Pratite nas

Zanimljivosti

Ispred Europskog parlamenta: Prosvjed ‘ovce protiv vukova’

Objavljeno

na

Neobičan prizor danas pred Europskim parlamentom – protest ovaca protiv vukova.

Uzgajivači ovaca iz francuskog mjesta Vosges prosvjedovali su protiv zakona koji štite vukove, nakon što su vukovi kažu napali oko 100 ovaca u Vosgesu u 2014. godini.

Populacija europskih vukova koja je bila pred izumiranjem, oporavlja se i u migraciji je stigla do planina Voges u pokrajini na granici pokrajina Alsace i Lorraine, po prvi puta u osamdeset godina.

Nakon dva desetljeća borbe za i protiv vukova, između zaštitara prirode, uzgajivača ovaca, pastira i političara i neki su poklonici sivih vukova (Canis lupus) alarmirani brzinom napretka ove najveće vučje vrste na svijetu.

Smatra se kako se nekolicina vukova, porijeklom iz Italije koja je nastanila u francuskim Alpama oko 1993. godine umnožila na ukupno 200 vukova u oko 20 čopora.

Delegacija europskih uzgajivača ovaca i lokalnih političara apelira na ministricu zaštite okoliša Nathalie Kosciusko-Morizet, kako bi slobodno mogli loviti vukove.

Prema sadašnjim propisima vukove koji su pod zaštitom europske pravne stečevine – mogu legalno ustrijeliti samo pripadnici državnih službi ili obučeni i licencirani pastiri, kako bi zaštitili svoje stado u slučaju napada vuka.

Od kako je ovaj zakon usvojen, 2004, osamo su četiri vuka ustrijeljena u Francuskoj. Pastiri žele promjenu propisa kako bi mogli ići u organizirani lov na vukove.

Francuska je vlada prošlog vikenda odobrila službenu družinu lovaca na vukove, nakon što je stado su 62 ovce pale niz provaliju bježeći od napada.

Grupa koja se bori za zaštitu sivog vuka tvrdi da nema dokaza da su napadi ‘van kontrole’.

narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

U VUKOVARU PODIGNUT SUHOZIDNI ZAVJETNI KRIŽ

Objavljeno

na

Objavio

U Vatikanskoj ulici nasuprot Vodotornja u Vukovaru, hrvatski  branitelji  s otoka Paga  izgradili su suhozidni križ, koji je posvetio gvardijan fra Ivica Jagodić iz Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

“Skupa s našim braniteljima UHVDR-a već smo napravili puno suhozidnih križeva, a sada smo željeli jedan  pokloniti gradu Vukovaru. Ovo je bilo nešto posebno, Vukovar je grad heroj i svi oni koji su sudjelovali u izgradnji ovog križa napravili su ga s puno emocija. To je hrvatski simbol koji je grad Vukovar zaslužio i ovaj križ za Vukovar predstavlja svu patnju i sve ono što su Vukovar i njegovi branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Križ koji je rađen u Vukovaru, bio je gotov za tri sata, a radilo ga je 54 hrvatska branitelja s otoka Paga”, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, javlja Glas Slavonije.

Foto/Grad Vukovar

Davor Fabijanić, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskoga rata s Paga i zamjenik gradonačelnika, rekao je da su se za ovu lokaciju odlučili jer je nedaleko od prepoznatljivog vukovarskog simbola stradanja- Vodotornja s kojeg će se vidjeti suhozidni križ koji je podignut kao simbol žrtve i patnje, ali i simbol zajedništva.

 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za ovu hvale vrijednu akciju izrazio je riječi zahvale… pa je i na Facebooku poručio:

 

“Posvetili smo suhozidni križ koji su Vukovaru na dar izgradili prijatelji s Paga na čelu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i udrugom HVIDR-a Pag.

Ovaj je križ simbol patnje koju su Vukovarci i hrvatski branitelji Vukovara podnijeli. Grad Vukovar rado je prihvatio ovaj hrvatski simbol i promiče vrijednosti iz Domovinskog rata. Također, ovo je autentična priča o hrvatskom zajedništvu izraslom upravo na tim vrijednostima.

Hvala vam, dragi prijatelji što Vukovar uvijek nosite u srcu i što ste s velikom energijom i pijetetom Vukovarcima učinili ovu gestu te ugradili dio sebe kao trajni podsjetnik na značaj koji Vukovar ima u srcima pravih domoljuba diljem Hrvatske i šire!”, napisao je Ivan Penava.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

(VIDEO) Iznenađenje za mladu i goste: Njemački mladoženja po prvi put pričao na hrvatskom jeziku i sve oduševio

Objavljeno

na

Objavio

Na jednoj svadbi mladoženja je priredio iznenađenje za mladu.

Obratio se mladi i svim svatovima na hrvatskom jeziku, priznajući na kraju da hrvatski ne razumije i da je sve naučio napamet.

Simpatični je mladić priznao da je svoj govor naučio napamet, a supruzi Mariji nije rekao da će ga držati kako ona ne bi bila nervozna. I iz njenih se reakcija vidi da je iznenađena. A ako ga nakon ovog govora ostavi, rekao je, otići će živjeti s ujakom u Livno i biti čoban.

Pogledajte video koji je objavio Foto studio Micko:

facebook komentari

Nastavi čitati