Ivica Šola: Sretan Božić, frau Merkel!

7

Dok se događao kamionski masakr, teroristički čin u Berlinu, njemačka kancelarka Angela Merkel bila je na susretu s osobljem koje radi u prihvatnim centrima na integraciji migranata islamske vjeroispovijesti u njemačko društvo.

Njezin govor osoblju i volonterima sažet je u jednu rečenicu: “Muslimani, pridošlice, ne smiju biti diskriminirani!”

S tim će se svaki čovjek složiti. No, dok se Merkel ubija od brige, što je hvalevrijedno, kako bi muslimane u prihvatnim centrima tretirala ljudski, integrirala ih u društvo i zaštitila od diskriminacije, u istim prihvatnim centrima događa se zastrašujuć fenomen.

Naime, ono što mediji većinom prešućuju, među migrantima u prihvatilištima nisu samo muslimani, nego i kršćani, njih oko 50 tisuća, najviše u Njemačkoj, koji su pobjegli ne samo od rata, nego i od progona od samih muslimana u matičnim državama.

No, zlostavljanja kršćana od strane muslimana i dalje se nastavljaju u prihvatnim centrima, gdje su kršćani manjina, kao i u zemljama iz kojih su pobjegli, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

U istraživanjima u prihvatnim centrima u Njemačkoj koje je među kršćanima koji su pobjegli mahom iz Iraka, Sirije, Egipta i Irana provela humanitarna organizacija “Open Door”, a objavio francuski list La Croix, 83 posto kršćana izjavilo je da su bili žrtve raznih verbalnih agresija, 56 posto i fizičkog zlostavljanja, a šest posto djevojčica i žena kršćanki izjavilo je da su bile žrtva seksualnog zlostavljanja.

K tome, muslimani migranti traže odvajanje kršćana od njih da se ne “uprljaju”, tako da sustavno napadaju djevojčice zato što se ne pokrivaju, a ostale ako vide da čitaju Bibliju ili prakticiraju vjeru molitvom ili kultom.

Ono što posebno zabrinjava u izvješću organizacije “Open Door” jest to što njemačka policija i osoblje u centrima ignorira ovaj problem, pa ne postoje službeni podaci o razmjerima zlostavljanja i diskriminiranja kršćana u prihvatnim centrima.

U ovom kontekstu, briga Angele Merkel za muslimane kako ih nitko ne bi diskriminirao je cinizam ako zatvara oči nad diskriminacijom i nasiljem nad kršćanima od strane muslimana koje ona štiti od diskriminacije.

A tko će kršćane, kao manjinu u prihvatnim centrima, zaštititi od diskriminacije i nasilja muslimanske većine ako neće Angela Merkel i njemačke institucije koje na to žmire? Nitko, oni su izručeni na milost i nemilost netolerantnim muslimanima.

Ono što posebno boli jest da su kršćani u Europi zlostavljani od muslimana jednako kao što je to već stoljećima u islamskim državama iz kojih su pobjegli. Evo egzaktnih podataka pogroma kršćana u islamskom svijetu, kako ih je donio A. Socci u knjizi “Novi progonjeni. Istraživanje o antikršćanskoj netoleranciji u novom stoljeću mučeništva”.

Početkom 20. stoljeća 32 posto turske populacije bili su kršćani, danas ih je tek 0,6 posto. Dakako, nisu umrli od gripe i hunjavice, nego su brutalno masakrirani ili protjerani. “Kršćanska” Europa nikada se nije sjetila snažnije prosvjedovati zbog ovog “holokausta prije holokausta”.

U Egiptu je 1975. godine bilo 20 posto kršćana, danas ih je manje od pet posto. U Siriji je na početku 20. stoljeća broj kršćana iznosio 40 posto, danas ih je zanemariv broj, par postotaka. Slična je situacija drastičnog pada u gotovo svim islamskim zemljama, uključujući Iran i Irak.

Ljudi su bili ubijani i proganjani samo zato što su kršćani, a sada sa svojim zlostavljačima u srcu Europe nastavljaju istu tragičnu sudbinu.

Dosta je političke korektnosti. Ovo što se događa s izbjeglicama kršćanima u prihvatnim centrima samo je simptom bolesti Europe.

Naime, dok se u integraciju islama u Europi ulažu znatna sredstva, s druge strane još veća sredstva, od medija do sveučilišta, ulažu se u strategiju dezintegracije Europe od kršćanstva u kontekstu “dekonstrukcije” i radikalnog laicizma. Lisabonski ugovor u svom kukavičluku je slika toga.

Drugo, za razliku od kršćana i kršćanstva koji su prošli proces modernizacije svoje vjere i suočili se s prosvjetiteljstvom, mnogi islamski vjernici ne žele se integrirati u europska društva.

To je njihov izbor, a ne europski krimen. Ne možemo za sve negativno okrivljavati sebe.

Bez obzira na trud Angele Merkel i politiku otvorenih vrata, bolje reći politiku propuha koji stvara kaos, kao i njezina hvalevrijedna nastojanja kako bi pridošlice iz islamskih zemalja integrirala i zaštitila od diskriminacije, nikako da netko onkraj političke korektnosti vikne i zapita se: Kako integrirati nekoga tko se ne želi integrirati?

Kako štititi nekoga od diskriminacije kada isti taj provodi nekažnjeno nasilje i diskriminaciju nad drugima, kršćanima, koji su pobjegli iz istoga jada i čemera kao i oni?

Božić je. Kršćanima u prihvatnim centrima teško je reći “Sretan Božić”, nego “Izdržite (i za) Božić”. Ali zato od srca sretan Božić treba zaželjeti frau Merkel zbog silne dobrote koju pokazuje prema migrantima, štiteći ih sve, bez obzira na vjeru, od diskriminacije.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

 • EMINƎM

  Tko će tu koga integrirati. Iz teksta je jasno da će to biti na štetu. Ekstremne vrste u pravilu nadvladaju udomitelja svoga.

  • bakran

   Ne samo ‘nadvladaju’. Recimo u svijetu mikroorganizama, ili životinjskom svijetu, u pravilu ona agresivnija i jača ‘forma’ života ubije onu drugu. U tom smislu, u današnje je vrijeme Islam, kao vjera, dobio daleko prevelik broj militantnih agresivnih pojedinaca, koji ne prezaju ni od kojih postupaka u napadima na one koje smatraju neprijateljima ili barem nepoćudnima. Nema sumnje da smo im mi kršćani crvena krpa. I zato bi svi razumni političari trebali zazirati od nasilnog miješanja kultura i vjera. Dotična se ‘frau M.’ toliko politički srozala i ‘prostituirala’ da bi naposljetku i vlastitom narodu činila zlo i štetu.

   • EMINƎM

    M, nije svoja skroz

 • Agromentum

  U Berlinu na kolodvoru su na Badnjak sedam migranata zapalili jednog beskućnika koji je spavao. Spasili su ga neki koji su bili u blizini. Znači, njima kojim se dao krov nad glavom, pale nekoga tko to nema. Optuženi su navodno za pokušaj ubojstva, s tim da je samo jedan zatvoren.

  • Saga

   Strava.

 • Agromentum

  Uzrok naivnosti Nijemaca je u njihovom neznanju. Misleći da su već tolike, posebno iz Turske, prije primili i nije došlo do nekih velikih poteškoće, da će se tako i dalje nastaviti. Ali, prije su Njemačku naseljavali velikim dijelom u Turskoj obespravljeni Aleviti i Kurdi. Alevita danas ima u Turskoj oko 20 % a prije ih je bilo i 10% više. Pa čak i suniti nisu predstavljali neki problem u Njemačkoj jer su imali iskustvo, pa i navike, s laicističkom državom kakva je prije bila Turska. Danas stvari stoje drugačije. Pred, ili već iza vrata stoji klasični sunitski Islam. A taj ne poznaje i ne priznaje nikakvu integraciju u bilo koji sustav koji ne bi bio njihov i po njihovoj želji. Gostoprimstvo država koje ih primaju shvaćaju kao da je to njihova dužnost a ne dobra volja. A tako su već i “naši” muslimani iz BiH to shvaćali kad su došli na Zapad kao izbjeglice.

 • Malleus_Haereticorum

  „No, zlostavljanja kršćana od strane muslimana i dalje se nastavljaju u prihvatnim centrima, gdje su kršćani manjina, kao i u zemljama iz kojih su pobjegli.“

  Ovo valja posebno razglobiti jer je to posljedica lažnoga kršćanstva. Isus govori o tomu da čovjek treba ljubiti svoje neprijatelje, da svojim neprijateljima treba činiti dobro, da treba opraštati, da ne treba suditi i osuđivati.

  Kao prvo, to Isus Krist kaže kada nabraja blaženstva. To NISU ZAPOVIJEDI, nego su SAVJETI za ljude koji teže k svetom životu. Kad Isus Krist kaže određenu stvar kao ZAPOVIJED, onda kaže da je to zapovijed. Jedna od zapovijedi je „ljubite jedni druge“, ne spominje „ljubite neprijatelje“ kao zapovijed. Naprotiv, kaže: „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“ (Iv 15,13) Za PRIJATELJE se polaže život, i TO je najveća ljubav.

  Što se zbiva u lažnom kršćanstvu? Tipično je ovo–brat kršćanin doživi težku nepravdu i zlo od neprijatelja koji ga želi iztrijebiti s lica Zemlje. Njegov „brat“ lažni kršćanin, iz udobnosti svoga doma, ako uobće išta kaže unesrećenom kršćaninu, kaže mu da treba ljubiti svoga neprijatelja, da mu mora činiti dobro i da mu mora oprostiti. Sve je to pod MORA, nigdje ni spomena o nekakvoj pravdi, zadovoljštini, redu i miru. Ne, brata kršćanina se dodatno ubija time što mora i dalje trpjeti nepravdu bez ikakve mogućnosti dobivanja utjehe od svoje „braće“ kršćana i mora u nedogled gledati kako svijet nagrađuje one koji čine zlo, kako je svijet izmislio političku korektnost zato da ne bi uvrijedio zlotvore, kako se svijet trudi da zlotvorima učini sve što treba da obstanu i da dalje nastave činiti zlo, do zadnjeg kršćanina. Doslovce tako. I to sve pod lažnom izlikom da je tako zapovijedio Isus Krist. Naravno da lažni kršćani ni u snu ne namjeravaju misliti o Isusovim riječima koje prijete i upozoravaju, a takvih ima znatno više od onih koje blago zovu čovjeka na sveti život.