Ivana Maletić: Hrvatska će izgubiti 800 milijuna eura iz EU fondova

1

HDZ-ova zastupnica u europskom parlamentu Ivana Maletić predstavila je novinarima podatke o korištenju EU fondova u Hrvatskoj, kako bi potkrijepila svoju tvrdnju da Vlada ne zna i ne koristi EU fondove, pa je za 2016. i 2017. siguran gubitak sredstava od 800 milijuna eura.

Maletić je upozorila da se sredstva iz fondova dodjeljuju po pravilu ‘N+3’, zbog kojega je Hrvatska u 2014. morala potrošiti cijelu alokaciju za 2011. To se nije dogodilo, u 2014. nismo imali stvarnu potrošnju i da nije bilo predujma od 150 milijuna eura, sredstva bi nam bila oduzeta, tvrdi Maletić. Ističe da je isti predujam spasio i 2015., ali za efikasno povlačenje fondova u idućim godinama nužni su realizirani projekti.

Iskustva članica, kaže Maletić, pokazuju da za stopostotno korištenje dodijeljenih sredstava treba imati gotovo dva puta više pripremljenih projekata. Dakle, za iskoristiti 8,4 milijarde eura treba provoditi projekte ukupne vrijednosti od gotovo 17 milijardi, što znači više od dvije milijarde godišnje. Vlada se, međutim, nije pomakla s deset puta manje razine provedbe, u visini 200 milijuna eura godišnje, tvrdi Maletić.

Vladu proziva da zbog nedovoljne svijesti o važnosti kohezijske politike propušta najvažniju priliku koju je Hrvatska dobila kao članica EU-a, zbog čega Hrvatsku u 2016. čeka gubitak od 300, a godinu kasnije od čak 600 milijuna eura.

Po njezinim je riječima u okviru IPA komponente ostalo nepotrošeno gotovo 100 milijuna eura namijenjenih jačanju institucija i administrativnih kapaciteta, zahvaljujući Vladi koja ne zna i ne želi raditi.

Kad je riječ o sredstvima za pripremu ulaska Hrvatske u schengenski režim, Maletić tvrdi da je u proračun uplaćeno 120 milijuna eura, ali realizacije nema zbog nedopustivo spore pripreme dokumentacije i ugovaranja projekata. Rok za trošenje tog novca je srpanj 2016., a nepotrošena sredstva će se o vratiti EU.

Smatra da je upitno je li Hrvatska spremna za taj režim, a zamoljena da komentira izjavu premijera Zorana Milanovića da pojedini zastupnici ogovaraju Hrvatsku, kazala je kako je riječ o potpunom apsurdu. Milanović najbolje govori sam za sebe, dovoljno je pustiti ga da govori na sastancima i objašnjava pa da čelnici EU shvate koliko je u Hrvatskoj nerazumijevanje za europske politike. On je najveća prepreka razumijevanju europskih politika u Hrvatskoj, rekla je Maletić.

Poraznim drži i podatke o trošenju fonda za izbjeglice i povratnike, u kojem je ugovoreno svega 33,7 posto od dodijeljenih 237 milijuna eura. Slična je situacija i u operativnom programu Promet 2007. do 2013., gdje Hrvatska može očekivati gubitak između 50 i 100 milijuna eura.

U okviru programa zaštite okoliša, ugovoreno je 96 od 281 milijun eura, a s projektima poput onih u vodnom gospodarstvu Osijeka ili Poreča se kasnilo, zbog čega će dio sredstava biti izgubljen, tvrdi Maletić.

Ustvrdila je da je potpredsjednik Vlade Branko Grčić nedavno sazvao ministre kako bi ih upozorio na velike gubitke zbog neugovorenih projekata. Sada se prebacuje odgovornost na druge ministre, koje je trebalo na vrijeme upozoravati i poticati da ugovaraju projekte. Odgovornost je kolektivna, no to Hrvatskoj sada ne može pomoći. Ako se ubrzaju, možda gubitak u 2017. može biti manji, rekla je Maletić.

facebook komentari

  • Agromentum

    Drugim riječima, Milanović i ministri uopće ne znaju šta rade.