Pratite nas

Pregled

Ivo Banac: komunizam je zaustavio razvoj društva i zemlje

Objavljeno

na

Komunizam je ostavio niz negativnih posljedica te je zaustavio razvoj društva i zemlje, ustvrdio je dr. Ivo Banac te istaknuo kako je važno sagledati učinke tog razdoblja na kritički način koji će nam omogućiti da shvatimo kako to razdoblje još uvijek djeluje u našim životima.

Predavanje pod nazivom „Komunizam i hrvatska povijest“ održao je u četvrtak 30. listopada u sisačkom Velikom Kaptolu hrvatski povjesničar, pisac i političar prof. dr. sc. Ivo Banac.

“Svaki dan susrećem studente koji su proizvod još uvijek ideologizirane nastave. Mi u nastavi povijesti još uvijek koristimo njihovu terminologiju. Ima mnoštva takvih slučajeva i moramo ih se osloboditi”, istaknuo je profesor Banac.

MG_9920Ivo Banac napravio je povijesni pregled i izvore nastajanja komunističkog pokreta u svijetu, te analizirao ideju koja stoji iza njega.

„Govorimo o jednom fenomenu koji je teško objasniti jer je očito riječ o pokretu koji je antipokret, ali koji se prikriva na način da zastupa vrijednost koje su na prvi pogled itekako prihvatljive. Teško je naći neku posebnu objekciju za sve ono što bi stvorilo mnogo bolje društvo, ali naravno marksizam ide dalje od toga. U svojim izvorištima taj pokret nije htio stvarati bolje društvo, nego savršeno društvo i koji će riješiti ključno radničko pitanje koje je u 19. i 20. stoljeću bilo izvor velikih nepravdi. Tako da je marksistički pokret, također i njegov radikalniji nastavak u komunizmu nakon revolucije u Rusiji, bio bez obzira na posljedice izuzetno privlačan najboljim ljudima u društvu”, istaknuo je te dodao: “Naravno egzekutori u njemu su bili među najgorima, ali ne smijemo zanemariti činjenicu da je ideja savršenog društva postala tada opijum inteligencije, a sve u vjeri da se u ljudskom društvu, u ovom svijetu, može postići savršenost, što je jedna velika zabluda” istaknuo je profesor Banac.

“Mi živimo u nesavršenom svijetu i svaki pokušaj stvaranja savršenog svijeta vodi u paklenske situacije. Ta iluzija nosila je mnoštvo intelektualaca od 18. stoljeća na ovamo, a čini se da ima razloga vjerovati kako se te utopijske fantazije ponovno bude“.

Govoreći o komunizmu Hrvatskoj predavač je istaknuo kako to uopće nije bio marginalni, već ključni pokret u našoj povijesti 20. stoljeća, te kako je do danas ostavio izrazito mnogo dubokih tragova.

Govoreći o teroru komunizma Banac je istaknuo kako on kreće već 1943. godine kada su komunisti preuzeli prve gradove, te je bio sustavna praksa svih godina postojanja ovog sistema, a poseban teret osjetila je Crkva u Hrvatskoj od slučaja Daksa, suđenja kardinalu Stepincu i progona klera.

„Rascjep sa Sovjetskim savezom unio je u anale pokreta i Goli Otok koji je postao pravi simbol komunističkog pokreta u Jugoslaviji. Ne zbog toga što su tamo u početku stradali staljinisti već zbog toga što je to bio izvorni izum te diktature“, ustvrdio je.

Banac je upozorio i na niz negativnih posljedica komunizma koji je zaustavio razvoj društva i zemlje, te istaknuo kako je važno sagledati učinke tog razdoblja i to na kritični način koji će nam omogućiti da shvatimo kako to razdoblje još uvijek djeluje u našim životima.

„Što se tiče posebno notornih zločina komunističkog režima važno je obilježiti polja smrti koja su posijana prema Austrijskog granici, u Sloveniji i svim krajevima naše Domovine. Moramo odati počast tim žrtvama što se na razne načine izbjegava, a evo posebno za vrijeme ove vlasti. Ne samo profesionalni povjesničari nego svi oni koji žele biti upoznati s ovim razdobljem moraju posvetiti pažnju svojoj vlastitoj obiteljskoj prošlosti i općenito cijeloj društvenoj prošlosti tog vremena”, pojasnio je ocijenivši kako arhivi moraju biti dostupni, ne smije se dogoditi da danas u Hrvatskom državnom arhivu ne možemo dobiti sve dostupne informacije o tom vremenu.

“Zašto su te informacije pod embargom i koga se štiti?” upitao je Banac.

“Također lustracija. Ona kao takva ne može biti sveobuhvatna, uostalom lustracija samo znači da nositelji represivne vlasti ne mogu biti u javnom životu ove države, da ne mogu biti suci, biti u saboru, da ne mogu odlučivati jer su njihove prethodne odluke bile kompromitirajuće”, napomenuo je te dodao:

“I još je nešto jako važno. Svaki dan susrećem studente koji su proizvod još uvijek ideologizirane nastave. Mi u nastavi povijesti još uvijek koristimo njihovu terminologiju. Ima mnoštva takvih slučajeva i moramo ih se osloboditi. Deideologizirana nastava i udžbenici nisu ekstremni zahtjev. To se mora napraviti, ali će povrijediti mnoge ideolizirane nastavnike. Jer Orwell je dobro primijetio, onaj koji kontrolira prošlost kontrolira sadašnjost. Pitanje povijesti se ne treba prepustiti samo povjesničarima, prošlost pripada svakom od nas. Vi se morate baviti tom prošlosti“.

Predavanje je zaključeno otvorenom diskusijom. Predavanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić i kancelar Biskupije msgr. Marko Cvitkušić.

narod.hr/Photo: Sisačka biskupija

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Grčka će modernizirati svoju flotu F-16, Hrvatskoj nude 12 zrakoplova u starijoj verziji

Objavljeno

na

Objavio

Američki State Department odobio je paket nadogradnje F-16 zrakoplova Grčkih (Helenskih) zračnih snaga za koji se pretpostavlja da bi Grčku koštao oko 2,4 milijarde dolara.

Konkretno, tim bi se paketom nadogradila grčka flota F-16-ica u Block 30, Block 50, Block 52+ i Block 52+ Advanced konfiguracijama, a svi bi se nadogradili na najnoviju F-16V (Viper) konfiguraciju.

Prema američkoj Agenciji za obrambenu suradnju, u paketu su ponuđene sve nužne komponente da se 123 F-16C i F-16D borbena zrakoplova (od ukupno 155 koliko ih se nalazi u sastavu Grčkih zračnih snaga prema podacima World Air Forces) moderniziraju na F-16V standard koji je kompanija Lockheed Martin prvi put predstavila 2012. godine. To znači da bi po zrakoplovu Grčka modernizaciju platila nešto manje od 20 milijuna dolara, piše Defense news, prenosi jutarnji list

– Ova nadogradnja bi Grčkoj pomogla da odvrati potencijalne regionalne prijetnje, da ojača svoju obranu i da provodi protu-terorističke operacije – stoji u objavi Agencije za obrambenu suradnju.

Ova vijest objavljena je tijekom posjeta grčkog premijera Aleksisa TsiprasaWashingtonu, gdje se se susreo s predsjednikom SAD-a, Donaldom Trumpom. Američki predsjednik, poznat po oštroj kritici država članica NATO pakta koje ne troše najmanje 2% svojeg BDP-a na obranu na što ih pakt obvezuje, očekivano je pohvalio Grčku zbog želje da modernizira flotu.

– Oni moderniziraju flotu svojih F-16 zrakoplova. A to je fantastičan zrakoplov – rekao je Trump prije sastanka s Tsiprasom, a prenosi Drive Warzone.

Ako do modernizacije zaista dođe grčki F-16 dobili bi novi APG 83 aktivni elektronički radar (AESA), nove kompjutore, nove sustave navigacije, nove multifunkcionalne displeje, napredniji sustav podatkovne veze i tako dalje…

Inače, na F-16V standard već se počela modernizirati flota F-16-ica Zračnih snaga Tajvana, a nova 22 F-16V naručio je Bahrein koji će to u kompletnom paketu opreme i obuke platiti 2,78 milijardi dolara.

Na kraju, podsjetimo da su i Grčka i SAD dale ponude za prodaju 12 borbenih zrakoplova Hrvatskoj, uz to da su Grci ponudili F-16 Block 30 varijantu, dok su Amerikanci ponudili potpuno novu F-16 Block 70/72 varijantu, vrlo sličnu gore spomenutom F-16V standardu na koji bi se nadogradili grčki lovci. Uz njih su pondu dali i Izraelci (riječ je, navodno, o njihovim Barak i Braaket varijantama F-16 zrakoplova) te Šveđani koji su ponudili svoje JAS 39 Gripene C/D.

Vojni analitičar Jan Ivanjek za Globus je procijenio da bi u slučaju da Hrvatska kupi grčke F-16-ice, naša država osigurala prevlast u zraku na 10 do 15 godina, nakon čega bi njihovu eventualnu modernizaciju na F-16V standard platila do 50 milijuna dolara po komadu. Novi američki F-16 block 70/72 borbeni zrakoplovi bi pak Hrvatsku koštali oko 90 milijuna dolara po komadu, s obukom i logistikom, procjenuje Ivanjek.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Damir Krstičević: Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Uspostava tog sustava strateški je cilj definiran nedavno donijetom Strategijom nacionalne sigurnosti.

Damir Krstičević, ministar obrane, predstajući zakonski prijedlog o sustavu domovinske sigurnosti, najavio je za iduću godinu i prvu vježbu.

“Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti”, rekao je Krstičević, dodajući da je vrlo bitno i da se izradi priručnik za upravljanje kriznim situacijama.

“Nacionalna sigurnost i gospodarska sigurnost moraju ići ruku pod ruku”, rekao je Krstičević.

Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

Konačni prijedlog zakona definira sustav domovinske sigurnosti kojega čine resursi unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, zdravstva, civilne zaštite, službe vanjskih poslova, gospodarstva, te drugih tijela koji organizirano i koordinirano obavljaju poslove prepoznavanja, procjene, smanjenja i/ili uklanjanja sigurnosnih rizika od značaja za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Uspostava sustava domovinske sigurnosti strateški je cilj definiran u Strategiji nacionalne sigurnosti, koja je napravljena i usvojena nakon 15 godina, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Središnje tijelo za sustav domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao tijelo koje usmjerava rad sustava domovinske sigurnosti, a ne samo sigurnosno-obavještajnog sustava. Uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja i usklađivanja razvoja sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

“Sustav domovinske sigurnosti jamčit će građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i opasnost”, kazao je Krstičević.

Uz spomenuti zakon trebaju raspraviti i predloženu Nacionalnu strategiju razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine te nekoliko izvješća, među njima i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za prošlu godinu.

facebook komentari

Nastavi čitati