Ivica Marijačić: Zasluženi kraj lažnih mesija iz Metkovića

72

Kaos na hrvatskoj političkoj sceni nikad veći

Božo Petrov, čelnik Mosta, ostao je vidno šokiran za njega neočekivanim ishodom sjednice Vlade prošloga četvrtka na kojoj je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković smijenio tri ministra iz kvote Mosta, unutarnjih poslova Vlahu Orepića, zaštite okoliša Slavena Dobrovića i pravosuđa Antu Šprlju, zato što su bili za smjenu HDZ-ova ministra financija Zdravka Marića.

Naime, prije toga SDP je najavio i uputio Hrvatskome saboru zahtjev za smjenu ministra Marića optužujući ga za sukob interesa jer da je navodno kao jedan od bivših direktora u Todorićevu Agrokoru pogodovao tome koncernu i da nije pravodobno upoznao Vladu sa stanjem u kompaniji.

Prema proceduri, prije Hrvatskoga sabora o zahtjevu se morala očitovati Vlada RH, a na spomenutoj sjednici pokazalo se da su trojica Mostovih ministara bila uz SDP-ov zahtjev, dakle za smjenu Zdravka Marića.

PlenkovićČelnik Mosta Božo Petrov bio je siguran da će premijer Plenković popustiti, dakle da će smijeniti ministra Marića iz jednostavne potrebe da ne riskira opstanak HDZ-a na vlasti do koje je i došao zahvaljujući koaliciji s Mostom.

Grdno se prevario: ne samo da je Plenković odbacio njegov plan, nego je munjevito smijenio tri njegova ministra, a sutradan još jednoga, ministra uprave Ivana Kovačića. Time je priča o Mostu kao koalicijskome partneru HDZ-a završila. Formalno su Mostovi ministri sutradan dali i ostavke nakon početne pobune i otpora da napuste te pozicije, što bi bilo ravno državnome puču. Nakon svega, Petrov je nemoćno obavijestio javnost da Most napušta vladajuću koaliciju. Postalo je jasno da je odzvonilo i njemu kao predsjedniku Hrvatskoga sabora.

Propao je, dakle, scenarij Bože Petrova da Most još jednom odigra predstavu velikih pravednika koji sređuju stanje u državi te da se nametnu javnosti kao jedini zdravi društveni pokret ili stranka. Lani je taj plan uspješno primijenio u Oreškovićevoj Vladi protiv potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, ali samo zato što je Petrov na svojoj strani tada imao i predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića.

Zahtjev za odlaskom Karamarka bio je, naime, dio šire priče i interesa mnogih aktera. Sada je, pak, Plenković, koji je profitirao na lanjskoj Mostovoj dekonstrukciji Vlade odlučnim potezom poručio Petrovu da je dotjerao cara do duvara. Čelnik Mosta ostao je, dakle, bez suvisla komentara jer nije očekivao takvu rezolutnu reakciju Andreja Plenkovića.

Obična demagogija s ciljem pretvaranja poraza u pobjedu

Sve što je preostalo poslije toga Petrovu jest da taj debakl pokuša pretvoriti u neku vrstu pobjede i da uvjeri javnost Petrov Bolesno ambiciozni Božo Petrov htio je po deja vu scenariju pokazati Plenkoviću da je on gazda u hrvatskoj politici i da ne određuje samo svoje ministre, nego i ministre iz kvote HDZ-a.

Dobio je zaslužen odgovor od Plenkovića koji je strmoglavio Petrova s političkih visina na dno kako Most odlazi zbog protivljenja HDZ-ovoj zaštiti pljačke, kriminala, Agrokora, Todorića, ministra Zdravka Marića, ministrice Martina Dalić itd. No to je vrlo prozirna demagogija s uličnom ili krčmarskom argumentacijom. Kao što su Mostovci Petrov i Bulj još lani optuživali Karamarka da je morao otići zbog kriminala pa ih je on tužio, a njih dvojica nakon toga kukavički se zaštitili imunitetom i izbjegli sud, takva je čini se i sada razina njihovih optužaba usmjerenih prema HDZ-u, s tim da u ovoj situaciji nisu osobito ni uvjerljivi ni usklađeni jer smijenjeni ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kaže da ne odlaze iz Vlade zbog Marića, nego zbog ministrice Dalić, čiji je suprug u upravi Ine i prema tomu, ona je, tvrde u Mostu, u sukobu interesa, dok drugi Mostovci pak spominju samo Marića i Agrokor.

Iza cijele te patetične i lažne mesijanske pravedničke misije Bože Petrova i njegova Mosta kriju se, dakako, bolesne makijavelističke ambicije Bože Petrova i još nekolicine u Mostu, skupini zastupnika za koju se može reći da nekako održava to jedinstvo različitih osobnosti, među kojima zacijelo ima čestiti i naivnih idealista, ali koji ne dominiraju grupacijom.

Nakon očitoga medijskoga forsiranja ljevičarskih krugova, osobito HTV-a, koji su vjerovali da će rast Mosta spriječiti povratak HDZ-a na vlast, Petrov i njegova družina uspjeli su se vinuti s lokalnih na državnu razinu te su postali nezaobilazan politički čimbenik, s desetak posto osvojenih zastupničkih mandatu Hrvatskome saboru.

No, njihov utjecaj nakon toga u posljednje dvije godina u znake ju neprekidne silazne putanje. Te su činjenice svjesni Petrov i ostali čelnici Mosta Već su doživjeli poraze na parlamentarnim izborima u Metkoviću i Omišu, dakle u svojim izbornim bazama, ali su ti porazi ostali više ili manje skriveni u činjenici da je izborna jedinica za parlamentarne izbore prostorno znatno šira od jednoga mjesta pa im je ukupan broj dobivenih glasova u izbornim jedinicama ipak omogućavao političko preživljavanje i opstanak. Ali sada su pred vratima lokalni izbori, a sva istraživanja ne daju ni Petrovu, ni Grmoji, ni Kovačiću neke osobite izglede u nadmetanju s protukandidatima.

Doživjeti poraz u svojim mjestima, nakon tolike obećavajuće revolucionarne halabuke, ne bi bio za njih običan poraz, nego i svojevrsno poniženje s obzirom na to da protiv sebe imaju kandidate koje svih ovih godina optužuju za najcrnji kriminal. Pobijedi li, primjerice, Stipe Gabrić Jambo u Metkoviću, onda bi to mogao biti politički kraj za Božu Petrova koji se meteorski vinuo od gradonačelnika do predsjednika Hrvatskoga sabora upravo na demonizaciji Jamba.

Naivni Petrov vjerovao u isti scenarij kao i protiv Karamarka

Karamarko PetrovS obzirom na to da je i u široj hrvatskoj javnosti, a ne samo u njihovim lokalnim sredinama, sve više prevladala percepcija o Mostu kao o promašaju i o još jednome razočarenju, Petrov je zaigrao na deja vu scenarij s početka ovoga teksta.

Afera Agrokor učinila mu se kao idealan placdarm s kojega bi povratio nekadašnju popularnost u biračkome tijelu. Ali neočekivana Plenkovićeva sječa na bolan način uvjerila ga je da novi predsjednik HDZ-a ne će ovaj put dopustiti ponavljanje slučaja s Karamarkom, što znači da je i Plenković naučio lanjsku lekciju bez obzira što je on u njoj profitirao, a možda ju lani i potencirao kako bi ubrzao Karamarkov odlazak.

Kao što je poznato, Božo Petrov i Miro Bulj doživjeli su naknadno pravu blamažu u slučaju smjene Karamarka jer se pokazalo da je on bio u pravu s tezama o napuštanju arbitraže s MOL-om zbog uštede velikih troškova, a Petrov u krivu kad je tvrdio lažno da Hrvatska dobro stoji u tome procesu. Vidjelo se da su to pravi demagozi. Već su tada moralni razlozi nalagali njegovu abdikaciju, ali psihijatar iz Metkovića očito vrlo loše stoji s političkim moralom.

U zrelim demokracijama zapadnoga tipa Mostova metoda ucjene jednostavno nije ni poznata ni normalna. HDZ je većinski „dioničar“ u Vladi i manjinski partneri ne mogu predsjedniku Vlade ultimativno određivati tko može, a tko ne može biti ministar u kvoti HDZ-a, s obzirom na to da ni HDZ nije ucjenjivao čelnike Mosta oko toga koga će odrediti za ministre u toj Vladi. Ako se, pak, Mostovci nisu slagali s bilom kojim aspektom ili s cjelinom HDZ-ove politike, mogli su mirne duše napustiti koaliciju i time čistih ruku izaći pred svoje birače i javnost. No nisu krenuli tim jedino logičnim putem.

Božo Petrov je, računajući da će Plenković popustiti i prihvatiti njihov, zapravo njegov ultimatum te se odreći ministra čiju „glavu“ traže, a oni sami, tj. Petrov i Most, u očima hrvatske javnosti još jednom ispasti kao superiorni političari čija je isija spašavanje etičnosti hrvatskoga društva, a onda takav status debelo kapitalizirati u predstojećim lokalnim izborima.

Površnost Mostove „argumentacije“ da su oni navodno žrtve svoje borbe protiv korupcije i kriminala, dokazuje zapravo vrlo jednostavna činjenica: oni su ulazeći u koaliciju s Plenkovićevim HDZ-om znali da ministar financija Zdravko Marić dolazi iz Agrokora kao što su znali i da suprug ministrice Martine Dalić sjedi u upravi Ine te da je bilo neusporedivo više razlogu za pobunu nego u slučaju navodnoga sukoba interesa zbog kojega su rušili Tomislava Karamarka i prijašnju Vladu. Ali ni riječi prosvjeda nisu izustili, štoviše kao da su jedva dočekali prebrojavanje glasova i odmah vrlo koncilijantno usuglasili se s HDZ-om oko podjele vlasti. Pritom je vrlo znakovito da je Most u toj raspodjeli resora uzeo za sebe najzvučnija ministarstva: unutarnjih poslova, pravosuđa, zaštite okoliša i uprave, a predsjednik Mosta postao je i predsjednik Hrvatskoga sabora, druga najvažnija i najmoćnija osoba u državi.

Koalicijski partner koji je prinio u zajedničku saborsku većinu tek 15 mandata, u odnosu na većinskim HDZ koji je dobio više nego četiri puta veći broj zastupnika, uzeo je najbolji i razmjerno najveći dio toga kolača. Nitko nikada u parlamentarnoj povijesti Hrvatske nije tako naplatio svoju koalicijsku suradnju s pobjedničkom strankom. Ta je spoznaja od presudne važnosti za zaključak da je Most u svojim rukama imao apsolutno sve alate da provode reforme koje je vehementno najavljivao i obećavao. Na žalost, ništa nisu proveli, a nisu se nikada ni pobunili u smislu da oni to žele, ali da im netko stoji na putu sa svojim opstrukcijama. Forsiranje Zakona o otvaranju arhiva jedini je zapravo pozitivan učinak Mostova obnašanja vlasti.

U cjelini, oni su se uživjeli u vlast, postali dio neosjetljive vlastodržačke nomenklature i neprepoznatljiv dio zatrovane žabokrečine jer su do besvijesti svoje resore napunili kadrovima iz vlastite provincije ne vodeći računa o potrebama, stručnosti i obrazovanju. Pokazali su se, uza sve to, nedoraslima za ministarske i druge odgovorne dužnosti.

Groteskno ponašanje ministra Orepića

U tome kontekstu upravo je groteskno bilo ponašanje ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji je cijelo vrijeme IzboriPostojeća HDZ-ova koalicija s Pupovcem bila je strašan udarac na dostojanstvo HDZ-ova biračkoga tijela. Najavljivana nova koalicija s HNS-om i Pupovcem bila bi nova dimenzija krivotvorenja volje birača.

Novi izbor jedini su logičan izlaz iz ove situacije.vodio nekakve ideološke bitke, pa stalno demonizirao pozdrav „Za dom spremni“, a tolerirao komunističke simbole, javno prozivao ustavne sudce, kolege ministre i ostale za kriminal, umjesto da ih je uhićivao ako je imao dokaza i tako provodio zakon. Svojim nadmenim držanjem, a poraznim rezultatima u praksi, taj je čovjek postao gotovo predmet sprdnje i prvo ga je trebao najuriti sam Most, posebice zato što je Orepić nastupao sa svjetonazorski i ideološki suprotnih pozicija od onih demokršćanskih iz kojih je navodno izrastao Most.

Pored svega toga, bilo je paradoksalno slušati kako su veliki reformatori u Mostu, nakon što su preuzeli vlast, glasno bili protiv lustracije, protiv smjene državnoga odvjetnika, protiv smjene na čelnih ljudi na HTV-u, iako je svakomu bilo jasno da nikakva reforma nije moguća ako institucije vode stari kadrovi.

Nisu im, dakle, smetali ni Martina Dalić, ni Milorad Pupovac sa svojim izvrtanjem povijesti i vrijeđanjem Domovinskoga rata, nisu im smetale ni klevete protiv Hrvatske za fašizam iz raznih krugova. Malo pomalo, javnost je rezignirao zaključila da je Most tek jedna u nizu zabluda koje jedna za drugom završavaju na groblju potrošenih političkih ideja i praktičnih pokušaja.
Kad je riječ, pak, o sljedećim potezima, jasno je da slijedi ovoga tjedna smjena predsjednika Hrvatskoga sabora

Bože Petrova. HDZ će na tu dužnost željeti postaviti Gordana Jandrokovića. Zamjene za smijenjene ministre premijer Plenković je imenovao. HDZ ima navodno 79 glasova da obavi smjene u Hrvatskome saboru, ali nema potrebnih 76 ruku za izglasavanje povjerenja eventualnoj novoj vladajućoj koaliciji. Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković vrlo samouvjereno najavljuje da ne će biti smjena njegovih ministara, da nema krize vlasti, dakle da će formirati novu Vladu s novim partnerima. Ne otkriva se s kojima, ali svi pretpostavljaju da bi , uz dosadašnje partnere, nacionalne manjince, novoj koaliciji pristupili zastupnici HNS-a, IDS-a, Milana Bandića, Čačićev jedan, jedan HDSB-a Po riječima Milijana Brkića, u obzir dolaze svi osim SDP-a, no HNS-ov čelnik Ivan Vrdoljak kaže da će njegova ekipa poduprijeti smjenu Petrova, ali ne će biti za HDZ-ovu novu koaliciju.

HDZ nastavlja s krivotvorenjem volje birača

Posao stvaranja nove vladajuće koalicije bit će navodno ostavljen nakon lokalnih izbora. Ovisno o rezultatima koje na njima postigne, HDZ će se postaviti čvršće ili mekše prema budućim potencijalnim partnerima u Hrvatskome saboru, a ako to ne bude izvedivo, novi izbori jedina su opcija. No već iz dosadašnjega ponašanja vrha HDZ-a jasno je da za njih nema više prepreka za koaliciju i sa strankama posve suprotnoga svjetonazorskoga ili ideološkoga pola. Politički promiskuitet u hrvatskoj politici na vrhuncu je. I dosadašnja Plenkovićeva koalicija s Miloradom Pupovcem, i to tako da Pupovac ucjenjuje i određuje tko može, a tko ne smije biti ministar iz HDZ-ove kvote, bila je strašan udar na dostojanstvo i identitet prosječnoga HDZ-ova člana, birača, pristašu i općenito samosvjesnoga hrvatskog čovjeka.

Eventualna nova koalicija s HNS-om, koju sada HDZ otvoreno priželjkuje i zagovara, dakle sa strankom čija je čelnica optuživala Hrvatsku pred domaćom i inozemnom javnošću za agresiju na BIH, koja je iznosila gnusne laži u Hrvatskome saboru protiv Vice Vukojevića, sa strankom koja često zastupa i prosrpska stajališta kada su u pitanju nacionalna povijest i Domovinski rat, a još k tom sa strankom koja u svojim redovima ima najviše osuđenih pojedinaca za kriminal i korupciju, predstavljat će novu, višu dimenziju HDZ-ova protuprirodnoga političkog bluda, predstavljat će dodatno krivotvorenje volje birača jer na dvama prošlim izborima hrvatski su birači jasno rekli da ne žele vlast SDP-a, HNS-a, pa ni Pupovca.

Prema tome, jedina logična posljedica sadašnjega raspada vladajuće koalicije HDZ-a i Mosta bila bi raspisivanje novih izbora za Hrvatski sabor. U neformalnim razgovorima, neki visokopozicionirani HDZ-ovci upozorili su Plenkovića da bi koalicija s HNS-om značila smrt HDZ-a, ali Andrej Plenković takav je politički tip osobnosti da mu prevaljivanje tih ideoloških jazova ne predstavlja nikakav problem. To osobito nije problem onim liderima koji nakon dobivenih izbora do volje svojih birača drže kao do lanjskoga snijega, a birači HDZ-a, na svoju žalost, u tome imaju poprilično iskustvo.

Ivica Marijačić
Hrvatski tjednik

 

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Bio bi ovo dobar tekst da nije u središnjem dijelu potpuno ispremiješan (propust uređivanja?),a vidi se da je pisan ranije,pa onda “krparen” i to sa grješkama.Propust koji kvari utisak i ozbiljnost. LP

 • vitina

  Ma dašta, MOST je kriv što nije bio ukras u HDZ-ovoj vladi i što nisu bili oni koji su samo klimali glavom na sve HDZ-ove nepodopštine i bili obični poslušnici velikog Plenkija od Brisela. Ovo jest na žalost kraj MOST-a(ali ne zasluženi) ali se isto nadam da će uskoro biti i zasluženi kraj i ovog briselskog ljigavog birokrate.

  • Agromentum

   Ne može se s 10% osvojenih glasova tražiti 100% vlasti. Oni su u obje vlade do sad imali važna ministarstva i nitko ih nije smetao u njihovom (ne)radu. Ali njima je najvažnije bilo upinjati prstom na druge. Hrvatskoj kao demokratskoj zemlji su potrebne više stranaka ali ne i takvih destruktivnih kao što je most, ili pak živi zid i sl.

   • vitina

    Znači po tebi MOST treba raditi i šutit i “vezat konja gdje mu gazda kaže”. Bravo!

    • Maks

     Kod nas postoji Udbomafija koja je kontrolirala ZAKON – pravosudje DORH i MUP , pod zastitom SDPeya i Mobsta, nema revansizma rekao pop Petrov kad je zastitio Ranka Ostojica. Treba biti dobro jugoslavenski i komunisticki nastrojen pa braniti Cupriju!!!

     • vitina

      Zbog takvih će mi biti drago kad briselski birokrat nakon lokalnih izbora “sklepa” vladu sa Vrdoljakom i Pupovcem.

     • Maks

      Jesi bio kod gatare pa to znas unaprijed?

    • Plavac Plavi

     Daj vitina, uključi malo mozak(ako ga imaš)!! MOST ima 15 zastupnika i on si uzima pravo sve određivati, uvjetovati onima koji imaju ČETIRI PUTA VIŠE ZASTUPNIKA!! Umišljeeni “Mesija” Petrov je zasluženo tresnuo o pod! Takvih usijanih glava, koji su glumili velike poštenjačine i moraliste, još nije bilo u Hrvatskoj Vladi!! U isto vrijeme su htjeli biti i Vlast i oporba! Nek Petrov dogovori s nekim kolegom (psihijatrom) kolektivnu terapijuu, ali niti to im čini se neće pomoći!!

     • Maks

      Vitina je Milorad Dodikova poskok bojna.

     • Plavac Plavi

      Ista fela, kao i psihić Petrov!!

     • Agromentum

      Vitina je ozbiljan čovjek i ozbiljan komentator.

     • Maks

      Znam za koga navija i ne idem na taj portal.

     • Vjetruša Kliktavka

      Vidjet ćemo.

     • vitina

      Ja sam svoj, a ne nečiji. Imam svoje mišljenje, kakvo god ono bilo, sviđalo se to nekome ili ne.

     • Maks

      Svi imaju svoje mišljenjei, neki su desno neki ljevica bratsvo jedinstvo. Mi smo bili za Kolindu vi za Josipovica, ja sam “zlopamtilo.

     • Vjetruša Kliktavka

      Korisna informacija. Razotkrivajuća. Zahvaljujem.

     • vitina

      Nikad nisam podržavao Josipovića. Mora da si me zamjenijo sa nekim.

     • Maks

      Jednom sam radi toga sredio Susnjara na narod hr, tada sam bacio nekoliko puta pogled na poskok, ti si mu bio blizak po komentarima . Za mene je i Raspudic ljevicar ili “Radmanova desnica”

     • vitina

      Pa ja i ne tvrdim da sam neka “desnica” nego sam umjereni konzervativac i tradicionalist kojeg jednako napada i ljevica i desnica.

     • Maks

      Ti si dosao nas zahebavat , nazivas cupriju ovdje desnicom jako neozbiljno.

     • vitina

      Ja je tako doživljavam(umjerenom doduše) kao i Raspudić na primjer.

     • Maks

      Moras biti jako lijevo kad njih doživljavasw kao desnicu.

     • Vjetruša Kliktavka

      Ocjenjujete li Vi, kao “tradicionalist”, da je u slučaju Mosta narušavanje državnih institucija postalo neka vrsta tradicije?

     • vitina

      Nije nikakvo narušavanje nego sprčavanje HDZ-ovog nereda(pokušavanje).

     • Vjetruša Kliktavka

      Znači po Vama je HDZ taj tko stvara nered u državnim institucijama.

      Dobro.

      A sad se vratimo malo na aferu “Grizli”. Kako nazivate ugovaranje “usluga” ministara iz kvote Mosta u korist strane kompanije uz financijsku naknadu?

     • Maks

      Jesi li ti nuopce vidio koliko pozitivnog su napravili Zdravko Maric,Ministar Krsticevic , Tomo Medved, Tolusic i jos neki??? Hrvatska ide naprijed nakon Krize i dugova koje nam je stvorio Milanovic u 4 godine svog mandata, sigurno to smeta jugoslavenima i Mostovoj neokonzervativnoj pozadini – oni su nas htjeli u Bankrot pa rasprodati “belosvetskom kapitalu, Oreskovic je silom pokusao poklanjati hrvatsku ravnicu strancima !!! Udar na Zdravka marica je udar na hrvatski proracun , ponovni pokusaj guranja u drzave u Bankrot, padom agrokora imali bi bar 30 000 nezaposlenih dodatno. Pusti mostovo popovanje , pogledaj ovdje kojem jatu pripadaju, dovoljno je na preskokce , ne moras gubiti vrijeme i gledati sve. https://youtu.be/f9bYjY87cMI

     • vitina

      Nisam te vrijeđao pa očekujem da ni ti mene ne vrijeđaš. Inače i za tebe vrijedi isto ono što sam napisao u komentaru Maksu.

     • Plavac Plavi

      Ja sam očekivao odgovor na ona postavljena pitanja, a ne da glumiš “uvrijeđenu mladu”!!

     • Vjetruša Kliktavka

      Iskreno, ja nisam.

      Modus operandi takvih “sugovornika” nije sukladan uobičajenim uzusima argumentirane rasprave. Kvalitetna argumentacija iznesenih tvrdnji za njih je suvišan napor, jer to je sve “preočito”, dok “argumentima” nazivaju omalovažavanje i vrijeđanje onih koji se ne slažu s njihovim mišljenjem.

      Izbjegavanje nepoćudnih tema i pitanja je samo dodatni sloj masti.

     • vitina

      Van sam pa ne mogu trenutno komentirati.

    • Agromentum

     Ako nisu za konstruktivan rad i ako su toliko velike razlike u shvaćanju nekih stvari, onda je logično da budu u oporbi i čekaju sljedeću šansu.

     • vitina

      Kako je po tebi trebao MOST reagirati na slučaj “Marić”?

     • Agromentum

      Most je znao već kod sastavljanja vlade tko je Marić. Ali to što su o njemu “znali”, su si stavili u džep za neka druga vremena. Mi znamo da ono što Marić trenutno vodi, jako dobro funkcionira. Kao što znamo, ne služi nas s te strane uvik sreća – skoro pa nikad. Most je jednostavno bio preopterećen s onim za što je bio zadužen i bili su prinuđeni uraditi nešto ne bil’ ih nekako za neko vrijeme spasilo. Zamisli samo da je HDZ postavio nekog kao Orepić, kako bi se bacala vatra. S druge strane za most Obuljen nije nikakav problem. Da se razumimo, ja nisam nikakav “plenkovićevac” – daleko od toga.

     • vitina

      Marić je aferom Agrokor postao teret ove vlade, i najmanje što je mogao učiniti Plenković je smijeniti Marića. Zašto nije Plenković i HDZ tražio od MOST-a da povuče Orepića? MOST nije savršen i daleko je od toga, ali je definitivno osviježenje na desnom centru. Bio je dobar korektiv HDZ-u i HDZ trenutno nema onog sa kojim bi mogao napraviti vlast a da ona bar kako tako diše hrvatski. Predstoje Vrdoljak i Pupovac. Hoćete li i tada tako zdušno podržavati HDZ? Jedino što dobro radi HDZ nakon Tuđmana je da kvalitetno uništava desnicu, bila ona krajnja ili umjerena kao što je MOST.

     • Agromentum

      Never change a winning team! Zašto bi se Marića smjenjivalo? A Orepić je bio mostov izbor kojeg je HDZ akceptirao. Tako ide u demokraciji. Moraju se praviti kompromisi, i to je sve.

     • vitina

      Evo zbog čega bi trebao smijeniti Marića, a što je rekao Bulj a ja podpisujem;
      “Mi danas raspravljamo o Mariću, a stvar je vrlo jednostavna. Ako je takav stručnjak kakvim ste ga upravo predstavili, onda je morao znati što se događa u Agrokoru. Ako nije znao, onda nije stručnjak. U oba slučaja, to je za ostavku”.
      Zašto bi koalicija dvije stranke bila na način ja neću dirati tvoje loše ministre a ti nemoj moje?

     • Maks

      Bulja si vodi kao glavnog urednika poskok “lista, imat cete jednog pametnog.

     • Agromentum

      Nije on tamo više iz osobnih razloga, pa nema razloga za dobacivanje.

     • Maks

      Poznam njegov stav ovo sto govori o Zdravku Maricu je cisto laganje.

     • Agromentum

      Uh, Miro Bulj govori ono što most misli. Ali, sve je to previše rustikalno i providno. Pa zar nije najvažnije pitanje, radi li ministar sve kako treba ili ne?

     • vitina

      U normalnim demokracijama ministri bi dali ostavke za puno manje krivnje nego što je Marićeva. Nije toliki problem Marić nego je preočito da Plenković preko Marića štiti nekog puno zloćudnijeg nego što je Marić.

     • Vjetruša Kliktavka

      U normalnim demokracijama novinari poput Aleksandra Stankovića ne promiču stranke “desnog centra”, pogotovo ne u predizborno vrijeme.

     • Maks

      Ti poznas normalne demokracije, odakle pitam te? Ja zivim u Njemackoj 46 godina , ceveni smrad blatio predsjednika Wulfa , covjek dao ostavku a svi sudovi ga oslobodili godinu dvije kasnije . Nevin covjek i to se nece vise ponoviti, crvena jugo bagra koristi isto kod nas godinama kasnije.

     • Vjetruša Kliktavka

      “Preočito” se temelji na nekom očitom dokazu.

      Možete li predočiti taj očiti dokaz kako bismo jasno uočili “preočito”.

     • vitina

      Meni je to očito, a vama ne bi bilo ni da to “nacrtam”.

     • Vjetruša Kliktavka

      Očito Vam ni sebeljubivost nije strana.

      Ne čudi stoga da ste podložni utjecaju narcisoidnom ponašanju prve postave Mosta.

      Što se mene tiče, raspitajte se, koristit će Vam.

     • Maks

      Ne trebaju takvima dokazi..

     • Vjetruša Kliktavka

      Imate li kakav argument za tvrdnju da je Most “desni centar”?

      Inače, strankama koji spadaju u desni dio spektra nikad nije prijemčljiva ideja o suradnji, a kamoli koaliciji, s bilo kakvim strankama, udrugama, grupacijama ili kako već, koje bi u programu imale natruhe ili pak otvoreno podržavanje bilo kakvih komunističkih ideja. Most je, i to intenzivno, pozivao na osnivanje “tripartitne vlade”, dakle suradnju s onima kojima je komunistički “sustav vrijednosti” izvorište.

      Dakle?

     • vitina

      Hoćeš li to tvrditi ako HDZ nakon lokalnih izbora koalira sa Vrdoljakovim HNS I Pupovčevim SDSS-om? Ako pratiš trenutne Plenkovićeve izjave znao bi da o ne isključuje suradnju sa SDP-om i čak spominje većinsku vladu.

     • Vjetruša Kliktavka

      Vidim, strategija Vam je “ako nije samnom, onda je HDZ ili SDSS”. Loša strategija.

      Također vidim, taktika Vam je postavljati pitanja vezana uz “činjenice”, a da ne nudite nikakav odgovor na ono o čemu ste uljudno upitani.

      Stoga, ni Vi ne ćete od mene dobiti odgovor na Vaše pitanje dok ne odgovorite na moje. A dodatno Vam postavljam još jedno u Vašem stilu:

      Hoćete li tvrditi da je Most “desni centar” i nakon što koalira s HNS-om i SDSS-om?

      Naime, ako pratite recentne izjave kompletne postave Mosta, a i one iz predhodnog perioda, svakako ste upoznati s pojmom “tripartitna vlada”, koji je, vjerovali Vi ili ne uključivao HDZ, SDP i Most.

     • vitina

      Ja sam bio jasan da ne mogu biti jasniji.

     • Vjetruša Kliktavka

      Znači, Vaše jasno izraženo mišljenje je da je Most “desni centar” iako je otvoreno zagovarao, ne suradnju, nego koaliciju koja bi uključivala SDP.

      Zanimljivo.

     • Maks

      Ne boj se Jos u Hrvatskoj nisu toliko daleko da se bratime s cetnicima iz RS

     • vitina

      Slobodno pitaj Agromentuma koliko se ja bratimim sa četnicima na Poskoku. Sa Poskokom sam se oprostio prije dvadesetak dana i to upravo zbog izrazitog anti-hrvatskog teksta. Uvijek imam svoj stav koji vama nije dovoljno hrvatski, ali to je vaša stvar.

     • Maks

      Ovo tvoje o mostu nisu prohrvatski komentari. Zastitnici Ranka Ostojica , udbaskog pravosudja i DORHa nisu nikakva desnica nego slugani udbe !!! Skim su zajedno mogao si gledati u saboru prosle nedjelje – sa Gordanom Marasom, Zeljkom Jovanovicem , Stazicem, Grbinom, Djujicem prirodni saveznici. Zdravko Maric nije nista odlucivao u Agrokoru , dao dva potpisa jedan radni ugovor , drugi otkaz. Tada Agrokor nije bio u krizi, rejting Agrokora radile najpoznatije strane agencije , svi se ravnali po njima pa i Zdravko Maric .

     • Maks

      Maric je nevin covjek , most udbaska tvorevina negativan korektiv svakom pokusaju napretka drzave.

     • vitina

      Marić nevin! LOL!

     • Maks

      Sigurno je nevin i ne blati covjejka , imas tamo svoju Covic partiju pa blati njega.

     • vitina

      Zar Čovićeva partija nije sestrinska partija Plenkovićevoj?
      Inače nikada ama baš nikada nisam napisao ništa pohvalno ni o Čoviću ni od Dodiku, a što mi podmećeš.

     • Maks

      Nije sestrinska partija , ovi su rusili Karamarka i pokusali preuzeti HDZ, Plenkovic ih izigrao. Iz cijele grupe jedino Ivo Lucic pliva malo stabilnije , sumnjam da ce napredovati.

     • vitina

      Nevin čovjek? A bio visoko pozicioniran u Agrokoru kad je on jurio ka svom dnu. Loš sluga još lošijeg gospodara.

     • Vjetruša Kliktavka

      Recite mi, molim lijepo, jeste li upoznati sa aferom “Grizli”?

      Znate li zašto Most stalno spominje aferu “Agrokor” ali o aferi “Grizli” šuti kao zaliven?

     • Maks

      Dolje sam ti odgovorio o tome. Gledao sam tri dana sjednicu sabora do zadnje minute, svi su priznali da Maric neme krivice pozivali se na “moralnu odgovornost kao kod Karamarka, svi osim polupismenog Bulja muljatora Grmoje i jos nekih Mostovaca.

     • Vjetruša Kliktavka

      Spominjete sluge i gospodare.

      Tko je kome što u paru Most-DORH?

      Ima li tu još nekoga u dubokoj sjeni?

     • Vjetruša Kliktavka

      Božo Petrov bio je predsjednik Hrvatskog sabora.

      Shvaćate li koliko je on narušio dignitet institucije Hrvatskog sabora optužujući bez ikakvih dokaza ministra u vladi s kojom je Most bio u koaliciji za teško kazneno djelo?

      Bez ikakvih dokaza.

     • vitina

      Kad je tako neka Marić tuži Petrova.

     • Maks

      Imaju zastupnicki munitet, mogu lagati koliko hoce. Kad ih je Karamarko tuzio skičali su ko parcovi od straha – mogli su odbaciti imunitet i dokazati istinu da su bili u pravu.

     • Vjetruša Kliktavka

      Ne bi li Petrov zbog tog čina, a u skladu s visokim moralnim principima koje na sva usta zaziva, trebao sam dati ostavku?

      Pogotovo kao član stranke “desnog centra” koji, a kako se jasno vidi iz postupka stvarnog desnog centra, osobne i stranačke ciljeve zanemaruju ukoliko je u pitanju dignitet, stabilnost i opstojnost državnih institucija. Pri tome mislim na postupak gospođe Esih i gospodina Glasnovića.

 • rođeni

  kraj? čirevi će pucati onima koji tako misle

  • Maks

   Sigurno, čirevi su Bulj, Petrov, Grmoja udbaski uguzi! Most=SDP!!!

   • Plavac Plavi

    MOST su “Jehovini svjedoci”!!

    • Maks

     Jehovini svjedoci ne stite udbu.