Pratite nas

Kolumne

Ivan Hrstić: Bez Plenkovića HDZ već ne bi bio na vlasti

Objavljeno

na

Haenesovci su se prvi ukrcali na Titanic neposredno nakon navodne havarije. Štromar u kabinu prvog razreda, Vrdoljak se privremeno prikrio negdje u potpalublju. Vesna Pusić u brazdi Titanica i dalje vesla, ali čeka Carpathiju kojoj je davno prije poslan signal da je pokupi na putu prema East Riveru. Ona otvoreno priznaje da se posve svjesno uklonila kako bi svima olakšala prekrcaj, piše Ivan Hrstić / Večernji list

Ispada da su svi ključni narodnjaci sve znali, osim kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba koju su do zadnjeg trenutka ostavili u – mraku.

Orkestar i dalje svira kao da se ništa nije zbilo. Je li uopće bilo nekakvog ledenjaka, ili je sve dio nekakva igrokaza? Je li nam se sve samo snilo? Ako ima iznenađenja, ono je u tome što Predsjedništvo HNS-a nije odmah zagrizlo na “ponudu koju se ne može odbiti” te da je zbog lomljenja pojedinačnih ledenjaka otpora bio nužan dramatski preokret na središnjem odboru.

Možda je najzanimljivije saznanje da, za razliku od sveraširene uvriježene predodžbe o HNS-u koji nije radikalan ni u čemu osim u svojem klijentelizmu, možda ipak ima u toj stranci onih koji nisu spremni prihvatiti bilo koju vlast samo radi vlasti i probitka.

Pretpostavimo da su iskrene reakcije onih koji ovih dana režu članske iskaznice, no, retorika onih koji ostaju posve je u skladu s onim što sam tjednima najavljivao: dolaze nam spasitelji, superjunaci koji su, eto, spremni žrtvovati i stranku i vlastite interese, sve samo kako bi spasili naciju! Svoje usluge uvijek su znali naplatiti. No, na računu koji će biti ispostavljen Andreju Plenkoviću neće biti samo materijalni izdaci koje ionako uvijek na koncu plaćaju porezni obveznici. Cijena bi mogla biti gubitak povjerenja onog dijela birača koji HDZ tradicionalno biraju prema ideološkom ključu.

Nakon ovog na hrvatskom političkom tržištu sve je moguće, pa i velika koalicija. Zapravo, ovo već jest nekakva mala velika koalicija! Neki već govore da je potpisom na koaliciju s HNS-om Plenković zapravo – ubio HDZ. Na prvi pogled tvrdnja nema mnogo smisla kad je svima posve očito da Plenković stranku vodi iz pobjede u pobjedu. Ako ga birači nisu htjeli kazniti zbog smjene Mostovih ministara, onda je malo vjerojatno da će ga kazniti zbog koalicije s HNS-om. Ono što izgubi na desnici, mogao bi nadoknaditi na političkom centru.

No, ovo nije samo pitanje golih brojki, već i kohezivne snage HDZ-a. Ukloni li se nacionalni naboj i ideološka potka, pitaju mnogi, što onda ostaje osim golog instinkta održanja na vlasti? Kad bi umjesto toga stranka ostala počivati samo na volji za moć i profit, ne bi li se time HDZ samo pretvorio u jedan – veliki HNS?

Unatoč tome što se HNS na vlast vraća dramatično razvodnjen, u dijelu HDZ-a mnogi i dalje ne dvoje u njegovu ekstremnu toksičnost, pogotovu oni koji vjeruju da ga Plenković svjesno koristi kao sredstvo za dubinsko mijenjanje vlastite stranke. Na sličan je način zapravo Zoran Milanović ubio SDP. Velikodušnim poklanjanjem mandata HNS-u i asimiliranjem u njihove kvaziliberalne paradigme, Milanović je oslabio temelje SDP-a te u korijenu iščupao bilo kakvu šansu za transformaciju u modernu socijaldemokratsku stranku, što im je jedino moglo osigurati budućnost.

Oni koji u HDZ-u u ovom trenutku Plenkoviću rade o glavi lijepeći mu vulgarne etikete kao da je riječ o najcrnjem neprijatelju odbijaju priznati realnost da bez njega stranka ne bi bila na vlasti te da bi u Banskim dvorima ponovno sjedio Milanović. Čak ni činjenica da se Vesna Pusić na vrijeme izmaknula iz jednadžbe iz njih ne može izbiti uvjerenje da je Plenković već odvukao stranku – u samo srce tame.

Sanader bi na Plenkovićevu mjestu znao sve to prikazati kao trijumf nacionalno obojenog HDZ-a, no Plenković nema volje ni smisla za takav ritualni team building. Uskraćivanjem te duševne hrane članovima svoje stranke, birokratski cijepljen od svakog, a pogotovu nacionalno obojenog trijumfalizma, Plenković možda ne shvaća do kraja koliko zapravo dugoročno slabi temelje svoje stranke, dok je pak potpuno neizvjesno u kojem smjeru će završiti pokušaj transformacije HDZ-a u stranku koja ne bi stršala u obitelji europskih pučana. Održive politike bez ideologije ne može biti.

U tom smislu, “povratak” Davora Ive Stiera u unutarnjopolitičke vode može biti vrlo dobrodošao događaj u HDZ-u, naravno, ako se ne pretvori u sukob ega i ako mu uspije zadržati mjesto političkog tajnika. Stranka očito očajnički treba sve one koji su spremni raditi na obnovi njezina temeljnog ideološkog softvera i nacionalnog naboja koji su njezino vezivno tkivo i bez kojega – u onom pozitivnom smislu više nikad ne bi mogla biti ono što je bila.

Ivan Hrstić / Večernji list

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Mladen Pavković: Sramotna presuda sramotnom četničkom kapetanu!

Objavljeno

na

Objavio

Sramota. Dragan Vasiljković, (62), poznatiji kao kapetan Dragan, itekako može biti zadovoljan presudom Županijskog suda u Splitu.

Nepravomoćno je osuđen na samo 15 godina zatvora, a proglašen je krivim za dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na Policijsku postaju u Glini!

S obzirom da je u  australskom i splitskom pritvoru  već „odsjedio“ 12 godina, postoji mogućnost da će se vrlo brzo vratiti u Beograd, gdje će ga dočekati kao „narodnog heroja“. Eto, to je nama „naša borba dala“!

Ovaj ratni zločinac tijekom obraćanja sudu je izjavio  da je ponosan na svoj ratni put i na Kninđe od kojih „nitko nije optužen za nikakav zločin“. Javnost je u sudnici nasmijao izjavom da Hrvati u Australiji uz fotografiju Ante Gotovine drže i njegov portret.

Kapetan Dragan, koji ima i australsko državljanstvo, uhićen je prije 11 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2005. izručen je Hrvatskoj.

U cijelom tom  cirkusu oko jednog srpskog zlotvora, zanimljivo je da su od aktera u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu opet bolji prošli agresori nego žrtve. Naime, dovoljno je spomenuti presudu Veljku Mariću, Vladimiru Milankoviću, generalu Glavašu, Mihajlu Hrastovu, Norcu, Kordiću, braniteljima iz Lore i brojnim drugim Hrvatima, sudionicima rata koji su tri puta gore prošli nego razni Vasiljkovići.

Tako je samo primjera radi jedan nevini hrvatski branitelja Veljko Marić osuđen u Beogradu  na nevjerojatnih 12 godina zatvora, a Milanković po zapovjednoj odgovornosti na deset! A Kapetan Dragan na 15!

Koliko je dosad samo hrvatskim branitelja optuženo ili osuđeno? Navodno su ih „puni“ zatvori!

Aktualni gradonačelnik Grada Knina još je do jučer tvrdio da u tome kraju nije bilo četnika zadnjih 70 godina! Čemu, zašto?

Vjerujemo da će se sada javiti i razni „mirotvorci“ ala  Pusić, Teršelič, Stazić, novinari četničkih Novosti na čelu s Pupovcem, Matula, Josipović, Mesić i njima slični i „popljuvati“ ovu presudu, nakon koje oni, ali i Vasiljković mogu „slaviti“, jer je još jednom „dokazano“ da se – zločin isplati! (Vasiljković je u australskom pritvoru imao tretman kao u hotelu!)

I onda se neki čudom čude da je dosad oko tri tisuće hrvatskih branitelja izvršilo suicid, a da ih se najmanje još tri puta toliko pokušalo ubiti!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ivica Šola: Ivana Maletić, uzorna Hrvatica, uzorna Europljanka

Objavljeno

na

Objavio

Dok se Hrvatska mučila u pristupnom procesu za EU, iz Bruxellesa je stigao Antidiskriminacijski zakon na usvajanje i mi – kimnuli glavom.

Za razliku od nas, većina ozbiljnih zemalja “stare Europe” s dugom demokratskom tradicijom odbila ga je donijeti. To sigurno nisu zemlje koje diskriminiraju svoje građane.

Tako je, primjerice, Njemačka jednostavno rekla da je zakon suvišan jer su antidiskriminacijske norme već ugrađene u njihov Ustav, kao i u hrvatski. Čemu gomilati isto? S druge strane, agresivne manjinske skupine i gotovo svi mediji i relevantni političari lagali su tada i prijetili narodu kako je usvajanje toga zakona uvjet pristupanja Europskoj uniji, istoj onoj čije su glavne članice odbile taj bruxelleski uradak!?

Premijer prevario birače

Ovih dana događa nam se slična situacija s još jednim bruxelleskim “diktatom”, koji je podvala sa svrhom nametanja (manjinske) LGBT ideologije kroz zakone, pod krinkom sprječavanja nasilja nad ženama, ideologije koja se zove rodna teorija.

Radi se o Istanbulskoj konvenciji. HDZ i Plenković, koji je u izbornoj kampanji obećao da se protivi “nametanju bile kakve ideologije, pa i rodne”, došavši na vlast najavljuje da će RH ratificirati Istanbulsku konvenciju, koja jasno promiče baš rodnu ideologiju.

Ovo iznevjereno obećanje i prijevaru birača argumentirao je, za pravnika, diletantskom dezinformacijom kako je rodna ravnopravnost u našem Ustavu, iako se pojam rod u Ustavu nigdje ne spominje, već spol (npr. čl. 14.). A upravo je relativiziranje biološkog spola duša rodne teorije.

Prema ovoj teoriji naš je spolni identitet sociokulturalni konstrukt, biologija tu nije presudna pa, ako biološku djevojčicu odgajamo kao dječaka, kažu, ona će postati dječak, i obrnuto.

Rodna ideologija je neka vrsta gnoze, u smislu mržnje prema biološkom, tjelesnom, kako je upozorio, ne neki katolik, već, među inim, francuski filozof i libertinac, antiteist (!) Onfray. On posprdno transseksualni lobi koji stoji iza ove ideologije naziva “novim puritancima”, jer “relativiziranje spola (biološka datost), a veličanje roda (kulturološka datost), ekvivalentno je anđeoskoj antropologiji koja se razvijala već od samih početaka kršćanstva pod utjecajem gnoze kao – hereza”.

U Onfrayevu ciničnom paradoksu sadržana je sva istina. Rodna teorija je bojovna pseudoznanost bez uporišta u empirijskoj stvarnosti.

Na sreću, HDZ ima ozbiljnih i hrabrih političar(a)ki u Europarlamentu. Dakako, tu ne mislim na Dubravku Šuicu, djevojački Karaplenković, već na, osim Ivice Tolića, drugu HDZ-ovu europarlamentarku Ivanu Maletić. Maletić je jasno rekla da je bolje da Hrvatska ne ratificira Istanbulsku konvenciju, da je ona protiv.

Gospođa Maletić, kao i Njemačka nekoć, jasno argumentira da mi imamo sasvim dobre zakone protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, samo se ne provode, ili ne dovoljno dobro i odlučno.

Umjesto da sami, za to nam ne treba Bruxelles, provodimo vlastite zakone i snažno zaštitimo žene i sve žrtve nasilja te dodatno uložimo napore u borbi za jednakopravnost spolova, mi idemo usvajati kukavičje LGBT jaje iz Bruxellesa koje u članku 3. odvaja spol od roda, pa Ivica, ako želi, može postati Marica, i obrnuto, te ići na ženski WC.

Prostor za perverznjake

Posljedice usvajanja ove konvencije za naš pravni i odgojno-obrazovni sustav su katastrofalne, jer se unošenjem nepotvrđenih teza ove pseudoznanosti u nastavne kurikule ozbiljno narušavaju prava roditelja da svoju djecu odgajaju, kako im naš Ustav jamči, sukladno svom svjetonazoru, u kojem moj sin i moja kćerka nisu tek sociokulturalni konstrukti, već, počevši od svog života u majčinoj utrobi, biologija ih oblikuje kao muško i žensko. Oni kao dječak i djevojčica nisu nikakav “socijalni konstrukt”, kao što to nisu ni kromosomi, ni hormoni, ni… Ako se pak Ivica osjeća kao Marica, to je neki drugi problem…

Tako, uvođenjem pojma roda i u naš pravni sustav, bit ću politički nekorektan jer mi to nalaže savjest, otvara se prostor raznim perverznjacima da promiču legalno vlastite perverzije na račun poreznih obveznika i HZZO-a.

Premda Maletić neki zamjeraju što je u Europarlamentu bila suzdržana pri izglasavanju ove Konvencije, suzdržanost je ovdje znak otvorenosti – za dijalog, protiv podvala. Isto je učinio i šef Plenkovićevih pučana Weber, jer odbijanjem rodne ideologije koju promiče Konvencija, ne znači da se Konvencija kao takva odbija, već, prije svega, oni elementi kojima su plemeniti ciljevi trojanski konj za ozakonjenje orvelovštine.

Zahvaljujući Plenkoviću, očito je pobijedio bruxelleski ideološki kolonijalizam i pseudoznanost koju većini nameće agresivna LGBT manjina. Maletić je svoje utemeljene argumente rekla.

Kao uzorna Hrvatica, i kao takva ništa manje uzorna Europljanka, pri čemu je prvo mjera drugoga, jer zastupa ovaj narod, a ne opskurne ideološke LGBT lobije koji se skrivaju iza borbe protiv nasilja prema ženama. U tom smislu baš Istanbulska konvencija promiče nasilje, nasilje manjine nad većinom orvelovštinom umotanom u znanost.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Ivica Šola: Izaći iz Europske unije? Zašto ne!

facebook komentari

Nastavi čitati