Ivan Hrstić: Bez Plenkovića HDZ već ne bi bio na vlasti

91

Haenesovci su se prvi ukrcali na Titanic neposredno nakon navodne havarije. Štromar u kabinu prvog razreda, Vrdoljak se privremeno prikrio negdje u potpalublju. Vesna Pusić u brazdi Titanica i dalje vesla, ali čeka Carpathiju kojoj je davno prije poslan signal da je pokupi na putu prema East Riveru. Ona otvoreno priznaje da se posve svjesno uklonila kako bi svima olakšala prekrcaj, piše Ivan Hrstić / Večernji list

Ispada da su svi ključni narodnjaci sve znali, osim kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba koju su do zadnjeg trenutka ostavili u – mraku.

Orkestar i dalje svira kao da se ništa nije zbilo. Je li uopće bilo nekakvog ledenjaka, ili je sve dio nekakva igrokaza? Je li nam se sve samo snilo? Ako ima iznenađenja, ono je u tome što Predsjedništvo HNS-a nije odmah zagrizlo na “ponudu koju se ne može odbiti” te da je zbog lomljenja pojedinačnih ledenjaka otpora bio nužan dramatski preokret na središnjem odboru.

Možda je najzanimljivije saznanje da, za razliku od sveraširene uvriježene predodžbe o HNS-u koji nije radikalan ni u čemu osim u svojem klijentelizmu, možda ipak ima u toj stranci onih koji nisu spremni prihvatiti bilo koju vlast samo radi vlasti i probitka.

Pretpostavimo da su iskrene reakcije onih koji ovih dana režu članske iskaznice, no, retorika onih koji ostaju posve je u skladu s onim što sam tjednima najavljivao: dolaze nam spasitelji, superjunaci koji su, eto, spremni žrtvovati i stranku i vlastite interese, sve samo kako bi spasili naciju! Svoje usluge uvijek su znali naplatiti. No, na računu koji će biti ispostavljen Andreju Plenkoviću neće biti samo materijalni izdaci koje ionako uvijek na koncu plaćaju porezni obveznici. Cijena bi mogla biti gubitak povjerenja onog dijela birača koji HDZ tradicionalno biraju prema ideološkom ključu.

Nakon ovog na hrvatskom političkom tržištu sve je moguće, pa i velika koalicija. Zapravo, ovo već jest nekakva mala velika koalicija! Neki već govore da je potpisom na koaliciju s HNS-om Plenković zapravo – ubio HDZ. Na prvi pogled tvrdnja nema mnogo smisla kad je svima posve očito da Plenković stranku vodi iz pobjede u pobjedu. Ako ga birači nisu htjeli kazniti zbog smjene Mostovih ministara, onda je malo vjerojatno da će ga kazniti zbog koalicije s HNS-om. Ono što izgubi na desnici, mogao bi nadoknaditi na političkom centru.

No, ovo nije samo pitanje golih brojki, već i kohezivne snage HDZ-a. Ukloni li se nacionalni naboj i ideološka potka, pitaju mnogi, što onda ostaje osim golog instinkta održanja na vlasti? Kad bi umjesto toga stranka ostala počivati samo na volji za moć i profit, ne bi li se time HDZ samo pretvorio u jedan – veliki HNS?

Unatoč tome što se HNS na vlast vraća dramatično razvodnjen, u dijelu HDZ-a mnogi i dalje ne dvoje u njegovu ekstremnu toksičnost, pogotovu oni koji vjeruju da ga Plenković svjesno koristi kao sredstvo za dubinsko mijenjanje vlastite stranke. Na sličan je način zapravo Zoran Milanović ubio SDP. Velikodušnim poklanjanjem mandata HNS-u i asimiliranjem u njihove kvaziliberalne paradigme, Milanović je oslabio temelje SDP-a te u korijenu iščupao bilo kakvu šansu za transformaciju u modernu socijaldemokratsku stranku, što im je jedino moglo osigurati budućnost.

Oni koji u HDZ-u u ovom trenutku Plenkoviću rade o glavi lijepeći mu vulgarne etikete kao da je riječ o najcrnjem neprijatelju odbijaju priznati realnost da bez njega stranka ne bi bila na vlasti te da bi u Banskim dvorima ponovno sjedio Milanović. Čak ni činjenica da se Vesna Pusić na vrijeme izmaknula iz jednadžbe iz njih ne može izbiti uvjerenje da je Plenković već odvukao stranku – u samo srce tame.

Sanader bi na Plenkovićevu mjestu znao sve to prikazati kao trijumf nacionalno obojenog HDZ-a, no Plenković nema volje ni smisla za takav ritualni team building. Uskraćivanjem te duševne hrane članovima svoje stranke, birokratski cijepljen od svakog, a pogotovu nacionalno obojenog trijumfalizma, Plenković možda ne shvaća do kraja koliko zapravo dugoročno slabi temelje svoje stranke, dok je pak potpuno neizvjesno u kojem smjeru će završiti pokušaj transformacije HDZ-a u stranku koja ne bi stršala u obitelji europskih pučana. Održive politike bez ideologije ne može biti.

U tom smislu, “povratak” Davora Ive Stiera u unutarnjopolitičke vode može biti vrlo dobrodošao događaj u HDZ-u, naravno, ako se ne pretvori u sukob ega i ako mu uspije zadržati mjesto političkog tajnika. Stranka očito očajnički treba sve one koji su spremni raditi na obnovi njezina temeljnog ideološkog softvera i nacionalnog naboja koji su njezino vezivno tkivo i bez kojega – u onom pozitivnom smislu više nikad ne bi mogla biti ono što je bila.

Ivan Hrstić / Večernji list

 

facebook komentari

 • Gospon Jura

  Ha ha HDZ na vlasti… veću idiotariju nisam pročitao, kak je na vkasti akk svi yugopartijskj direktori stoje na svojim mjestima i deseci tisuća uhljeba koje su posijali, pivršno pivedaš Hrstiću.

  • Maks

   Napisao je istinu, da nije Plenkovica vladali bi Stazic, Petrov, Maras, Bulj, Jovanovic, Grmoja , Pernar i takva zgadija

 • Istina

  Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

  • Maks

   Pa smij se tko ti brani, to vam je jedina utjeha. Hrstic je jedan od malo sposobnih i pozitivnih novinara, koje Hrvatska ima

   • Istina

    Kome to nama?

    • Maks

     Kojima ne odgovara Hrsticev clanak

     • Istina

      Što se mene tiče, ne radi se o tome je li mi nešto odgovara ili ne, nego se radi o tome da je njegov članak obični ispirač mozgova kakve smo imali i u vrijeme Jugoslavije.

     • Maks

      Nije.

  • Sivooki

   Još jednom pročitaj kraj teksta…

   • Istina

    Nitko nije naivan da nasjedne na ovo, pogotovo na ovo na kraju teksta. Sve to dobro zvuči, ali pitanje je, je li to to ili se iza brda nešto drugo valja.

    • Diana Majhen

     sve je podložno manipulaciji. da ja npr objavljujem tekst g hrstića, ja bih izvukla ovo što sam citirala i stavila na vrh, prigodan naslov i da vidiš 🙂

     • Paulaner Paulaner

      Ee Diana, sad mi sinu ideja, nebi bilo lose jedan clanak o manipulacijama. To je jako bitno da se nagalsi i da se o tome govori.
      Da narod bolje razumije kako se sve moze izokrenuti i izmanipulirati, ne bi mnogi nakon Plenkovica intervjua svrastavali Hasanbegovica i Brunu u tabor sa SDPeom.

     • Diana Majhen

      znam mnoge sjajne pisce koji o tome pišu već dugo vremena. na žalost, čini mi se kako ih malo tko shvaća

     • Dusko Besenic

      Točno…to je jedan od najneuspješnijih poslova,objasniti “narodu” šta je istinski dobro,a šta ne.Ali zato dobro pripremi neku “masnu” laž ili podvalu i progutaju to iz prve i poslije im probaj to izbiti iz glave!

     • Istina

      Ništa čudno. Zar Adam i Eva u Edenskom vrtu nisu povjerovali zmiji, a ne Bogu. Puno je lakše povjerovati u laž, nego u istinu. Pogotovo ako istina boli.

 • Sivooki

  “Održive politike bez ideologije ne može biti…”

  • Maks

   Ne moze??? Ovo koji su odbacili ideologiju poput mobsta i zivog zida su blizu 20% i koaliraju sa SDPom.

  • Istina

   HDZ je promijenio ideologiju.

   • rođeni

    nije, zna za se, u se, na se i poda se
    sad su još k tome progresivni, NJONJO je uvijek bio, LGBTQ su dodali

    • Istina

     Kad usporedimo HDZ prije 2000. i nakon 2000. godine, mmislim da je i te kako HDZ promijenio ideologiju. S ovom današnjom “ideologijom” HDZ-a, danas ne bi bilo Hrvatske.

     • rođeni

      to jest, ali kako sam reko u drugom komentaru, od sanadera traje krivi smjer
      tj. od smrti prvog predsjednika, koji je propustio lustrirati beštije i razmahale su se

     • Istina

      Pa to i jeste od 2000. godine.

    • Maks

     Najbolji ste vi ste vi MoBstovci – Koalicija Stazic – Petrov- Maras – Bulj – Jovanovic – Grmoja , Glasovac – Panenic koji bi Sorosov “univerzitet doveo u Hrvatsku – petokolonaski trolovi poput tebe.

 • Omnes Omnibus

  HDZ je doživio privatizaciju na hrvatski nacin: Mudro rukovodstvo se pretvorilo u političke tajkune stranke (s apsolutnom vlašću). To će završiti uništenjem stranke ili u najboljem slučaju vertikanim cijepanjem gdje će Plenković, jednoglasno predsjedništvo, njegovi gremlji i Jandrokovići otići na lijevo, svo ono ispod na desno. Što prije, to bolje.

  • rođeni

   ne vjerujem da će tako biti, puno je veći postotak masonerije u hdzu, nije to samo vrh

 • Dusko Besenic

  Ako uspijete isključiti mozak sigurno ćete se diviti Plenkoviću,a pljeskati Hrstiću za ovaj plenkovićoljuban tekst.Zašto isključiti mozak? Pa,da ne mislite o svim POLITIČKIM potezima druga Plenkovića.
  Biser ovog teksta,koji, svijesno ili ne,manipulira činjenicama i nudi netočne zaključke,je zaključak g.Hrstića da “što Plenković izgubi na desnici,mogao bi dobiti na centru”??? Pa,zašto je Plenković izabran za šefa HDZ-a? Zar da mijenja stranačku ideologiju i političku orijentaciju? Ne daj bože da je vodio HDZ od ’90-ih,danas bi bili,u najboljem slučaju,pokrajina u Velikoj Srbiji !

  • Istina

   Ne bi bili ni pokrajina. Uopće nas ne bi ni bilo. Najvjerojatnije,opet bi morali prema Austriji.

   • Dusko Besenic

    Zato sam i napisao “u najboljem slučaju” :))!

  • Vladimir Dananić

   Da, Plenković je upravo zato izabran za predsjednika stranke da mijenja ideologiju te stranke. Pozivanje na nedavnu povijest ne pomaže. Nema smisla tugovati nad time što je HDZ nekada bio. Bio je to što je bio samo zbog Predsjednika Tuđmana. Nema Tuđmana, nema ni HDZ-a što ga je vodio Tuđman. O tome što bi bilo da je bilo također nema smisla razpravljati.

   • Dusko Besenic

    Da,može se i tako rezonirati,ali kuda bi vodio takav rezon?! Misliš li na isti način i o Isusu….bilo ga,a nema ga više,pa…. Reći ćeš neumjesna usporedba…možda,ali samo koliko i tvoj rezon po pitanju “bio jednom jedan Tuđman i jedan HDZ,ali….” SVE ono što vrijedi treba sačuvati i njegovati,a ovu udbašku podvalu koju nam servira Plenković sa njome neka se zadovolje oni kojima odgovara.Vidjeti će se na parlamentarnim izborima šta hrvatski narod misli o tome? Ako se dogodi da se to narodu sviđa,mislim,dovoljnoj većini,onda neka im bude tako kako žele. Ne mora značiti da sam ja u pravu i da je moje mišljenje ispravno,ali za MENE to što sada Plenković kreira,nije domoljublje i nije u interesu Hrvatskog naroda,a ne bi bilo prvi puta u našoj povijesti,da većina nešta izglasa protiv vlastitih interesa.Moj stav je takav,pa makar bio potpuno usamljen u tome.
    P.s. netočna ti je tvrdnja da je Plenković izabran da mijenja ideologiju stranke! To jednostavno nije istina….to je udbaški zadatak koji vrijedno ispunjava! Živi bili,pa vidjeli.

    • Vladimir Dananić

     „Ako se dogodi da se to narodu sviđa,mislim,dovoljnoj većini,onda neka im bude tako kako žele.“

     Napisao si „dovoljnoj većini“ a ne nadpolovičnoj, kako bi trebalo. Sada ću samo reći što mislim:
     Ako uskoro budu izbori, i ako na čelu HDZ-a bude Plenković, dobit će dovoljnu većinu, ne i nadpolovičnu. Ako na čelu HDZ-a bude tko drugi, netko desniji, dobit će dovoljnu većinu ali manju od Karamarkove. HDZ tada ne će biti na vlasti.

     Ako ne budu izbori, traljava desnica koju mislimo da imamo, a zapravo nemamo ništa, ne će se nikako organizirati jer su nesposobni za organizaciju. Potrošit će vrijeme na natezanje oko HDZ-a i Tuđmana i na kraju će nestati. Treba znati djelovati na birače, a to se ne postiže ponavljanjem fraza oko toga kako je Plenković „udbaški projekt“, kako on osobno želi uništiti hrvatski narod (ovo što je od njega ostalo). Tim se fraziranjem postiže upravo suprotno. Da vidimo, tko se od nas sjeća Šime Đodana i Hrvoja Šošića? Oni su također govorili istinu o tome što se je dogodilo hrvatskom narodu u zadnjih stotinjak godina, Šošić je osnovao i svoju stranku i—pao je u zaborav. Zajedno s Đodanom. Tko se sjeća toga da se je unutar HDZ-a poslije 2000. godine kontinuirano pojavljivalo nezadovoljstvo, da su osnivači HDZ-a (Đuro Perica i ostali) pokušali osnovati frakciju, „istinski HDZ“ i, što se je dogodilo? Pali su u zaborav. Eto. Zaborav čeka i Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića i generala Glasnovića. Premda, generalu ostavljam nekakve šanse.

     • Dusko Besenic

      Razumijem te i u većini toga što si napisao ima istine,mislim,za nas žalosne istine,ali unatoč tome znam,a i ti isto,da se u stvaranje nečega novoga ne može ići sa pesimizmom,bez obzira koliko je baziran na povijesnim činjenicama,nego mora prevladavati optimizam,sa maksimalno uključenim razumom i MOŽDA uspijemo! Za mene su takvi ljudi pravi borci za budućnost i boljitak,oni koji su svijesni mogućeg,pa čak i vjerojatnog,neuspjeha,ali u ime ispravne ideje spremni su uložiti svoj trud.Nisam pristalica čekanja da nam se dogode događaji,sa kojima nismo zadovoljni,već moramo učestvovati i pokušati dati sve što možemo i što znamo,da bi pokušali doći do pozitivnog cilja,jer najlakše je ne činiti ništa osim kritiziranja i filozofiranja na prigodnu temu.
      P.s. to što sam napisao “dovoljnoj većini” tebi je problematično?? Pa zar nije samo po sebi razumljivo kolika je “dovoljna većina”…moj Vlado!

     • Vladimir Dananić

      Najprije ovo–optimisti su samo loše informirani pesimisti.

      Ne možeš govoriti o optimizmu i sijati mržnju protiv Plenkovića. Niti protiv bilo koga drugoga, sve da je i Vesna Pusić na čelu HDZ-a (dobro, ti ionako misliš da ovo o Pusićki i nije daleko od istine). Govoriš o „svjestnosti mogućeg“. Pa to isto govori i Plenković. I on će ti reći da je ovo što je učinio takvo kakvo je zato što je jedino tako bilo moguće. I bit će u pravu. Ništa mu ne možeš predbaciti u tom smislu. I na kraju, provokativno pitanje za tebe–jesi li ti zaista spreman NA SVE uime izpravne ideje?

      P.S.

      Dovoljna većina može biti i to da HDZ dobije 76 mandata, uključivši u to sve ideoložki tebi blizke zastupnike. Smatraš li da bi tada ta i takva većina bila stabilna?

     • Dusko Besenic

      Najprije odgovor na “provokativno” pitanje….spreman sam na sve ŠTO NIJE PROTIV VASTITIH PRINCIPA,MORALA I LJUDSKOG ŽIVOTA. Dio odgovora je za filozofsku raspravu. Što se tiče “dovoljne većine” bila je u kontekstu dovoljne većine volje NARODA,a ne dovolne većine u Saboru! Čitaj pažljivije,jer dovoljna većina volje naroda može dati više nego dovoljnu većinu u Saboru,ne? Inače,volim raspravljati o idejama,a ne besplodno i sitničavo “filozofirati”. LP

     • Vladimir Dananić

      Tko nema dovoljnu većinu u Saboru, nema ni dovoljno jaku vlast. Nevažno je kakva je bila većina u narodu koja je ostvarila stanje većine u Saboru. To isto će ti reći i Trump i Orban i svi ostali. Uzput budi rečeno–takozvani „gerrymandering“ je sasvim legalno i legitimno prijeizborno ponašanje u SAD-u.

     • prepri43

      O tome oni moraju strogo voditi računa i voziti s HDZ-om kao stožernom strankom. Ne smije se dogoditi da preuzmu dio birača HDZ-a i omoguće time povratak crvenih na vlast. To bi tek bila izdaja o kojoj oni sada samo buncaju.Volio bi da nisam u pravu, ali na nekim skorim izborima oni ne bi ostvarili rezultat kakvog očekuju. U Zagrebu niti četvrtinu mrakovog!Dobro si usporedio ono lutanje desnijih frakcija u Hrvatskoj. Još bi se dalo nadodati mnoge. A Plenkovićevo taktiziranje po uzoru na Tuđmana najviše napadaju oni koji se zaklinju na njega. Napadaju njegovo podrijetlo,ljude s kojima se “okružuje” a boje se spomenuti s kim se sve Tuđman morao okružiti da bi ih umirio i neutralizirao.Polovica biračkog tijela ne izlazi na birališta, jer ih politika ne zanima.Ona druga polovica je ključna za dobivanje mandata. Ona se privlači na Plenkovićev način bolje nego na glasnovićev, jer je takvih, koji su izborili hrvatsku slobodu tek nešto oko 1-2% (90.000)! Da je dragovoljaca bilo 200.000 danas bi sve bilo drukčije. I na kraju zašto do sada nije učinjeno ništa, ili jako malo od toga što hoče naši “esihari”?! Pa samo se Plenkovića napada?! Eto sad i Rusi igraju kolo veselo oko njega. Dok je ljevica u rasulu treba to upriličiti i desnici zato su naši antiplenkovićaši Bogom dani za spašavanje lijeve Hrvatske.
      https://uploads.disquscdn.com/images/1eaf811ffed583f156e0c9960ee959134902c4561d70e102f54eab80958823d2.gif

     • Vladimir Dananić

      Neki ljudi su nehotični destruktivci jer nisu u stanju sebe i svoje djelovanje razlikovati od ideologije kojoj pripadaju. Malo je ljudi koji su u stanju, iz taktičkih ili stratežkih razloga, sebe i svoju ideologiju pogledati „izvana“. Tuđman je to bio u stanju i to nam je donijelo dobro. I Plenković pokazuje nešto od takvih sposobnosti. Ovdje, na ovom forumu je Pavković pisao nešto u stilu „pa ako ima toliko branitelja, koji svi zastupaju vrijednosti hrvatskog domoljublja, gdje su? Zašto se to ne vidi po izbornim rezultatima?“ A ne vidi se. Olako se prelazi preko činjenice da je u Zagrebu Mrak dobila previše glasova, toliko da je to strašno i za pomisliti. Izgubila je s vrlo malom Bandićevom prednošću.

      Mislim da se za HDZ ne treba bojati. On se ne će razpasti jednostavno zato što pokazuje svojstva plastičnosti i elastičnosti. Razpadaju se krti materijali kada budu prenapregnuti, elastični se ne razpadaju.

      Evo, imamo i najsvježiji primjer biskupa Košića. On živi u zabludi da 86% ljudi, birača, ne želi to što Plenković čini. To je strašna zabluda, koju bi on sam mogao lako raztjerati ako bi se zapitao zašto je moguć primjer što ga je sam naveo. U Sisku je pobijedila partizanka. Doslovce tako. Košić kaže da je to zato što su se, navodno pod utjecajem Plenkovićeve politike, sukobile dvije „desne“ struje. Ali ako su se i sukobile to NE OBJAŠNJAVA izborni rezultat po kojemu partizanka pobijedi „desnoga“ u drugom krugu. Gdje je tih njegovih 86%? Nigdje. Kakvi su to „desni“ koji se toliko naljute na neke druge „desne“ da „u štruc“ idu dati svoj glas partizanki? Ne osporavam biskupu pravo da javno kaže što misli o političkim događajima. Trebao je ipak malo bolje razmisliti.

 • Diana Majhen

  čini mi se kako je ovaj tekst trebao ići u jednom smjeru, ali je završio u drugom. kod autora je ipak pobijedila želja za istinom i drago mi je radi toga.

  • Dusko Besenic

   Čini ti se??

   • Diana Majhen

    to je moj dojam, da ga citiram: Plenković možda ne shvaća do kraja koliko zapravo dugoročno slabi temelje svoje stranke, dok je pak potpuno neizvjesno u kojem smjeru će završiti pokušaj transformacije HDZ-a u stranku koja ne bi stršala u obitelji europskih pučana. Održive politike bez ideologije ne može biti.

    • Dusko Besenic

     To je samo jedna “ruža” u puno trnja. Mora staviti u tekst i nešta dobro da ne bude previše prozirno i da,pomalo,stvara opći utisak “dobrog” teksta. Lukavo….
     P.s. U prvom čitanju me je zbunilo,pa sam išao pažljivo proanalizirati….zašto.

     • Diana Majhen

      tekst je uvijek najjači prema završnici.

     • Dusko Besenic

      Mogu se do neke mjere složiti s time,ali da te podsjetim na,recimo,tvoje pisanje (a za sebe znaš tko si i šta osjećaš za svoju državu) t.j. dali ti ikada padne na pamet napraviti takvu “kompoziciju” stavova ili si u tome bez vrludanja? Ma,samo retorički…znam kako pišeš i da takav tekst,sa samo ispravnim krajem,nikada tvoji “prstići” ne bi otipkali :)))

     • Diana Majhen

      mene teško možeš uzeti kao primjer, jer ja sam po nacionalnim pitanjima beskompromisna, ne smatram da je mrvicu manje zlo nešto što se treba podržati, jer je još uvijek – zlo. ja ću sigurno i umrijeti ovakva kakva jesam, bez da se mrvicu promijenim. a ljudi su inače skloni prilagodjavati se promjenama. samo sam ja tvrdoglava baba, zato što smatram kako sam u pravu i sve dok me netko argumentirano ne razuvjeri, ostat će ovako

     • Dusko Besenic

      Čuj,Diana,da nismo mi u nekakvom srodstvu? Mislim….geni….ili su to ipak samo IZVORNI HRVATSKI GENI?!!

     • Diana Majhen

      geni kameni 🙂

     • Sivooki

      Molim sve koji ovdje pišu: nemojte “dalikati”!!! Umjesto “da li ti ikada padne…” upotrebljava se upitni oblik “padne li ti ikada…”
      Izrazito je nehrvatsli! Ljubite li svoj jezik, tada ga poznajete i njegujete…oprostite, ali …

     • Dusko Besenic

      Hvala ti “dragi moj Sivi”,nadam se,na dobronamjernom savjetu koji je sasvim u redu t.j. u pravu si,jer i sam ponekad primijetim previše tog “dalikanja”,kako kažeš.Samo me malo zbunjuje kako te to zasmeta u mojim tekstovima,koji ti se očigledno baš i ne sviđaju previše,a,recimo,skoro pa simptomatična nepismenost jednog učestalog komentatora,koji ne zna ni osnovna pravila interpunkcije,ali ti je blizak po stavovima,nisi NIKADA,”zamolio” DA pripazi na gramatiku i slično?Ili mi to vraćaš što sam jednom prilikom komentirao tvoje pokazivanje znanja engleskog jezika, koje si nedavno ponovo manifestirao?Sve je u redu,ne uzimam za zlo ništa što je pozitivno,jedino te “molim” ako možeš uzeti u obzir moje godine i navike,koje je teže razbiti nego atome.Nadam se da me više nećeš upozoravati na to jer bih to tada shvatio zlonamjernim i….bezobraznim :))))

     • Sivooki

      Vrelo i kipuće nisu istoznačnice.
      Može se i tako reći.
      Obratih se SVIM komentatorima. I onomu ispred tebe…
      Ako smeta, reci.
      O kakvoj se “neljubavi” radi…? Ni ne sjećam se toga…
      Ali, eto, svi smo tašti, as you see… ;))

     • Istina

      Ja mislim da bi dobro bilo umjesto “upotrebljava”, koristiti “rabi”. Ili možda se ipak ovdje radi o razlici između uporabne i upotrebne vrijednosti. Ne znam.

      U školi sam učio srpski jezik koji se nazivao srpsko-hrvatskim, odnosno hrvatsko-srpskim. Tjedan dana sam pisao latinicom, a tjedan dana sam posao ćirilicom. Ćirilicom sam pisao čak i matematiku (definicije). Hrvatski jezik je toliko unakažen u ovih 100-tinjak godina da to nije normalno. U svom tom metežu je više teško znati što je što. Mnogi, ne samo ovdje, prave greške s prijedlozima “sa” i “s”. Mislim više od 90% njih. Isto tako, rijetko se koriste hrvatske dorečice “lje” i “ba”. Mogao bih nabrojati dosta toga, ali mislim da je i ovo dovoljno. Meni je puno bitniji sadržaj komentara, nego to, ali naravno, ako je to ikako moguće, bilo bi lijepo pisati hrvatski.

      Mislim da ću umrijeti, a hrvatski neću naučiti. Ne da ne bih želio, nego mislim da je to nemoguće kad mnogi lektori ni sami ne znaju dobro hrvatski. Jedni poldržavaju Anića, opet neki drugi Finku, Moguša, Babića, Krmpotića i tako redom.

     • prepri43

      Nemoj brzo umirati, nego brže ući, jer nikad nije kasno,- jasno! Ovaj se i poslije smrti bori kao lav!

      https://uploads.disquscdn.com/images/c97f2535c94688e50fbce65269899889c4ed3f8b265d9d91254ed8d430556e8b.gif

     • Istina

      Od koga da učim? Danas u Hrvatskoj imaš nekoliko “hrvatskih” jezika. Pitanje je koji je od njih pravi hrvatski jezik, a isto tako, pitanje je, ima li među njima i jedan pravi hrvatski jezik?

     • prepri43

      Dobro pitanje,ali dovesti se barem na razinu dnevnog časopisja, ili HRT-a je već za neke uspijeh. Tako primjerice nitko od spomenutih ne koristi milijone, dok je kod desnice taj srpsko-slovensko-bosanski miljon skoro redovit! Tako da im moram s preslikama ukazivati na to! I crvenim zaokruživati! I ovi spomenuti su puni nepismenih novinara, a vidimo da novikmet odlazi.Ako mene pitate bilo je i vrijeme s obzirom na njegove sve jezične grijehe iz prošlosti.O političkih ne bi sada govorio.
      https://uploads.disquscdn.com/images/104fdbb0b7989678fccc46232be074350ad61c6241b2511845ca1862756de4d3.png

     • Istina

      Časopise koje spominješ su daleko od pravog hrvatskog jezika. Što se tiče HRT-a, kad sam gledao Dnevnik i Vijesti, čitaču vijesti bih pronašao najmanje 200 grešaka. Većina njih ne razlikuje genitiv i nominativ, množinu i jedninu u genitivu, a naročito su im naglasci lošiji od djece predškolskog uzrasta. Uglavno to nisu nikakvi “glupi desni”, nego su to uglavnom “pametni lijevi” . Ti nisi ovdje ništa zaokružio. Ja ne vidim nikakav krug, nego pravokutnik.

      Nije mi jasno zašto meni sve ovo pišeš?

      Nisam cjepidlaka, ali evo nekih grešaka kod tebe, koje, čini mi se, nisi “glupi desničar”.

      1. Nakon zareza ne praviš razmak,
      2. mislim da nije uspijeh, nego uspjeh,
      3. mislim da nije dnevnog časopisja, nego dnevnog časopisa.

      Kod nas u narodu se kaže: “Sjelo ruglo na sred puta, pa se drugom ruga.”

     • prepri43
     • Istina

      Ja, za razliku od tebe i tebi sličnih ne pripadam nikakvom jatu. Vi koji pripadate nekom jatu čuvaj te se da ne budete očerupani, ako već niste.

    • Agromentum

     U stvari i nije toliko važno u kojem pravcu neka stranka ide. Puno je važnije u kojem pravcu mi sami idemo zato što ćemo mi sutra ili kad birati stranke.

     • Dusko Besenic

      Važno je i u kojem pravcu idu stranke,ali….u pravu si….važnije je u kojem pravcu idemo mi sami.

     • Paulaner Paulaner

      Mi cemo tu na Kamaenjaru, pomalo piskarat, kukat, lizat si rane… aj, nek smo zivi i zdravi:-)

     • Maks

      Hristic je samo jedan koji smiriva tenzije, takvi su bolji od Dujmovica, Sole, ostale da i ne nabrajam.

     • Paulaner Paulaner

      Nebi bilo ni dobro, da su svi isti. Neka svi pisu,kako misle i osjecaju i naravno, po informacijama koje imaju.
      Istina je uvijek negdje izmedju.

     • Maks

      Hrstic je najblizi istini koliko god se ona na ma ne svidjala, Dujmovic mostovac i nadam se da ce izletit s HRTa, Ivisa Sola smutljivac i lazov – pisao je “masonka i trilateralka za Kolindu sam da pomogne Josipovicu – propala popina gori od Pinokija – Soli ne raste samo surla nego i slonovske uši – moze se s njima pokriti.

     • Paulaner Paulaner

      Ja Solu, niti ne citam. Ne znam zasto, citam puno toga, one koje volim citati i drzim do njihovog misljenja, ist tako i one, koje citam samo da znam sto se dugadja u susjedovom dvoristu… ali na njega nikako da se navucem. Radje cu procitati komentare nekih komentatora, nego njegov clanak a da uopce ne znam zasto. Sama sebi nekad neke stvari ne mogu pojasniti.
      Dujmovic, zna proliti pomuzeno mliko, ali neka ga na HRT.
      Moze on simpatizrat Most ili koga vec, ali njegovi gosti iznose svoje vlastito misljenje.

     • Maks

      Dujmovic je podmukao, u prve dvije emisije ugostio Mijica s novog lista , pustio ga da bljuje po Hasanbegovicu radio “uslugu Plenkovicu – Dujmovic i Zeljka Markic su bili dobri s Plenkovicem dok su rusili Karamarka i dok je koalirao s mostom. Mislili su dalje ucjenjivati kao u Oreskovicevoj vladi onda stali cviliti kad je Plenkovic uzeo Pupovca i onemogucio ucjene. Sola ti je studirao bogosloviju i onda prekinuo – puno njih psihicki ne podnese materiju, dosta ih zavrsi u ludnici kak se to prije zvalo. Dobri su govornici i agitatori pa zavedu dosta ljudi, zato ih trebaju – osim Sole ti je Petrov, Paraga, ima ih jos ali mi ne padaju na pamet.

     • Alan B’Stard

      Dobro si kazao!

     • Diana Majhen

      bravo. mi smo ti koji nekog dovodimo na vlast, sve počinje od nas samih. zato je mene i strah plenkovićeve politike, jer naš narod jednostavno nije naučen puno razmišljati, lako proguta sve što mu se servira u medijima. i to nakon nekog vremena onda postane normalno i prirodno, što god bilo

     • Sivooki

      Žaba koja se navikava na grijanu vodu dok se ne skuha.

     • Diana Majhen

      e, sivi, ovo je najbolja usporedba koju sam čula

     • Sivooki

      Mišljah da je znaš…?
      Kad bi stavio žabu u vrelu vodu, odmah bi iskočila.
      Ako je staviš u hladnu i polagano zagrijavaš, ona se “privikavsa, privikava”… sve dok se ne skuha…

     • Diana Majhen

      znam za to, ali nisam povezala ovako. potpuno si u pravu, nema bolje usporedbe

     • Agromentum

      Izgleda da ti je hobi kuhanje. 🙂

     • Sivooki

      Varaš se ( iako mi nije mrsko …), mi smo oni koji se kuhaju…

     • Maks

      Stara indijanska mudrost:)))))

     • Sivooki

      ;)))

     • Sivooki

      Kad izlazimo na izbore, A, možemo birati samo od onoga što nam je ponuđeno…

     • Paulaner Paulaner

      Trojica ponudjenih Plenkovic, Bernadic i Petrov:-)) Izvoli narode, biraj.

     • Diana Majhen

      još dodaj i živi zid, pa da više nikada ne izadjemo na izbore 😀 šalim se, na izbore treba ići

     • Paulaner Paulaner

      Svakako izici na izbore. Kad je bal, neka je i maskenbal – Pernara za premijera!:-))

     • Sivooki

      That’s what I mean.
      Ne znam koliko i kako će Hasan i Esih uspjeti…

     • Agromentum

      Bit će uvijek ponuda, politika je primamljiv “zanat” za mnoge.

     • Paulaner Paulaner

      Sjeti si izbora i ponude 2011.

    • Paulaner Paulaner

     Osobno ne bih imala nista protiv da se HDZ transverira u modernu demokrsansku stranku i da se prilagodi vremenu u kojem zivimo.
     No, imam itekako protiv da te promjene odradjuju likovi, koji su sami po sebi, sve samo ne domoljubni.
     Velika je razlika tko radi tako velike promjene. Dali ih radi sa osjecajem za svoju Domovinu ili ih radi bez ikakvih osjecaja, … da se tako blago izrazim.

     • Diana Majhen

      u potpunosti shvaćam. ja sam vrlo sličnog razmišljanja. jedno je kada nešto radi netko za koga znaš da će voditi računa o hrvatskim nacionalnim interesima, a posve drugo kada to radi netko tko uopće ne mari za njih,. ishod nikako ne može biti isti

     • Paulaner Paulaner

      Tocno to! Nije isto kada majka grdi svoje dijete ili ako to radi netko drugi.

 • Liam shi

  Izvrsna analiza, detaljna, precizna, pogođena srž cijele priče.

 • prepri43

  Za sada Plenković reda samo uspjehe, a kad naiđu porazi čeka ga otkaz.Njegov uspjeh je i pragmatična politika, kojom je preoteo partnera svom najvećem konkurentu razbivši ga na dva dijela i s tim ga poslao na povjesno smetlište. Već to vrijedi svake pohvale, a ne pokude, koja je uslijedila i s desna i s lijeva.Ovi s desna su s tim pokazali da im mjesta u politici nema bez
  obzira što svi mi dijelimo većinu njihovih političkih stajališta.Politika je najstariji zanat i zato svi, koji se žele njome baviti moraju znati njena pravila.Kad vam se upali sljepić ne tražite poštenog čovjeka da vam ga odstrani nego kirurga, koji to zna učiniti.Razbijeni SDP,HNS,most,živi zid,…s veseljem bi razbili i HDZ! U tome im pomažu još uvijek odnarođeni dnevni listovi i portali na čelu s HKL-om.Naravno da su u tu zamku upali i neki naivni pojedinci, koji će nažalost završiti na
  marginama hrvatske politike.To se je dogodilo mnogima, koji su pokušali razbiti HDZ,pa i neke druge velike stranke u nas i svijetu. Na njihovu veliku žalost nemaju ovog maga koji bi im u tome
  pomogao.Ostali su jedino birači onakvi kakvi jesu – Ovce! A i oni se mogu kupiti za male novce!
  https://uploads.disquscdn.com/images/7116c0afd6963ff6ecd0fbc762ca3c15830f28fadfd3c56cf1c2da285cfacee2.gif

  • Dusko Besenic

   Ne treba se truditi ni SDP ni HNS,MOST,ŽZ i ostali,na razbijanju HDZ-a,kada to jako uspješno radi drug Plenković :)))!

  • Vladimir Dananić

   Osnove političkog djelovanja moraju znati svi koji sudjeluju u politici boreći se za vlast. Te su osnove NEOVISNE o ideologiji. Zato ću navesti Htlerovu „noć dugih noževa“, kad je on poubijao neke svoje najbliže suradnike samo zato da bi NARODU pokazao da je i takve stvari sposoban činiti u njegovu interesu. Taj sam primjer naveo zato što je naročito poznat. Svi poznati političari su činili takve stvari, premda ne svi na krvav način. Svi, do jednoga.
   No, odmaknimo se malo od krvavih događaja, pa spomenimo svježi primjer britanske premijerke. Ona nije činila takve stvari (barem ja nisam čuo za to, tko zna bolje neka kaže). Razpisala je izvanredne izbore, koji su već održani, s razumnom željom da dobije veću podporu u svom narodu za pregovore s EU oko razlaza. Poražena je na izborima. Sada mora krpati nekakvu koaliciju s nekakvim marginalnim unionistima. Eto. Tako je to kad te narod ne doživljava kao nekakvog odlučnog borca.

 • rođeni

  uvijek i sve za vlast u kroslaviji, našu jedinu voljenu vlast i kroslaviju nizašto