Istočni grijeh

9

Živjeli tako davno, pradavno, od Boga stvoreni, od blata modelirani, Adam i Eva. U Edenu, rajskom vrtu. Hodali su naokolo goli, bez stida, bez srama.

Ništa nisu radili, nit kopali , niti orali, samo su voće jeli i povrće brstili, ter blaženo preživali, kao božje ovčice. I tako je to trajalo dok jednoga dana neodgovorna, ter grješna Eva, nije Adama nagovorila da zagrize jabuku sa stabla koje je Jahve označio kao zabranjeno voće. Istoga su časa shvatili da su auuu…goli. I…vidjeli su što prije nisu primjećivali!Pa su to brže bolje pokrili smokvinim listovima. Uglavnom prvo što je osviješteni čovjek u to pradavno vrijeme spoznao je osjećaj srama, stida. I dakako, što je dobro a što je zlo.

To je dakle ono što se zove istočni grijeh. Što je u tomu zlo, da čovjek spozna razliku između dobra i zla, zašto je to grijeh, uz svo iščitavanje Biblije, nikad nisam mogao shvatiti.No, to je dobroga Jahvu toliko silno rasrdilo da je miljenike svoje drastično kaznio. Pa je otada Adam u znoju lica svoga morao orati i kopati, dakle raditi, a Eva u mukama rađati. Dakle ispada da su rad i rađanje..kazna Božja ! No, dobro, što je tu je, nije na čovjeku grješniku i smrtniku da sudi o nečemu što je Bog naumio. Što sam ono htio reći ? A, da! Taj istočni grijeh je nešto što od Adama i Eve pa do danas stalno prati to slabašno i grješno ljudsko stvorenje. A grijeh je u tome da činiš zlo, iako znaš razliku između dobra i zla. Pa te, o grješni čovječe, ne mogu opravdati ni velikodušne riječi Raspetoga: „ Oče , oprosti ima, ne znaju što čine „

A mi? Mi Hrvati? Imamo li mi svoj istočni grijeh? Dakako ! A počeo je onog dana, kad je neki tamo ratni profiter nekom branitelju dao pušku. Pa je taj hrvatski branitelj tom ratnom profiteru u hrvatskoj stvorio..raj na zemlji !Ali, bar zasad strogi i pravedni jahve, još nije kaznio grješnog profitera. I bacio ga tamo gdje su plač i škrgut zubi ! Tek tu i tamo zemaljska kazna sustigne one koji su pretjerali, ili se nekome zamjerili. A sve ono što su ovi naši hrvatski grješnici nagomilali, ako su krali po zakonu (!) nitko im više ne može oduzeti. Ostvarena je ona Isusova:“Onome tko ima, treba još dodati, a onome koji nema, treba oduzeti i ono što ima „ Oni su, dakako smislili još bolju sintagmu:“Tko je jamio, jamio „
I ne samo to. Nitko se ničega ne stidi! Nitko se ni ne pokriva smokvinim listom ! Besramno se razmeću s onim što su pokrali !

Ej, narode hrvatski, zar tebe nije stid sve to šutke podnositi?

I kako si se samo dao uvjeriti da tako mora biti i da si sam ti to tražio ?

Puno se priča o nafti u Jadranu.Pa tvrde neki da je ipak na pomolu za sve Hrvate..raj na zemlji ! Da će nam , eto, jabuke same s grana padati ! E pa sad , tko u to vjeruje, neka se lijepo spusti četveronoške! I pase travu, kao..božja ovčica !!!!

Hrvatsko slovo, Blaž Pinjuh

facebook komentari

 • gost

  Jabuka?!Da je autor clanka kojim slucajem iscitavao Bibliju, kako tvrdi da jeste, znao bi da se u knjizi Postanka pored jabuke spominje i tresnja. E sad , pitanje je svih pitanja ,zasto je Adam vise volio jabuku od tresnje?

  • peppermintt

   nije to poanta njegova pisanja. On veli da čovik nije znao razliku između dobra i zla a morao je to spoznati

   • gost

    Morao je spoznati? Znaci, i ti kao i autor clanka, smatras da je jabuka pravi izbor, a ne tresnja: zanimljivo!

    • peppermintt

     hm možda bi bilo idealno proći život birajući samo trešnje samo kolike su mogućnosti za to ?

     • gost

      Autor clanka je “drvo spoznaje dobra i zla” nazvao jabukom / i ako se jabuka uopce ne spominje u Bibliji/, a onda sam ja ono drugo drvo,”drvo zivota” koje se isto nalazilo u vrtu, nazvao tresnjom. Drvo zivota predstavlja samoga Boga, a drvo dobra i zla predstavlja grijeh i neposlusnost prema Bogu.
      Autor postavlja pitanje sto je u tome zlo, da covjek spozna razliku izmedju dobro i zla? Stvar je jednostavna, covjek nije stvoren da moze bez greske suditi izmedju dobra i zla. To moze samo Bog. Adam i Eva su pozeljeli upravo to, a Bog im je pustio na volju. Tako i mi danas svakodnevno kusamo tu “jabuku”, i osjecamo taj nesavrseni sud i vladavinu covjeka nad covjekom.

      Dakle , autor u prvom dijelu clanka prvo ismijava Boga i ne vidi nista lose u tome da mi sudimo jedni drugima, a onda u drugom dijelu clanka trazi od Boga da nam on sudi,a pri cemu ga optuzuje da je spor, nepravedan i nemilosrdan.

     • Lilith

      Vrlo je mala mogućnost da se radilo o trešnji, jer u to doba voćke se nisu orezivale, a svi znamo kakva je trešnja kada se pusti da nesmetano raste! Eva se sigurno ne bi mogla popeti i dobaviti plod trešnje! Jabuka je izgledniji izbor a možda se uopće nije radilo o nikakvom voću! Tko zna što je plod stabla što je nasred vrta!?

 • peppermintt

  Lipa priča, lipo nas sve skupa čovik pita: ej narode hrvatski zar te nije stid sve ovo šutke podnositi ???

 • peppermintt

  a i onaj Adam vala ,lako ti ga bilo nagovorit :)))

  • diablo

   Ma budala..Čim je pojeo jabuku,ova se obukla.. :)))