Ivan Anušić ekskluzivno za Kamenjar: ‘Opravdanje i kukanja nikome neće staviti kruh na stol’

0

Ivan Anušić rođen je u Osijeku 13. listopada 1973. godine. Aktualni je saborski zastupnik u drugom mandatu te predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane. Član je  predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, načelnik Općine Antunovac, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i budući župan Osječko-baranjske županije. Dragovoljac je Domovinskog rata i kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade prošao je brojna ratišta u borbi za hrvatsku neovisnost. Uoči lokalnih izbora ekskluzivno za portal Kamenjar.com, s gospodinom Anušićem razgovarao je naš Ante Rašić:

Koliki Vam je izazov kako političaru tako i kao osobi, preuzeti vođenja županije, koja je devastirana i opustošena u svim segmentima.

Isto ste mi pitanje mogli postaviti i prije 12 godina kad sam se kandidirao za načelnika Općine Antunovac. Upravo je tada, kao i sada, moja nit vodilja bila želja za boljim, želja da napravim nešto konkretno za svoju obitelj i generacije koje ostaju iza nas. Od Općine Antunovac sam s timom entuzijasta krenuo u temeljiti i strateški oporavak od komunalne infrastrukture, preko Gospodarske zone, škole i vrtića pa sve do turizma, koji odnedavno razvijamo u našoj općini koja zapravo nikad nije bila turistička. No treba prepoznati potencijale i imati viziju. Iz istih se razloga kandidiram za župana jer smatram da Osječko-baranjska županija može i mora bolje. Danas, 12 godina kasnije iza sebe imam i opipljive rezultate, puno više iskustva i jednaku želju da pokrenem stvari s mrtve točke. Siguran sam da će Slavonci i Baranjci to prepoznati i pružiti mi priliku da zajedno okrenemo smjer kojim ide naša županija. Siguran sam kako će se rezultati vidjeti već u prvoj godini mog mandata, jer Osječko-baranjska županija godinama stagnira i zbog tog smo na začelju prema brojnim pokazateljima. Zato mislim da nam je promjena nužna.

Spomenuli ste stagnaciju, no Osječko-baranjska županija ne sam oda stagnira nego je doživjela, kako kažu demografi – demografski slom. Kako to promijeniti?

Ono što prvo svakome padne na um i kako se inače skupljaju politički bodovi je podizanje iznosa dara za dijete i druge populističke mjere. Neću će voditi populizmom jer u politici ne volim populizam, primitivizam i nepravdu. Najmanji je problem podići iznos dara za dijete. Ono što ja želim postići u Osječko-baranjskoj županiji je osigurati  gospodarsku stabilnost tako da svi oni koji se odluče roditi i odgajati dijete u Slavoniji i Baranji ne pitaju za taj iznos jer mogu s primanjima koja ostvaruju od svog rada osigurati djetetu kvalitetno odrastanje. Pokrenut ćemo gospodarstvo, poljoprivredu, osnažiti turizam i osigurati jednaku dostupnost vrtića i osnovnih škola u svim krajevima naše županije. Moj program je javno dostupan na Internet stranici www.ivananusic.hr, vrlo je pregledan i podijeljen po segmentima tako da svatko može pronaći upravo ono što ga zanima.

Vaš program je prilično opširan, sadrži više od 300 projekata i jedini ste kandidat koji uopće ima javno dostupan program.

Program smo radili od jeseni prošle godine i na njemu je radio tim stručnjaka koji znaju kako projekte provesti u djelo. Svi naši projekti su u skladu s Projektom Slavonija i s nacionalnom strategijom razvoja. Naglasit ću samo neke jer bi nam trebalo puno vremena čak i da se samo dotaknemo svih segmenata, a kamoli projekata. Regionalni centar za skladištenje voća i povrća, takozvana ULO hladnjača je nešto što bi riješilo dobar dio problema naših malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača. Kad bi imali gdje skladištiti robu, mogli bi čekati povoljniju cijenu na tržištu. Ovako su osuđeni čim uberu plodove prodavati ih otkupljivačima koji su svjesni nemoći poljoprivrednika i onda ruše cijene. Ne mogu razumjeti zašto je ULO hladnjača još uvijek „u ladici“ u Županiji i zašto se svi neuspjesi pripisuju Vladi RH, ministarstvima i nekom trećem. Imamo istu županijsku vlast 8 godina, u međuvremenu se nacionalna vlast mijenjala tri puta i mi i dalje slušamo da njih Zagreb ne voli, da ih stopira i tako dalje. Meni ne stopira i nije me nitko uspio stopirati u Općini Antunovac, pa neće ni u Županiji. Ako ne znate kako se radi, pustite one koji znaju i koji su pokazali da znaju. Opravdanja i kukanja nam nikome neće staviti kruh na stol. Nadalje, navodnjavanje je dio poljoprivredne infrastrukture koja je poljoprivredne regije susjednih zemalja pozicionirala visoko na tržištu. Svi znamo koliko je ono potrebno za poljoprivrednu proizvodnju I onda vam dođe ministar Tolušić i kaže kako Osječko-baranjska županija nije uzela potpuno bespovratna sredstva za navodnjavanje. Nakon toga se aktualni župan pravda na način da krivnju spušta na načelnika Općine Ernestinovo. Kad ga pitate zašto sustav za navodnjavanje u Gatu koji smo platiti 40 milijuna kuna stoji obrastao u korov, tu će vam odgovoriti da je kriva HDZ-ova Vlada otprije deset godina. Mogao bi u nedogled nabrajati izgovore koje slušamo posljednjih dana. To nije moj princip rada. Želim preuzeti županiju i okrenuti ju u pozitivnom smjeru. Želim stvarati da iza nas nešto ostane, ne želim se za četiri godine pravdati onima koji su me birali.

Kako provesti sinergiju između urbanih i ruralnih dijelova županije, te tu istu sinergiju uklopiti i u zeleno –  plavu transverzalu, odnosno pojačati učešće  slavonskog sela i gospodarstva u  hrvatskoj turističkoj ponudi.

Gotovo da ste i odgovorili na pitanje. Moramo biti prvenstveno samoodrživi. Najbolje je to objasniti na primjeru besplatne školske prehrane koju ću, postanem li župan, osigurati za sve osnovnoškolce. Obrok koji dobiju u školi financirat će županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave, tako ćemo roditeljima uštediti nešto novca i ono što je puno važnije zdravije ćemo hraniti našu djecu. Sva hrana koja dođe u školske kantine bit će sa slavonskih i baranjskih polja. Na godišnjoj razini riječ je 32 milijuna kuna. Taj će novac ići OPG-ovima koji će hranu proizvoditi i tako ćemo zaokružiti priču. Kad osiguramo osnovnu poljoprivrednu infrastrukturu, naši će poljoprivrednici biti konkurentni na tržištu, a dio njihovih proizvoda moramo plasirati na druga hrvatska i europska tržišta. Nedostaje nam mobilnosti i energije. Naš župan kaže kako on neće čekati pred vratima ministra. To nije ispravan stav, ne smijemo se stavljati jedni iznad drugih i gledati tko je koga zvao. Moramo imati svi isti cilj i staviti potrebe Slavonaca i Baranjaca ispred sebe. Ja nemam problem s tim da obilazim ministarstva, pa čak ni turističke destinacije na obali s ciljem promocije naših autohtonih slavonskih proizvoda.

Na koji se način može povećati turistička ponuda Osječko-baranjske županije?

Potencijali su nebrojeni i opet ponavljam nedovoljno iskorišteni. Ne možemo sebi pripisivati zasluge pojedinaca koji su svoju viziju pretvorili u djelo i danas su uspješni turistički djelatnici te govoriti kako nam cvijeta turizam u Baranji. Turizam u Baranji, ali i širom Osječko-baranjske županije može biti jedna od glavnih grana gospodarstva, jer s obzirom na naše resurse možemo turiste primati barem deset mjeseci u godini. Zato treba otvoriti Ured za razvoj kontinentalnog turizma koji bi koordinirao i strateški planirao sve sudionike turističke ponude, ali i smjer kojim želimo da ide turizam u Osječko-baranjskoj županiji.

Koristimo li OBŽ dovoljno vodene resurse?

Ma nema tog resursa koji je iskorišten kod nas. Zato sam siguran da će se s pravom promjenom rezultati vidjeti već u prvoj godini. Potencijali Drave su gospodarski i turistički, a o Dunavu da ne govorim. Područje Erduta na primjer, s tri je strane okruženo Dunavom, a o projektu navodnjavanja voćnjaka s tog područja još uvijek ni riječi. Prošle godine je bio natječaj Ministarstva turizma o uređenju riječnih obala, ja ne vidim da se lijeva obala Drave u Osijek uređuje.

Kako ste zadovoljni kampanjom te kakav rezultat očekujete u prvom krugu.

Pobjedu naravno. No sve je izglednije kako ćemo zbog velikog broja kandidata u prvom krugu ipak aktualni župan i ja u drugi krug. Kampanja je do sad bila korektna, kandidati su koristili resurse koji su im na raspolaganju i bez obzira što to nije uvijek moralno, ipak je dozvoljeno. Kad nastupate s pozicije župana, onda imate više medijskog i svakog drugog prostora. No, s druge ste strane potpuno „ogoljeni“ pred javnošću jer što god aktualni župan pričao i kako god nastojao opravdati negativne trendove i loš smjer kojim županija ide posljednjih 8 godina, oni ostaju vidljivi. Jasno je da su gradovi i sela Osječko-baranjske županije sve prazniji, jasno je kako su OPG-ovi naše županije najzaduženiji te kako smo doživjeli demografski slom. Siguran sam da će Slavonci i Baranjci prepoznati moju želju za promjenama i da ćemo za nekoliko dana okrenuti smjer kojim ide Osječko-baranjska županija. Općina koju sam vodio 12 godina ima najveći demografski rast u županiji koja bilježi najveći demografski pad. To je jasan pokazatelj da se može bolje, a ja sam spreman uložiti sve svoje znanje, iskustvo i energiju da to zajedno sa Slavoncima i Baranjcima učinimo i u Osječko-baranjskoj županiji.

Ante Rašić/Kamenjar.com

facebook komentari