Iz tiska je izašla knjiga “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA”

8

Ovih dana je u Zagrebu iz tiska izišla knjiga “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA” od 1952. pa do njegove smrti, (zadnje pismo pisao dr. Miljenki Dabi Peranić 18 travnja 1969. godine) 20 travnja 1969., od nekih tisuću i sto stranica, 18 slika itd.

Neću govoriti o mojoj malenkosti da sam ja tu knjigu pripremio a Despot Infinitus izdao, ali želim reći da su sva ta pisma, njih preko pet stotina, nekoliko puta prošli kroz moje ruke; reklo bi se da bih ta pisma mogao na pamet prepričati.

luburic-cover1Sve što želim reći je to: Da bi svaki Hrvat(ica) i svaka hrvatska kuća trebala imati ovu knjigu.

U ovoj knjizi se mogu pronaći mnoge mnogima nepoznate stvari, počevši od djetinstva Vjekoslava Luburić, njegova mukotrpnog hercegovačkog života, ubojstvo njegova oca, prisega na grobu njegova oca da će ga osvetiti i za Hrvatsku boriti, odlazak na Janka Pustu gdje je dobio konspirativno ime “MAKS”, povratak u Hrvatsku 10 Travnja 1941., borba u obrani NDH, Jasenovac i druga Sabirna Mjesta, osnivanje Hrvatskog Narodnog Odpora na Ivan Planini u listopadu 1944., zadnji Zapovijednik HOS-a, povlačenje HOS-a prema Austriji, povratak u Hrvatsku, borba s KRIŽARIMA za Obnovu Hrvatske Države, ranjavanje, bijeg u drugu emigraciji, dolazak u Španjolsku, pokretanje HNO, tiskane časopisa “DRINA” za odgoj budućih hrvatskih častnika, dočastnika, čarkara i vojnika, brige oko Poglavnikova života u Argentini, razlaz s Poglavnikom, pripremanje Poglavnikova puta, dolazka u Španjolsku sa Padre Oltra, ženidba Maksa Luburića sa Španjolskom Isabelom Hernaidez 19 listopada 1953., povlačenje ili “zimski san” od četiri godine 1956-1960., ponovno pokretanje HNO, razdvoj od žene, prikupljanje živih snaga sinova Hrvatske kako iz redova bojnih, tako isto iz redova brigada, PORUKA IZMIRENJA USTAŠA I HRVATSKIH PARTIZANA koja je izišla u Istarska “DRINA” br. 3/4 1964., i mnogo drugih zanimljivosti. Ova knjiga se ne može čitati kao obične knjige ili romani. Ovo je naša hrvatska BIBLIJA, uzmeš jedno Evanđelje i čitaš, studiraš i sam sebi odgovaraš na svako slovo.

Tako je i sa ovom knjigom: “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA”. Uzmeš jedno pismo, ili dva, pročitaš, zastaneš, zamisliš se i sam sebe pitaš: jel to moguće. I dolje niže priloženi opis treba usporediti s generalovim opisima iz tih burnih godina u vrijeme argentinske revolucije 1953/1955., kada su Poglavnik i mnogi Hrvati bili optuženi da su se borili na strani Perona a protiv pobune koju je pobuna vodila i na koncu pobijedila. Poglavnik je morao bježati a mnogi Hrvati su bili hapšeni i pohapšeni. Na osnovu tih događaja je general pisao mnogima i pisao Okružna Pisma Hrvatima diljem slobodnog svijeta. Sve se to može naći u ovoj knjizi…

Otporaš/kamenjar.com

Naručite knjigu ovdje

facebook komentari

 • “Mi smo za hrvatsku revoluciju i u toj revoluciji ima mjesta za svakog Hrvata koji je voljan boriti se za Hrvatsku Državu a ne za ovaj ili onaj politički ili ideološki sistem”, kaže Maks Luburić, general Drinjanin.

  Ako samo uzmemo u obzir ovo njegovo ime “DRINJANIN” kojeg je on sam sebi dao uz njegovu vojničku i generalsku titulu u prvom broju časopisa “DRINA” 1951. godine, nesumnjivo nam svima to daje do znanja koliko je on VIZIONAR bio, uzecši danas u obzir gdje GDJE PROPADA GRANICA DRINA. Povijest će konačno reći svoje, i meni je drago da sam zaljubljen u hrvatsko/državotvorne ideje generala Drinjanina. Uz velike ljude ni ja nisam malen!

 • Koliko bi danas bilo Maksa Luburića u obrani Hrvatske Države?

  Ja ću pomoći svima da se izjasne i da dignu ruku u zrak ili k zemlji u pakao, tj. dolje, dali su za Hrvatsku Državu i one koji su ju branili, ili ne. Ja sam za Hrvatsku Državu i za sve one koji su se za istu borili i koji su nosli odoru hrvatske vojske. Odmah se ograđujem od onih koji su nosili srpsku šubaru, a svima je poznata razlika od hrvatske vojničke kape i srpske šajkače.

  Meni je samo žao što me je Mater kasno rodila da nisam bio u godinama i nosio odoru HOS-a. Da sam bio s tim najčastnijim hrvatskim vojnicima, bio bih kao i oni: HRVATSKI VOJNIK U SLUŽBI HRVATSKE DRŽAVE.

 • “Ja sam sam iz Pariza u više navrata dobio od intelektualaca i na ista odgovorio. Uvijek ne prihvaćamo sve, ali je sigurno, da smo mnogo toga usvojili. PRIJATELJI SMO DIJALOGA, I KAKO VIDITE NIKOME NE SOLIMO PAMET, JER LJUDE ŽELIMO UVJERITI I DAMO SE I SAMI UVJERITI. Nastavite, dakle, i dogovorite sa g. Profesorom.” Profesor je gosp. dr. Miljenko Dabo Peranić, mo. Otporaš.

  General Drinjanin piše u pismu gosp. Igoru Buljan (1935-2009) u Pariz 12.ll.1964.

 • Gabro Vuskic

  Čuo sam da je ta famozna knjiga izišla. Dali je to istina? Može li netko nešto o tome reći. Ja bih kupio jednu, samo iz znatiželje da vidim štaje sve to pisao ta general Drinjanin.

  • Gabro, šta je s tobom? Nema te na stranicama našeg Kamenjara. Da nije slučano ono po starinskome: Ili ti je ponestalo para, ili si se s društvom zavadio, ili te je ljuba napustila, ili ti je mejdan dosadio, ili su te rane dopanule, ili ti je život dosadio…Javi se. Ima nas dobrinjak koji bi željeli s tobom prodivaniti.

  • Jest Gabro. Ta je knjiga izišla prošle godine u Zagrebu. Knjiga je jako interesantna. Ima u nopj mnogo zanimljivosti. Nije jeftina. Za mene je bila skupa i pšreskupa, 299 kn. Ali kako sam ja iznad prosječnih Hrvata, ja sam si stavio u program menje jesti, manje piti, manje uživati, manje izlaziti vani i prištdjewti taj naova od 299kn. da kupim t5u famoznu knjigu. I znate šta, ja sam ju kupio i nikad to neću požaliti.,

 • (1) Koliko god se je do sada o Maksu Luburiću pričalo i pisalo, i koliko god će se još uvijek pisati o Maksu Luburiću, nezaboravimo jednu stvar, o njemu će se pisati (po)najviše onako kako ga je naš hrvatski neprijatelj desetljećima prikazivao, sve dotle dok istiniti stručnjaci ISTINE I POVIJESTI ne počmu iznositi i pisati o Maksu Luburiću pravu i živu hrvatsku ISTINU, kao što ovaj Francuz Christophe Dolbeau piše i iznosi.

  (2) Da je naš hrvatski Maks Luburić uistinu i bio ono i onakav kako ga naš hrvatski neprijatelj opisiva, da je čovjek najgore vrsti, da Maks nije bio Hrvat i bez straha se borio za Hrvatsku, naš hrvatski neprijatelj bi sve to već davno bio zaboravio.

  (3) Dr. Ante Ciliga je u novini Chikaške Danice koncem 1969. godine napisao (neću moći citirati,mo) da se Maks Luburić nikada nije borio za koristoljublje, za bogadstvo, za osobne probitke, što mu svakako uveličava njegovu žrtvu i požrtvovanost u borbi za Hrvatskom Državom. To je jedno najveće nacionalno odlikovanje koje će mu ne sumnjivo hrvatski narod dati kad bude prolazilo njegovo mrtvo tijelo kroz naš Zagreb do njegovog posljednjeg počinka u njegovom rodnom Ljubuškom.

  (4) Ako je to tako, a to je tako!, onda je NAŠ MAKS LUBURIĆ simbol državotvornog hrvatstva, simbol GRANICA NA DRINI, simbol NDH, simbol USTAŠTVA, simbol borbe za HRVATSKU DRŽAVU,
  simbol borbe protiv svake korupcije, simbol poštenja, simbol
  skromnosti, simbol patnje, simbol oproštenja izmedju dviju hrvatskih
  zaraćenih struja, simbol zajedništva hrvatske desnice i ljevice, SIMBOL HRVATSTVA KAO ŠTO JE ISUS KRIST SIMBOL KRŠĆANSTVA.

  (5.) Ubrzo u Zagrebu izlazi knjiga PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA.
  Knjiga će svakako razotkriti mnoge do sada nepoznate stvari i
  dogodovštine zbivanja rata za vrijeme NDH, povlačenje HV, Bleiburg,
  borba protiv Ozne/Udbe, druga emigracija, dolazak u Španjolsku, ponovno
  pokretanje Hrvatskog Narodnog Odpora, razlaz od Poglavnika, zimski san
  od četiri godine 1956-1960., tiskara DRINAPRESS, časopisi DRINA, novina
  OBRANA, i mnogo drugih povijestnih zanimljivosti.

  (6) Svaka hrvatska kuća bi trebala imati ovu knjigu PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA.

  (7) Svaka Hrvatica i svaki Hrvat bi trebali imati ovu knjigu PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA.