covjek moze moliti Uzvisenom i doma.
       Izgradnja dzamija u RHrvatskoj je u redu…po mojim promatranjima ova zemlja je druga domovina ne samo Hrvatima BiH vec i Bosnjacka…povijesno a i danas tjekom ovog novog razdoblja.
       by Srka®

      • HRSmoock

       Mislim da križ nekima u Sarajevu smeta iz drugih razloga. Ali i to je legitimno, no ne smije uticati na ishod. Sve se to previše politizira.

      • srka

       Ih, Ida to su lazi i propaganda…djeda mraz je produkt made in Turkey….kada kod nas nije zabranjen…ne moze biti da su ga protjerali iz glavnoga grada vase lijepe Republike.
       A ak grijesim, onda bi se mozda trebalo nagoditi sa sarajlijama…pa eto neka deda mraz bude u zelenoj farbi…crvena je i onako simbol komunizma…
       😉
       by Srka®

      • Ida Galić

       Pa kakve je boje turska službena zastava koliko znam nije ze(h)lena svaka boja za sebe je neutralna, a kod žena to je stvar trenutne mode i trenda. I pivo je u zehlenim flašama, pa ga svejedno nema tamo u “šeheru” . a u Istambulu koliko hoćeš! Znači, ovi u Sarajevu su veći Turci od onih u Turskoj!!

      • HRSmoock

       Eh, pivo u zelenim flašama….Šalim se, samo da je hladno.

      • Ida Galić

       Djed mraz bi bio prihvatljiv u Sarajevu, kad bi nosio zelenu dolamu i turban!

      • HRSmoock

       Ovi njegovi pomoćnici, patuljci imaju irsku zelenu odoru. Može li to da prođe? Neka barem oni podijele poklone dječici u Sarajevu. Zeleno, volim te zeleno :))

    • srka

     Tko god ja je…ovu vrstu zla i nereda na zemlji…treba locirati i
     smjestiti na dozivotnu robiju….daleko od normalnog svijeta.
     Meni
     licno ne smetaju drasticne razlike u kulturama i obicajima
     ljudi…pokusaji namjetnuti netkome svoje kao superiornije i bolje…ali
     samo u granicama normale…ljudskosti i na civilizacijski nacin.
     Sve ostalo je barbarluk i kao takav treba se suzbiti pa bili oni ne iz redova moga naroda…nego i da su clanovi moje obitelji!

     by Srka®

     • HRSmoock

      Bolja je preventiva. Nema sreće u popunjavanju zatvora, kazamata, logora…

   • HRSmoock

    Evo ti malo mudrosti “specialsa”…Peace!!!

    • srka

     Jes ovi pobjednici…ovogodisnjeg…Truba Dragacevo?
     🙂
     by Srka®

     • HRSmoock

      Nema više “Specialsa”. Ponekad se okupe…Da se ja pitam, gostovali bi, i ne samo oni. Nije dobro zatvoriti se u jedan fazon. Raznolikost nudi bogatstvo.

      • Ljuta Trava

       Kad ovih dana čitam našeg Vrlog Izudina ops Srku sve mi se čini da se čovjek obratio ,nešto je mnogo miroljubiv ili je opet bio kod hodže koji mu je zlo istjerao a dobro utjerao .Tko će ga znat

      • HRSmoock

       Srka ne podržava ekstremizam. Ali ne živi na našim prostorima i ne može shvatiti baš sve frustracije koje ovdje pritišću ljude. Nedostatak love je uzrok sveg zla.

      • Ida Galić

       Srka dirne Hrvate u živac kad hvali prijašnji režim u Jugi. Mora razumjeti, da je većina Hrvata alergično na to! Srka ne podržava ekstremizam, ali i ne osuđuje ga pretjerano! Mora još proraditi na tome!

      • HRSmoock

       Na srpskom sajtu (gdje smo se upoznali) je upao kad su hvalili Najveću Ljubičicu. Mislim da Srka samo zna taj romansirani dio zvanične povijesti. “Sitnice” o Brozovim zločinima nije baš imao prilike vidjeti.

      • Ida Galić

       E treba ga educirati i poučiti o tome dijelu Brozovog života, ali ima vremena, uvjek će ga netko poučiti, samo da nije pregrubo!!

      • HRSmoock

       Moja je teza da je Tito, u stvari…Jožef Brožek, vanbračni sin češkog kockara i pijanca Vaclava Brožeka i prostituke Magdalene, nepoznatog podrjetla. Odrastao je u kupleraju, gdje ja naučio svirati glasovir i gdje razvio sklonost ka transvestizmu.

      • Ida Galić

       Postoji priličan broj tih teorija o njegovom porjeklu, ali jedno je sigurno: Ono što su nas učili u školi o onom zagorskom dječaku-ne drži, a o ostalim mogućnostima možemo raspravljati!!

      • HRSmoock

       Meni je najvjerojatnije da ga je SSSR ubacio. A za Zagorje je davno dokazano…Tamo ga nisu poznavali.

      • Ida Galić

       Vrlo vjerovatno! Istrenirani KGB-ovac ili kako su ih prije zvali NKVD-eovac, a poslije se osilio i otkazao poslušnost svom patronu Džugašviliju!

      • HRSmoock

       Ma ja mislim da su sve namjestili. Gruzin bi nas lako pregazio 1948. da je htio. A onda je Ljubičica koristio mogućnost da sjedi na dvije stolice. Opasni su banditi bili naši dragi drugovi. I dalje su opasni…Njihovi unuci danas drmaju.

      • Ida Galić

       To razdoblje naše povjesti je još prilično magleno i teško da će ikad izići na vidjelo, što se stvarno tada zbivalo, jer svi glavni akteri iz tog vremena su otišli i neispričane tajne odnijeli u grob!!

      • HRSmoock

       Pa ovdje čovjek ne može pouzdano znati šta se juče zbilo…Spinuju, muljaju, lažu i još malo lažu. No, suština je jasna. Lažljivi skotovi. Ne moramo u detalje.

      • zdenka

       Uh, jesu nas pumpali s pričama o njegovom djetinjstvu..Bilo je jedno štivo za naučit, di on govori..”U našoj kući često ni kruha nismo imali…”

      • HRSmoock

       Ja samo znam da mi profesor iz srednje škole više puta pričao kao je njegov stariji brat (Minja Subota) više puta slušao druga ljubičastog maršala kako svira. Rekao je da amater i bravar…Ne može svirati tako dobro. A i taj njegov nemogući akcenat…

      • Ida Galić

       A to je onaj Minja (tup, tup, od glave do pete zar ne!!

      • HRSmoock

       Znam da je Minja surađivao i sa Minimaksom i čuvenoj emisiji “obraz uz obraz”, ali je on više bio zadužen za djecu i dječiji program. On i Leo Martin i leptir mašne :))

      • Ida Galić

       Sjećam se i Lea Martina, imao je dva velika gornja prednja zuba, kao vjeverica hehe!

      • HRSmoock

       Miša Jović. Tako se zove. Leo Martin je umjetničko. Eh, to su bila neka druga…Sve više tih starih asova odlazi…

      • Ida Galić

       Jednom sam nedavno gledala i onog Đorđa Marjanovića, slavio je neki jubilej! Čovjek ne može više govoriti, potpuno je izgubio glas!!

      • HRSmoock

       On je doživjeo moždani udar 1990. Ali eto, ne da se. Najviše me je pogodio Čobi. I Ivica Šerfezi. Kad sam bio klinac oni su mi bili simpa likovi.

      • zdenka

       Bit će vam sve jasno ako uspijete pronać di on drži govor na Ruskom. Vidi se da mu je to materinji jezik..

      • HRSmoock

       Svašta su nam poturali. I svašta nam i dalje poturaju.

      • Ida Galić

       A ja sam zapamtila onu, njegovu “svinjsku glavu, koju je skuhao i svi su je u slast pojeli! A di je svinjska glava, tu je bila i svinja i to možda i povelika i onda kaže da ni kruha nisu imali! Nešto se tu ne slaže!!

      • HRSmoock

       Vrag je bio mali Joža. Bilo je više tih pričica o djetinjstvu, Sutli…Bolje da su nam pričali o njegove 32 žene i pitaj Boga koliko djece :))

      • Ida Galić

       To je bilo za cijeli harem ženskih! Kao neki paša! Možda je zato drag muslimanu Srki hehe!

      • HRSmoock

       Pa on je i za vrijeme rata vodio harem. I vukli su jednu kravu, da skot ima svježeg mlijeka svaki dan. Njemci, Italijani, ustaše i četnici…Nula bodova. Kako su mogli da ga ne uhvate?

      • Ida Galić

       Bio je veliki “Hohštapler” Drugi su se morali odreći svega, a on htio imati sve! A da mjera još više bila puna, uvjek je imao u blizini “zalihu talijanskog Chijantija.”

      • zdenka

       Ma to je to-iz tog štiva. Ma je..Pa smo onda morali naučit i na engleskom..

      • zdenka

       Anti miša, ništa od ručka, a dječica gladna, spavaju. Ajte Bog

      • HRSmoock

       Ljeto je. Neka salatica…I to je dovoljno :))

      • Ida Galić

       E ja danas imam na jelovniku za mene posebni specijalitet-naj bolje dijelove mladog kozleta iliti jareta- nema boljeg!!

      • HRSmoock

       Paprike punjene sirom i šampinjonima.

      • zdenka

       Možda “malo više” poradit..

      • HRSmoock

       Ma dobar je Srki. Svakoga dana u svakom pogledu, sve više napreduje…

      • Ida Galić

       Tu mantru mora Srka sam sebi jedno 100 puta dnevno ponoviti i uspjeh neće izostati!!

      • HRSmoock

       A probali smo i sa hipnozom :)) Ali ne ide preko neta. A nije upalilo ni kod Ljiljane Blagojević.

      • zdenka

       To je roditeljska ljubav..Bila je (još jedna:) narodna, ne znam točno kako ide..Djeca krv popiše..Ma ne znam dalje, al ima istine u njoj

   • Ljuta Trava

    Ovo što se sada događa u Iraku već he viđeno u izvedbi muslimana u BIH nad zarobljenim pripadnicima HVO-a i nad civilima Hrvatima .Uostalom prema službenim podacima sigurnosnih službi u BIh u Iraku se bori preko 300 muslimana iz BIH ,a sa minareta diljem BIH se svakodnevno upućuju pozivi za dobrovoljni odlazak u kalifat , dok službene vlasti okreću glavu .

    • smanji tu ljutu travu

     Ti si zaista poludio….

     • Ljuta Trava

      Istina te pogađa žali se onima koji su vršili ritualna klanja Hrvata a bili su pripadnici korpusa tzv.armije BiH .Nažalost mnogi od njih i danas dišu.

      • HRSmoock

       Dobio si obožavatelja :)) Pravi čovjek i pravi vojnik se nikada ne upušta u takve jezive rabote. Ne znam odakle ta primitivna pomama…Pa to ni Crnogorci više ne rade…Jedno sto godina.

      • zdenka

       Pa ko normalan može i shvatit zlodjela, to mi je bilo i ostalo napojmljivo.Moraš zavrnit kokoši vratom da bi imao šta skuhat (jer niko drugi od ukućana neće) pa se poslije osjećaš ko zločinac.

      • HRSmoock

       Ah, ja preskačem lišavanje života peradi. Da nema mesnica, umro bih od gladi.
       Ko zna što je pošlo naopako? ArBiH je ’93 počinila strašne zločine protiv pripadnika HVO, ali i civila. Ovi stranci to klinički hladno kategoriziraju kao ratni zločin, etničko čišćenje i zastrašivanje stanovništva…Ali što se desi s ljudima da zakolju staricu od 76 godina ili neko dijete? Pa i vojnika kad zarobiš, nemaš pravo ubiti ga puškom, a ne kamom. Kao ovaj “junačina” na snimci. Može ti neko biti sto puta neprijatelj i mrzak, ali ovako nešto…

      • zdenka

       Kragu traljova, i ja i internet,dva pojma.Kad oću stavit lajk onda obično i izbrišem one prije mene. Srećom mi je gra zeleni rodio pa idem ubrat:d

      • HRSmoock

       :)) Riješenje je onaj miš za dvoklik. Mada…Zeznut je ako treba kupiti nešto sa neta. Sve trpa u košaricu :))

      • zdenka

       Hvala nebesima da ne moram još i to radit:))

      • HRSmoock

       Kad je takva “ozbiljna situacija” onda zovem ćerkicu. A onda i ona nešto kupi. Jeftinije bi bilo da savladam te veštine :))

      • zdenka

       Tako vam je i vamo:) Al kako im išta odbit:))

      • HRSmoock

       Kupiti jeftini slušni aparat i praviti se gluh. “Molim? Ne čujem. Baterija iscurjela. Kakve patike? Ne razumijem…”

      • zdenka

       Haha, ma moram se nasmijat..E da te pritom ne pogleda s onim lijepim očima..