Connect with us

Komentar

Ista mjerila za ministra i invalide

Published

on

Čitam jutros članak o ratnom putu gospodina ministra Matića. Čini mi se potpuno vjerodostojnim da je čovjek ono što i sam tvrdi: iskreni i hrabri hrvatski branitelj, heroj.

Prije par dana je na TV gostovao Bojan Glavašaveć, sin novinara Siniše Glavaševića, najpoznatijeg vukovarskog glasa u eteru.

Svaki dan čitamo na portalima i po novinama da branitelji na osnovu svojih zasluga nebi smjeli imati neke privilegije, očito se želi poslati poruka da oni imaju privilegije.

Zar nije vrijeme da na sve društvene skupine primjenimo ista mjerila?

Bi li Bojan Glavašević bio pomoćnik ministra da nije sin oca Glavaševića?
Je li za ustrojstvo ministarstva branitelja i njegovo funkcioniranje od bitnog značaja činjenica da je Fred Matić branitelj i heroj?

Ono što je očito nebitno u javnoj raspravi postaje skoro pa jedini argument na strani onih koji HRVI guraju u sferu nepoželjnih parazita koji nisu solidarni s narodom.

Ako je naime braniteljski status i status invalida nebitan kad govorimo o njihovim pravima, kako to da je stalni argument u korist Freda i Bojana upravo ta ista činjenica koju braniteljima i invalidima ti isti predbacuju.

Traže li branitelji i invalidi nešto što im ne pripada po zakonu? Ne! Oni traže smjenu trojke radi uvreda. Traže pravnu zaštitu od laži i objeda. Traže zakonsko ukorjenjene odredbe koje onemogućavaju manipulacije i laži o hrvatskoj slobodi.

smjene mTraže samo ono što svi političari u javnim nastupima izjavljuju, ali u praksi do toga ne drže niti najmanje. Branitelji i invalidi dakle traže ono što bi svi mi trebali tražiti, ako nam je stalo do pravne države i do političke odgovornosti.

Narodna je sramota da dopuštamo javno blaćenje, politička podmetanja i sofisticirane manipulacije. Narodna je sramota da najveći invalidi umjesto zdravog naroda moraju ideološkoj kasti reći da prestane.

Invalidi su kao najslabija društvena skupina stekli hrabrosti ili im je prekipjelo gledati kako se njihov život proglašava lažnim, a njihova žrtva za slobodu svog naroda se potkopava, njih se izjednačuje s onima koji su razarali i držau i ubijali narod u ime petokrake i države iz koje smo tako krvavo dva puta izlazili. Ako ne vjerujete ili negirajte prolistajte malo izjave u kojima se uspoređuje partizane=jugovojsku s istom onom petokrakom koja je bila simbol razaranja i hrvatsku vojsku=branitelje.

Ne radi se dakle ni o kakvim materijalnim ili inim privilegijama, oni privilegije niti traže, niti bi im ih ovi političari dali. Posebno uvredljiva u javnoj raspravi je bezosjećajnost i sarkazam u javnom prostoru koji prelazi svaku mjeru.
U pravnoj državi bi se policija pozabavila stalnim podmetanjima i objedama, ali ne i kod nas.

Kažu da invalidi nemaju jasne zahtjeve, da ih nisu precizno artiklirali.
Koje li besmislice. Invalidi jasno i glasno traže: stanite konačno na kraj sustavnim podmetanjima, lažima i objedama. Oni jasno izražavaju svoje zahtjeve, a oni koji tvrde suprotno ih ne žele čuti jer bi njima očito bilo draže da invalidi postavlajju materijalne zahtjeve umjesto političkih. Tada bi ih lakše još jednom razapeli. Zato se vlastodršci svim snagama trude protest HRVI-a stavit u HDZ gnijezdo jer bi time svaka argumentacija postale nepotrebna, a moglo bi se nastaviti Domovinski rat predati na obradu Teršelićki i jugoideolozima.

Podvale invalidima su kreativne i krajnje moralno upitne. Od činjenice da ih podupiru i dobro situirani poduzetnici do liste standardnih prava koja ima svaki invalid ili tvrdnje da iza njih stoji politički protivnik. Sve to se koristi uz obveznu napomenu da su političari zahvalni braniteljima za žrtvu, ali da ne mogu tražiti privilegije. Pri tomu se sasvim elegantno prešuti reći, a koje to privilegije oni imaju?

Ono što protivnicima bez osjećaja i morala ne idu u glavu je jasnoća zahtjeva da odstupe ministar i njegovi pobočnici. Kud ćeš jasnije, a kažu da im zahtjevi nisu jasni.

Ostavka trojke bi naravno bila znak da je Milanović konačno počeo razmišljati u širem kontekstu izvan “svoje” vlade, to bi bio za njih simbol poraza pa se zato trude svim silama obrazložiti zašto ova trojka nebi trebala odstupiti. Nema tu puno činjeničnih argumenata.

Političari i mediji navode uglavnom činjenicu da je Fred heroj, a Bojan sin. Drugih argumenata za njih i nema.
Način argumentacije i psihotrikovi kojima se koriste politički protivnici pokazuju svu bezosjećajnost i spremnost na manipulaciju, upravo ono protiv čega se invalidi bore.

Fred Matić i njegovi pobočnici mogu biti najhrabriji branitelji i najveće žrtve, al to ih automatski ne kvalificira da budu to što jesu, ministar i pomoćnik.

Ta činjenica može biti simpatična, al nikako ona ne može biti glavni argument kad se obrazlaže nesuvisla odluka da ne odstupe, iako to traže oni za koje bi oni trebali raditi.

Kao što za branitelje mjerilo može biti samo zakon i njihovo pravo na čast, ponos i istinu, a ne osobna sudbina, tako bi isto mjerilo moralo biti postavljeno i za ministre, predsjednike i pomoćnike.

Vinko Vukadin

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Published

on

By

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Continue Reading