Ista mjerila za ministra i invalide

3

Čitam jutros članak o ratnom putu gospodina ministra Matića. Čini mi se potpuno vjerodostojnim da je čovjek ono što i sam tvrdi: iskreni i hrabri hrvatski branitelj, heroj.

Prije par dana je na TV gostovao Bojan Glavašaveć, sin novinara Siniše Glavaševića, najpoznatijeg vukovarskog glasa u eteru.

Svaki dan čitamo na portalima i po novinama da branitelji na osnovu svojih zasluga nebi smjeli imati neke privilegije, očito se želi poslati poruka da oni imaju privilegije.

Zar nije vrijeme da na sve društvene skupine primjenimo ista mjerila?

Bi li Bojan Glavašević bio pomoćnik ministra da nije sin oca Glavaševića?
Je li za ustrojstvo ministarstva branitelja i njegovo funkcioniranje od bitnog značaja činjenica da je Fred Matić branitelj i heroj?

Ono što je očito nebitno u javnoj raspravi postaje skoro pa jedini argument na strani onih koji HRVI guraju u sferu nepoželjnih parazita koji nisu solidarni s narodom.

Ako je naime braniteljski status i status invalida nebitan kad govorimo o njihovim pravima, kako to da je stalni argument u korist Freda i Bojana upravo ta ista činjenica koju braniteljima i invalidima ti isti predbacuju.

Traže li branitelji i invalidi nešto što im ne pripada po zakonu? Ne! Oni traže smjenu trojke radi uvreda. Traže pravnu zaštitu od laži i objeda. Traže zakonsko ukorjenjene odredbe koje onemogućavaju manipulacije i laži o hrvatskoj slobodi.

smjene mTraže samo ono što svi političari u javnim nastupima izjavljuju, ali u praksi do toga ne drže niti najmanje. Branitelji i invalidi dakle traže ono što bi svi mi trebali tražiti, ako nam je stalo do pravne države i do političke odgovornosti.

Narodna je sramota da dopuštamo javno blaćenje, politička podmetanja i sofisticirane manipulacije. Narodna je sramota da najveći invalidi umjesto zdravog naroda moraju ideološkoj kasti reći da prestane.

Invalidi su kao najslabija društvena skupina stekli hrabrosti ili im je prekipjelo gledati kako se njihov život proglašava lažnim, a njihova žrtva za slobodu svog naroda se potkopava, njih se izjednačuje s onima koji su razarali i držau i ubijali narod u ime petokrake i države iz koje smo tako krvavo dva puta izlazili. Ako ne vjerujete ili negirajte prolistajte malo izjave u kojima se uspoređuje partizane=jugovojsku s istom onom petokrakom koja je bila simbol razaranja i hrvatsku vojsku=branitelje.

Ne radi se dakle ni o kakvim materijalnim ili inim privilegijama, oni privilegije niti traže, niti bi im ih ovi političari dali. Posebno uvredljiva u javnoj raspravi je bezosjećajnost i sarkazam u javnom prostoru koji prelazi svaku mjeru.
U pravnoj državi bi se policija pozabavila stalnim podmetanjima i objedama, ali ne i kod nas.

Kažu da invalidi nemaju jasne zahtjeve, da ih nisu precizno artiklirali.
Koje li besmislice. Invalidi jasno i glasno traže: stanite konačno na kraj sustavnim podmetanjima, lažima i objedama. Oni jasno izražavaju svoje zahtjeve, a oni koji tvrde suprotno ih ne žele čuti jer bi njima očito bilo draže da invalidi postavlajju materijalne zahtjeve umjesto političkih. Tada bi ih lakše još jednom razapeli. Zato se vlastodršci svim snagama trude protest HRVI-a stavit u HDZ gnijezdo jer bi time svaka argumentacija postale nepotrebna, a moglo bi se nastaviti Domovinski rat predati na obradu Teršelićki i jugoideolozima.

Podvale invalidima su kreativne i krajnje moralno upitne. Od činjenice da ih podupiru i dobro situirani poduzetnici do liste standardnih prava koja ima svaki invalid ili tvrdnje da iza njih stoji politički protivnik. Sve to se koristi uz obveznu napomenu da su političari zahvalni braniteljima za žrtvu, ali da ne mogu tražiti privilegije. Pri tomu se sasvim elegantno prešuti reći, a koje to privilegije oni imaju?

Ono što protivnicima bez osjećaja i morala ne idu u glavu je jasnoća zahtjeva da odstupe ministar i njegovi pobočnici. Kud ćeš jasnije, a kažu da im zahtjevi nisu jasni.

Ostavka trojke bi naravno bila znak da je Milanović konačno počeo razmišljati u širem kontekstu izvan “svoje” vlade, to bi bio za njih simbol poraza pa se zato trude svim silama obrazložiti zašto ova trojka nebi trebala odstupiti. Nema tu puno činjeničnih argumenata.

Političari i mediji navode uglavnom činjenicu da je Fred heroj, a Bojan sin. Drugih argumenata za njih i nema.
Način argumentacije i psihotrikovi kojima se koriste politički protivnici pokazuju svu bezosjećajnost i spremnost na manipulaciju, upravo ono protiv čega se invalidi bore.

Fred Matić i njegovi pobočnici mogu biti najhrabriji branitelji i najveće žrtve, al to ih automatski ne kvalificira da budu to što jesu, ministar i pomoćnik.

Ta činjenica može biti simpatična, al nikako ona ne može biti glavni argument kad se obrazlaže nesuvisla odluka da ne odstupe, iako to traže oni za koje bi oni trebali raditi.

Kao što za branitelje mjerilo može biti samo zakon i njihovo pravo na čast, ponos i istinu, a ne osobna sudbina, tako bi isto mjerilo moralo biti postavljeno i za ministre, predsjednike i pomoćnike.

Vinko Vukadin

facebook komentari

 • kod jednog uvaženog komentatora sam pročitao zanimljiv naziv za mlađarca sa slike: Odbojan Glavašević! 🙂 dobra!

  • peppermintt

   viš ti lilith kako sustavno ispiranje moza daje rezultat, ovaj primejrak je živi dokaz toga.
   Ajmo za tren probati postaviti stvari iz drugog kuta pa kazati na njegovu izjavu kako mu je tatu “ubio metak ” da je doista o u svojoj dušu napravio oprost ubojicama. Ali, kolika je vjerojatnost za to ? a i ne govore tomu u prilog niti druge njegove izjave niti radnje. Znači on samim neprihvatanjem činjenice kako su mu Srbi ubili oca , zatvara oči pred realom. I kud ga to može odvesti nego u košmar i nerazumijevanje svega.
   zapravo mislim da je takav bezbojan stav u većini tih obitelji iz različitih nacija. Triba biti zreo pa kazati ,da tvog oca jesu ubili ljudi koji pripadaju srpskoj naciji da, ali ti ne tribaš odrastati u mržnji prema Srbima jer nosiš i njihovu krv. to bi bilo posve normalno i zapravo način istinskog suočavanja s svime.

   • Nisam psiholog, ali mogu kazati ovo: Da bi nekome nešto oprostio, najprije moraš prihvatiti i priznati njegovu krivnju, u suprotnom se ‘boriš protiv vjetrenjača’! Dok god on tvrdi da se radi o ‘nečijem metku’ upravo je tako kao što kažeš, ne živi u realnom svijetu, a sigurno mu je naškodilo i druženje s Teršelićkom.

    Budi Muško Bojane, izjasni se! Ako te kakav formular upita za Spol, Što ćeš reći?