IVANA ŠOJAT: Neka građani na biralištima odgovore na pitanje jesu li protekle četiri godine živjeli bolje ili lošije

0
IVANA ŠOJAT, KANDIDATKINJA HDZ-a ZA GRADONAČELNICU OSIJEKA

Aktualni gradonačelnik predizbornu kampanju vodi gradskim proračunom, naspram 66.000 kuna koliko sam ja utrošila do danas, kad vodimo ovaj razgovor, odnosno do tri dana prije izbora. On je pet dana prije izbora dodjeljivao gradski novac udrugama, nastojeći i tako kupovati glasove. Vjerujem o dostojanstvo i poštenje naših Osječana i mislim da će mu se to vratiti kao bumerang.

Kad je Ivana Šojat predstavljena kao kandidatkinja najveće i najjače hrvatske stranke za gradonačelnicu Osijeka iznenađeni su bili samo oni neupućeni i oni koji su htjeli još jedan mandat postojećeg gradonačelnika. Naime, onima koji su očekivali da će HDZ posegnuti za imenom koje je već kotiralo u lokalnoj politici promaklo je da predsjednica Republike i premijer sve češće nagrađivanu osječku književnicu imenuju izaslanicom na raznim događajima na kojima ne mogu osobno biti prisutni. Negdje ispod radara prolazila je i činjenica da Ivana Šojat ima otvorena vrata svakog ministarstva i ureda državne uprave, uključujući i Ured predsjednice Republike, što je Osijeku, gradu koji se 27 godina nalazi u oporbi prema svakoj državnoj vlasti, zadnja slamka spasa.

  • Gospođo Šojat, osijek su u zadnje četiri godine napustili desetci tisuća ljudi, najviše mladih. Imate li ideju kako to zaustaviti?

Imam ideju, a imam i razrađen plan. Da bi bilo tko ostao u Osijeku on mora imati mogućnost za dostojanstven život. Grad Osijek ne može otvarati radna mjesta, ne može zapošljavati, ali može stvoriti uvjete za dolazak investitora, za pokretanje gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta,  za razvoj poduzetništva i za samozapošljavanje. Grad mora stvoriti pretpostavke za to da Osijek postane jaki turistički centar i važno prometno središte. U izradu svog programa upravljanja Osijekom uključila sam i poslovne ljude i stručnjake iz inozemstva. Jedan od njih, pionir IT industrije u svijetu, gospodin Robert B. Faber koji je na moj poziv već boravio u osijeku, obećao mi je, ako postanem gradonačelnica i ako se bude provodio moj program, da će mi poslati dvojicu svojih savjetnika koji već imaju iskustva u oživljavanju sličnih gradova u svijetu. Moja plan ne uključuje samo zaustavljanje iseljavanja mladih, nego i stvaranje pretpostavki za povratak onih koji su otišli.

  • Kako mislite stvoriti te pretpostavke?

Jasno je da sve to košta, dakle potreban nam je novac. Pogledajmo ima li rad neiskorištene resurse koji mogu biti stavljeni u funkciju i koji mogu donositi novi prihod u gradski proračun, bez novog opterećenja građana. Tko god prošeta Osijekom vidjet će brojne poslovne prostore koji sad zjape prazni, a za koje ipak netko ipak plaća nekakve režije. Dio tih poslovnih prostora je u vlasništvu države. Već sam postigla načelni dogovor s ministrom Marićem o tome da država ustupi svoje prostore gradu na upravljanje i da grad dio najamnine plaća u državni proračun, a dio zadrži za sebe. Ministar Marić je jako podržao moju ideju o osnivanju Ureda za upravljanje gradskom imovinom. Točnije bi bilo reći da je bio zaprepašten kad je saznao da takav ured još uvijek ne postoji u Osijeku. Dakle, kad te poslovne prostore stavimo u funkciju, ubirat ćemo najamninu za njih, što je dvostruka dobit, jer onaj tko plaća najamninu plaćat će i režije koje je do sad grad plaćao. Prostore će grad staviti u funkciju tako da budu dostupni za razvoj poduzetničke djelatnosti, brzo i pod povoljnim uvjetima, posebno mladima i ljudima u dobi kad teže pronalaze zaposlenje. Novac od najamnina možemo pretvoriti u fond za poticanje poduzetništva i zapošljavanja. Uz sve ovo nemam namjeru novac grada ulagati u gospodarsku zonu u kojoj je jedina aktivnost promjena imena od poslovno zone do eko poslovne zone, te rast korova. Ništa drugo se u Nemetinu ne događa. Moja aktivnost bit će okrenuta prema stranim investitorima i prema boljem iskorištavanju mogućnosti koje nam nude fondovi Europske unije.

  • Cjelo vrijeme govorite o mladima i o zapošljavanju, a populacija u Osijeku je sve starija.

Značajno mjesto u mom programu zauzimaju djeca i stariji. Djeca su naša obveza, naš zalog za budućnost, a naši mudriji sugrađani su naš ponos. Njihove godine nose mudrost i iskustvo koje ne smijemo zanemarivati. Moj cilj je povećati broj smještajnih jedinica u domovima za starije i nemoćne, odnosno izgraditi nove, suvremenije domove. Ipak, to nije rješenje. To je neophodno samo kad nema drugog rješenja. Alternativa takvoj skrbi, naravno kad ne postoje mogućnost obiteljske skrbi za starije, jest organiziranje mreže kućnih posjeta i dnevnih boravaka s osiguranim toplim obrocima. U Republici Hrvatskoj već postoje razrađeni slični sustavi i oni dobro funkcioniraju. Dakle, samo trebamo pokazati ljudskost, minimalnu socijalnu osjetljivost i volje, te postojeći model prilagoditi našem gradu.

  • Spomenuli ste i djecu.

Moramo biti svjesni da svijet zaista jest postao globalno selo. Svi želimo bolju budućnost svojoj djeci i ako u Osijeku ne stvorimo jednake pretpostavke za njihovo obrazovanje kakve postoje u sličnim europskim gradovima, mladi će nam odlaziti, bez obzira što ćemo pokrenuti gospodarstvo. Danas više nema osmosatnog fiksnog radnog vremena u jednoj smjeni i majke domaćice koja kod kuće čuva djecu dok pater familias radi u drugoj smjeni. Mi moramo imati vrtiće koji rade u dvije smjene i u kojima djeca imaju mogućnost učenja stranog jezika od najranije dobi. Škole moraju raditi u jednoj smjeni i moraju imati produženi boravak u kojima profesori dodatno rade s djecom kojima je to potrebno. Moramo u vrtićima imati i umjetničke i kreativne radionice kako bi djeca mogla ispoljavati svoj talent i pravilno biti usmjerena u kasnijoj fazi svog obrazovanja.

S Terezom Kesovijom
  • Program se čini dobar, ali ankete ipak daju veliku prednost Vašem protukandidatu i sadašnjem gradonačelniku?

Da je bilo po anketama predsjednik Republike bio bi Josipović, a ne gospođa Grabar – Kitarović, a SAD-u bi u Bijeloj kući sjedila Hillary Clinton, a ne Trump, dok bi Velika Britanija još bila dio EU. Ne zaboravite da te iste ankete nisu na prošlim izborima davale prevelike šanse današnjem premijeru Plenkoviću. Aktualni gradonačelnik predizbornu kampanju vodi gradskim proračunom, naspram 66.000 kuna koliko sam ja utrošila do danas, kad vodimo ovaj razgovor, odnosno do tri dana prije izbora. On je pet dana prije izbora dodjeljivao gradski novac udrugama, nastojeći i tako kupovati glasove. Vjerujem o dostojanstvo i poštenje naših Osječana i mislim da će mu se to vratiti kao bumerang. Vjerujem da će mu svaki član udruge na biračkom mjestu poslati poruku kako ih se ne može kupiti ovakvim sitnim politikantskim potezima.  Kad već govorimo o anketama, nadam se da će 21. svibnja građani odgovoriti na anketno pitanje je li se protekle četiri godine u Osijeku živjelo bolje ili lošije nego prije. Nakon drugog kruga izbora saznat ćemo odgovor na to.

Ante Rašić/Kamenjar.com

facebook komentari