Ispovijest Jagode Bungur, supruge progonjenog hrvatskog dragovoljca Emilia Bungura: Borim se za istinu, to mi daje snage

10

Majka sam dvaju sinova. Borim se za istinu i to mi daje snagu. Sama zastupam svoga supruga na sudu u Sinju i Splitu, a to samo za sebe govori. Tražila sam pomoć na sve strane i tražim još uvijek. Vrijeme u kojem živimo traži hrabre, mudre i odvažne, vjerujte mi takvih je najmanje. Unatoč svemu, ne bojim se. Vjerujem u Boga i istinu i vjerujem da će doći vrijeme u kojem će maske pasti. Često pomislim na bl. Alojzija Stepinca, njegov progon i presudu…..

Ovih dana obiteljima hrvatskih branitelja dragovoljaca,   osuđenih u kontraverznom  slučaju Lora  dolaze prijetnje i tužbe Ministarstva obrane u kojima traže od obitelji da nadoknade iznose odšteta isplaćenih obiteljima navodno mučenih  u   Vojno istražnom centru Lora. Od obitelji 8 bivših vojnih policajaca  se traži da uplate višemilijunske iznose, uvećane za kamate i sudske troškove, te im se prijeti ovrhama ukoliko to ne učine u danim rokovima. O ovom slučaju smo razgovarali sa Jagodom Bungur, suprugom Emilia Bungura, čiji se suprug već 8 godina skriva i ne želi se predati pravosuđu za koje tvrdi da protiv njega i ostalih optuženih vodi montirani politički proces.

Zašto Vi i Vaš suprug mislite da je proces u Lori montiran?

Tzv. slučaj Lora od početka  sazdan na neistinama, ignoriranju službene dokumentacije Vojnog suda u Splitu i Ministarstva obrane koja jasno dokazuje  nevinost mog supruga Emilia Bungura. Moj suprug je osuđen mimo zakona,  taj «zakon» po kojem je suprug  osuđen  nije donesen po proceduri koju propisuje Ustav, niti je postojao u lipnju 1992. godine, donesen je 1993. godine.  Mrzitelji Lijepe Naše u javni prostor konstruirali su laži o svemu što se tiče mog supruga i ovog predmeta. Za početak Vojno istražni centar Lora ima   ukupno 100 m2  sa popratnim prostorijama, tako da odmah otpadaju  konstruirane laži koje godinama provlače tezu o nekom „ logoru“. U isto vrijeme tu su bili smješteni  oružani pobunjenici i teroristi po rješenju vojnog suda, zarobljenici i hrvatski vojnici radi disciplinskih prekršaja.
Utvrđena istina i činjenice Vojnog suda u Splitu 1992.   vezane za napad pritvorenog  oružanog pobunjenika Kneževića i pokušaj oduzimanja oružja od vojnog policajaca  usred vojne baze Lora  je potpuno izvrnuta 2002.  u Bajićevoj optužnici  protiv 8 vojnih policajaca.
A istina je da je zamjenik Vojnog tužitelja Mladen Bajić  zatražio,  a Vojni sud u Splitu u lipnju 1992.  godine izdao rješenje o pritvaranju grupe od 44 osobe među kojima su bili Knežević i Bulović radi oružane pobune i terorizma.  Oružani pobunjenici i teroristi iz 1992.  samovoljom i  potezom pera  tužitelja  Mladena Bajića  su pretvoreni u civile 2002. godine, a vojni policajci koji su branili svoju domovinu od  brutalne oružane agresije   pretvoreni su u ratne zločince. Tužitelj je lažno prokazao  status mog supruga Emilia, u lipnju 1992. godine koji je vršio dužnost vojnog policajca i nije planirao, niti izvršio nikakav ratni zločin.  Zločin je ovo što nam tužitelj godinama radi, a to je demonstracijom moći izvrnuti istinu i činjenice.  Nikad to neću prihvatiti. Očekujem i odluku Vrhovnog suda o zahtjevu za obnovu postupka i  nadam  se da će se konačno  na  zakonit i ustavan način utvrdi istina  o nevinosti mog supruga na temelju materijalnih dokaza.

O kakvim se ovrhama radi?

Ministarstvo obrane isplatilo je obitelji Bulović 1.062.678,88 kn,  a obitelji Knežević 766.643,84 kn. U ime  Ministarstva obrane  Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je 2 tužbe kojima pod prijetnjom ovrhe žele naplatiti navedene iznose uvećane za zatezne kamate i troškove postupka  od obitelji 8 vojnih policajaca nezakonito osuđenih u slučaju Lora.
Zajedničko za oba postupka je da tužitelj nije poštovao zakon. U istom zakonu po kojem tužitelj progoni moju obitelj  stoji da se navedeni članak  zakona  ne primjenjuje u ratnim stanju.
A zdrav razum  govori da se oružana agresija na Republiku Hrvatsku i obrana njezinog suvereniteta i teritorijalnog integriteta nedvojbeno mora podvesti pod ratno stanje.

Vaš suprug Emilio je u bijegu 8 godina. Kako se nosite s tim?

Da, skriva se u državi za koju se je borio i bio spreman život dati, dok nam pripadnici agresorske vojske dobivaju  zaposlenja u državnim službama. Oni su ugledni građani, saborski zastupnici i dožupani, a moj muž se mora skrivati ne samo od njih nego i od onih Hrvata koji ga progone i Domovinski rat im ne znači ništa kao ni žrtva koja je podnesena za  slobodnu Hrvatsku. Zapravo je to najteže s čim se kao supruga i majka moram nositi.

Kako živite, jeste li financijski zbrinuti, imate li sve što trebate za podizati djecu?

Ja sam Jagoda Bungur, supruga lažno optuženog , progonjenog hrvatskog branitelja, dragovoljca  Emilia Bungura, majka sam dvaju sinova. Borim se za istinu i to mi daje snagu. Sama zastupam svoga supruga na sudu u Sinju i Splitu, a to samo za sebe govori. Tražila sam pomoć na sve strane i tražim još uvijek. Vrijeme u kojem živimo traži hrabre, mudre i odvažne, vjerujte mi takvih je najmanje. Unatoč svemu, ne bojim se. Vjerujem u Boga i istinu i vjerujem da će doći vrijeme u kojem će maske pasti. Često pomislim na bl. Alojzija Stepinca,  njegov progon i presudu…..

Hoćete li platiti iznos koji MORH traži od Vas?

Platit ću onog trenutka kada se isplate odštete svim ubijenim hrvatskim civilima ubijenim na pragu svoje kuće u svojoj zemlji . A nisam čula za takve procese, a vi? Ili mi se samo čini da je Mladen Bajić državni odvjetnik u slučajnoj Hrvatskoj zemlji, kojem je u interesu da se preko lažno optuženih hrvatskih branitelja ugled mlade Hrvatske države sroza na samo dno i provuče teza da je nastala na zločinu, a ne na obrani?

hrvatskidragovoljac

facebook komentari

 • Sinovi_Oluje

  Lustracija , ali obrnuta ….ŠTO SVE NEĆEMO DOŽIVJETI ,

  • srka

   Eti nesrece…a nigdje Otomana.
   Znaci nismo mi bili uopce nikakav problem.
   by Srka®

   • Sinovi_Oluje

    Otomanom se u bosni naziva i kauč , …svakako lijep opis osobe koja se naziva tim nazivljem . Dakle neradnik , niškoristi …a ti se prepoznao , i hvališ se čak , ništa neobično za takvog otomana .

    • srka

     Hehehehe…presjednice…i ako se vrlo cesto ne slazemo…doista imas smisla za humor…
     Cujemo se…nogomet ide dalje…vide li ti onaj nesretni gool , no srediti ce to momcad FCB-a.
     🙂
     by Srka®

    • srka

     Ribéryyyyyyyyyyyyyy!!!!!
     1:1
     :-))))))))
     by Srka®

 • $28092260

  Lustracija , ali obrnuta ….ŠTO SVE NEĆEMO DOŽIVJETI ,

  • srka

   Eti nesrece…a nigdje Otomana.
   Znaci nismo mi bili uopce nikakav problem.
   by Srka®

   • $28092260

    Otomanom se u bosni naziva i kauč , …svakako lijep opis osobe koja se naziva tim nazivljem . Dakle neradnik , niškoristi …a ti se prepoznao , i hvališ se čak , ništa neobično za takvog otomana .

    • srka

     Hehehehe…presjednice…i ako se vrlo cesto ne slazemo…doista imas smisla za humor…
     Cujemo se…nogomet ide dalje…vide li ti onaj nesretni gool , no srediti ce to momcad FCB-a.
     🙂
     by Srka®

    • srka

     Ribéryyyyyyyyyyyyyy!!!!!
     1:1
     :-))))))))
     by Srka®