Pratite nas

Ivan Turudić: Zadovoljan sam što je viši sud potvrdio moju odluku!

Objavljeno

na

Obrana Josipa Perkovića podnijet će ustavnu tužbu na odluku Vrhovnoga suda kojom se potvrđuje izručenje bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Njemačkoj te zahtjev za privremenom mjerom kojom bi se to izručenje odgodilo do pravorijeka Ustavnoga suda.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo novinarima je kazao kako je, iako je očekivao da će Vrhovni sud odbiti njihovu žalbu na odluku zagrebačkog Županijskog suda o Perkovićevom izručenju, takva odluka “apsolutno pogrešna i nezakonita”.

Pozivajući se na odredbe Zakona u o pravosudnoj suradnji sa zemljama Europske unije, Nobilo je rekao kako se njima nalaže da je zastara, ako postoji, zapreka za izručenje.  [pullquote_right]Policija se sada mora dogovoriti s njemačkim kolegama o primopredaji u roku od 10 dana, objasnio je Turudić.[/pullquote_right]

“Radi se o pogrešnom tumačenju zakona, tako da je nama ostala samo ustavna tužba jer smatramo da su kršenjem zakona povrijeđena ustavna prava mog branjenika, a pogotovo pravo na slobodu”, rekao je Nobilo u izjavi nakon što je objavljena odluka Vrhovnoga suda koji je odbio njegovu, kao i žalbu državnog odvjetništva, na odluku o Perkovićevom izručenju Njemačkoj.

“Svi govorimo o europskom uhidbenom nalogu (EUN) i spominjemo izručenje, a ne spominjemo da je konstitutivni element EUN-a i lišenje slobode. EUN kaže – lišiti slobode i izručiti. A sloboda je jedna od najvećih vrijednosti, zaštićena konvencijama i Ustavom RH, pa ćemo u tom pravcu krenuti s ustavnom tužbom”, rekao je.
Ustavnome sudu podnijet će i zahtjev za izdavanjem privremene mjere kojom želi odgoditi izvršenje izručenja Njemačkoj, budući da sama ustavna tužba ne odlaže izručenje.

“Moramo ishoditi privremenu mjeru, odnosno da se privremeno suspendira izvršenje odluke o Perkovićevom izručenju do konačne odluke Ustavnoga suda. Mi ćemo predložiti, a vidjet ćemo hoće li to sud prihvatiti”, rekao je Nobilo.

Ne slaže se s ocjenom da se takvim zahtjevom želi ishoditi povoljniji položaj za Perkovića od onoga koji su imali druge osobe tražene po EUN-u.

Podsjeća da je kod prvog uhidbenog naloga, u srpnju prošle godine, Vrhovni sud odlučio da je zastara zapreka za izručenje. U Perkovićevom slučaju, dodao je, najprije je postojala zabrana izručenja jer je djelo za koje ga se tereti počinjeno iza 2002. te se, rekao je, znalo da Perković neće ‘doći’ na Vrhovni sud. Nakon toga, kad je Sabor na prijedlog Vlade ukinuo ograničenje primjene EUN-a i od 1. siječnja počela primjena takvog zakonskog rješenja, “postalo je jasno da će Perković doći na sud” i počinju se donositi odluke koje “imaju suprotan pravni stav od prve odluke Vrhovnog suda”.

“Po meni to nije slučajno, jer su se i zakoni i praksa mijenjali prema Perkoviću. Zato je njegovo ustavno pravo povrijeđeno”, ustvrdio je.

Naglašava kako je to i načelno pitanje jer će “riješiti i za sve druge slučajeve – može li sud izravno kršiti zakon i na taj način ishoditi lišenje slobode i izručenje”.

Ne zna u kojem bi roku Ustavni sud mogao eventualno donijeti odluku o privremenoj mjeri, ali smatra da bi to trebalo biti brzo. “Inače nema smisla – možemo mi voditi proces na Ustavnom sudu, ali ako je on u Njemačkoj to nema smisla”, rekao je.

Nobilo smatra kako je Perkovićev slučaj, što se tiče zastare, pravno jednak sa slučajem jugoslavenskog obavještajca Zdravka Mustača čije je izručenje Njemačkoj – temeljem EUN-a zbog povezanosti s Đurekovićevim ubojstvom – odbio velikogorički Županijski sud uz obrazloženje da je nastupila zastara.

Ističe da je riječ o jednakim slučajevima, jer radnje koje je državno odvjetništvo obavljalo za Perkovića ne spadaju u kategoriju radnji koje prekidaju zastaru, odnosno irelevantne su za zastaru jer je riječ o informativnim razgovorima i prikupljanju dokumentacije. “Jedino radnje u kaznenom postupku koje bi provodio istražni sudac ili istražne radnje prije početka kaznenog postpka koje bi naredio istražni sudac, prekidaju zastaru”, naglašava Nobilo.

Perković i Mustač tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje, a Sindičić je njihovu odvjetniku Nobilo poslao ovjerenu izjavu da je lagao pred njemačkim sudom.

I dok Nobilo planira daljnju borbu za neizručenje Perkovića, politički analitičar Slaven Letica pozdravlja odluku Vrhovnog suda.

ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Perković mora u Njemačku!

Tko bi sad prvi trebao dati ostavku? Bajić, Miljenić ili Milanović? Zapravo je svejedno, jer su sva trojica javno pljunula na hrvatsko pravosuđe!

Nisam pravnik pa ne mogu suditi o tome jesu li odluke Ivana Turudića i Vrhovnog suda pravno besprijekorne. Međutim, medijska hajka koja je bila usmjerena prema Turudiću bila je bez presedana, pa mi je i zbog toga drago da je Vrhovni sud potvrdio ispravnost njegove presude, kaže Letica i dodaje.

Međutim, kad je u pitanju šansa da njemački postupak omogući traganje za istinom o tehnologiji komunističkih likvidacija hrvatskih emigranata, odluka me veseli. Ona pruža šansu Josipu Perkoviću da progovori o tome je li sam i na koji način bio sudionik sustava progona i likvidacija sedamdesetak Hrvata u desetak zemalja. Dakle, mislim da je odluka Vrhovnog suda vrlo važna i korisna za suočavanje Hrvata i Hrvatske s komunističkom prošlošću, na kraju će Letica.

[box_success]Njemački su mediji u utorak na večer objavili vijest o odluci vrhovnog suda Republike Hrvatske da se Josipa Perkovića izruči Njemačkoj, podsjećajući da je presudi prethodilo višemjesečno natezanje uključujući i izmjene zakona.

“Perković može biti izručen”, javio je na svojoj internetskoj stranici prvi program njemačke televizije ARD. Na stranici piše i kako je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo u žalbi vrhovnom sudu protiv prvostupanjske presude tvrdio kako Perkovića u Njemačkoj ne očekuje pravičan postupak.

ARD podsjeća da je Perković, bivši visoki dužnosnik jugoslavenske tajne službe Udbe, pod sumnjom da je odgovoran za umorstvo bivšeg hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u bavarskom Wolfratshausenu 1983. godine.

Također se navodi Perkovićeva izjava radijskoj postaji Deutsche Welle u kojoj tvrdi da on nije imao “nikakve veze s umorstvima”, kao i da je samo “radio klasični obavještajni posao”.

ARD ukratko opisuje i kako je Hrvatska, neposredno uoči ulaska u EU, po hitnom postupku izmijenila zakon čime je spriječeno izručenje Perkovića, ali je povukla te izmjene pod pritiskom Europske komisije.

Nekolicina njemačkih medija, poput novina Mittelbayerische Zeitung, prenose agencijske vijesti o presudi vrhovnog suda, opisujući također slučaj izmjene zakona poznat pod nazivom “Lex Perković”.

I švicarski Neue Zuercher Zeitung donosi agencijsku vijest o presudi, s pogrešnim naslovom: “General tajne službe Perković izručen”. U tekstu je međutim točno navedeno da je tek donešena presuda Vrhovnog suda o izručenju. List također podsjeća na izmjene zakona koje su spriječile Perkovićevo ranije izručenje kao i na vraćanje zakona u ranije stanje pod pritiskom Europske komisije.[/box_success]

 

politika+

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Predsjednik Vlade: Želimo da naši partneri Hrvatsku percipiraju kao odgovornu članicu UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Prvog dana boravka u New Yorku, tijekom kojeg će sudjelovati na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem susrelo se s predstavnicima hrvatske zajednice.

Tom prilikom predsjednik vlade istaknuo je da je važan dio politike Vlade održavati kontakte kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH te se u tu svrhu rade programi koji novim generacijama hrvatskih ljudi diljem svijeta mogu približiti što je Hrvatska danas i koje su njezine vrijednosti 2017. godine.

„Svatko od vas pomaže Hrvatskoj u gospodarskom, političkom, stručnom, znanstvenom, pravnom i medijskom smislu što je osobito važno u SAD-u, ključnoj svjetskoj sili, glavnoj zemlji koja određuje brojne smjernice međunarodnih odnosa i globalne politike“, kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da će se dolazak hrvatskih izaslanstava na Opću skupštinu UN-a uvijek iskoristiti za kontakt s hrvatskom dijasporom u SAD-u.

Republika Hrvatske ove godine obilježava 25. obljetnicu članstva u UN-u te je  predsjednik Vlade Plenković podsjetio na govor prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na dan kada je Hrvatske primljena u ovu svjetsku organizaciju.

„Tih četvrt stoljeća ojačalo je hrvatske institucije i demokraciju“, kazao je predsjednik Vlade, dodavši da smo ostvarili sve ključne nacionalne zadaće: integraciju u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.

Očekuje da će sljedećih nekoliko dana sa šefovima vlada i država koji se okupljaju u New Yorku razgovarati o brojnim gospodarskim i socijalnim izazovima, kao i izazovima koje pratimo na globalnoj sceni – od problema terorizma, migracija, siromaštva, razvojnih pitanja te participacije Hrvatske u jačanju sigurnosti diljem svijeta.

„Odgovorna smo članica UN-a, odgovorna smo članica međunarodne zajednice. Želimo da nas kao takve naši partneri i prijatelji percipiraju“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

„Republika Hrvatska snažno podupire nastojanja novog glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa u reformi organizacije UN-a“, odgovorio je predsjednik Vlade na novinarsko pitanje, dodavši da bi govor predsjednika Donalda Trumpa trebao pokazati kako njegova administracija i on osobno vide multilateralizam danas te kako se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa.

„Očekujem da će nam govor otkrili glavne konture američke vanjske politike koja bitno utječe na sve ostale“, zaključio je premijer Plenković.

Tijekom današnjeg dana hrvatsko izaslanstvo nazočit će otvaranju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, a očekuje ih i nekoliko bilateralnih susreta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati