Istražili smo stari hrvatski pozdrav ‘Za dom spremni’

  130

  Iako su hrvatski sudovi jasni u svojim presudama kako je pozdrav “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav, u Hrvatskoj i dalje neke snage nepravedno ovome starome hrvatskom pozdravu pokušavaju pridodati negativnu konotaciju. No, što su generacije prije drugog svjetskog rata mislile time kada su uzvikivale ovaj pozdrav? Što je taj pozdrav značio jednom Nikoli knezu Zrinskom, a što je značio Josipu banu Jelačiću?

  [dropcap]K[/dropcap]ao i svakog dobrog Hrvata od malena su me u školi učili kako je pozdrav “Za dom spremni!” fašistički. Svašta uče u tim školama dobre Hrvate. No, na svu sreću, Hrvate odgajaju i uče i njihovi roditelji, bake, didovi, ulica, prijatelji… i Crkva!

  E, tako su mene u školi učili da su se samo ustaše pozdravljale tim pozdravom i kada čujem da netko uzvikne “Za dom spremni!” neka znam kako se radi o nekome tko doziva zla koja su činile ustaše. Tako i danas uče djecu u školi. Mediji koji mrze sve što ima veze s Hrvatskom isto to propagiraju.

  No,… uvijek postoji ono no,…

  No, meni nikada nije bilo jasno zbog čega bi taj pozdrav bio zao. Kada raščlanim te riječi vidim da se tu poziva na obranu doma. Svoga vlastitog jer dom nije tuđi, nego moj. Ako je tuđi, onda nije dom. Je li to zbog toga da bi se Hrvatima reklo kako ne mogu imati pravo na dom? Ne znam, ali mi tako sliči. U tim mojim razmišljanjima i opiranjima kako je taj pozdrav loš naletio sam na mnoge podatke koji su me uvjerili kako nema opravdanosti nekome zabranjivati da brani svoj dom!

  Hrvati i papa Agaton

  Kada su Hrvati prestali biti barbari i prihvatili kršćanstvo u sedmom stoljeću, oni su to vrlo ozbiljno shvatili. Toliko su Hrvati ozbiljno shvatili svoje kršćanstvo da su papi Agatonu obećali da nikada neće voditi osvajačke ratove nego će se uvijek i samo uvijek braniti. Fora, jel da? Neki to znaju, a oni koji to prvi puta čuju neka dobro zapamte. Time bi Hrvati, zapravo trebali biti uzor “uljuđenoj” Europi čiji narodi vole tuđe teritorije. No, kao što se može pretjerati u kreposti, tako su i neki Hrvati počeli pretjerivati, pa su to nenapadanje shvatili kao alibi za predaju. U biti, tako su oni koji vole Hrvatski teritorij proglašavati svojim, uvjerili dio Hrvata kako je obrana vlastitoga doma zla i naopaka stvar.

  Ne treba biti pretjerano pametan, nego je dovoljno uzeti kartu Hrvatske i vidjeti njen oblik pa da bude jasno kako se Hrvati kroz stoljeća sve više uvlače u sebe i povlače se pred nasilnicima koji im žele oglođati meso do kosti.

  To obećanje papi Agatonu je postalo dio našeg identiteta. To je toliko prisutno i snažno da nikada nisam sreo nekog Hrvata koji ima pretenzije prema talijanskoj obali, dok sam jako dobro upoznat kako ima Talijana koji sanjaju da je Dalmacija njihova. Isto vrijedi gdje god se čovjek okrene. Nikada nisam sreo nekog Hrvata koji bi imao i najmanju misao da bi išao osvajati i uzimati neki dio Mađarske, dok Mađara koji bi uzimali Slavoniju i Baranju ima koliko te volja.  Naravno, Hrvati se moraju svim silama truditi da bi dokazali da je njihovo more na koje Slovenci tvrde da polažu pravo. Nema veze što nigdje ne postoji (makar ja nisam čuo) da netko ima kopno, ali da je more uz to kopno tuđe?!  Također ne poznam niti jednog Hrvata koji tvrdi kako postoje Hrvatske zemlje istočno od Dunava pa da bi tvrdio Srbima koji tamo obitavaju kako su oni, zapravo, Hrvati pravoslavne vjere. S druge strane, poznato je jako puno Srba koji i danas sanjaju o Velikoj Srbiji i granicama Karlobag. Karlovac, Virovitica… Neki Srbi u Srbiji idu toliko daleko da Hrvatima uzimaju čak i pravo na nacionalnost pa tvrde kako su Hrvati zapravo, Srbi koji su katolici. Ne znam kako vama, ali meni to sliči na šovinizam.

  Eto, ti takvi “krvožedni” Hrvati žele uvijek samo svoje. Ne maštaju o tuđem i za razliku od drugih naroda nisu vezani uz riječi kao što su “otadžbina” nego uz riječi kao što su “dom”. To konkretno znači da su Hrvati vezani uz prostor na kojem obitavaju. I što je najbolje, za taj dom koji je njihov dom spremni su i umrijeti.

  Osvajači i Hrvati

  Riječi imaju snagu. Tako svaka izgovorena riječ na različite načine djeluje na nas. Ako čujete riječ rat, tada se nešto u vašem tijelu pobuni i kompletno se ispunite osjećajem koji izaziva ta riječ. S druge strane, riječ mir će vas ispuniti mirom i tako ćete se i osjećati. Kada čujete riječ mržnja, tada će se sve pobuniti u vama, no kada čujete riječ ljubav, ispunit će vas lijepi osjećaji. Zašto ovo pišem?

  Pa, eto, postoje ljudi kao što su Hrvati koji su spremni svoj dom braniti. Naravno, oni kojima smeta otpor i koji vole zauzeti tuđe, će svim silama se truditi da nitko ne izgovara kako je spreman braniti svoj dom. Jer riječi imaju snagu. Ako Hrvati govore kako su spremni braniti svoj dom to će postajati dio njihovog identiteta. Postat će dio njih. Tada je teško napasti nekoga tko je spreman umrijeti za svoje. Taktika koju koriste ti i takvi je da Hrvatima ogade i sami spomen na obranu. Kada navale, nema nikoga tko bi se branio jer su kroz obrazovne programe i medije uvjerili Hrvate kako je onaj koji se brani zapravo zločinac.

  Za dom! nije ustaški

  Naravno, takvi će vam odmah kada vi kažete da ste spremni braniti svoj dom, svoju obitelj, svoje susjede, prijatelje, braću, sestre… reći kako ste ustaša. I tu je kraj raspravi. Jer, eto, ustaše su koristile taj izraz. Ovdje se uopće ne bih bavio ustašama i partizanima nego sanjam dan da jednom povijesničari naprave bilancu svih žrtava i da se poklonimo svim žrtvama. Neovisno o tome čije su žrtve, treba odati počast tim žrtvama. Žrtva je žrtva. Svakako je pogrešno da nečija žrtva vrijedi više nego tuđa ili da se nečija žrtva veliča, a neka druga ismijava. Treba stati na zemlju i priznati kako su Hrvati postojali i prije, a i poslije drugog svjetskog rata. A i tada su postojali Hrvati. Tada su se za dobroćudnu i priprostu hrvatsku dušu otimala dva đavla. Svaki sa svoje strane je htio posvađati i uništiti hrvatski narod i unijeti sjeme razdora koje i danas traje.

  Sjećam se koliko je povika bilo kada je Hrvatska na svoju zastavu stavila svoj povijesni grb. Tada je bilo mnogo onih koji su tvrdili kako je to ustaški grb. Čuj to, hrvatski grb pa da je ustaški?! Isto tako se sjećam kada se uvodila kuna kao valuta plaćanja kako je to ustaška novčanica?! Svi znamo kako niti hrvatski grb, a niti kuna kao sredstvo plaćanja nije izmišljotina ustaša nego se radi o povijesnim dijelovima hrvatskog nacionalnog identiteta. Možda je došlo vrijeme da se s jednog i nadasve plemenitog pozdrava kao što je “Za Dom!” skine etiketa zla. Nisu ustaše izmislile taj pozdrav nego su ga samo uzeli iz bogate hrvatske povijesti. Isto kao što su za vrijeme drugog svjetskog rata kruh jeli i partizani i ustaše, tako ga i mi danas jedemo. Bilo bi naopako kada bi mi netko dok jedem sendvič prigovorio kako sam partizan ili ustaša zbog toga. Takvog bi stvarno trebalo poslati na promatranje. Jer nije normalan.

  E, da… još nešto… u tim mojim kopanjima i istraživanjima sam otkrio da su ustaše imale pozdrav “Za poglavnika i dom – spremni!”. Dakle, kada se skloni ono “za poglavnika” ostaje povijesni hrvatski pozdrav koji upućuje na ono što su Hrvati obećali papi Agatonu prilikom primanja kršćanstva kao svoje glavne odrednice.

  Povijesni dio

  Vjerujem da će mnogima koji ovo prvi puta čuju biti zanimljivo. Naime, ja u cijelom svome životu nisam imao pojma za ove podatke koje sada iznosim. To samo pokazuje koliko je snažna antihrvatska propaganda te kako se Hrvate uči da nije dobro braniti svoj dom.

  Hrvatska wikipedia donosi sljedeće:

  “Godine 1566. Nikola Šubić Zrinski brani Siget od najezde daleko brojnijih Turaka. Nakon dugotrajnih borbi i dugačke opsade, umjesto da se predaju krenuli su u posljednji juriš i zadali Turcima ogromne gubitke. Nikola Šubić Zrinski uzviknuo je “Za dom sad u boj!”

  Nekih 250 do 300 godina kasnije, ban Josip Jelačić koristi sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo “Za dom!” a vojska bi odgovarala “Spremni umrijeti!”

  Opera Nikola Šubić Zrinski sadrži u sebi domoljubnu pjesmu U boj, u boj u kojoj je bio i poklič “Za dom!”.”

  Presude i zakon

  Osobno smatram kako bi u Hrvatskoj trebalo zakonski zabraniti korištenje bilo kakvog oblika petokrake zvijezde u bilo kojoj boji jer je to sotonistički simbol. Nikada niti jednoj naciji ta i takva zvijezda nije donijela dobro. No, nosioci sotonina znaka su jako dobro povezani i umreženi pa čim netko spomene “Za dom!” spremni su podnositi nekakve prijave nadležnim službama. Na svu sreću, u Hrvatskoj pozdrav “Za Dom spremni!” nije zabranjen. To dokazuju oslobađajuće presude nadležnih sudova koji su pozdrav “Za dom, spremni!” obrazložili povijesnim hrvatskim pozdravom.

  Eto, drugi puta kada čujete da vas je netko pozdravio s riječima “Za dom!” budite mu u stanju odgovoriti “Spremni!” jer to znači da se jako dobro sjećate obećanja svojih slavnih i ponosnih djedova danih papi Agatonu a time i sve ono što nosi taj pozdrav u svome izvornome obliku. Naravno, to će neprijateljima Hrvatske i te kako smetati, ali Hrvati se trebaju time ponositi.

  Za dom!

  Elvis Duspara/Nacija

  facebook komentari

  • – “Za dom sad u boj!“ bojni je poklik kojim je Nikola Šubić Zrinski
   7. rujna, 1566. poveo juriš preostale posade Sigeta na više desetaka
   puta jaču vojsku Otomanskoga carstva koja je opsjedala utvrdu.

   – „Za dom!“ bio je pozdrav koji je koristio ban Josip Jelačić, na što bi mu vojska odgovorila sa „Spremni umrijeti!“.

   – „Za poglavnika i dom spremni!“ bio je pozdrav Ustaškoga pokreta.

   – „Za dom!“ bio je pozdrav Hrvatskih obranbenih snaga (HOS-a) na koji se odogovaralo sa „Spremni!“.

   – „Za dom spremni!“ bio je pozdrav Hrv. obranbenih snaga (HOS-a) i još je krilatica Hrvatske čiste stranke prava (HČSP).

   – „Za dom spremni Tigrovi!“ je stih borbene pjesme nastavne ekipe 1. gardijske brigade – „Tigrovi“.

  • – “Za dom sad u boj!“ bojni je poklik kojim je Nikola Šubić Zrinski
   7. rujna, 1566. poveo juriš preostale posade Sigeta na više desetaka
   puta jaču vojsku Otomanskoga carstva koja je opsjedala utvrdu.

   – „Za dom!“ bio je pozdrav koji je koristio ban Josip Jelačić, na što bi mu vojska odgovorila sa „Spremni umrijeti!“.

   – „Za poglavnika i dom spremni!“ bio je pozdrav Ustaškoga pokreta.

   – „Za dom!“ bio je pozdrav Hrvatskih obranbenih snaga (HOS-a) na koji se odogovaralo sa „Spremni!“.

   – „Za dom spremni!“ bio je pozdrav Hrv. obranbenih snaga (HOS-a) i još je krilatica Hrvatske čiste stranke prava (HČSP).

   – „Za dom spremni Tigrovi!“ je stih borbene pjesme nastavne ekipe 1. gardijske brigade – „Tigrovi“.

  • Nikola Šubić Zrinski

   Oton Iveković: Juriš Nikole Šubića Zrinskoga i preostalih branitelja iz sigetske tvrđi.

   Sigetska bitka

   1566., sultan Osmanskoga carstva, Sulejman I., pošao je s više od 100.000 vojnika i 300 topova na 6. vojni pohod s ciljem osvajanja Beča. Prvo je iz osvete napao Siget kojega je Nikola Šubić Zrinski branio s posadom od 2.500 vojnika – većinom Hrvata. Nikola Šubić Zrinski
   je pred posadom prisegnuo kako ih nikada neće ostaviti i kako će s
   njima „živjeti i umrijeti, dobro i zlo podnijeti“ pa potom zatražio neka
   mu prisegnu na vjernost do smrti.

   Opsada je počela 5. kolovoza, 1566.

   Posada se mjesec dana junački branila i nanosila teške gubitke vojski Osmanskoga carstva. Stoga je veliki vezir Mehmed-paša Sokolović strijelom Nikoli Šubiću Zrinskom poslao pismo kojim mu je obećao kako će mu darovati čitavu Hrvatsku ako mu preda Siget. Ubrzo potom mu je poslao dokaz kako su u Međimurju zarobili njegovoga najstarijega sina – Juraja IV. Zrinskoga – i tražio neka mu preda grad ukoliko ga želi živoga. Potom su poslali više pisama na hrvatskome, mađarskome i njemačkome jeziku
   kojima su posadu pozvali neka ne gube glave uzalud već neka se predaju
   pa će ih sultan nagraditi. Iako su znali kako im pomoć neće stići,
   ostali su vjerni datoj prisegi.

   7. rujna, 1566., Turki su vatrenim strijelama i loptama zapalili grad i očekivali predaju. Umjesto predavanja, Nikola Šubić Zrinski i preostala posada pošli su u juriš. Nakon što je Juraj Horvat topom napravio prolaz kroz tursku skupinu kod pokretnoga mosta, Nikola Šubić Zrinski usklikom „Za dom sad u boj!“ poveo je juriš iz utvrde.[5][6] Najprije je pucao iz samokresa a zatim Turke nastavio sijeći sabljom. Turki su Nikolu Šubića Zrinskoga dvaput u tijelo i jednom u glavu pogodili iz arkebuza, nakon čega je pao s konja. Okružili su ga njegovi vitezi kako bi ga obranili, pri čemu su poginuli plemići Vuk Papratović, Nikola Kobač, Petar Patačić i Lovro Juranić. Zapovjednik Janjičara mrtvom je Nikoli Šubiću Zrinskom dao odsjeći glavu.

   • Vacca, the mljac

    Dakle, ne(mili) ustašo. – Kroz Imocki kamioni jure i voze materijal za građenje domova.
    – Savjet za doručak: Pojedi jedno kokošije govno.

    • Tuku naši, al tuku i partizani!

     • Vacca, the mljac

      A, kojo su brate naši, pitanje je sad…

      – Kad su onomad nainti fortifor jeara, ulazili braderz? rusi u Beograd, izašli inhebitenz i viču: Naši! Naši!

      Fju dejz leiter kad su isti izlazili iz ovog tauna, niko of inhebitenz nije izašao i vikao naši.
      – Vaj nije? Bikoz je njizi ubilo, pribilo, jebalo.

      Naravoučenje: – Najteže od svih pitanja glasi:
      – Kojo su naši?

      • Crnostrig

       naše je najveći sin naroda i narodnosti, dobrim dijelom oslobodio života i zdravlja! Isto je bio virtuoz na klaviru ka i ovi jednooki lignjun što se sad vodi ko precjednik u Hrvata! … Naši su dakle ovi što nisu partizani 😛 🙂

      • Vacca, the mljac

       Dakle i anturina pavelić koji je itleru pušio kurac ka i draž mihajlović?

      • Crnostrig

       ko kome puši i ko se danas zalaže za pušenje jasno će se viđeti na referendunu! živo me srpski interesuje koliko je pušača i lizalica u našoj lijepo Hrvatskoj.. Pridodat ćemo i mi koji glas kontra s ove strane neprirodne granice podno Vrgorca grada ali i imockoga

      • Vacca, the mljac

       Uvik i jeste pridonosili. – Lako je kod vas kad nema toizi pedera u vas, nego samo pošteni katolički svit.
       -Za Dusinu spremni!

      • Crnostrig

       ima toizi kako si reka, kako nema! samo kod nas toizi normalno žive, ne eksponiraju spolovila (pičke) po javnim mjestima!… niti išta traže niti se bune niti in iko smeta.. jebu se u svojih pet šes zidova ili po toizin avutin

      • Vacca, the mljac

       Vrancek moj, ne znam imaš li možda kćer, ali viruj mi prijatelju tvoj je interes da pederi budu sa svojima…

       Neki dan mi priča gospođa u Splitu (razgovor je počeo oko slike Bali-bega na njenom zidu), kako poznaje u Splitu slučaj, di je peder, kojeg je sramota bilo reć da je peder, glumio tkz. biseksualca (kažu Ameri da je biseksualac buduća “tetka” (ženski peder)) i 10, slovima DESET žena zarazio AIDS-om!

       Dvi, tvrdi mi gospođa, ona osobno poznaje! Iako je tek drugi put vidim, ja joj sve vjerujem, nažalost znam da nije izoliran slučaj!

       I zato, a na samo za to, ja podržavam paradu ponosa i držim da homoseksualci trebaju biti jedni sa drugima u krevetu.
       – I inače.

       A, ne sa – nama. – Heteroseksualcima.

      • Naravno.. neka njih, nek rade šta hoće! Možda me nisi razumio, ja nemam ništa protiv njih, ne daj Bože da bi im naudio zbog njihovih sklonosti! … Neka se oni jebu kako god oće, sve grupile, svak svakog i na koji način hoće! To je njihova stvar! … Ljudi se zaraze na razne načine!… Promiskuitet i kurvaluk vrlo lako mogu dovesti do ‘zaraze’, bolest se prenosi.. ja poznam slučajeve gdje su ljudi namjerno zaraženi… vacca, može te netko namjerno bocnut iglicom i popušiš Hepatitis, a može te (a imene) kakav luđak iz čista mira roknit iz duge devetke! … E. Kad smo već kod ove teme, spomenut ću i ovo: Sinoć sam malo gledao Focus na htvu… I dole vaš neki Županijski ‘Sudac Ustavnog suda’.. kaže brak je kad Dvoje žive zajedno.. ja imam dva krmka u krmetaru.. pa se pitam jesu li i oni u braku! Doduše još kratko će biti sve i da jesu.. u Četvrtak im je zadnji dan, prije nego presele u sušnicu ( u komadima ofkos)…

      • Vacca, the mljac

       Francek brak je ugovorni odnos, a i takav je kad nije sklopljen. – Šta je u redu da neki zgubidan napri troje dičurlije i – nikom ništa?
       – Kad nisi vadio njega, sad vadi novčanik.
       Poznati holivudski glumac, sad se ne mogu sitit imena.., inače mi pamćenje imana ne ide, poznat po tome kako su žene skričile kad bi se on pojavio i vlažile ka kiša na Sardiniji, bio je – peder.
       Svog dragog je prčio bez golduna iako je znao da je zaražen AIDS-om i kad je umro ovaj je dobio samo što i prije – kurac u dupe…
       I umro bez dolara za lječenje, ka stoka…
       Ja, Vrancek, da sam sudac na sudu di se pojavio ovaj stradalnik, cjelokupnu imovinu od ove pederčine bi pripisa na njegova partnera – do zadnjeg dolara! i otiša kući i zaspa ka bebač.
       Toliko u ovom javljanju.
       A, ova jeba na koju moram sa gađenjem otić na biralište, i za koju znam da će se krast glasovi leva-leva ( di neš ta zapovida sveta mater crkva), ovo je spin kara-marka da se ne bi govorilo kako je svirepo njegova bagra opelješila naš ripagljik.
       Prokleti bili navjeke, dabogdan ni u grobu mira ne našli, oni i sva ima jebena rodnina do 300-tog kolina.

      • “Francek brak je ugovorni odnos, a i takav je kad nije sklopljen” … vidit ćemo u prvu Adventsku Nedjelju šta će cijenjeni inhebitensi kazat! … Jasno će se ili neće definirati BRAK.. (ovdje je riječ o svijetovnom braku.. Crkveni Brak se zna šta je) a kao što znamo, svakakvih ljudi ima pa tako i brakova! I Naš necijenjeni premijer živi u finom braku pa mu se tu i tamo omakne koji šamarčić spram cijenjene ‘gospođe ministarke’. Neko voli ženu u pakšu, a nekom drago dicu pravit ili nema za kurtona (što je grij naravno) .. Nekome se žena ili muž spotakne pa padne na nož pet šes puta… svega toga ima ali To su sve problemi i radosti druge kategorije i vjerojatno su slijedeće na redu! I To treba riješavati! ….

       Što se tičepedera ne zaboravimo spomenuti i lizalice, Neka njih, za njih postoji jedna cijela industrija igračaka i umjetnih qurčića.. !

       Vacca složit ćeš se da je zdrava obitelj temelj svakog društva! Gnjili i truli temelji srušiše kuću! Još tome kad pridodamo “četnička” granatiranja i uvođenja centralnog grijanja.. ode nam kuća u tri lepe pičke mil ematere!

       Stat će se tome u kraj! Ako nećete vi vladajući! Nemojte da vam opet ercegovci uvode reda! 😉 .. do slijedećeg javljanja s vrva Čvrsnice! Ako nan snig i bura ne zametu signal!

      • peppermintt

       čuj kara marka, preveliku ulogu ti njemu daješ
       ne mre ti on ni meda

       ali reci vaca je li u redu onako napadati bez granica gospodu iz udruge za brak ? ti kao “osvješteni ” naprednjak ;P triba bi ipak znat di su granice
       nego evi ti jedan aktualna vic, gledaju dječaci fotke golih muški i kaže jedan a uuuu vidi koliki mu je, a ovaj drugi odgovara -niš je to da ga vidiš u moje “matere”
       crnjak vaca….

      • hahaha :)) koma vic

      • Bollero

       Ne prisidaj vassi na muku, zaljubija se u crnca ,

  • Nikola Šubić Zrinski

   Oton Iveković: Juriš Nikole Šubića Zrinskoga i preostalih branitelja iz sigetske tvrđi.

   Sigetska bitka

   1566., sultan Osmanskoga carstva, Sulejman I., pošao je s više od 100.000 vojnika i 300 topova na 6. vojni pohod s ciljem osvajanja Beča. Prvo je iz osvete napao Siget kojega je Nikola Šubić Zrinski branio s posadom od 2.500 vojnika – većinom Hrvata. Nikola Šubić Zrinski
   je pred posadom prisegnuo kako ih nikada neće ostaviti i kako će s
   njima „živjeti i umrijeti, dobro i zlo podnijeti“ pa potom zatražio neka
   mu prisegnu na vjernost do smrti.

   Opsada je počela 5. kolovoza, 1566.

   Posada se mjesec dana junački branila i nanosila teške gubitke vojski Osmanskoga carstva. Stoga je veliki vezir Mehmed-paša Sokolović strijelom Nikoli Šubiću Zrinskom poslao pismo kojim mu je obećao kako će mu darovati čitavu Hrvatsku ako mu preda Siget. Ubrzo potom mu je poslao dokaz kako su u Međimurju zarobili njegovoga najstarijega sina – Juraja IV. Zrinskoga – i tražio neka mu preda grad ukoliko ga želi živoga. Potom su poslali više pisama na hrvatskome, mađarskome i njemačkome jeziku
   kojima su posadu pozvali neka ne gube glave uzalud već neka se predaju
   pa će ih sultan nagraditi. Iako su znali kako im pomoć neće stići,
   ostali su vjerni datoj prisegi.

   7. rujna, 1566., Turki su vatrenim strijelama i loptama zapalili grad i očekivali predaju. Umjesto predavanja, Nikola Šubić Zrinski i preostala posada pošli su u juriš. Nakon što je Juraj Horvat topom napravio prolaz kroz tursku skupinu kod pokretnoga mosta, Nikola Šubić Zrinski usklikom „Za dom sad u boj!“ poveo je juriš iz utvrde.[5][6] Najprije je pucao iz samokresa a zatim Turke nastavio sijeći sabljom. Turki su Nikolu Šubića Zrinskoga dvaput u tijelo i jednom u glavu pogodili iz arkebuza, nakon čega je pao s konja. Okružili su ga njegovi vitezi kako bi ga obranili, pri čemu su poginuli plemići Vuk Papratović, Nikola Kobač, Petar Patačić i Lovro Juranić. Zapovjednik Janjičara mrtvom je Nikoli Šubiću Zrinskom dao odsjeći glavu.

   • Vacca, the mljac

    Dakle, ne(mili) ustašo. – Kroz Imocki kamioni jure i voze materijal za građenje domova.
    – Savjet za doručak: Pojedi jedno kokošije govno. Jebo te anturina pavelić u dupe.

    • Tuku naši, al tuku i partizani!

     • Vacca, the mljac

      A, kojo su brate naši, pitanje je sad…

      – Kad su onomad nainti fortifor jeara, ulazili braderz? rusi u Beograd, izašli inhebitenz i viču: Naši! Naši!

      Fju dejz leiter kad su isti izlazili iz ovog tauna, niko of inhebitenz nije izašao i vikao naši.
      – Vaj nije? Bikoz je njizi ubilo, pribilo, jebalo.

      Naravoučenje: – Najteže od svih pitanja glasi:
      – Kojo su naši?

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       naše je najveći sin naroda i narodnosti, dobrim dijelom oslobodio života i zdravlja! Isto je bio virtuoz na klaviru ka i ovi jednooki lignjun što se sad vodi ko precjednik u Hrvata! … Naši su dakle ovi što nisu partizani 😛 🙂

      • Vacca, the mljac

       Dakle i anturina pavelić koji je itleru pušio kurac ka i draž mihajlović?

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       ko kome puši i ko se danas zalaže za pušenje jasno će se viđeti na referendunu! živo me srpski interesuje koliko je pušača i lizalica u našoj lijepo Hrvatskoj.. Pridodat ćemo i mi koji glas kontra s ove strane neprirodne granice podno Vrgorca grada ali i imockoga

      • Vacca, the mljac

       Uvik i jeste pridonosili. – Lako je kod vas kad nema toizi pedera u vas, nego samo pošteni katolički svit.
       -Za Dusinu spremni!

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       ima toizi kako si reka, kako nema! samo kod nas toizi normalno žive, ne eksponiraju spolovila (pičke) po javnim mjestima!… niti išta traže niti se bune niti in iko smeta.. jebu se u svojih pet šes zidova ili po toizin avutin

      • Vacca, the mljac

       Vrancek moj, ne znam imaš li možda kćer, ali viruj mi prijatelju tvoj je interes da pederi budu sa svojima…

       Neki dan mi priča gospođa u Splitu (razgovor je počeo oko slike Bali-bega na njenom zidu), kako poznaje u Splitu slučaj, di je peder, kojeg je sramota bilo reć da je peder, glumio tkz. biseksualca (kažu Ameri da je biseksualac buduća “tetka” (ženski peder)) i 10, slovima DESET žena zarazio AIDS-om!

       Dvi, tvrdi mi gospođa, ona osobno poznaje! Iako je tek drugi put vidim, ja joj sve vjerujem, nažalost znam da nije izoliran slučaj!

       I zato, a na samo za to, ja podržavam paradu ponosa i držim da homoseksualci trebaju biti jedni sa drugima u krevetu.
       – I inače.

       A, ne sa – nama. – Heteroseksualcima.

      • Naravno.. neka njih, nek rade šta hoće! Možda me nisi razumio, ja nemam ništa protiv njih, ne daj Bože da bi im naudio zbog njihovih sklonosti! … Neka se oni jebu kako god oće, sve grupile, svak svakog i na koji način hoće! To je njihova stvar! … Ljudi se zaraze na razne načine!… Promiskuitet i kurvaluk vrlo lako mogu dovesti do ‘zaraze’, bolest se prenosi.. ja poznam slučajeve gdje su ljudi namjerno zaraženi… vacca, može te netko namjerno bocnut iglicom i popušiš Hepatitis, a može te (a imene) kakav luđak iz čista mira roknit iz duge devetke! … E. Kad smo već kod ove teme, spomenut ću i ovo: Sinoć sam malo gledao Focus na htvu… I dole vaš neki Županijski ‘Sudac Ustavnog suda’.. kaže brak je kad Dvoje žive zajedno.. ja imam dva krmka u krmetaru.. pa se pitam jesu li i oni u braku! Doduše još kratko će biti sve i da jesu.. u Četvrtak im je zadnji dan, prije nego presele u sušnicu ( u komadima ofkos)…

      • Vacca, the mljac

       Francek brak je ugovorni odnos, a i takav je kad nije sklopljen. – Šta je u redu da neki zgubidan napri troje dičurlije i – nikom ništa?
       – Kad nisi vadio njega, sad vadi novčanik.
       Poznati holivudski glumac, sad se ne mogu sitit imena.., inače mi pamćenje imana ne ide, poznat po tome kako su žene skričile kad bi se on pojavio i vlažile ka kiša na Sardiniji, bio je – peder.
       Svog dragog je prčio bez golduna iako je znao da je zaražen AIDS-om i kad je umro ovaj je dobio samo što i prije – kurac u dupe…
       I umro bez dolara za lječenje, ka stoka…
       Ja, Vrancek, da sam sudac na sudu di se pojavio ovaj stradalnik, cjelokupnu imovinu od ove pederčine bi pripisa na njegova partnera – do zadnjeg dolara! i otiša kući i zaspa ka bebač.
       Toliko u ovom javljanju.
       A, ova jeba na koju moram sa gađenjem otić na biralište, i za koju znam da će se krast glasovi leva-leva ( di neš ta zapovida sveta mater crkva), ovo je spin kara-marka da se ne bi govorilo kako je svirepo njegova bagra opelješila naš ripagljik.
       Prokleti bili navjeke, dabogdan ni u grobu mira ne našli, oni i sva ima jebena rodnina do 300-tog kolina.

      • “Francek brak je ugovorni odnos, a i takav je kad nije sklopljen” … vidit ćemo u prvu Adventsku Nedjelju šta će cijenjeni inhebitensi kazat! … Jasno će se ili neće definirati BRAK.. (ovdje je riječ o svijetovnom braku.. Crkveni Brak se zna šta je) a kao što znamo, svakakvih ljudi ima pa tako i brakova! I Naš necijenjeni premijer živi u finom braku pa mu se tu i tamo omakne koji šamarčić spram cijenjene ‘gospođe ministarke’. Neko voli ženu u pakšu, a nekom drago dicu pravit ili nema za kurtona (što je grij naravno) .. Nekome se žena ili muž spotakne pa padne na nož pet šes puta… svega toga ima ali To su sve problemi i radosti druge kategorije i vjerojatno su slijedeće na redu! I To treba riješavati! ….

       Što se tičepedera ne zaboravimo spomenuti i lizalice, Neka njih, za njih postoji jedna cijela industrija igračaka i umjetnih qurčića.. !

       Vacca složit ćeš se da je zdrava obitelj temelj svakog društva! Gnjili i truli temelji srušiše kuću! Još tome kad pridodamo “četnička” granatiranja i uvođenja centralnog grijanja.. ode nam kuća u tri lepe pičke mil ematere!

       Stat će se tome u kraj! Ako nećete vi vladajući! Nemojte da vam opet ercegovci uvode reda! 😉 .. do slijedećeg javljanja s vrva Čvrsnice! Ako nan snig i bura ne zametu signal!

      • peppermintt

       čuj kara marka, preveliku ulogu ti njemu daješ
       ne mre ti on ni meda

       ali reci vaca je li u redu onako napadati bez granica gospodu iz udruge za brak ? ti kao “osvješteni ” naprednjak ;P triba bi ipak znat di su granice
       nego evi ti jedan aktualna vic, gledaju dječaci fotke golih muški i kaže jedan a uuuu vidi koliki mu je, a ovaj drugi odgovara -niš je to da ga vidiš u moje “matere”
       crnjak vaca….

      • hahaha :)) koma vic

      • Bollero

       Ne prisidaj vassi na muku, zaljubija se u crnca ,

  • Vacca, the mljac

   Za KP dom spremni! pravi je poklič koji bi tribala hrvatska policija puštat na razglas i svaku noć prolazit oko ponoći da pičke, koje su jamile našu domovinu ne mogu više zaspat do jutra.
   – Prokleti bili navjeke.

   • ..jbga… a kako će onda spavat ‘golf igrači’ koji također tamo spavaju mirnim i nevinim snom?!

    • Vacca, the mljac

     Vrancek moj obri. – I pošteni.
     Abaut njuzova u njuzpeiperzima i Čačića koji igra nogomet, pardon igra tojoga golfa:
     1. Prave visti nikad ne pišu u novinama (kao izdavač ovoga njuzpeipersa elektroničkog to moraš znat).
     2. Je si li primjetio da Čačić (vi (đava ti vas odnio, ko će vas dat) rečete Čačkalica) igra sam samcijat.
     – Vot for bladi Čačkalica igra sam, pitanje je sada nenegradno za nijedenu kunu.
     Posibl ansvrz a:
     a) lukavo se dosjetio kako će uvik bit pobjednik, kad igra sam protiv sebe (nažalost to mu je prepoznatljiv stil) – i uvik bude viner (nažalost ne baš uvik).

     be) ostali zatvorenici ne igraju i ne bi ih dragi Bog natira da igraju. Na blablavizijskom prijemniku kaže upraviteljica of prizn, kako su radi njegova golfa pokosili igralište.
     – A, vot for prije nije pokošeno igralište, ili ako triba lakši kveščn – kako je uopće (srp. uopšte) moglo zarasti u grass, ako na njemu ljudetine – prizners igraju eniting?

     ce) Valjda mu je takav horoskop (Jarac upačio prima Marsu, a Djevica u opziciji prema Biliznacima).

     deeeeee) za moguće ader posibilitiz kontaktirati višca Heri Porera, koji je sa izvrsnim uspjehom završio fakultet za višce i čarobnjake. Bogami, danas najunosnije zanimanje.

     3. Netočno je mili Vrancek da u otvorenom zatvoru nema čuvara.
     – U otvorenom zatvoru zatvorenik čuva sam sebe! Otišlo se i korak dalje pa se ljudima stavljale toje narukvice kako ne bi izlazili iz vlastitog (srp. sopstvenog) hausa.
     Ajoooooooooooj, nije bilo baš uspjeha, naime bilo je previše samoubojstava….

     Toliko u ovom javljanju mila naša dijasporo. – Čistokrvni Hrvati, koji sve znate.
     – Arijevci.

     • evo jedan novi kratki “vic”: Neki predlažu da se Nadana Vidoševića pusti iz Remetinca zbog koluzionih razloga, tj. da ne bi utjecao na svjedoke.! :))

      ps.. još jedno kveščn!?

      Zašto su u nadanovu bunkeru slike razbacane i neprikladno složene:?

      A) Brže bolje je pokupio svoje slike iz ostalih ‘vikendica’ te ih tute sakrija!

      Be) Čuva možebit tuđe slike!?

      imali Ce? …. i imali uopšte odgovora? .. i nudera ovo.. Kako nam je promakla vijest da je Linić posudio dodatnijeh Milijardi dolara, i zašto ga i na koji način bankari drže za mala muda?! … nu jebiga .. ima tu više tojizih kveščnza! LP do slijedećeg javljanja s vrva Čvrsnice, popularnog Pločnog vaš Vrancek! (al ne onaj meruni pokojni, nego jedan lipši)

      • Vacca, the mljac

       Uf šta me prilaši.. već san mislijo kako se meruni vrnul, tj. da isti nije pravilno pokopan ( with glogov kolac)…

       – Predragi (poslanica po meni Vacci the mljac: – U ovo vrijeme, a bogami i lot of jearz bifor u tkz. kulturnim zemljama su se noćobdije (raniji naziv: narodna? milicija) tako organizirale da isti noćobdije ne vataju tojizi litl lopovčići (džepari i aderz) i kradane (i aderz), nego recimo u GB postoji ured za velike prevare.
       Da bi neko priskrbio sebi tu čast da pribavi sebi atenšn of ovaj ured, isti triba zbrinuti (herc. jamiti) iznos veći od milojun funti.

       Kad je ovaj rećemo engleski kradan jamijo iznos veći od 999.999 funti njemu se drito na njegov haus spuštu zrakomlati sa ovizin noćobdijama, a ne javljaju mu priko novina da prihajaju, jer bi ovi noseć toje sličice moga uganit papak, iliti daj Bože uklištit živac – rećemopretpostavka od 13 kralješka.

       Da, da moj Vrancek i beskralježnjaci imaju toje kralješke…

      • Vacca, the mljac

       A, Linića abaut i ove pozamice… To ti je zato moj Vranc šta smo mi popušili kurac od zelovskog magarca.

       – Nenagradno pitanje za nijednu kunu glasi: – Po čemu su poznati magarci sa Zelova, abaut 4 km zračne linije NW from mee?

      • čuo sam za Zelovske lule! A Za Zelovsku Magarad ili Kenjce nisam!

       Muze li se to? Kažu da je magareće mliko lijekovito i da puno košta

      • Vacca, the mljac

       Ne daju magarci mliko Vrancek. – Pokušaj ponovo. Ovo sa lulama si pogodio. Kaže pisma:

       Moja mala na Zelovu živiiiiiiiiiiiiiiiiii,
       lule pravi i kamiše kriviiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Oj.

      • Jesu! bolan more! Kako je Stjepan the Rom, pomuzo Jarca!? More i Tovara/Kenjca

      • Vacca, the mljac

       On je stručnjak za ribe.

      • Crnostrig

       veći je stručnjak Davor izjelica Butković.. vinoznanac, ribojedac! a nije mu strano podigod i masnije svinjetine probavit

      • Vacca, the mljac

       Dabogda izijo magareći kurac.

      • Crnostrig

       … u toje male osam kobasica, sedam prži, osmu u ‘ruci’ drži 🙂

       ps. Kamiši = Kamišari ??? jel? pojasnidera neukin brđanima

      • Vacca, the mljac

       Da, grdi su sukobi bili baš u rejonu Peruće i Zelova. – Jednom se sićan da sam u svojoj kući čuo priču od strane jednog učesnika u fajtu.
       – Uf kako su se bojali dum-dum metaka. Prvi put mi je neko i objasnio šta je to dum-dum metak…

      • Crnostrig

       opasni su dum-dum… al mislim da su gori “malokalibarski” kostolomci

      • Vacca, the mljac

       Gadno se rokalo…

      • Crnostrig

       tukli su naši ali tukli su i partizani!… Moj Vacca branili smo se! i Obranili!… Zašto nas je ‘rakija’ u miru pobijedila!? … (kad kažem rakija, mislim na protuve)

      • Vacca, the mljac

       Dragi moj Vrancek. Pajdo, splitski redikul bi govorio: – Pičke i ribe nemere nestat.
       Protuva, dodao bih – isto.

      • peppermintt

       e vaca viš imali ste prigodu na vrime “osvitlat obraz ” ali niste pa van sad ne vridi lajat na misec tj na kradeze
       enivej, kad ste zasili tribalo je napravit bilance nastanka duga i objavit ga lipo
       al niste …….

      • Crnostrig

       … upravo tako! famozni plan 21, pdv 25! sve im je kriv hdz! Jadovi! Nego, ova vlast vrši plansko uništavanje svega Hrvatskoga! To je jasno vidljivo!

      • Vacca, the mljac

       Uffff.

      • Složio bih se s tobom u ovim nekim stvarima! No ipak me muči jedna nepravda!… Recimo da se primjetiti da se metoda pendrek po rebrima, i noga u bubrege primjenjuje samo na ove kradane sa sitnijim iznosima.. dok recimo za kradane sa šesteroznamenkastim i višeznamenkastim priskrbom se ta metoda ne rabi!,.. na njih se primjenuje metoda mučenja: takozvano češkanje i lizanje jaja, dobrotvorni rad u vidu guljenja dva kila krompira i prisilno igranje golfa bez električnog automobilčića. neki čak nose super teške olovne narukvice i radijus kretanja im je smanjen na 10000 kilometara, tako da ne mogu na Aljasku u lov na egzotičnog medu!

      • Vacca, the mljac

       Vrancek moj, nije ti banana ripabljik di rastu banane, nego tamokarce di majmuni žive ka bogovi.
       – Teoretski, banana bi republjik mogla bit na Sjevernom polu. Of kos i na Južnom.

      • banana ili bumerang ripabljik nije niti australija! Ima Aboridžina tu meni blizu, cirka 30 km zračne linije, a nedavno je uočen i jedan Apač, maskiran sa kaubojskim šeširićem a nema ni brkova! Oće li nam se Bumerang Ripabljik obit o glavu !?

      • Vacca, the mljac

       A, šta smeta? – Ionako ste mrtvi.

      • Crnostrig

       neka nam bar kosti u miru počivaju… Neka počivaju na Našoj zemlji, pod našom krvlju hranjenom stoljetnom Hrastovinom i mirisnim Jasenom i Grabom… Neka nas ne spaljuju u krematorijima… Izborit ćemo se bar za to da nam se za grobove znade! Možda nekad netko sviću zapali

      • peppermintt

       nego vaca di zamače onaj bivši ministar turizma što je zamrčio lovu na zemljištu ?sad na miru negdi šoldi broji.

      • Vacca, the mljac

       Pitaj ga, meni nije ništa da.

      • peppermintt

       a je more bit nama je sve to pribacio vamo u ercegovinu, odo vidit morebit je već stiglo

       :)))))

      • Vacca, the mljac

       Čuj, štošta je prelazilo granica. – Ja sam za sve ima carinsku dekleraciju.

      • peppermintt

       hehe ja isto posebno one “male” igračkice na jarbole i njihovi motorini
       hahah ne mogu odolit ne bocnit 😉
       a što relativiziraš lopovluke od koalicijskih ?

      • Vacca, the mljac

       Za pizdune i kradljivce iman manje razumjevanja od ikoga. – Ja živim od svog rada i pameti.
       – Ako san u išta siguran to je da ne postoje naši lopovi.
       Nego samo lopovi.

       Best regards.

      • Crnostrig

       da.. Riješimo se lopova! More li im se zasolit rep?!

     • peppermintt

      evo sad ćemo plakat za njin vaca, kako je jadničak sam i napušten šmrc…a to što je zamrčio s Račanom Inu to nikom ništ jel ?
      a Centar banku ni ne spominju mediji…

      • Vacca, the mljac

       Čačkalicom?
       – For viks ago, susretnem ja njega u Zagrebu na jednom ručku i upitam na odlasku:
       – Stekao sam dojam da je Vaš slučaj povezan sa slučajem Hernadi…., kakvo je Vaše mišljenje?

       Odgovori dotični (kod vas poznat pod “konspirativnim” imenom Čačkalica:
       – Nemam mišljenje, meni je to otvoreno u lice rečeno, izravno, ne preko posrednika, ili obustava istrage protiv Hernadija, ili opziv presude županijskog suda. To je to!

       A, ti kažeš njihov čovik…. A, čuj šta mi stoka of sitni zub znamo, vi ćete to sigurno bolje znat.

      • peppermintt

       vaca, ja pitam za prodaju Ine 2002. god

      • Vacca, the mljac

       A, šta kažeš na ovu tvrdnju?

      • peppermintt

       ne znam što bi virovala njemu ???

      • Vacca, the mljac

       Viruješ li da je ovo reka meni?

      • peppermintt

       je to virujem 🙂

      • Vacca, the mljac

       Hvala, to je preduvjet za daljnji razgovor.

      • peppermintt

       dobro vaca, znano je da ti je čačko s šeficom zapivao onu:putovi se naši razilaze..
       priča se……
       :)))

      • Vacca, the mljac

       Čuj…

      • peppermintt

       hehe i onda tko li se čačka spominje….
       :)))

      • Vacca, the mljac

       Nema Čačkalice ni u raju, ni u paklu. – Nema ni još “ćaćkalica”.

      • peppermintt

       niš te ne kontam što je je :)))

  • Vacca, the mljac

   Za KP dom spremni! pravi je poklič koji bi tribala hrvatska policija puštat na razglas i svaku noć prolazit oko ponoći sa upaljenim rotacijama i sirenama, da pičke, koje su jamile našu domovinu ne mogu više zaspat do jutra.
   – Prokleti bili navjeke.

   • ..jbga… a kako će onda spavat ‘golf igrači’ koji također tamo spavaju mirnim i nevinim snom?!

    • Vacca, the mljac

     Vrancek moj obri. – I pošteni.
     Abaut njuzova u njuzpeiperzima i Čačića koji igra nogomet, pardon igra tojoga golfa:
     1. Prave visti nikad ne pišu u novinama (kao izdavač ovoga njuzpeipersa elektroničkog to moraš znat).
     2. Je si li primjetio da Čačić (vi (đava ti vas odnio, ko će vas dat) rečete Čačkalica) igra sam samcijat.
     – Vot for bladi Čačkalica igra sam, pitanje je sada nenegradno za nijedenu kunu.
     Posibl ansvrz a:
     a) lukavo se dosjetio kako će uvik bit pobjednik, kad igra sam protiv sebe (nažalost to mu je prepoznatljiv stil) – i uvik bude viner (nažalost ne baš uvik).

     be) ostali zatvorenici ne igraju i ne bi ih dragi Bog natira da igraju. Na blablavizijskom prijemniku kaže upraviteljica of prizn, kako su radi njegova golfa pokosili igralište.
     – A, vot for prije nije pokošeno igralište, ili ako triba lakši kveščn – kako je uopće (srp. uopšte) moglo zarasti u grass, ako na njemu ljudetine – prizners igraju eniting?

     ce) Valjda mu je takav horoskop (Jarac upačio prima Marsu, a Djevica u opziciji prema Biliznacima).

     deeeeee) za moguće ader posibilitiz kontaktirati višca Heri Potera, koji je sa izvrsnim uspjehom završio fakultet za višce i čarobnjake. Bogami, danas najunosnije zanimanje.

     3. Netočno je mili Vrancek da u otvorenom zatvoru nema čuvara.
     – U otvorenom zatvoru zatvorenik čuva sam sebe! Otišlo se i korak dalje pa se ljudima stavljale toje narukvice kako ne bi izlazili iz vlastitog (srp. sopstvenog) hausa.
     Ajoooooooooooj, nije bilo baš uspjeha, naime bilo je previše samoubojstava (iz zasjede, of kos)….

     Toliko u ovom javljanju mila naša dijasporo. – Čistokrvni Hrvati, koji sve znate.
     – Arijevci.

     • evo jedan novi kratki “vic”: Neki predlažu da se Nadana Vidoševića pusti iz Remetinca zbog koluzionih razloga, tj. da ne bi utjecao na svjedoke.! :))

      ps.. još jedno kveščn!?

      Zašto su u nadanovu bunkeru slike razbacane i neprikladno složene:?

      A) Brže bolje je pokupio svoje slike iz ostalih ‘vikendica’ te ih tute sakrija!

      Be) Čuva možebit tuđe slike!?

      imali Ce? …. i imali uopšte odgovora? .. i nudera ovo.. Kako nam je promakla vijest da je Linić posudio dodatnijeh Milijardi dolara, i zašto ga i na koji način bankari drže za mala muda?! … nu jebiga .. ima tu više tojizih kveščnza! LP do slijedećeg javljanja s vrva Čvrsnice, popularnog Pločnog vaš Vrancek! (al ne onaj meruni pokojni, nego jedan lipši)

      • Vacca, the mljac

       Uf šta me prilaši.. već san mislijo kako se meruni vrnul, tj. da isti nije pravilno pokopan ( with glogov kolac)…

       – Predragi (poslanica po meni Vacci the mljac: – U ovo vrijeme, a bogami i lot of jearz bifor u tkz. kulturnim zemljama su se noćobdije (raniji naziv: narodna? milicija) tako organizirale da isti noćobdije ne vataju tojizi litl lopovčići (džepari i aderz) i kradane (i aderz), nego recimo u GB postoji ured za velike prevare.
       Da bi neko priskrbio sebi tu čast da pribavi sebi atenšn of ovaj ured, isti triba zbrinuti (herc. jamiti) iznos veći od milojun funti.

       Kad je ovaj rećemo engleski kradan jamijo iznos veći od 999.999 funti njemu se drito na njegov haus spuštu zrakomlati sa ovizin noćobdijama, a ne javljaju mu priko novina da prihajaju, jer bi ovi noseć toje sličice moga uganit papak, iliti daj Bože uklištit živac – rećemopretpostavka od 13 kralješka.

       Da, da moj Vrancek i beskralježnjaci imaju toje kralješke…

      • Vacca, the mljac

       A, Linića abaut i ove pozamice… To ti je zato moj Vranc šta smo mi popušili kurac od zelovskog magarca.

       – Nenagradno pitanje za nijednu kunu glasi: – Po čemu su poznati magarci sa Zelova, abaut 4 km zračne linije NW from mee?

      • čuo sam za Zelovske lule! A Za Zelovsku Magarad ili Kenjce nisam!

       Muze li se to? Kažu da je magareće mliko lijekovito i da puno košta

      • Vacca, the mljac

       Ne daju magarci mliko Vrancek. – Pokušaj ponovo. Ovo sa lulama si pogodio. Kaže pisma:

       Moja mala na Zelovu živiiiiiiiiiiiiiiiiii,
       lule pravi i kamiše kriviiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Oj.

      • Jesu! bolan more! Kako je Stjepan the Rom, pomuzo Jarca!? More i Tovara/Kenjca

      • Vacca, the mljac

       On je stručnjak za ribe.

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       veći je stručnjak Davor izjelica Butković.. vinoznanac, ribojedac! a nije mu strano podigod i masnije svinjetine probavit

      • Vacca, the mljac

       Dabogda izijo magareći kurac.

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       … u toje male osam kobasica, sedam prži, osmu u ‘ruci’ drži 🙂

       ps. Kamiši = Kamišari ??? jel? pojasnidera neukin brđanima

      • Vacca, the mljac

       Da, grdi su sukobi bili baš u rejonu Peruće i Zelova. – Jednom se sićan da sam u svojoj kući čuo priču od strane jednog učesnika u fajtu.
       – Uf kako su se bojali dum-dum metaka. Prvi put mi je neko i objasnio šta je to dum-dum metak…

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       opasni su dum-dum… al mislim da su gori “malokalibarski” kostolomci

      • Vacca, the mljac

       Gadno se rokalo…

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       tukli su naši ali tukli su i partizani!… Moj Vacca branili smo se! i Obranili!… Zašto nas je ‘rakija’ u miru pobijedila!? … (kad kažem rakija, mislim na protuve)

      • Vacca, the mljac

       Dragi moj Vrancek. Pajdo, splitski redikul bi govorio: – Pičke i ribe nemere nestat.
       Protuva, dodao bih – isto.

      • peppermintt

       e vaca viš imali ste prigodu na vrime “osvitlat obraz ” ali niste pa van sad ne vridi lajat na misec tj na kradeze
       enivej, kad ste zasili tribalo je napravit bilance nastanka duga i objavit ga lipo
       al niste …….

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       … upravo tako! famozni plan 21, pdv 25! sve im je kriv hdz! Jadovi! Nego, ova vlast vrši plansko uništavanje svega Hrvatskoga! To je jasno vidljivo!

      • Vacca, the mljac

       Uffff.

      • Složio bih se s tobom u ovim nekim stvarima! No ipak me muči jedna nepravda!… Recimo da se primjetiti da se metoda pendrek po rebrima, i noga u bubrege primjenjuje samo na ove kradane sa sitnijim iznosima.. dok recimo za kradane sa šesteroznamenkastim i višeznamenkastim priskrbom se ta metoda ne rabi!,.. na njih se primjenuje metoda mučenja: takozvano češkanje i lizanje jaja, dobrotvorni rad u vidu guljenja dva kila krompira i prisilno igranje golfa bez električnog automobilčića. neki čak nose super teške olovne narukvice i radijus kretanja im je smanjen na 10000 kilometara, tako da ne mogu na Aljasku u lov na egzotičnog medu!

      • Vacca, the mljac

       Vrancek moj, nije ti banana ripabljik di rastu banane, nego tamokarce di majmuni žive ka bogovi.
       – Teoretski, banana bi republjik mogla bit na Sjevernom polu. Of kos i na Južnom.

      • banana ili bumerang ripabljik nije niti australija! Ima Aboridžina tu meni blizu, cirka 30 km zračne linije, a nedavno je uočen i jedan Apač, maskiran sa kaubojskim šeširićem a nema ni brkova! Oće li nam se Bumerang Ripabljik obit o glavu !?

      • Vacca, the mljac

       A, šta smeta? – Ionako ste mrtvi.

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       neka nam bar kosti u miru počivaju… Neka počivaju na Našoj zemlji, pod našom krvlju hranjenom stoljetnom Hrastovinom i mirisnim Jasenom i Grabom… Neka nas ne spaljuju u krematorijima… Izborit ćemo se bar za to da nam se za grobove znade! Možda nekad netko sviću zapali

      • peppermintt

       nego vaca di zamače onaj bivši ministar turizma što je zamrčio lovu na zemljištu ?sad na miru negdi šoldi broji.

      • Vacca, the mljac

       Pitaj ga, meni nije ništa da.

      • peppermintt

       a je more bit nama je sve to pribacio vamo u ercegovinu, odo vidit morebit je već stiglo

       :)))))

      • Vacca, the mljac

       Čuj, štošta je prelazilo granica. – Ja sam za sve ima carinsku dekleraciju.

      • peppermintt

       hehe ja isto posebno one “male” igračkice na jarbole i njihovi motorini
       hahah ne mogu odolit ne bocnit 😉
       a što relativiziraš lopovluke od koalicijskih ?

      • Vacca, the mljac

       Za pizdune i kradljivce iman manje razumjevanja od ikoga. – Ja živim od svog rada i pameti.
       – Ako san u išta siguran to je da ne postoje naši lopovi.
       Nego samo lopovi.

       Best regards.

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       da.. Riješimo se lopova! More li im se zasolit rep?!

     • peppermintt

      evo sad ćemo plakat za njin vaca, kako je jadničak sam i napušten šmrc…a to što je zamrčio s Račanom Inu to nikom ništ jel ?
      a Centar banku ni ne spominju mediji…

      • Vacca, the mljac

       Čačkalicom?
       – For viks ago, susretnem ja njega u Zagrebu na jednom ručku i upitam na odlasku:
       – Stekao sam dojam da je Vaš slučaj povezan sa slučajem Hernadi…., kakvo je Vaše mišljenje?

       Odgovori dotični (kod vas poznat pod “konspirativnim” imenom Čačkalica:
       – Nemam mišljenje, meni je to otvoreno u lice rečeno, izravno, ne preko posrednika, ili obustava istrage protiv Hernadija, ili opziv presude županijskog suda. To je to!

       A, ti kažeš njihov čovik…. A, čuj šta mi stoka of sitni zub znamo, vi ćete to sigurno bolje znat.

      • peppermintt

       vaca, ja pitam za prodaju Ine 2002. god

      • Vacca, the mljac

       A, šta kažeš na ovu tvrdnju?

      • peppermintt

       ne znam što bi virovala njemu ???

      • Vacca, the mljac

       Viruješ li da je ovo reka meni?

      • peppermintt

       je to virujem 🙂

      • Vacca, the mljac

       Hvala, to je preduvjet za daljnji razgovor.

      • peppermintt

       dobro vaca, znano je da ti je čačko s šeficom zapivao onu:putovi se naši razilaze..
       priča se……
       :)))

      • Vacca, the mljac

       Čuj…

      • peppermintt

       hehe i onda tko li se čačka spominje….
       :)))

      • Vacca, the mljac

       Nema Čačkalice ni u raju, ni u paklu. – Nema ni još “ćaćkalica”.

      • peppermintt

       niš te ne kontam što je je :)))

  • RAZBIBRIGA:

   Sinoć lopov ušao u moju kuću i traži pare.

   Ja se probudio i počeo da tražim s njim.

   Smijeh je najbolji lijek!

   Gatara gleda Muji u dlan.
   – Mmm… Stoji vam neki put…
   – Jes’ vala! Neki put mi stoji, a neki put ne!

   Kad prelazite cestu, uvijek gledajte automobile a ne na semafor!
   Semafori rijetko kad udare čovjeka.

   Plivaju Mujo i Suljo Tihim oceanom, kad odjednom Suljo počinje vikati:
   – Upomoć, Mujo, upomoć, udaviću se !
   Na to će Mujo: – Pssssst, šta se dereš, ovo je Tihi ocean…

   Juri bik Muju oko kuće.

   Fata mu kaže:- Ne trči tako brzo, dobićeš infarkt.
   – Bolje i infarkt, nego tele – kaže Mujo.

   Kaže Mujo Sulji: – Suljo, ti si pravi magarac, samo ti još trebaju rogovi !
   – Pa odakle, bolan, magarcu rogovi, magarac nema rogove!

   – E, onda ti ništa ne fali…

   Što je vrhunac bankrota??
   Kada uđeš u kineski dućan i kažeš: – “Ništa, samo gledam!”

   Vrhunac pijanstva: uđeš u taxi…
   Taxista te pita: “Gdje ćemo”

   a ti odgovaraš “Šta te briga!!!???”

   Studije su pokazale da 90% žena voli muškarce u roza majicama.
   Ironično je to da 90% muškaraca u roza majicama ne voli žene!

   Leže dva luđaka na trbuhu i pjevaju.

   Odjednom se jedan od njih okrene i nastavi pjevati.
   E, zašto si se okrenuo?
   Pa, druga strana ploče!

   Kako Zagorci vele kad nešto rade?
   – Delam.
   A Splićani?
   – Dilam.

   Dolazi doktor do zabrinutog pacijenta.

   Pita pacijent: “Doktore što mi je?”
   A doktor će: “Ne znam, ne znam..”
   – “A kad ćete znati?”
   – “Sutra, nakon obdukcije.”

   Mujo nazove Fatu iz Njemačke:

   – Fato, jesi to ti, ljubavi moja?
   – Jesam, jedini moj, a tko je to?

   U supermarketu prilazi Mujo zgodnoj curi:
   – Oprostite, negdje mi se izgubila žena.
   – Pa kakve to veze ima sa mnom?

   – Ajmo malo pričati. Obično se odmah pojavi čim priđem kakvoj
   zgodnoj ženskoj.

   Nosi Fata peglu čaršijom.
   – Šta će ti, bona, pegla – upita je Mujo.
   – Ma, jebeem ti peglu! Svaki dan kad izađem iz kuće kontam jesam

   isključila peglu, nisam isključila peglu!

   Razgovara Fata s prijateljicom:

   – Fato bona, čujem da si se razvela od Muje?
   – Jesam, tretir’o me k’o psa!

   – Jel’ stvarno?!
   – Jes’, htio je da mu budem vjerna!

   Pitali Muju da li vjeruje u ljubav na prvi pogled?
   “Naravno da vjerujem”, kaže Mujo.
   “Pa zar stvarno misliš da bi’ oženio Fatu da sam je pogled’o drugi

   put?”

   • Crnostrig

    :)))) bravo Milane.. nek se netko sjetio da baci malo šale! :))

  • RAZBIBRIGA:

   Sinoć lopov ušao u moju kuću i traži pare.

   Ja se probudio i počeo da tražim s njim.

   Smijeh je najbolji lijek!

   Gatara gleda Muji u dlan.
   – Mmm… Stoji vam neki put…
   – Jes’ vala! Neki put mi stoji, a neki put ne!

   Kad prelazite cestu, uvijek gledajte automobile a ne na semafor!
   Semafori rijetko kad udare čovjeka.

   Plivaju Mujo i Suljo Tihim oceanom, kad odjednom Suljo počinje vikati:
   – Upomoć, Mujo, upomoć, udaviću se !
   Na to će Mujo: – Pssssst, šta se dereš, ovo je Tihi ocean…

   Juri bik Muju oko kuće.

   Fata mu kaže:- Ne trči tako brzo, dobićeš infarkt.
   – Bolje i infarkt, nego tele – kaže Mujo.

   Kaže Mujo Sulji: – Suljo, ti si pravi magarac, samo ti još trebaju rogovi !
   – Pa odakle, bolan, magarcu rogovi, magarac nema rogove!

   – E, onda ti ništa ne fali…

   Što je vrhunac bankrota??
   Kada uđeš u kineski dućan i kažeš: – “Ništa, samo gledam!”

   Vrhunac pijanstva: uđeš u taxi…
   Taxista te pita: “Gdje ćemo”

   a ti odgovaraš “Šta te briga!!!???”

   Studije su pokazale da 90% žena voli muškarce u roza majicama.
   Ironično je to da 90% muškaraca u roza majicama ne voli žene!

   Leže dva luđaka na trbuhu i pjevaju.

   Odjednom se jedan od njih okrene i nastavi pjevati.
   E, zašto si se okrenuo?
   Pa, druga strana ploče!

   Kako Zagorci vele kad nešto rade?
   – Delam.
   A Splićani?
   – Dilam.

   Dolazi doktor do zabrinutog pacijenta.

   Pita pacijent: “Doktore što mi je?”
   A doktor će: “Ne znam, ne znam..”
   – “A kad ćete znati?”
   – “Sutra, nakon obdukcije.”

   Mujo nazove Fatu iz Njemačke:

   – Fato, jesi to ti, ljubavi moja?
   – Jesam, jedini moj, a tko je to?

   U supermarketu prilazi Mujo zgodnoj curi:
   – Oprostite, negdje mi se izgubila žena.
   – Pa kakve to veze ima sa mnom?

   – Ajmo malo pričati. Obično se odmah pojavi čim priđem kakvoj
   zgodnoj ženskoj.

   Nosi Fata peglu čaršijom.
   – Šta će ti, bona, pegla – upita je Mujo.
   – Ma, jebeem ti peglu! Svaki dan kad izađem iz kuće kontam jesam

   isključila peglu, nisam isključila peglu!

   Razgovara Fata s prijateljicom:

   – Fato bona, čujem da si se razvela od Muje?
   – Jesam, tretir’o me k’o psa!

   – Jel’ stvarno?!
   – Jes’, htio je da mu budem vjerna!

   Pitali Muju da li vjeruje u ljubav na prvi pogled?
   “Naravno da vjerujem”, kaže Mujo.
   “Pa zar stvarno misliš da bi’ oženio Fatu da sam je pogled’o drugi

   put?”

   • Laktashenko Shumski Shtrumph

    :)))) bravo Milane.. nek se netko sjetio da baci malo šale! :))