Ivan Hrstić: Dobrović je amenovao kredit, a ne Marić

21
Saborsko istražno povjerenstvo treba jednom za svagda utvrditi – je li Agrokor doista trebao dobiti kredit ili je to bila nečija diskrecijska odluka
Nema sezone lovostaja na Plenkovićeve ministre! Zdravko Marić možda je pomislio da je nakon obračuna koji je dokrajčio vladajuću koaliciju – pardon, suradnju – sad sve gotovo, no nakon novog rukohvata dokumenata, cijela priča o HBOR-ovoj dodjeli kredita Agrokoru i o tome je li ministar financija “znao sve” – što god to bilo – ponovno se vratila na naslovnice.

Naravno, oporba je odmah najavila novi napad, no, ima li u ovoj posljednjoj epizodi te sapunice ičega što bi obećavalo nešto više od one otužne predstave koju smo u Saboru gledali i slušali prije nekoliko tjedana? Oporba se tad nije proslavila argumentima, a jedini rezultat svega toga bio je preslagivanje vlade, u kojoj je HNS konačno ispunio svoju ambiciju i premostio Most. Lideri opozicije nisu imali dovoljno hrabrosti umjesto glave ministra financija tražiti opoziv cijele vlade, ponajviše zato što se većina njih panično bojala mogućnosti da moraju na nove izbore, a Ivan Vrdoljak očito je od samog početka tog cirkusa vodio dvostruku igru.
Što, dakle, oporba sad s “novim” dokumentima može napraviti, a što nije mogla prije?
Ne mnogo. Plenković je u Dubrovniku i prije no što je pročitao nove optužbe ustvrdio da se radi o reciklaži, no, ni nakon što smo svi pročitali članak u Nacionalu, ne bi se reklo da je takva ocjena bila preuranjena. Istina, dobili smo mnogo novih detalja, no oni suštinski ne mijenjaju ono što smo i prije toga znali. Dakle, HBOR-ovi analitičari nisu upalili crveno već uvjetno zeleno svjetlo za kredit četiri Todorićeve kompanije, s napomenom da je njihovo poslovanje zasebno zdravo, ali da nad njima visi oštrica jamstava izdanih krovnoj kompaniji koja posluje sa sve više problema.
No, ako Nacional za sljedeći broj nije sačuvao dio “vruće robe”, iz ovog još uvijek ne proizlazi da je netko u tom trenutku imao na temelju čega znati da je Ivica Todorić već tada bio jednom nogom iznad ponora. Mnogo opasnije djeluje optužba Slavena Dobrovića, da se Zdravko Marić zapravo samo fiktivno izuzeo iz odlučivanja o kreditu, odnosno da je upravi i nadzornom odboru na neki način više ili manje izravno sugerirao da odobre kredit, a zatim samo otišao “zapaliti cigaretu” kad je trebalo fizički podići ruku za taj kredit – baš onako kako je to Plenković rekao da su trebali postupiti ministri Mosta koje je upravo bio nogirao iz vlade.
To bi za Marića mogao biti “zadimljeni pištolj” koji bi ukazivao da se ministar financija na neki način ipak našao u sukobu interesa. No, Dobrović u ovom slučaju zapravo između ostalog prebacuje i vlastitu odgovornost na Marića. Jer, Dobrović je kao član nadzornog odbora HBOR-a na stol te dobio iste analize koje su dobili i svi ostali, a uz to i priloženu pozitivnu kreditnu preporuku koju je osobno potpisao Dušan Tomašević, tadašnji predsjednik uprave HBOR-a. Imao je jednako veliku dužnost i mogućnost kao i Marić pročitati tu dokumentaciju i stvoriti vlastiti zaključak ili pak povjerovati preporuci predsjednika uprave. Činjenica ostaje: Dobrović je taj koji je podignuo ruku i potpisuje taj kredit, a ne Marić.
No, oporba će dobro napraviti ako umjesto još jednog uzaludnog saborskog prepucavanja pokrene inicijativu za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje će jednom za svagda utvrditi istinu i pokazati jesu li četiri Agrokorove kompanije na temelju važećih kriterija i prakse doista trebale dobiti kredit ili je to bila samo nečija diskrecijska odluka.
Kako god bilo, malo je vjerojatno da će cijela priča bez nekih novih vrućih dokaza imati neke dalekosežne posljedice, iako su očito dodatno uzdrmale ministra financija. U Dubrovniku sam ga ponovno izravno pitao: Jeste li vi opterećenje za Plenkovićevu vladu? Odvratio je da on ne želi izravno odgovoriti, kako ga se ponovno ne bi krivo shvatilo te da je to nešto o čemu će pričati tek s premijerom. No, iz onoga što je rekao kad kamera nije bilo, a što neću citirati, jasno je da razmišlja o tome je li njemu doista sve ovo potrebno.
Ali isto tako da o tome vjerojatno neće odlučiti on sam, već premijer umjesto njega. Kojemu je pak Marić itekako potreban i teško nadomjestiv kao ministar financija, jedini ministar u njegovoj vladi koji nesporno ima rezultate. K tome, i barem jednako toliko važno, eventualnim odricanjem od Zdravka Marića, to bi bilo isto kao da Plenković izravno prizna da je bio u krivu te da je zbog toga umalo srušio vladu i izazvao izbore. Ne, poznavajući Plenkovića, možemo sa sigurnošću reći – to nije opcija.

Ivan Hrstić/Vecernji.hr

facebook komentari

 • Istina

  Tako je to kad lopov viče: Držite lopova!

  • EMINƎM

   samo nek se trči ,

 • Sivooki

  Dobrović je… “korisna budala”.

  • Paulaner Paulaner

   Eno su nas narodni pravednici opet pomeli.
   Niti jedne ruzne rici niko nije napisao, nikoga uvrijedio…. cak su i clanak makli sa cijele naslovne.

   • Sivooki

    I was curios if they will even put this subject…
    I do not understand, what does it mean.
    Kao da su Mostovci vlasnici…
    Nevjerojatni su.
    Svrbi me da se odande maknem, ali, žao mi je ostaviti sve u rukama pravednih reformatora….

    • Istina

     Takav je okus demokracije Željke Markić. Ja sam davno napustio to zmijsko leglo.

     • Plavac Plavi

      I ja! doduše malo prisilno, blokiran, ali i svojevoljno-ne želim otvarati novi nick!

     • Paulaner Paulaner

      Sivi odlicno primjetio i nacrto onim nesricom tamo, kako se poslozilo da Nacional objavi clanak a mostovci i esdepenjare taj dan u Saboru o tome govore. Ja mu na taj komentar samo ogovorila “5+ za komentar” i oni to obrisali. I njega i mene,.. Sta reci?

     • Istina

      Time su sve rekli o sebi, a ne o tebi.

     • Istina

      Ja sam odlučio da neću više pisati tamo jer mi je taj dan blokiran dobar broj komentara. Odlučio sam napisati još jedan komentar u kojemu sam kritizirao Željku Markić, nakon čega sam baniran. Ni ja ne želim otvarati novi nik. Banirana su Blanka Matković i još jedan član iz HDP dr. Rudolf Horvat. Narod.hr koristi njihove članke na svom portalu i stavlja sebe kao autora što je kršenje autorskog prava.

     • Paulaner Paulaner

      Na narodu nitko nije bio prostiji i vulgarniji od jednog clana HDP. Imao je sve moguce povlastice. Sve mu se toleriralo. Nas su neke banirali trajno, neke na dane, brisali su komentare ali njega nisu dirali. Ako su njega banirali, onda je to ociti dokaz da u pozadini rade neki drugi interesi i da su oni najmanje jedan objektivan medij.

     • Istina

      Ako misliš na P.E., nije on. On se sporio s Blankom i nije više podpredsjednik. On i sada može tamo pisati, ali ne daje komentare. Vidim da daje “Vote up” nekima, ali ne piše.

     • Paulaner Paulaner

      Blanka ima jezicinu (pozitivno mislim, iako smo se dva puta “pocupala” jer smo o nekim osobama imale razlicito misljenje) ali volim osobe onako britkog jezika. Nikakvo cudo, da ga je distancirala.

     • EMINƎM

      Bože sačuvaj nas takvog Narod hr.-a , sami su sebi dovoljno čisti tko ne pleše kako markićuša svira, odsviraju ga

     • Maks

      Tog nisu banirali nego nece da komentira, lajka cijelo vrijeme.

     • EMINƎM

      kako se ponaša komandant Mark’ pravo joj stoje brčići,

    • Paulaner Paulaner

     Upravo to. Idem iz inata, iako sve rjede ali je ocito da ako nisi mostovac ili UiO da nisi dobrodosao.
     Ne bih za njih glasala, da su jedini na svijetu. Nije uzalud skoro cijela nacija i lijevi i desni protiv njih.

     • Sivooki

      Pomelu su SVE, to još ne doživjeh…

    • Maks

     Željka laze kao i Dobrovic ta se sigurno nece izviniti. Tako su trazili krivicu i Karamarku samo da bi zastitiki prave lopove.

 • Dusko Besenic

  Što vrijeme više odmiče meni sve ,,čudnije” pisanje g.Hrstića? Zbunjuje me, pomalo, ne zbog, eventualne, objektivnosti već kao da je krenuo ,niz vjetar”, ali neki čudan smijer? Vidjeti ćemo, vremena ima. Na račun Dobrovića nemam reći baš ništa lijepo, jer sam na HRT-u vidio njegovu facu i način kako se ,,izvinjava” i od toga trenutka za mene nema više nikakve vrijednosti kao čovijek! Koliko vidim g.Hrstić zastupa stav SDP-a da treba odmah osnovati saborsko istražno povjerenstvo, čija priroda je ne stručna nego politička! Ovoga puta slažem se sa stavom HDZ-a da najprije DORH odradi svoj dio posla, a nakon toga može i ,,povjerenstvo”, jer ovako kako želi SDP čini mi se da bi svrha povjerenstva bila ometanje istrage DORH-a kako se ne bi otkrili svi umiješani u eventualni i vjerojatni kriminal, a kako su HDZ-ovci male bebe za lopovluke u odnosu na komunjare, sve postaje jasnije?!

 • Paulaner Paulaner

  Mislim da je Dobrovic novi njonjo br.1. Njegovo hajdukovanje niti dan jedan nije potrajalo. Uneredio se “frajer” od samo dvi ozbiljne recenice. E tugo moja, tko nam udje u Sabor i koga mi moramo slusat i trpit.