Pratite nas

Pregled

Ivan Anušić: Demografsku obnovu ostvariti strateškim, a ne populističkim potezima

Objavljeno

na

Kandidat HDZ-a za osječko-baranjskog župana Ivan Anušić izjavio je u ponedjeljak u Osijeku kako se demografska obnova ne može ostvariti populističkim potezima, već višegodišnjim strateškim i sustavnim mjerama, vrijednim 40 milijuna kuna, koje planira pokrenuti ako na izborima dobije povjerenje građana.

Na predstavljanju akcijskog plana demografske obnove Anušić je rekao da ta županija svake godine bilježi negativni prirodni prirast od 1.600 osoba, ne uključujući one koje su se iselili s ovoga područja, zbog čega je po demografskoj slici, najlošija u Hrvatskoj.

Stoga priprema paket mjera vrijedan 40 milijuna kuna koji se želi potaknuti demografska obnova, među kojima je sufinanciranje kamata, ne samo za kupovinu prve nekretnine nego i polovnih nekretnina, kuća i stanova, posebice u ruralnim dijelovima županije, u kojima se bilježi najveći odljev stanovništva.

Najavio je poticaje za mlade poljoprivrednike i poduzetnike, povećanje naknade za novorođenu djecu, povećanje dostupnosti vrtića i škola, u svim dijelovima županije.

Kao jednu od mjera Anušić je istaknuo besplatnu prehranu za svu djecu u vrtićima i osnovnim školama, za što će se iz proračuna izdvojiti 30 milijuna kuna, tako što će se hrana nabavljati od domaćih OPG-ova.

Na taj način, smanjit ćemo izdatke obiteljima, djeci osigurati zdravu i kvalitetnu prehranu i istodobno poticati razvoj OPG-a s područja Osječko-baranjske županije, poručio je Anušić.

Dodao je kako na ovaj način želi pokazati da županija treba funkcionirati kao samoodrživ sustav, u kojemu jedni druge trebaju podupirati, te da se demografska obnova može ostvariti samo sustavnim mjerama.

Podsjetio je kako 12 godina kao načelnik vodi općinu Antunovac, u kojoj su prekinuti negativni demografski trendovi i to je danas jedina općina u županiji koja ima pozitivan prirodni prirast i bilježi porast broja stanovnika. Stoga drži da to može napraviti i u Osječko-baranjskoj županiji.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Oglasio se DORH: Provodi se pretraga kod 15 osoba

Objavljeno

na

Objavio

DORH se oglasio o policijskoj akciji u Kulmerovim dvorima.

“Povodom interesa i upita predstavnika sredstava javnog priopćavanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, odgovora kako je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije odnosno u tijeku su izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja.

Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku.

Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.

Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke, državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama”, stoji u objavi.

Policija rano jutros počela s pretresima u Todorićevim Kulmerovim dvorima

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Policija rano jutros počela s pretresima u Todorićevim Kulmerovim dvorima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hrvoje Krešić/N1)

Zbog afere Agrokor od ranog jutra krenuli su pretresi na više lokacija. Policija je između ostalog ušla u Kulmerove dvore Ivice Todorića.

U tijeku je pretres doma bivšeg šefa financija Agrokora, Ivana Crnjca.

Rano jutros krenula je Akcija Agrokor. Državno odvjetništvo već mjesecima provodi izvide, a jutros nešto prije 6 sati – policija je stigla u Kulmerove dvore, rezidenciju Todorićevih.  U kompleks Kulmerovih dvora ušla su dva policijska i dva osobna vozila, a jedno stoji ispred ograde. U Kulmerove dvore stigli su Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, odvjetnici Ivice Todorića.

Policija je ušla i u kuću Ivana Crnjca na Šestinskom vrhu te kuću Ljerke Puljić izvršne dopredsjednice Agrokora. Crnjac je bivši član Agrokorove uprave i bivši izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala.

Prema dostupnim informacijama, Ivica Todorić nije u Hrvatskoj. Todorić se jučer na blogu oglasio čak četiri puta. Upitao je hoće li Vlada nacionalizirati i Lidl jer je Schwartz grupa u Hrvatskoj već sada veća od Konzuma, koji je u potpuno neravnopravnoj tržišnoj utakmici parirao najvećim europskim lancima. Ponovno iznosi optužbe na račun Martine Dalić i kaže kako je lex Agrokor učinio golemu štetu koncernu. Proziva i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kojega pita kako zna da će DORH pokrenuti istragu protiv njega. Todorić također prijeti novim kaznenim prijavama i sumnja u neovisnost revizije Price Water Housea.

Dok Ivica Todorić svoj blog redovito puni novim objavama – i dalje se postavlja pitanje odgovornosti tvrtke koja je prije obavljala reviziju za koncern, zbog golemih nepravilnosti u njegovim bilancama. Mnogi dioničari i investitori dovedeni su u zabludu.

facebook komentari

Nastavi čitati