Ivana Maletić: Vlada ne zna upravljati proračunskim prihodima i rashodima!

4

”Proračun je najvažniji akt jedne vlade jer zaista pokazuje kojim to mjerama i na koji način vlada misli odraditi svoj posao, potaknuti ekonomski rast i razvoj i na neki način kontrolirati državnu potrošnju i u biti biti uspješna vlada u toku svog rada. No, ovi naši proračuni su potpuno neozbiljni jer vlada izađe s jednim proračunom, a onda ga u studenom potpuno promjeni”, kazala je Maletić

Vlada ne zna upravljati proračunskim prihodima i rashodima, izjavila je Ivana Maletić, HDZ-ova članica u odboru za ekonomska i monetarna pitanja Europskog parlamenta, ističući da su rebalansi proračuna poput ovog današnjeg potpuno neozbiljni, jer Vlada izađe s jednim proračunom, a onda ga u studenom potpuno promijeni.

“Rebalansi na ovoj razini puno govore koliko vlada ima znanja o proračunu – Vlada RH ne zna upravljati proračunskim prihodima i rashodima na što stalno upozorava i Europska komisija. Proračun je najvažniji akt jedne vlade jer zaista pokazuje kojim to mjerama i na koji način vlada misli odraditi svoj posao, potaknuti ekonomski rast i razvoj i na neki način kontrolirati državnu potrošnju i u biti biti uspješna vlada u toku svog rada. No, ovi naši proračuni su potpuno neozbiljni jer vlada izađe s jednim proračunom, a onda ga u studenom potpuno promjeni”, kazala je Maletić na konferenciji za novinare.

Smatra kako Vlada rebalansom samo konstatira da u toku godine nije uspjela ništa napraviti i da ne zna što bi i kako trebalo nešto napraviti da se promijene trendovi u Hrvatskoj. Napomenula je da je prognoza gospodarskog rasta za 2014. bila 1,3 posto, pa su vladajući rebalansom u ožujku to promijenili na 0,2 posto, a sada novim rebalansom na kraju godine prognozu mijenjaju na pad od minus 0,7 posto.

“To pokazuje koliko se ne zna što se radi i na koji način”, ocijenila je HDZ-ova europarlamentarka. Podsjetila je kako je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita, pri čemu je za 2014. zadano da deficit ne smije biti veći od 4,6 posto, dok je Vlada “na papiru u ožujku svela deficit na 4,6 posto, da bi sada u studenom taj deficit buknuo na 5,0 posto”.

“Ono što se dogodilo je da se prihodi ne realiziraju, ukupno smanjenje prihoda poslovanja je 2,8 milijardi kuna”, upozorila je Maletić te ukazala da je PDV podbacio za 1,3 posto, a da na prihodnoj strani Vlada za 1,2 milijarde smanuje prihode od EU pomoći. “Projekti EU-a u Hrvatskoj se uopće ne realiziraju”, rekla je i naglasila da je Vlada krenula s planom od 2,9 milijardi kuna, a dosad je realizirano samo 700 milijuna kuna, dok se rebalansom plan smanjuje za 1,2 milijarde kuna.

“Smanjuju se ti pokretači rasta i razvoja. Vladi bi trebalo biti u interesu da što više koristi europske fondove. A s druge strane, kao druga članica ćemo za cijelu godinu uplatiti oko 4 milijarde kuna u europski proračun”, istaknula je.

Osim što je PDV manji za 1,3 milijarde kuna, Maletić tvrdi da je za 250 milijuna kuna podbacio i porez na dobit, a katastrofom je nazvala i rashodovnu stranu proračuna. “Kada režete rashode, nemojte rezati pokretače rasta i razvoja. To su dobro usmjerene subvencije poduzetnicima i poljoprivrednicima – kapitalne investicije koje se ovdje jako režu, skoro 300 milijuna kuna, plus europski projekti”, rekla je Maletić.

Iako podsjeća da rebalansi nisu rijetka pojava, ističe kako oni nisu uobičajeni na kraju godine, već se rade preraspodjele do određene razine, do 5 posto, no Vlada nas je, tvrdi, dovela u apsurdnu situaciju da rebalansima u zadnji čas potpuno mijenja cijelu godinu. “Žalosti me da jednoj državi članici, koja je prošla najzahtjevnije pregovore, EK govori u 2014. da dubinski analizira prihode i rashode. To je žalosno”, poručila je Maletić.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog rebalansa proračuna za 2014. kojim se prihodi državnog proračuna smanjuju za 2,6 milijardi kuna, dok se rashodi smanjuju za 544 milijuna kuna. Prihodi državnog proračuna smanjeni su sa 117,1 milijardi kuna na 114,5 milijardi kuna, a rashodi sa 130,6 milijardi kuna, na 130,1 milijardu kuna. Tako bi deficit proračuna iznosio 15,6 milijardi kuna, što je dvije milijarde kuna više nego je bilo predviđeno rebalansom iz ožujka, i iznosio bi oko 5 posto BDP-a.  (hina)

facebook komentari

 • peppermintt

  Znaju za svoju korist , za opće dobro hrvatskog naroda -NE. Reabalans proračuna od čijih porjekcija zapravo ovisi čitav sustav prolazi lagano kao neka usputna tema…koga briga kako će biti narodu…

  • Maletić je to lijepo objasnila! Ovo što su kokoši danas radile, je loše, a istakli su samo frazu kao ‘ milijunu građana će se povećat plaća, jer su povećali neoporezivu osnovicu plaće… ” uglavnom jad! treba ove što prije potirat

   • peppermintt

    i potvrdili da je milijun građana na granici siromaštva

    • ja se mogu kladit da im je ovo zadnji mandat