Pratite nas

Događaji

Ispraćen 1. hrvatski kontingent EFP u Poljsku

Objavljeno

na

Foto: MORH/ J. Kopi

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru u četvrtak, 12. listopada 2017. godine održan je svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti u okviru borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (1. HRVCON-a eFPBG – USA) u Republiku Poljsku.

Uz pripadnike kontingenta, njihove obitelji i kolega iz postrojbi, svečanom ispraćaju nazočili su i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik Republike Poljske puknovnik Tomasz Gora, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Rumunjske Narcis Daniel Seiceanu te predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH-a.

Pripreme za odlazak u Poljsku trajale su od početka 2016. godine, a spremnost i profesionalnost pripadnika kontingenta pohvalio je izaslanik Predsjednice RH načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov: “Cilj ove misije, pa tako i vašeg odlaska na ovu aktivnost, jest ostvarivanje konkretnog oblika jačanja kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na teritoriju istočnog krila NATO-a, i očekujem da će se ovom misijom potvrditi i pokazati zajedništvo država članica te snažna transatlantska veza”.

Ministar Krstičević izrazio je uvjerenje kako će pripadnici kontingenta i dalje izvršavati svoje zadaće profesionalno, fokusirano, pokazujući svoju sposobnost i vjerodostojnost te još jednom u sklopu svoje misije dokazati svoju srčanost i spremnost za obavljanje i onih najzahtjevnijih zadaća: “Kroz ovu aktivnost jačamo savezništvo i interoperabilnost naših Oružanih snaga, dijelimo vrijedna iskustva i postajemo snažniji i jači.

Neka vam briga za sigurnost bude na prvome mjestu, brinite o svojim kolegama – čovjek mora biti uvijek na prvom mjestu. Pronosite poljskom narodu srčanost i pobjednički duh Hrvatske vojske i budite u pravom smislu predstavnici jedine nam Hrvatske”.

Zapovjednik 1. HRVCON-a eFBBG-USA bojnik Ivan Užarević uvjeren je u provedbu još jedne uspješne misije: “Uvjeren sam kako će ovi vojnici još jednom dokazati svoje sposobnosti i u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti doprinijeti vojnim operacijama predvođenim SAD-om”.

Vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers rekao je da će u ovoj misiji hrvatski vojnici zasigurno imati što za pokazati američkim kolegama jer su više puta u brojim misijama dokazali svoju profesionalnost i spremnost.

Vojni izaslanik Republike Poljske pukovnik Tomasz Gora još jednom je pozdravio suradnju Hrvatske i Poljske: “Ovo nije prvi put da Hrvatska pomaže Poljskoj i na tome smo vam jako zahvalni. Posebne zahvale sada su usmjerene prema Vladi RH i potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane Damiru Krstičeviću zbog odlaska pripadnika OS RH u misiju u Poljsku. Hrvati i Poljaci sličnog su razmišljanja i sličnih uvjerenja pa sam uvjeren u još jednu uspješnu misiju – dobro odrađenu zadaću”.

U Poljsku u borbenu skupinu pod vodstvom SAD-a upućuje se bitnica samohodnih višecjevnih lansera raketa s do 90 pripadnika Oružanih snaga RH, uključujući i stožerno osoblje te potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima.

Temeljna zadaća i misija Bitnice SVLR je integracija u multinacionalnu borbenu grupu pod vodstvom SAD-a, kao i provedba obuke tom u sastavu u kojem su borbene grupe iz SAD-a, Velike Britanije, Rumunjske i Hrvatske.

Krstičević: Koncept sustava domovinske sigurnosti temelji se na iskustvima stečenim u Domovinskom ratu

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predsjednica primila počasni doktorat ruskog sveučilišta

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas završava službeni posjet Rusiji. U Moskvi je održala predavanje na Ruskom ekonomskom sveučilištu Plehanov, koje joj je uručilo počasni doktorat.

Predsjednica je obišla Sveučilišni muzej i upisala se u Knjigu slavnih gostiju, a također je održala predavanje na temu “Novi trendovi globalnog gospodarstva”.

Izrazila je zadovoljstvo zbog toga što govori o toj temi na jednome, kako je rekla, od najvećih i najprestižnijih sveučilišta u Rusiji, koje se više od 100 godina bavi visokim ekonomskim obrazovanjem.

U njezinu predavanju bilo je riječi o trendovima globalizacije i slobodne trgovine, s jedne, te izolacionizma s druge strane; tradicionalnim i modernim industrijama i u tom kontekstu o mogućnostima jačanja suradnje između Hrvatske i Rusije.

Predsjednica je naglasila da se danas treba više posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti jer samo na taj način može se natjecati za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini.

Prema njezinim riječima, iz tog razloga Hrvatska je zajedno s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije pokrenula Inicijativu triju mora koja je okrenuta boljem povezivanju do sada zanemarivanih veza između tih država.

Inicijativa je otvorena za suradnju svim drugim državama, a velik broj trećih država (poput Kine, drugih članica Eurospke unije ili SAD-a) već je iskazao želju i spremnost za uključenjem projektima. “Zašto među njima ne bi bila i Rusija? I na ovom mjestu bih željela istaknuti kako je ovo Inicijativa ‘za’, za koheziju srednje Europe i Europske unije u cjelini, a ne ‘protiv'”.

Dalje je objasnila da je početna platforma inicijative 150 projekata, vrijednosti veće od 45 milijardi eura u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije te da u tome leži mogućnost realizacije visoke razine sinergije između Rusije i država inicijative, te Rusije i Hrvatske. “I ovim putem pozivam vas da nam se pridružite u našim projektima kako bi zajedno iskoristili prilike koje su pred nama i zauzeli mjesto najrazvijenijih”, rekla je predsjednica.

Na kraju je poručila studentima da ne posustaju u stalnom obrazovanju jer je ono presudno važno za njihovu budućnost.

Nakon posjeta sveučilištu Plehanov predsjednica putuje u Sankt Peterburg, što je posljednja postaja njezina trodnevnog službenog posjeta Rusiji tijekom kojeg je uz Moskvu posjetila i Soči.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom

Objavljeno

na

Objavio

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve Kirilom.

“Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu. U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i s krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, rekla je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Na forumu u Moskvi 90 hrvatskih i 245 ruskih tvrtki

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak poslijepodne u Moskvi u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

Burilović je izjavio uoči puta u Moskvu da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Prema njegovim riječima, najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Međutim, upozorio je da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još ne ostvaruje potencijale na ruskom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva.

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati.

Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati