Pratite nas

Pregled

Ivo Banac: Ako žarište ovakve politike dolazi iz srpskog entiteta, onda to svakako treba izolirati

Objavljeno

na

U političkom talk-showu “Iza zavjese” okupljaju se stručnjaci, političari, sudionici aktualnih događanja te raspravljaju o gorućim temama u tjednu iza nas. Današnji gosti autora i voditelja Tihomira Dujmovića bili su prof. dr. Ivo Banac i prof. dr. Josip Kregar.

Uhićenje hrvatskih branitelja u Orašju apsulutni je presedan i otvara brojna pitanja. Što se događa “iza zavjese” tog uhićenja? Treba postaviti pitanje kome je ovo od koristi.

Ja mislim da je u pitanju ruska politika destabilizacije Balkana koja se provodi preko njihove agenture u Republici Srpskoj, rekao je prof. dr. Ivo Banac. Mislim da je to mjesto gdje treba tražiti izvorište. Dodao je kako se želi postići situacija u kojoj će eskalirati svađe, što između Hrvata u Republici Hrvatskoj, što sa susjedima.

Na pitanje voditelja imamo li posla s “izdajničkom hobotnicom” unutar RH prof. dr. Josip Kregar je odgovorio da misli kako su njegove riječi malo prejake te da za njih nema dokaza. Dokumenti koji su došli iz Hrvatske nisu jedino mjerilo, uostalom mi ni ne znamo na šro se optužnice odnose. Takve optužnice ne rade se na temelju dokumenata koji su došli iz Hrvatske. Tu ima izjava svjedoka, postoje živi svjedoci, postoje žrtve, kazao je.

Posljedica je stvaranje jedne kaotične situacije u Hrvatskoj. Traži se retorzija, traži se da mi uzvratimo istom mjerom, traži se zaoštravanje što Hrvatskoj nije u interesu. Ja bih bio za znatno aktivniju politiku u BiH.

Treba predlagati rješenja za Bosnu i Hercegovinu. To je interes Europe i cijele regije, jer destabilizacija BiH vodi u destabilizaciju Hrvatske. Kregar je naglasio da se ne smije shvatiti da je ovo udar na premijera i predsjednicu koji su sami rekli da nisu bili dovoljno o svemu tome informirani. Njegovo je mišljenje da Hrvatska vodi pasivnu politiku prema BiH što nije dobro.

Nameće se pitanje koja su onda rješenja. Pregovarati svakako, ali ujedno voditi svoju politiku prema BiH.

Ako žarište ovakve politike dolazi iz srpskog entiteta, onda to svakako treba izolirati i na razne načine tražiti saveznike protiv takvog stanja, rekao je prof. dr. Ivo Banac. Taj balans pritiska odnosno ucjene nije nabolji put, treba tražiti partnere u BiH da se taj proces sukobljavanja zaustavi.

Josip Kregar je kazao kako bi trebalo vidjeti da li je u Hrvatskoj rat završio i možemo li se mi baviti pitanjem nečega što treba prepustiti povjesničarima i istini.

Na pitanje može li okretanje saveznicima i dijalog s njima u ovoj situaciji biti rješenje odgovorio je da je Hrvatska doista jamstvo BiH otvaranja Europi te da stoga Hrvatska mora poduzeti sve da izgleda ne kao pasivni sudionik nego kao aktivni objekt u tom procesu.

Voditi politiku zajedništva s velikosrpskom politikom je jedna velika strateška pogreška. Mi moramo raditi protiv velikosrpske politike u BiH, naveo je Ivo Banac.

 Dodao ja da treba početi pregovore s američkom administracijom o tome što učiniti da se prilike ne samo za Hrvate nego i za cijelu BiH poprave. Problem je u našoj vanjskoj politici. Tu treba zauzeti vrlo jasne stavove preko ljudi koji su kompetentni da ih zastupaju.

Banac je kazao kako Hrvatska ima ulogu u naporima koje NATO poduzima da bio zaustavio rusku imperijalističku politiku.

Mi moramo dati svoj prilog obrani Zapada i to je u našem najdubljem interesu,rekao je. Kregar smatra kako građani BiH na Hrvatsku mnogo više gledaju sa simpatijama nego što to čine njihovi političari.

Jedna od tema bila je i mogući ulazak predstavnika srpske manjine u hrvatsku Vladu. Postinut dogovor o ključu raspodjele funkcija između stranaka za Kregara znači da se tu odstupilo od političke proklamacije.

Mi ne želimo stručnu vladu, nego vladu političkih funkcionera. Zapravo stvaramo sinekure, a ne političku administraciju. To je velik korak unatrag, rekao je.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Smijenjeni Domagoj Novokmet prelazi s HRT-a na konkurentsku televiziju!

Objavljeno

na

Objavio

Domagoj Novokmet, smijenjeni voditelj i urednik emisije “Otvoreno” odlazi s HRT-a, a karijeru će po neslužbenim informacijama nastaviti na N1 televiziji, piše Novi list.

Podsjetimo, smjena se dogodila nakon emisije u kojoj se govorilo o korupciji u sportu i to nakon što su se iz USKOK-a požalili da njihova predstavnika nije bilo u studiju.

Novokmet, koji je na početku karijere vodio emisiju “Briljanteen”,a na kraju je dogurao i do mjesta VD glavnog ravnatelja HRT-a ponuđeno je da radi trominutne vijesti na HRT 4.

Inače, bivši Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je nadzornu aktivnost zbog mogućeg prekoračenja ovlasti glavnog urednika HTV1 Brune Kovačevića i ravnatelja programa HRT-a Renata Kunića.

No, nakon što je Sabor smijenio taj Nadzorni odbor, slučaj Novokmet je stopiran, a jedno od najpoznatijih lica HRT-a prelazi u redove konkurentskog N1.

HRT brzo reagirao: Novokmet više neće uređivati “Otvoreno”!

facebook komentari

Nastavi čitati