Pratite nas

Kolumne

Ivica Šola: Gospa uvijek pobjeđuje, pa Maštruko i Josipović frkću

Objavljeno

na

Izvješće američkog State Departmenta o vjerskim slobodama u RH je činjenična podvala i bezočna zamjena teza. U kontekstu veličanja ustaštva opet je glavna zvijezda – dr. Hasanbegović. Poznajem Hasanbegovićev znanstveni opus. Tu o veličanju ustaštva nema ni “V“. O tome koliko Hasanbegović “veliča“ ustaštvo govori i njegova izjava kako su zločini NDH “najveće moralno posrnuće u povijesti Hrvatskog naroda“, te da je on “protivnik svakog totalitarizma, i fašističkog i komunističkog“.

Izvješće State Departmenta stoga je i podla zamjena teza jer u Hrvatskoj nesmiljeno bukti ljevičarski ekstremizam i netrpeljivost, i to baš prema slobodi vjeroispovijesti kojom se bavi State Department. Evo samo recentnih događaja.

Ekstremistički teolozi

Nakon što je kardinal Bozanić završio u bolnici, ljevičarski ekstremisti, SDP-ov saborski zastupnik, član nacionalnog vijeća za znanost i obrazovanje (!?), Stubbs, poželjeli su kardinalu da „crkne“ kao „ku..in sin“, ili „neće grom u koprive“… Bljuvotine koje je “Antifašistički vjesnik“ objavio na svojoj stranici u komentarima su odvratne, neprobavljive, dno ljudske i “antifašističke“ bijede i mržnje.

A onda se ovoj eksploziji ljevičarskog ekstremizma pridružio i bivši predsjednik (!) Josipović koji je na propovijed nadbiskupa Barišića, koji je samo iznosio crkveni nauk o braku i obitelji, za Velu Gospu odgovorio: „Stigla svježa bunika?“ Iza Josipovićeve “tolerantne“ patine krije se crveni radikal koji je u “trenutku slabosti“ konačno pokazao svoje pravo lice. Ćaćin sin.

No tu Josipović nije stao. Zajedno s Maštrukom, zadnjim jugoslavenskim ambasadorom pri Vatikanu, obrušio se na HRT i prenošenje misnih slavlja na jedan od puku najdražih blagdana, na Veliku Gospu. Josipović i Maštruko time su pokazali da su srcem i umom još uvijek u bivšem zločinačkom režimu, pa i po pitanju vjerskih sloboda.

Naime, Titu i partiji upravo je Velika Gospa bila noćna mora zbog masovnosti kojom je narod hrlio u svetišta, a ista je masovnost i ljubav Hrvata prema Gospi, Kraljici Mira i kao takvoj u kraljici Hrvata, bila nepodnošljiva, jer je pokazivala da je njihovo zlosilje prema Crkvi i svećenicima kao i nasilna ateizacija društva bila čisti fijasko.

Gospa ih je pobijedila, kao Turke pod Sinjom, mjestom Barišićeva “krimena“. Budući da ih pobjeđuje i danas, frktanje Maštruka i Josipovića na prijenose misnih slavlja je prirodna reakcija takvih. Josipovića mi se ne da komentirati, jer njega i taj mentalitet izvrsno tumači Maštruko.

Maštruko ne podnosi Katoličku crkvu, osim one koja koketira s komunizmom. Naime, Maštruko je veliki fan teologije oslobođenja ekstremnog tipa čija je jedna od perjanica Leonardo Boff. Maštruko je pisac predgovora prijevodu njegove knjige “Crkva, karizma i vlast” na hrvatski iz 1987. g. Maštruko se ovdje, na temelju autora ove parapolitičke teologije oslonjene na marksističku hermeneutika, zalaže za Crkvu koja bi se uključila u klasnu borbu “pa čak i onda kada to vodi revoluciji“, dakle – nasilju! Maštruko tu propagira ekstremističke teologe za koje je kršćanstvo komunizam, a svaki “antikomunist je i antikršćanin“.

Tako Maštruko piše kako nije u pitanju činjenica klasne borbe, već na čijoj se strani nalazi Crkva. Samo Crkva koja bi, što je Stepinac odbio, bila na strani komunista za njega je prihvatljiva, te, citirajući Boffa, kaže kako Crkva “ne može u toj borbi biti neutralna“ i da se mora baviti politikom (smije li i biskup Košić, g. Maštruko?).

Svoj predgovor Maštruko zaključuje kako je ova knjiga korisna “za neke okamenjene mentalitete“ na našim prostorima, misleći očito na naš episkopat, pozivajući ih da se priključe Boffovom teološkom i političkom ekstremizmu.

Potpuna farsa

Onome tko zagovara nasilje i revoluciju, jasno je da i danas smeta Gospa – kraljica mira! To je Maštruko, koji unatoč godinama nije evoluirao, dapače, kao i drugi “antifašisti“, od Josipovića do Stubbsa, zaglavio je u mračnim totalitarističkim vremenima crvenog fašizma.

No Maštruko kao propagandist ekstremnih struja teologije oslobođenja ili ne zna, ili namjerno prešućuje jednu činjenicu. U svojoj knjizi “Dezinformcija“, najbliži suradnik Causescua, general zloglasnog Securitatea, Ion Pacepa, potanko je opisao kako je teologija oslobođenja bila projekt – sovjetskog KGB-a!

Izvješće State Departmenta stoga je bljutava zamjena teza, jer u RH bukti ljevičarsko-boljševički ekstremizam.

Amerikance su očito “informirali“ NGO plaćenici ispali iz šinjela Titovih funkcionara poput Maštruka, koji bi zapravo trebali biti objekt “prokazivanja“ u izvješću koje se bavi vjerskim slobodama i (ne)tolerancijom, a ne arbitri koji će određivati koliko je vjerskog sadržaja dopušteno u javnosti. Ili kada bi zagrebački kardinal, kao Stepinac nekoć, trebao – “crknuti“.

Da farsa bude potpuna, bilo bi iznimno važno da u izvješću za ovu godinu o vjerskim slobodama State Department pohvali Josipovića, Stubbsa, Maštruka i društvo za izniman doprinos, nenasilju, toleranciji i slobodi vjerskog izražavanja. Amen.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Mladen Pavković: Zbog čega je ubijen Ante Paradžik, a zbog čega se ubio njegov sin?

Objavljeno

na

Objavio

21. rujna 1991. – Ubijen Ante Paradžik

Sjećate li se Ante Paradžika (Ljubuški, 10. veljače 1943.-Zagreb, 21. rujna 1991.), hrvatskog političara, jednog od osnivača HDZ-a, dopredsjednika HSP-a  i načelnika Ratnog stožera Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)?

Ubijen je pod još nerazjašnjenim okolnostima nadomak Zagrebu, kad se vraćao sa stranačkog skupa. Ne, nisu ga ubili četnici, ubili su ga na žalost hrvatski policajci, koji su ga navodno „zamijenili“ za hrvatskog neprijatelja!?

Bio je među najprogonjenijim Hrvatima, poglavito u vrijeme „Hrvatskog proljeća“ (1971.). Tada je bio predsjednik Saveza studenata Hrvatske, jedan od vođa studentskog pokreta i organizator poznatog studentskog štrajka.

Zbog toga je 1972. osuđen na tri godine zatvora, koji je u cijelosti izdržao u Lepoglavi. Kasnije je bio još nekoliko puta hapšen. Kad bi Tito dolazio u Zagreb on bi po četiri-pet dana završavao u ćeliji. Inače, kazne je izdržavao u Ljubuškom, Mostaru, Zagrebu i Lepoglavi. Sve do početka devedesetih bio je praćen, proganjan, šikaniran, ne samo on nego i cijela njegova obitelj, prijatelji, poznanici.

Devetnaest godina nije mogao dobiti putovnicu.  Često se i sam pitao- zašto njega toliko progone? Razlog je vidio i u tome što mu je otac bio u vojsci i poginuo u Bleiburgu. U razgovoru s ovim hrvatskim mučenikom, među ostalim smo došli do saznanja da je mislio da su tada komunističke službe i Udba u njemu pronašle osobu kao jednog od simbola.

„Ja sam inače malo tvrdi Hercegovac“ – kazao mi je jednom od niza naših susreta. „Bio sam po zatvorima, bez posla, putovnice, dok su dio mojih kolega imali kuće, vile i dok su materijalno bili dobro situirani, a ja nisam, tako da su mi moja žena i djeca znali govoriti: tata, ti nemaš ništa, daj se malo smiri, možda oni tebe proganjaju što si malo tvrđi, daj nekome pruži ruku i tome slično.

Meni su takvi razgovori teško  padali, nisam ih prihvaćao, jer sam se uvijek nadao da će istina pobijediti, da će doći na vidjelo prava borba, da ćemo dobiti slobodu u onom smislu da će svaki čovjek, bez obzira kojoj pripada struji, dobiti upravo ono što mu pripada, ali po svojim sposobnostima i zaslugama.

Svoju političku borbu smatrao sam ispravnom i produktivnom, a najviše su me kočili oni koji su me najviše voljeli“ – govorio je Paradžik, kojeg su na robiju u Lepoglavu dovezli zajedno sa Ivanom Zvonimirom Čičkom.

Njegov san o Hrvatskoj državi je ostvaren, ali njega više nema. Nema ni njegova sina, jedinca Mislava, koji je također pod nerazjašnjenim okolnosti izgubio život u Kanadi, navodno skočivši iz zgrade u kojoj je stanovao i to na Božić, 2014.. U Kanadu je otišao baš da ne doživi očevu sudbinu.

Tijekom Domovinskog rata Ante je dao  izniman doprinos u oslobođenju hrvatske države. Bio je odličan organizator i iznimno hrabar. Međutim, ono što nisu uspjeli četnici, uspjeli su neki drugi.

Što bi danas ovaj Junak Domovinskog rata rekao o spomen ploči HOS-a, odnosno o uskliku „za dom spremni“ i onima koji ponovno proganjaju ljude koji su bili prvi kad je trebalo, gledajući u njima više „ustaše“ nego osloboditelje ove države?

Mladen Pavković / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ivan Hrstić: Na robiju za ZDS? Onda zatvor i za ‘smrt fašizmu’

Objavljeno

na

Objavio

Misle da smo zaboravili kako se 45 godina u zatvor odlazilo zbog verbalnog delikta, da se nitko ne sjeća kako se lako moglo izgubiti školovanje, posao, materijalna egzistencija, pa i glava

Ljudi moji, je li stvarno moguće da je jedan katolički svećenik javno rekao da se obradovao smrti Slavka Goldsteina?!?

Naravno, dežurni antiteistički jurišnici na to odgovaraju “oh, da, itekako je moguće”, a riječi zabludjelog hvarskog župnika savršeno im služe kao samo još jedan povod za novi opći napad na Crkvu i sve “desničare”.

No, prije svega, takav izljev najnižih strasti iz usta čovjeka koji sebi to ni u napadu ludila ne bi smio dozvoliti, šokirao je i mnoge katoličke vjernike – bez obzira na to poštovali li Goldsteina ili ne. Nažalost, nije to je samo jedan u nizu takvih incidenata kojima su društvene mreže savršeno pogodno tlo za nekontrolirano divlje bujanje.

Da, nepojmljivo je kako neki barem iz osnovnog ljudskog poštovanja prema obitelji nisu mogli suzdržati javno pokazati zluradost na vijest o smrti Slavka Goldsteina. Jednako kao što je nevjerojatno kako neki nedavno nisu ni pokušavali sakriti zlobni smiješak na mogućnost da se kardinal Bozanić ne vrati iz bolnice. Gdje smo to? Kamo ide ova Hrvatska?

Jučer demonstrativno odbijamo političkom protivniku uljudno čestitati rođenje djeteta, tražimo ostavke samo zato što je netko “neprijatelju” kurtoazno čestitao vjenčanje, danas se javno radujemo što se netko razbolio i želimo mu da crkne ili pak sladostrastimo nakon što je umro, a sutra ćemo ga valjda s glogovim kolcem u ruci proklinjati u nekoliko koljena, “neprijatelja” i njegovu djecu te zazivati da mu se sjeme zauvijek zatare.

Gnušamo se takvog divljanja samo kad je meta “onaj naš”, a napada ga “onaj njihov”. Mene ipak boli i jedno i drugo, ali još malo više kad tako govori netko tko bi barem teoretski trebao ipak biti malo više “moj”.

Ne, ne mislim da trebamo biti dvolični i neiskreni, da moramo glumatati, pa ni bježati od podjela jer ideologije nisu samo navijačke zastave zavičajnih klubova, već valjda znaju imati i neki stvaran i opipljiv sadržaj za koji se valja boriti, ali doista sve javno pitam – želimo li da nam domovina bude bojno polje na kojem između političkih neprijatelja, pa i običnih suparnika, ne može biti zatišja, primirja, a kamoli pomirbe?

Dok su jedni na-baš-sve-za-dom-spremni, drugi baš sve političke protivnike i one koji razmišljaju drukčije automatski proglašavaju fašistima te im odmah zatim dosuđuju već isprobanu sudbinu uzvikujući: Smrt fašizmu! Je li to budućnost kakvu priželjkujemo našoj djeci? Kako može ova sve pustija Hrvatska biti tako mala da u njoj ima mjesta “za samo jednog od nas”? U stvarnosti, Hrvatska je već sad prevelika za ovoliko koliko Hrvatića danas ima.

Optimalan broj dostatan za dugoročnu samoodrživost bio bi barem dvostruk, oko 8 milijuna. Umjesto toga, Hrvatska će već 2019. pasti ispod 4 milijuna! Ne prema procjenama kompromitiranog DZS-a, već prema tvrdnjama relevantnih demografa, Hrvatska danas ima svega 4,05 milijuna stanovnika. A gledajući trenutačni ritam odljeva radne snage u Irsku i druge zemlje, tih 50 tisuća iscurit će poput pijeska iz pješčanog sata – u manje od dvije godine.

Čak i ako dođe do nekakvog usporavanja, na pad ispod 4 milijuna neće trebati čekati dulje od 2020.!Zašto masovno odlaze Hrvati? Prvi odgovor mogao bi biti lakonski: zato što mogu. Drugi je realističniji: zato što ovdje ne mogu preživjeti bez posla ili s blokiranim računima.

No treći je porazan: odlaze čak i oni koji još uvijek nisu na samom rubu egzistencije, ali vide da se u ovom društvu ne nazire nikakav oblik suživota, već da moraju pobjeći što dalje od te atmosfere kronično zagađenih ljudskih odnosa koji ne pokazuju nikakav znak napretka. Naprotiv, uporno režemo po ožiljcima, otvaramo stare rane.

Takav je i prijedlog da se zatvorom kažnjava uzvikivanje ZDS, koji nipošto nije osmišljen kao način da se krvava prošlost ostavi za nama. Posve suprotno, to je savršen recept za njezino oživljavanje! Oni koji to predlažu zapravo žele da taj slogan sutra iz pukog inata uzvikuju i oni koji nikad prije nisu, da se ori na stadionima, da se zbog toga prekidaju utakmice. To bi za njih bio dokaz da su oni sami ovom društvu nužni. A pri tom se sami nikad neće odreći svojih ustaških kuna.

Misle da smo zaboravili kako se 45 godina u zatvor odlazilo zbog verbalnog delikta, da se nitko ne sjeća kako se lako moglo izgubiti školovanje, posao, materijalna egzistencija, pa i glava. No varaju se ako misle da se može zabraniti obilježje jednog krvavog totalitarizma, a da pri tom ostanu pošteđena obilježja drugog krvavog totalitarizma.

Ako doista ovo društvo toliko posrne da odustanemo od slobode govora i mišljenja, tad u povijest moraju zajedno otići i ZDS i crvena petokraka. Možda ne u istu ćeliju – ali u isti zatvor.

Ivan Hrstić / Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati